Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Městečko Twin Peaks - The Return

Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return

Vydáno: 16.09.2023 12:30 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: Showtime

Šest let uplynulo od premiéry třetí řady seriálu s názvem Městečko Twin Peaks - The Return. Pojďme se ohlédnout za tímto výjimečným televizním počinem Davida Lynche a Marka Frosta z roku 2017.

Městečko Twin Peaks - The ReturnRecenzoval/a Václav Limberk dne 16.09.2023 12:30. Šest let uplynulo od premiéry třetí řady seriálu s názvem Městečko Twin Peaks - The Return. Pojďme se ohlédnout za tímto výjimečným televizním počinem Davida Lynche a Marka Frosta z roku 2017. Hodnocení: 5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Sheryl Lee ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
21. května 2017 se fanoušci Davida Lynche a seriálu Městečko Twin Peaks dočkali. Po mnoha letech se na televizní stanici Showtime (u nás na HBO) objevilo pokračování v podobě osmnáctidílného seriálu Městečko Twin Peaks - The Return. Fanoušci původního třicetidílného seriálu z let 1990-91 se mohli nicméně cítit přinejmenším zmateni, neboť zatímco ten se odehrával striktně jen ve fiktivním městečku na severu Spojených států ve státě Washington, nová řada se do něj vrátila jen okrajově. Městečko Twin Peaks se stalo jen jedním z několika míst, kde se třetí série odehrávala.

Matthew Lillard ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© HBO
Hned v prvním díle nás Lynch a jeho spoluscenárista Mark Frost zavedou do New Yorku, kde v přísně střeženém místě mladý muž jménem Sam (Ben Rosenfield) hlídá skleněnou kostku a sleduje, zda se v ní něco neobjeví. Když si pak v momentě, kdy zmizí ostraha, pozve dovnitř přítelkyni Tracey (Madeline Zima), stanou se svědky toho, jak se v kostce objeví záhadná entita, jejíž původ ani význam neznáme.

Kyle MacLachlan ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© HBO
Kromě toho se podíváme i do města Buckhorn v Jižní Dakotě, kde se pohybuje dvojník agenta Coopera (Kyle MacLachlan), který před 25 lety opustil Černý vigvam (rudý pokoj), v němž zůstal skutečný Dale Cooper. Zlý Cooper, nazývaný zde Mr. C, jehož návrat do Černého vigvamu se blíží a on dělá vše proto, aby se do něj nemusel vrátit, má své vlastní plány, v nichž mu asistuje jistý Ray Monroe (George Griffith), o němž se později dozvíme, že je tajný informátor FBI. 

Al Strobel, Kyle MacLachlan ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Ve stejném místě je zavražděná místní knihovnice a také je zde nalezeno bezhlavé tělo majora Briggse (Don S. Davis), což je postava z původního seriálu a zde je přítomen pouze v archivních záběrech, jistě také proto, že herec Don Davis byl již řadu let mrtvý. Podezřelým z její vraždy se stane ředitel místní školy William Hastings (Matthew Lillard). 

Kyle MacLachlan ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© HBO
Aby toho nebylo málo, děj se odehrává také v Las Vegas, kde žije další Cooperův klon, tentokrát jako pojišťovák Douglas Jones (MacLachlan), který pracuje pro pojištovnu Lucky 7 a společně s kumpánem Anthonym Sinclairem (Tom Sizemore) podvádějí svého šéfa Bushnella Mullinse (Don Murray). Pravý Dale Cooper prožije většinu seriálu, až do 16. dílu, v těle Douglase (Dougieho) a my sledujeme většinu seriálu tohoto mírně zaostalého a komického Coopera, kterak se mu podaří znovu získat přízeň své ženy Janey-E (Naomi Watts), syna Sonnyho Jima (Pierce Gagnon) a také bratrů Mitchumových (James Belushi a Robert Knepper), kteří šéfují místnímu casinu. 

Kimmy Robertson, Harry Goaz ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Kromě toho jsou zde i četné pasáže ze starého známého Černého vigvamu, ovšem už bez tančícího trpaslíka (Michael J. Anderson), kterého nahradil bzučící elektronický strom. Stále tu je jednoruký muž (Al Strobel), který byl v původním seriálu společníkem Boba (Frank Silva). Vedle Černého vigvamu, místa s typickými rudými závěsy a vzorkovanou podlahou, v něm se v cameu objeví i Leland Palmer (Ray Wise), otec posedlý Bobem, který zavraždil svou dceru Lauru (Sheryl Lee), se tu setkáme i s dalšími nadpřirozenými místy. V jednom z nich je obr z původního seriálu, který se nyní jmenuje Požárník (Carel Struycken). V dalším je ztracený agent Phillip Jeffries (David Bowie), který pozbyl lidské formy a nyní existuje již jen jako obrovský stroj připomínající čajovou konvici.

Fotografie z filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin Peaks
© Showtime
Divák, který čekal nostalgický návrat do líbezného městečka uprostřed lesů s kouzelnými kulisami bistra RR nebo Hotelu Great Northern, který i po 25 letech stále vede Ben Horne (Richard Beymer), se ho nedočkal. Lynch nás opět dokázal překvapit a zavést nás na nová a nečekaná místa a jeho návrat do Městečka Twin Peaks přinesl zcela novou a nečekanou kapitolu. I přes obrovské množství postav a podzápletek jde ale opět především o postavu Laury Palmer, která Lynche nepřestala fascinovat ani po 25 letech, a která je podle něj klíčem a důvodem, proč Twin Peaks vůbec vznikl. 

Harry Dean Stanton ve filmu Epizoda 10 /
© Showtime
V paralelní dějové linii se v předposlední, sedmnácté epizodě dokonce staneme spolu s agentem Cooperem svědky oněch osudových okamžiků, kdy se Laura naposledy vidí s Jamesem (James Marshall) předtím, než seskočí z jeho motocyklu a odběhne do lesa. Lynch zde použije známé záběry ze svého filmového prequelu Twin Peaks: Ohni se mnou pojď. Nové je tu tentokrát to, že na ni v lese čeká Cooper, který ji chce odvést domů. Na moment to vypadá, že se mu to povede a mrtvola Laury Palmerové zabalená v plastiku nalezená na pláži Petem Martellem (Jack Nance) v tomto paralelním vesmíru zmizí a vše se zdá být konečně v pořádku. Je to ale jen malý okamžik, protože Laura vzápětí se svým typickým křikem Cooperovi záhadně zmizí. 

Chrysta Bell, David Lynch ve filmu Epizoda 10 /
© Showtime
Vysvětlení nepřináší ani závěrečná osmnáctá epizoda, v níž se Cooper vydává hledat Lauru do městečka Odessa v Texasu, kde žije jistá Carrie Page (Sheryl Lee), která vypadá přesně jako Laura, kdyby nezemřela. Cooper je přesvědčený, že to je skutečně Laura a chce ji vzít domů, do Twin Peaks. V závěru navštíví její rodný dům, který ale neobývá její nešťastná matka Sarah (Grace Zabriskie), nýbrž žena jménem Alice Tremond. Toto jméno znají asi jen skalní fanoušci Twin Peaksu, kteří si vzpomenou na původní seriál, kde se taková postava rovněž vyskytovala a hrála ji Frances Bay. V posledním záběru nám pak Lynch věren své metodě držet nás v nejistotě opět mate tím, že se z domu ozve výkřik Laura z úst Sarah. Pak se zatmí a je definitivní konec.

Sheryl Lee, Kyle MacLachlan ve filmu Epizoda 18 /
© Showtime
Sice jsme se nedozvěděli, jestli Carrie Page byla skutečně Laura Palmer po amnésii a jestli mohla, alespoň v paralelním vesmíru, žít jinde a jiný život, ale po celou dobu seriálu nás dokázal Lynch držet přikované k našim křeslům a gaučům a jeho návrat do městečka Twin Peaks byl snad ještě spektakulárnější než původní seriál, který se mu tehdy vymknul z rukou a kromě něj na něm pracovala celá řada jiných režisérů a scenáristů, zatímco Return měl kompletně celý pod svou kontrolou.

Frank Silva ve filmu Epizoda 8 / Twin Peaks
© Showtime
Velkou chválu si zaslouží stanice Showtime, která Lynchovi s Frostem nechala tentokrát zcela volnou ruku. Return, který je v mnoha směrech stejně experimentální a surrealistický jako Lynchova celovečerní prvotina Mazací hlava, je asi největší úlet, jaký se v dějinách televizního média zrodil. Původní Městečko Twin Peaks vypadá vedle svého novějšího bratra jako skutečná soap opera, jejíž bylo také častečnou parodií. Když už jsme zmínili experimentální povahu Returnu, nelze nezmínit onu pověstnou osmou epizodu, která nám mimo jiné ukázala, i jak se zrodil Bob.

Julee Cruise ve filmu Epizoda 17 /
© Showtime
Nutno také zmínit, že Lynch natočil Return v pravý čas a mnoho herců, kteří se vyskytli v původním seriálu, ale i těch, kteří zde hráli poprvé, zemřelo buď ještě před jeho premiérou, nebo po ní. Připomeňme je. Byla to Catherine E. Coulson, která už své scény jako Dáma s polenem natáčela těžce nemocná. Byl to Harry Dean Stanton, který se objevil už ve filmovém prequelu jako majitel vozového parku Carl Rodd. Byla to Peggy Lipton jako majitelka bistra RR, která se v Returnu konečně dočkala svého milovaného Eda (Everett McGill), jehož po mnoha letech "propustila" bláznivá Nadine (Wendy Robie). Byl to Robert Forster jako Frank, bratr šerifa Harryho Trumana z původního Městečka, jehož herecký představitel Michael Ontkean už byl v hereckém důchodu a Foster se ukázal být jako skvělý náhradník.

Dana Ashbrook, Miguel Ferrer, David Lynch, Chrysta Bell, Robert Knepper, James Belushi, Kimmy Robertson, Harry Goaz ve filmu Epizoda 17 /
© Showtime
Dalšími, kdo nás po premiéře Returnu opustili, byli například Clark Middleton, který představoval tajemnou postavu manžela (?) Audrey Hornové (Sherilyn Fenn) a Walter Olkewicz, který v Returnu hrál bratra (?) zavražděného Jacquese Renaulta a majitele hudebního klubu Roadhouse. Opustili nás také už jednoruký muž Al Strobel a zpěvačka Julee Cruise, bez jejichž éterických zasněných balad by Twin Peaks nebyl tím, čím je, stejně jako hudební skladatel Angelo Badalamenti, kterého s Lynchem pojilo přátelství a dlouhodobá umělecká spolupráce a bez jehož hudebních motivů je seriál nemyslitelný. Letos pak zemřel Tom Sizemore, který v Returnu ztvárnil vykutáleného Dougieho společníka Anthonyho z Lucky 7. 

David Lynch natočil fascinující téměř osmnáctihodinový televizní projekt s výjimečnými filmovými kvalitami, kterým mimo jiné dokázal, že ještě nepatří do starého železa. A pokud byl The Return skutečně poslední kapitolou v historii Twin Peaks, šlo o loučení ve vrcholné tvůrčí formě.

Klip ze seriálu Městečko Twin Peaks - The Return

Teaser seriálu Městečko Twin Peaks - The Return

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Piper Laurie (15.10.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu