Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV Recap: Twin Peaks 16. část

TV Recap: Twin Peaks 16. část - Návrat agenta Coopera

Vydáno: 31.08.2017 08:00 v sekci Články | Televize - Václav Limberk | foto: Showtime

V šestnácté části Twin Peaks - The Return se na scénu konečně vrací "začarovaný" a ztracený agent Dale Cooper, hlavní hrdina celého seriálu, který bude mít hlavní slovo v dvouhodinovém finále příští týden.

Epizoda 16Recenzoval/a Václav Limberk dne 31.08.2017 08:00. V šestnácté části Twin Peaks - The Return se na scénu konečně vrací "začarovaný" a ztracený agent Dale Cooper, hlavní hrdina celého seriálu, který bude mít hlavní slovo v dvouhodinovém finále příští týden. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
[NEJDE O RECENZI, ALE REKAPITULACI UDÁLOSTÍ V ŠESTNÁCTÉ ČÁSTI, PROTO TEXT OBSAHUJE SPOILERY, A TO I K PŘEDCHOZÍM DÍLŮM V PŘEDCHOZÍCH SÉRIÍCH A ROVNĚŽ K FILMU TWIN PEAKS]  

To, na co se těšil každý pravý fanoušek kultovního seriálu Městečko Twin Peaks a jeho třetí řady Městečko Twin Peaks - The Return, se konečně dostavilo v 16. části. Hlavní hrdina celého seriálu, speciální agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) se konečně po dlouhých 25 letech, kdy byl uvězněn v černém vigvamu (červeném pokoji), probouzí z "hibernace", kdy byl uvězněn v těle pojišťováka Dougieho Jonese. Jako obvykle ale začněme pěkně popořadě.

Kyle MacLachlan, Eamon Farren ve filmu  / Začátek 16. části je stejně jako začátek té předchozí věnován Cooperovu dvojníkovi (zlý Cooper, Mr. C), který jede se svým synem Richardem (Eamon Farren) na místo, které zlý Cooper zjistil podle souřadnic, jež mu poskytla Diane. Aniž bychom tušili, co tam bude, víme, že to nebude nic dobrého. Na rozdíl od nic netušícího "pokusnýho králíka" Richarda, Mr. C nechce riskovat a tak ho na místo vyšle místo sebe. Zlý Cooper nemá problém s obětováním svého syna, kterého zasáhne elektrický výboj, jenž Richarda vymaže z povrchu zemského. Mr. C se s ním bez emocí jen rozloučí slovy "sbohem synu", čímž potvrdí naší domněnku, že je skutečně jeho otcem a že "tehdy" skutečně znásilnil Audrey Horne, která byla (a nejspíše stále je) v komatu po výbuchu v bance v 30. části prvních dvou řad Městečka. Všemu zdálky přihlíží ztracený Jerry Horne (David Patrick Kelly), který několik minulých dílů bloudil zfetovaný a ztracený kdesi v lesích. Zlý Cooper potom zašle další sms zprávu Diane (Laura Dern), kde jí napíše jen: ":-) ALL".

Zde na moment poruším chronologický sled událostí, abych mohl ihned navázat na úvodní scénu. Je jasné, co zpráva znamená. Diane, která dosud každého jen posílala "do hajzlu", to nyní musí učinit reálně. "ALL" znamená tým, kde je Gordon Cole (David Lynch), Albert (Miguel Ferrer) a Tammy (Chrysta Bell) a smajlík samozřejmě znamená "zabít". Diane, připravená splnit úkol svého "pána" vejde do místnosti, kde jsou její bývalí kolegové z FBI, Cole, Albert a Tammy.

Jonathan Coyne ve filmu  / Ještě před tím, než se je pokusí zabít, ale všem vypráví o oné události, kdy ji poprvé navštívil "asi po pěti letech" tehdy už ztracený Dale Cooper, kterým samozřejmě nebyl sám Dale, ale Mr. C. Diane přiznává to, co jsme také mohli tušit z náznaků v předchozích dílech, že ji Mr. C tu noc znásilnil (stejně jako předtím Audrey) a potom ji vzal na místo, které známe z předchozího dílu, kam se Mr. C vydal za Phillipem Jeffriesem (benzínová pumpa u koloniálu). Ještě než vytáhne zbraň, řekne, že je "na šerifově stanici" a že není ona. Poté je zastřelena Albertem s Tammy dříve, než stihne vystřelit sama. V momentě zásahu pak zmizí podobně jako Richard, načež se octne v červeném pokoji, aby poskytla druhé "semeno". Jednoruký muž (Al Strobel) jí podobně jako Dougiemu ve třetí části sděluje, že "ji někdo vyrobil". 

Nyní zpět na začátek. Po úvodní scéně s Mr. C a Richardem se ke slovu dostávají dva nájemní zabijáci Mr. C Hutch (Tim Roth) a Chantal (Jennifer Jason Leigh), kteří číhají před domem Dougieho, aby ho zabili. Jenže netuší, že Dougie je po zásahu elektrickým proudem z minulé části v nemocnici, kde zatím leží ještě v bezvědomí. Chantal s Hutchem jsou nejdříve svědky toho, kterak před Dougieho dům přijedou lasvegaští agenti FBI, kteří dostali od Gordona Colea příkaz najít a zajistit Dougieho a jeho ženu Janey-E (Naomi Watts).

Kyle MacLachlan ve filmu  / V nemocnici zatím Dougieho kromě jeho ženy a syna navštíví i jeho šéf Bushnell Mullins (Don Murray) a jeho noví přátelé, bratři Rodney (Robert Knepper) a Bradley (James Belushi) Mitchumové v doprovodu svých tří "zajíčků", kteří k nim neodmyslitelně patří. K domu Dougieho nyní vedle agentů FBI přijíždí i limuzína bratří Mitchumů a také Dougieho soused, který má na svém autě napsáno "Zawaski". Upozorní je (Hutche s Chantal), že stojí na jeho příjezdové cestě. Chantal "polského účetního" (Jonathan Coyne) pošle někam, načež následuje bizarní přestřelka (opět) jak vystřižená z Pulp Fiction nebo Gaunerů, kde se střílí hlava nehlava, načež jsou v ní oba (Chantal a Hutch) zastřeleni. Lynch se tu prokázal jako velký fanoušek filmů Quentina Tarantina a může tvrdit sebevíc, že ne.  

Potom, konečně, v 25. minutě 16. části se v nemocnici, nyní už konečně sám, probouzí z "Dougieho slupky" a je zpět a sám sebou náš hrdina, agent Dale Cooper. Ten nelení a v rozhovoru s Mikem (jednorukým mužem) se dozvídá, že jeho dvojník je stále na svobodě. Cooper se pak Mika ptá, zda ještě má "semeno", které zbylo po "vyrobeném" Dougiem. Mike mu sdělí, že ho stále má. Cooper mu podá svůj pramínek vlasů, aby Mike mohl "vyrobit ještě jedno". Mike Cooperovi podává prsten. Ten prsten, který je schopný přivést zlého Coopera zpátky tam, kam patří, do černého vigvamu.

Laura Dern ve filmu  / Poté následuje "obligátní" šťastné shledání s Janey-E a synkem Sonnym Jimem Jonesem (Pierce Gagnon) a Cooper, nyní už zcela probuzený a při smyslech, se konečně vydává dokončit svůj úkol a vrátit se do Městečka Twin Peaks. Cooper si objedná tryskáč do Spokane, který mu zajistí bratři Mitchumové. Na letišti se Cooper, který si pamatuje všechno, když ještě byl Dougiem, loučí s Janey-E a Sonnym Jimem a slibuje jim, že se k nim vrátí "na dobro" až splní svůj úkol. Bratrům Mitchumům pak Cooper prozradí, kdo skutečně je, "Já jsem FBI", že není Dougie pojišťovák, ale zvláštní agent FBI Dale Cooper a ujišťuje je, že jejich negativní postoj k "policejním složkám" se nyní změní, neboť, jak je ujišťuje, on ví, že bratři mají "srdce ze zlata", což oba bratry neobyčejně potěší. 

Následuje "obligátní" hudební vystoupení v Roadhouse, a tedy i blížící se konec 16. epizody, která prozatím patří mezi tu úplnou špičku nové řady Twin Peaks, které obstaral tentokrát Eddie Vedder se skladbou "Out of Sand". Známý konferencier MC (J.R. Starr), který jednotlivá hudební vystoupení ve všech epizodách nové řady ohlašoval, ale tentokrát neohlásí skutečné zpěvákovo jméno, nýbrž ho označí jako "Edwarda Louise Seversona". Není to ale nikdo jiný než frontman Pearl Jam Eddie Vedder, který zazpívá krásnou baladu.

Sherilyn Fenn ve filmu  / Poté následuje poslední a opět nezapomenutelná scéna. Fanoušci ji znají ze soundtracku Městečka Twin Peaks jako "Audrey´s Dance", tanec Audrey Horn (Sherilyn Fenn), která s Charliem (Clark Middleton) konečně dorazí do Roadhouse. Poté, co ji doprovodí živá kapela, se ovšem dostaví závěrečný šok, který probleskne jen v krátkém záběru, v němž vidíme Audrey stát před zrcadlem v bílém pokoji. Fanouškovské teorie o tom, že Audrey je stále v kómatu a Charlie je psychiatr, který ji léčí, konečně dostávají reálný základ. Lynch zde ale 16. část razantně uťal.

Na konečně rozuzlení si počkáme už jen necelý jeden týden, kdy budou uvedeny obě zbývající (17. a 18.) části nové řady Městečka Twin Peaks. Že budou stát za to, o tom není pochyb. David Lynch v nich nepochybně famózním způsobem završí svůj návrat mezi absolutní filmařskou špičku, kam stále patří. 

Scéna z 16. části seriálu Městečko Twin Peaks - The Return

 

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Zemřela Piper Laurie (15.10.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu