Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 10. 2023 - 12. 10. 2023

TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička

Vydáno: 06.10.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Ačkoli se tentokrát do našeho televizního výběru dostalo jen osm filmů, je mezi nimi hned několik atraktivních premiér, které stojí za pozornost. Těmi nejlepšími jsou rozhodně Nolanův thriller Tenet a oscarové drama Spotlight.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Policejní inspektorka (La femme flic) (pátek 6. 10., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Policejní inspektorka / La femme flic
© MoviePosterDB
Nejen v tuzemsku takřka neznámý francouzský thriller z raných osmdesátých let silně připomíná ta nejlepší britská sociální dramata. Režisér a scenárista Yves Boisset v něm totiž zaujme hutnou a depresivní atmosférou hornického městečka a silně deziluzivním vyzněním, které může být pro mnohé až nepříjemné. Tempo nastoluje hodně pomalé a soustředí se především na vývoj postav a zápletky, která je velmi zajímavá, dobře napsaná a promyšlená. O akci nemůže být řeč, protože onen ústřední kriminální příběh se obejde bez ní, o to působivější však je. Titulní roli ztvárnila vynikající Miou-Miou, které víceméně jen sekundují třeba Jean-Claude ThibautNiels Arestrup nebo Jean-Pierre Kalfon. Je to ovšem paradoxně kriminální linie, která i přes napětí a minimum nelogičností výsledku lehce škodí, protože trochu upozaďuje fantasticky gradované sociální drama. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Snímek je inspirován podobnou kauzou, která se stala na severu Francie.

Ukázka z filmu Policejní inspektorka / La femme flic

Operace Spodnička (Operation Petticoat) (sobota 7. 10., ČT2, 13.45 - 15.45)

Plakát filmu Operace Spodnička / Operation Petticoat
© IMDb
Válečná komedie z konce padesátých let v našich končinách až tak známá není, což je poměrně škoda, protože za ní stojí velká jména. Pro režírujícího Blakea Edwardse znamenala vstup do elitní filmařské ligy a bezprostředně po ní pak natočil své nejslavnější a nejlepší počiny. Tento za nimi tedy zaostává, ale víceméně jen kvůli tomu, že kadence humoru tu není taková a vtipy nejsou tak geniální. To ale neznamená, že nejsou dobře vypointované a chvílemi hodně nápadité. Svižné je i tempo, v němž se ztratí několik hluchých míst a vyloženě potěší i výborné hlášky a decentní erotické narážky, které byly na svou dobu malinko odvážné. V hlavních rolích se sešli vynikající Cary Grant a Tony Curtis, jejichž vzájemné slovní výměny a špičkování patří k naprostým vrcholům filmu. Jen škoda, že stopáž je lehce přetažená a na žánr hůře obhajitelná, malinko zklamáni pak budou ti, kteří by čekali sžíravou válečnou satiru, po níž tu prakticky není ani stopa. Zábavná podívaná na sobotní odpoledne.  

Zajímavost: Jde o vůbec nejvýdělečnější film v Grantově kariéře.

Originální trailer filmu Operace Spodnička / Operation Petticoat

Tenet (Tenet) (sobota 7. 10., Nova Cinema, 20.00 - 23.05 / neděle 8. 10., 23.50 - 02.40 / úterý 10. 10., 01.55 - 04.50)

Český plakát filmu Tenet / Tenet
© Vertical Entertainment
Tři roky staré akční sci-fi drama, které v kinech doplatilo na vrcholící covidovou pandemii, je divácky dost náročné a televizní koncept vkládání reklam ho absolutně zničí. Režisér a scenárista Christopher Nolan v něm hodně zkouší trpělivost publika, protože toho moc nevysvětluje a na první dojem je tak vše nepochopitelné. Veškeré záběry jsou nicméně potřebně epické a nádherné, atmosféra je hutná a v závěru se dostaví i napětí. Specifickou až paranoidní náladu pak dokresluje působivá hudba Ludwiga Göranssona. Naprosto obdivuhodná je realizace akčních scén, které se odehrávají pozpátku a stejně jako ve zbytku snímku se v nich pracuje s několika časovými rovinami zároveň, všechny bitky jsou navíc syrové a dost úderné. Problémem nicméně mohou být strojené a ne úplně životné postavy, které působí spíš jako figurky na šachovnici a prakticky nemají žádné emoce. Ústřední roli si zahrál obstojný John David Washington, nejvíce ale utkví přehrávající Kenneth Branagh, dále se objeví třeba Elizabeth DebickiAaron Taylor-JohnsonRobert Pattinson a chybět nesmí ani Michael Caine. Dlouhá stopáž by díky svižnému tempu neměla být úplně na škodu, jen je třeba být každou vteřinu v pozoru. Tip týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Branagh později prozradil, že scénář četl vícekrát než cokoli, na čem kdy pracoval a srovnal ho s každodenním luštěním křížovky v novinách.

Oficiální český trailer filmu Tenet / Tenet

Miluj souseda svého (St. Vincent) (pondělí 9. 10., Prima Max, 20.00 - 22.15 / úterý 10. 10., 17.40 - 20.00)

Český plakát filmu Miluj souseda svého / St. Vincent
© Facebook tvůrce
Bezmála dekádu stará dramedie si vůbec na nic nehraje a od počátku je jasné, jakým směrem se bude ubírat. Debutující režisér a scenárista Theodore Melfi v ní spolehl především na vesměs pohodovou atmosféru a příjemně nekorektní hlášky, které jsou trefné a neotřelé. Potěší i to, že s melancholií, která je v náladě snímku důležitá, pracuje citlivě a nikdy nesklouzne k prvoplánovému dojímání diváka, ačkoli v závěru už k tomu má nebezpečně blízko. Na lehkém nadprůměru výsledek udržuje ve slabších momentech obsazení, v němž hraje prim fantastický Bill Murray, s nímž velmi dobře drží krok debutant Jaeden Martell, za zmínku rozhodně stojí i výborná a snesitelná Melissa McCarthy, dále se pak objeví i Naomi WattsChris O'Dowd nebo Terrence Howard. Předvídatelný a nikterak objevný, přesto však příjemný tip, což potvrdí i naše recenze.  

Zajímavost: Ústřední roli odmítl Jack Nicholson.

Oficiální trailer filmu Miluj souseda svého / St. Vincent

Spotlight (Spotlight) (pondělí 9. 10., ČT art, 21.30 - 23.35)

Český plakát filmu Spotlight / Spotlight
© Facebook tvůrce
Nenápadné, ale důležité drama získalo před osmi lety Oscary za film a scénář. Na tutéž cenu nominovaný režisér a oceněný spoluscenárista Tom McCarthy v něm v pomalém tempu zcela přesně rekonstruuje skutečné události a ukazuje důležitost investigativní žurnalistiky, kterou zachycuje v celé komplexnosti a zdánlivé nezáživnosti. To tedy znamená, že akce zcela absentuje a pozornost je zaměřována na snahu o získání informací a hodiny pročítání podpůrných materiálů. Vypomáhá si i precizní dobovou atmosférou a atraktivním tématem, o němž se dá dlouho diskutovat a zároveň na něm nenásilně poukáže na zásadní bolístky katolické církve. Podobné počiny nicméně stojí na obsazení a ani tento není výjimkou a excelují v něm především oscaroví nominanti Mark Ruffalo a Rachel McAdams, za nimiž moc nezaostávají ani Michael KeatonLiev Schreiber nebo Stanley Tucci. Nebýt trochu delší stopáže a zdlouhavého rozjezdu, nebylo by ani co vytýkat. Další z tipů týdne, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Jedná se o teprve druhý digitálně nasnímaný počin, který si odnesl Oscara za nejlepší film.

Český trailer filmu Spotlight / Spotlight

Monstrum (Il mostro) (pondělí 9. 10., ČT2, 21.50 - 23.50)

Plakát filmu Monstrum / Il mostro
© IMDb
Pod alternativním názvem Maniak najdete v programu u nás překvapivě málo známou italsko-francouzskou komedii z první poloviny devadesátých let. Ta je poměrně unikátní, protože má výrazný sexuální podtext, není ale nijak vulgární a prvoplánová. Režisér a scenárista Roberto Benigni v ní vypráví jednoduchý příběh, na který ovšem navěsil extrémní množství gagů, vtipů, hlášek a situačního humoru, aniž by to ale nějak překombinoval. Po celou stopáž si navíc udržuje víceméně stejnou úroveň a dokáže střídat komiku situační, dialogovou i ryze grimasovou a k laciným pointám se uchyluje málokdy. Povedla se mu i málovídaná věc, kdy dokázal jeden jediný vtip s prakticky stejnou pointou prodat v trochu jiné obměně čtyřikrát, aniž by cokoliv ztratil ze své vtipnosti. Sám autor se chopil hlavní role, kterou si vysloveně užil, zdatně mu pak sekundovali Nicoletta BraschiMichel Blanc nebo Dominique Lavanant. To, že se někdy snímek mění v přehlídku různých epizod a není kompaktní, pak v kontextu celku jako takového tolik nevadí. Pozapomenutá záležitost.  

Zajímavost: Braschi je režisérovou manželkou.

Mezinárodní trailer filmu Monstrum / Il mostro

První zrádce (Il traditore) (úterý 10. 10., ČT art, 22.05 - 00.30)

Český plakát filmu První zrádce / Il traditore
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety se koprodukční, převážně však italské kriminální drama mihlo i v tuzemských kinech, výraznější stopu v nich ale nezanechalo. Režisér a spoluscenárista Marco Bellocchio v něm vychází ze skutečných událostí, které se ale snaží odvyprávět v celé jejich šíři, což nebylo úplně šťastné řešení. Od prvních minut totiž představuje klíčové a důležité postavy, kterých je ale extrémně velké množství, v němž se divák snadno ztratí a celková orientace není vůbec jednoduchá. I kvůli tomu je snímek někdy překotný a celý koncept by možná zasloužil spíše seriálovou podobu. Atmosféra ovšem funguje výborně, tempo je i přes značnou stopáž poměrně svižné, a i když se většina děje odehrává v soudní síni a je dialogová, nepostrádá napětí, s nímž tvůrce pracuje velmi dobře. Taktéž akce, která sem tam probleskne, není vůbec špatná a sází spíše na syrovost a realističnost. V ústřední roli naprosto strhne Pierfrancesco Favino, který si snímek krade pro sebe. Jen škoda, že to není o pár desítek minut kratší. 

Zajímavost: Snímek byl uveden na festivalu v Cannes, kde byl nominován na cenu za režii.

Český trailer filmu První zrádce / Il traditore

Edith Piaf (Piaf) (čtvrtek 12. 10., ČT art, 20.45 - 22.25)

Český plakát filmu Edith Piaf / Piaf
© CSFD
Francouzské životopisné drama z první poloviny sedmdesátých let je poměrně raritní a nejen u nás je známé jen minimálně. Režírující Guy Casaril v něm vycházel z románu Simone Berteaut, nevlastní sestry Édith Piaf, a zaměřil se spíše na život před tím, než se legendární zpěvačka stala slavnou. To tedy znamená, že důraz byl kladen na někdy skličující a realistickou atmosféru prostředí, z něhož vzešla a zachycení jednotlivých figurek, které jí ke kariéře pomohly. Přesto jsou ovšem znát silná energie, která sálá z každého záběru a úcta, kterou ke slavné umělkyni tvůrce chová. Titulní roli vytvořila velmi dobrá Brigitte Ariel, pro níž šlo o nejvýraznější moment krátké kariéry a podobně neokoukaný byl i zbytek obsazení. Možná je škoda, že autor přece jen rezignoval na nejslavnější léta hrdinky, protože snímku pak chybí určitá katarze, na druhou stranu ale nesklouzl ke klišé a okoukaným momentům. Neznámá záležitost.

Zajímavost: Hlavní roli nazpívala Betty Mars.

Mezinárodní trailer filmu Edith Piaf / Piaf

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje (10.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu