Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
filmserver.cz doporučuje hosting WEDOS.cz
TV recenze: Lethal Weapon

TV recenze: Lethal Weapon

Vydáno: 27.12.2016 14:09 v sekci Články | Televize - Václav Limberk

Na motivy slavné filmové série Smrtonosná zbraň o dvou protikladných parťácích, kteří společnými silami potírají zločin v LA, vznikla letos jejich nová televizní podoba - Lethal Weapon.

Lethal WeaponRecenzoval/a Václav Limberk dne 27.12.2016 14:09. Na motivy slavné filmové série Smrtonosná zbraň o dvou protikladných parťácích, kteří společnými silami potírají zločin v LA, vznikla letos jejich nová televizní podoba - Lethal Weapon. Hodnocení: 3
SDÍLET:    
Nápad natočit televizní verzi něčeho tak notoricky známého, jako je filmová série Smrtonosná zbraň, se mi od začátku jevil jako nesmysl a "svatokrádež". Zdálo se mi, že není možné, aby někdo dokázal zopakovat neopakovatelné kouzlo, kterými tato kultovní série akčních buddy kriminálek o dvojici detektivů z LA disponovala. Zdálo se mi, že není možné, aby někdo dokázal nahradit dvojku nezapomenutelných představitelů titulních hrdinů - psychicky labilního Martina Riggse trpícího depresemi po ztrátě milované manželky a jeho přesného opaku - spokojeného a opatrného a štastně ženatého Rogera Murtaugha, který má těsně před penzí, které nezapomenutelným způsobem ztvárnili Mel Gibson a Danny Glover. Nemluvě o výrazné podobě, kterou jí dal režisér Richard Donner

Clayne Crawford ve filmu  / Lethal WeaponPřesto letos vznikla televizní podoba Lethal Weapon, která je tímto filmovým fenoménem inspirována. Na motivy charakterů, které vytvořil Shane Black, ji do televizní verze adaptoval Matthew Miller. Pilot a druhý díl režíroval McG. Režiséry dalších částí první série s prozatím devíti odvysílanými díly jsou Steve BoyumJason EnslerLarry TengAntonio Negret a Rob Seindenglanz. Novou ústřední dvojkou je Clayne Crawford (Riggs) a Damon Wayans (Murtaugh). Pilot odvysílala televizní stanice Fox už 21. září tohoto roku. V dalších rolích hrají Keesha Sharp (Trish Murtaugh), Kevin RahmJordana BrewsterJohnathan Fernandez nebo Floriana Lima

Pochybnosti o převoditelnosti Smrtonosné zbraně (a jejich sequelů) do televizní podoby byly oprávněné, protože Lethal Weapon s tím, co dělalo Smrtonosnou zbraň unikátním - to slovy těžko uchopitelné něco - to televizní verzi zcela chybí. Protože Donnerova a Blackova Smrtonosná zbraň sice byla v prvním plánu jen akční krimi vystavěná na tehdy populárním půdorysu buddy movie, ale v tom druhém se jim podařilo vytvořit něco univerzálního a nadčasového, co možná ani sami tvůrci netušili. Všechny tyto "nepostižitelné nuance a nadstavby" této "mišmaš" televizní verzi zcela chybí. Chybí jí také pevná dějová linka s logickým řetězením událostí a smysluplným vývojem charakterů.

Clayne Crawford, Damon Wayans ve filmu  / Lethal WeaponLethal Weapon zkrátka nemá s duchem svých filmových předobrazů mnoho společného a jde o sérii nesouvisejících epizod a tím pádem o zaměnitelný seriál s jakýmikoliv jinými kriminálně laděnými seriály a postavami. Lethal Weapon postrádá svůj "ksicht", který právě filmová série měla. I přesto, že jsem o této sérii zatím neuvedl nic pozitivního, není Lethal Weapon vyloženě špatná nebo nepovedená. Pouze od ní nesmíte čekat nic, co by ji spojovalo se sérií filmovou. Víceméně jde o příjemnou, koukatelnou a místy i zábavnou limonádu, která prostě na svůj vzor nestačí. 

Jsem nicméně spokojen s hereckým představitelem Martina Riggse Claynem Crawfordem, který se s nelehkým úkolem a s vědomím, že bude srovnáván s Melem Gibsonem, vyrovnal se ctí. Není ani lepší ani horší než Gibson. Nesnaží se ho imitovat (naštěstí) a hraje si tuto postavu po svém. Mně osobně je velmi sympatický. Na druhé straně Wayans, ač je to také velký sympaťák a snaží se seč může, se mi do role Murtaugha zdá jednak mladý - i když věkový rozdíl mezi ním a Crawfordem je kupodivu vyšší, než byl mezi Gibsonem a Gloverem - a jednak mi sem z nějakého důvodu moc nesedí. Wayans se totiž na postavu "seriózního starce" prostě nehodí. Ačkoliv spolu dvojice na obrazovce vypadá dobře, taková chemie a jiskření, jaká byla mezi Gibsonem a Gloverem, mezi nimi prostě není. 

Lethal Weapon je tak bohužel důkazem toho, že adaptovat lze dnes úplně všechno, aniž by to ale mělo jiný účel než využít slávy a jména svého vzoru. Jako televizní forma zábavy je to slušné, jako autorské dílo s vyhraněnou podobou ale zklamání. Série má ale dobrou sledovanost a tak Fox v říjnu rozhodl o tom, že celá série bude mít plných osmnáct epizod. Poslední odvysílanou byla epizoda 9 ze sedmého prosince 2016. Další, desátá epizoda je pak na programu 4. ledna 2017.

Originální trailer série Lethal Weapon



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0

WEDOS.cz - Nejlevnější registrátor domén v ČR, neomezený webhosting, virtuální a dedikované servery

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Český lev 2017: Nominacím vévodí Masaryk a Anthropoid
Český lev 2017: Nominacím vévodí Masaryk a Anthropoid 24. ročník výročních cen Český lev odhalil své nominace. Šanci na získání filmového ocenění v kategorii Nejlepší film mají snímky Masaryk, Anthropoid, Učitelka, Já, Olga Hepnarová a Rodinný film. čtěte zde
Vydáno: 18.01.2017 11:53 v sekci Novinky | Zprávy
0
Kinopremiéry: 3. týden
Kinopremiéry: Rozpolcený Xander Cage nahání Strnadovy na divokých vlnách Z aktuálních devíti premiér mají největší potenciál thriller M. Nighta Shyamalana Rozpolcený a pravděpodobný akční výplach xXx: Návrat Xandera Cage. Tuzemští návštěvníci kin by ovšem mohli ještě slyšet na dokument Strnadovi.... čtěte zde
Vydáno: 18.01.2017 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Rozpolcený 6/10
Recenze: Rozpolcený zbytečně utápí potenciál, je spíš zajímavý než kvalitní Režisér M. Night Shyamalan, tvůrce Šestého smyslu, Znamení či Vesnice, natočil thriller o třech dívkách, které unese muž s poruchou osobnosti, v jehož mysli se střídá více než dvacet různých identit. čtěte zde
Vydáno: 17.01.2017 18:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TOP 20 ČR: 2. týden
TOP 20 ČR: vyhrálo buď Všechno nebo nic Romantická komedie Všechno nebo nic o víkendu vytlačila rekordy lámající pohádku Anděl Páně 2, která se po dlouhé době ocitla mimo vedení. Třetí místo si připsala na konto Velká čínská zeď. čtěte zde
Vydáno: 17.01.2017 10:21 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box Office: 2. víkend
Box Office: Skrytá čísla obhajují prvenství Skrytá čísla o ženách stojících v pozadí vesmírného programu překonala nápor novinek a znovu skončila první. Nejlépe se z novinek dařilo hororu Bye Bye Man. Naopak nedařilo se Affleckovi a Scorsesemu. čtěte zde
Vydáno: 16.01.2017 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejlepší filmy roku 2016 podle filmserver.cz (07.01.2017 13:01 v Články | Žebříčky)
- Zlaté glóby 2017: Nominacím vévodí muzikál La La Land (12.12.2016 15:20 v Novinky | Zprávy)
- Critics Choice Awards ovládnul La La Land (12.12.2016 12:03 v Novinky | Zprávy)
- Premiéra čtvrté řady seriálu Rectify již zítra na Sundance TV (26.11.2016 14:50 v Novinky | Zprávy)
- Monster Trucks se připomínají v novém traileru (18.11.2016 10:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Mel Gibson se vrací v silném Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (12.11.2016 10:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zrození příchozího hrdiny Snowdena (09.11.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- The Predator: kdo si v něm zahraje? (04.11.2016 14:19 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Mafiánovi hájí hrad, plují na Kon-Tiki a užívají kouzla měsíčního svitu (30.09.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bridget Jones, Mel Gibson a The Beatles hledají cestu do fantazie (14.09.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Oldschoolová akční žánrovka Ve jménu krve (13.09.2016 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Benicio Del Toro v Predátorovi? (13.09.2016 08:10 v Novinky | Zprávy)
- Mel Gibson a Sean Penn ve filmu "Professor and the Madman" (02.08.2016 22:00 v Novinky | Zprávy)
- Válečné drama Hacksaw Ridge se představuje v prvním traileru (29.07.2016 09:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10 filmových vrcholů a 5 přešlapů Arnolda Schwarzeneggera (16.07.2016 11:00 v Články | Publicistika)
- Blu-ray recenze: Zootropolis: Město zvířat (10.07.2016 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- Ve jménu krve: Mel Gibson ochraňuje dceru v novém traileru (09.07.2016 11:00 v Novinky | Trailery)
- Umučení Krista bude mít pokračování (10.06.2016 10:43 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Shane Black a jeho Smrtonosná zbraň (02.06.2016 09:18 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   02/2017

Pod rouškou noci
5/10

Mafiánské krimi Pod rouškou noci napsal spisovatel Dennis Lehane, z jehož pera vzešly i předlohy filmů Gone, Baby, Gone či Tajemná řeka. Do filmové podoby ji adaptoval Ben Affleck, který si také zahrál hlavní roli.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Všechno nebo nic (4x)
Strnadovi (1x)
Emoji ve filmu (2x)
Paddington 2 (1x)
Kingsman: Zlatý kruh (1x)
The Lego Ninjago Movie (1x)
LEGO® Batman film (3x)
The Wizard of Lies (1x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2017 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
DOPORUČUJEME: Kupte si nejprodávanější hosting v ČR se slevou 50% (slevový kód: FILMSERVER)
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver