Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV recenze: Lethal Weapon

TV recenze: Lethal Weapon

Vydáno: 27.12.2016 14:09 v sekci Články | Televize - Václav Limberk

Na motivy slavné filmové série Smrtonosná zbraň o dvou protikladných parťácích, kteří společnými silami potírají zločin v LA, vznikla letos jejich nová televizní podoba - Lethal Weapon.

Lethal WeaponRecenzoval/a Václav Limberk dne 27.12.2016 14:09. Na motivy slavné filmové série Smrtonosná zbraň o dvou protikladných parťácích, kteří společnými silami potírají zločin v LA, vznikla letos jejich nová televizní podoba - Lethal Weapon. Hodnocení: 3
SDÍLET:    
Nápad natočit televizní verzi něčeho tak notoricky známého, jako je filmová série Smrtonosná zbraň, se mi od začátku jevil jako nesmysl a "svatokrádež". Zdálo se mi, že není možné, aby někdo dokázal zopakovat neopakovatelné kouzlo, kterými tato kultovní série akčních buddy kriminálek o dvojici detektivů z LA disponovala. Zdálo se mi, že není možné, aby někdo dokázal nahradit dvojku nezapomenutelných představitelů titulních hrdinů - psychicky labilního Martina Riggse trpícího depresemi po ztrátě milované manželky a jeho přesného opaku - spokojeného a opatrného a štastně ženatého Rogera Murtaugha, který má těsně před penzí, které nezapomenutelným způsobem ztvárnili Mel Gibson a Danny Glover. Nemluvě o výrazné podobě, kterou jí dal režisér Richard Donner

Clayne Crawford ve filmu  / Lethal WeaponPřesto letos vznikla televizní podoba Lethal Weapon, která je tímto filmovým fenoménem inspirována. Na motivy charakterů, které vytvořil Shane Black, ji do televizní verze adaptoval Matthew Miller. Pilot a druhý díl režíroval McG. Režiséry dalších částí první série s prozatím devíti odvysílanými díly jsou Steve BoyumJason EnslerLarry TengAntonio Negret a Rob Seindenglanz. Novou ústřední dvojkou je Clayne Crawford (Riggs) a Damon Wayans (Murtaugh). Pilot odvysílala televizní stanice Fox už 21. září tohoto roku. V dalších rolích hrají Keesha Sharp (Trish Murtaugh), Kevin RahmJordana BrewsterJohnathan Fernandez nebo Floriana Lima

Pochybnosti o převoditelnosti Smrtonosné zbraně (a jejich sequelů) do televizní podoby byly oprávněné, protože Lethal Weapon s tím, co dělalo Smrtonosnou zbraň unikátním - to slovy těžko uchopitelné něco - to televizní verzi zcela chybí. Protože Donnerova a Blackova Smrtonosná zbraň sice byla v prvním plánu jen akční krimi vystavěná na tehdy populárním půdorysu buddy movie, ale v tom druhém se jim podařilo vytvořit něco univerzálního a nadčasového, co možná ani sami tvůrci netušili. Všechny tyto "nepostižitelné nuance a nadstavby" této "mišmaš" televizní verzi zcela chybí. Chybí jí také pevná dějová linka s logickým řetězením událostí a smysluplným vývojem charakterů.

Clayne Crawford, Damon Wayans ve filmu  / Lethal WeaponLethal Weapon zkrátka nemá s duchem svých filmových předobrazů mnoho společného a jde o sérii nesouvisejících epizod a tím pádem o zaměnitelný seriál s jakýmikoliv jinými kriminálně laděnými seriály a postavami. Lethal Weapon postrádá svůj "ksicht", který právě filmová série měla. I přesto, že jsem o této sérii zatím neuvedl nic pozitivního, není Lethal Weapon vyloženě špatná nebo nepovedená. Pouze od ní nesmíte čekat nic, co by ji spojovalo se sérií filmovou. Víceméně jde o příjemnou, koukatelnou a místy i zábavnou limonádu, která prostě na svůj vzor nestačí. 

Jsem nicméně spokojen s hereckým představitelem Martina Riggse Claynem Crawfordem, který se s nelehkým úkolem a s vědomím, že bude srovnáván s Melem Gibsonem, vyrovnal se ctí. Není ani lepší ani horší než Gibson. Nesnaží se ho imitovat (naštěstí) a hraje si tuto postavu po svém. Mně osobně je velmi sympatický. Na druhé straně Wayans, ač je to také velký sympaťák a snaží se seč může, se mi do role Murtaugha zdá jednak mladý - i když věkový rozdíl mezi ním a Crawfordem je kupodivu vyšší, než byl mezi Gibsonem a Gloverem - a jednak mi sem z nějakého důvodu moc nesedí. Wayans se totiž na postavu "seriózního starce" prostě nehodí. Ačkoliv spolu dvojice na obrazovce vypadá dobře, taková chemie a jiskření, jaká byla mezi Gibsonem a Gloverem, mezi nimi prostě není. 

Lethal Weapon je tak bohužel důkazem toho, že adaptovat lze dnes úplně všechno, aniž by to ale mělo jiný účel než využít slávy a jména svého vzoru. Jako televizní forma zábavy je to slušné, jako autorské dílo s vyhraněnou podobou ale zklamání. Série má ale dobrou sledovanost a tak Fox v říjnu rozhodl o tom, že celá série bude mít plných osmnáct epizod. Poslední odvysílanou byla epizoda 9 ze sedmého prosince 2016. Další, desátá epizoda je pak na programu 4. ledna 2017.

Originální trailer série Lethal Weapon



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Studená válka 6/10
Recenze: Polská Studená válka exceluje vizuálně, emoce se ale budovat nesnaží Nešťastnou romanci i hudební průlet dějinami válečné Evropy nabízí nový film oscarového režiséra Pawla Pawlikovskiho, který byl již k vidění v Karlových Varech a nyní vstupuje do kin. čtěte zde
Vydáno: 13.07.2018 13:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 13. 7. 2018 - 19. 7. 2018
TV tipy: Dvanáct rozhněvaných a zběsilých Avengers zachytává signál z neznáma Třetí červencový týden je v televizi překvapivě ve znamení dvou zajímavých premiér. Jednou z nich je druhý díl komiksových Avengers, tou druhou pak animovaná Anomalisa, na programu ale je i Bergmanovo drama Fanny a Alexandr.... čtěte zde
Vydáno: 13.07.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Úsměvy smutných mužů 5/10
Recenze: České drama Úsměvy smutných mužů káže o nebezpečnosti alkoholu Předlohou filmu je autobiografický román Josefa Formánka, koncipovaný jako zápisky hlavního hrdiny z protialkoholní léčebny, kde se potkával s dalšími pacienty. V hlavní roli David Švehlík, dále třeba Jaroslav Dušek nebo Ondřej... čtěte zde
Vydáno: 12.07.2018 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Tísňové volání 8/10
Recenze: Thriller Tísňové volání si vystačí s jedním člověkem v jedné místnosti Napínavý dánský thriller Tísňové volání je vyprávěn z pohledu policejního dispečera, jemuž se na krizovou linku dovolala unesená žena. Film vstupuje do kin po úspěšném uvedení na festivalu v Karlových Varech. čtěte zde
Vydáno: 11.07.2018 12:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 28. týden
Kinopremiéry: Hotel Transylvánie vysílá z mrakodrapu tísňové volání V tomto týdnu v kinech nejvíce upoutá akční Mrakodrap s Dwaynem Johnsonem, který záměrně odkazuje na klasiky z devadesátých let. Rodiny s dětmi si zase nepochybně najdou cestu na třetí Hotel Transylvánie. čtěte zde
Vydáno: 11.07.2018 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Poslední akční hrdina šeptá zrádci mezi námi plán hry (06.07.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Predátor: Evoluce v novém traileru (26.06.2018 18:12 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Robert Redford ve filmu Old Man and the Gun (09.06.2018 10:23 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Šílený Max plánuje invazi do rybárny a přepadení ve vzduchu (25.05.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Predátor: první trailer pokračování sci-fi klasiky (10.05.2018 15:13 v Novinky | Trailery)
- Mel Gibson natočí válečný snímek Destroyer (01.05.2018 11:41 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel režisér Cesty kolem světa za 80 dní Michael Anderson (30.04.2018 09:50 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem roku 2017 je Emoji ve filmu (03.03.2018 12:54 v Novinky | Zprávy)
- James Caviezel se vrátí jako Ježíš v sequelu Umučení Krista (31.01.2018 19:19 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2018, část 2. (21.01.2018 19:02 v Články | Publicistika)
- Top 10: Mel Gibson a jeho nejlepší role (05.01.2018 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Chladnokrevný a udatný rytíř Bugs prožívá peklo v Pacifiku, kde vypráví pohádky pro Emu (24.11.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Táta je tady doma a hraje si se smrtí (22.11.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Smrtonosná zbraň 5 s Gibsonem a Gloverem? (28.10.2017 11:45 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   26/2018

Sicario 2: Soldado
7/10

Pokračování thrilleru Sicario: Nájemný vrah změnilo režiséra a kameramana a hlavní hrdiny udělalo z postav, které v jedničce ztvárnili Josh Brolin a Benicio Del Toro.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Mrakodrap (10x)
Utøya, 22.července (1x)
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená (2x)
Nebezpečná laskavost (1x)
Godzilla: King of the Monsters (1x)
Temné síly (1x)
Studená válka (8x)
Mary Queen of Scots (2x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2018 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver