Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Šílený Max: Zběsilá cesta

Recenze: Šílený Max: Zběsilá cesta je road-movie s transfúzí bizarní akce

Vydáno: 14.05.2015 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: Warner Bros.

Návrat ke staré dobré akční klasice dobře obstojí i bez Mela Gibsona. Jak se režisér a scenárista George Miller vyrovnává s vývojem v kinematografii za posledních 30 let? Bohužel vesměs lichou snahou šokovat bizarními výjevy.

Šílený Max: Zběsilá cestaRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 14.05.2015 07:00. Návrat ke staré dobré akční klasice dobře obstojí i bez Mela Gibsona. Jak se režisér a scenárista George Miller vyrovnává s vývojem v kinematografii za posledních 30 let? Bohužel vesměs lichou snahou šokovat bizarními výjevy. Hodnocení: 3.5

Šílený Max: Zběsilá cesta

Mad Max: Fury Road
Thriller / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2015 , 120 min.

Režie: George Miller
Scénář: George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris
Kamera: John Seale
Herci: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Josh Helman, Nathan Jones, Zoë Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, Abbey Lee, Courtney Eaton, John Howard, Richard Carter, Iota, Angus Sampson

Česká premiéra: 14.05.2015

Distributor: Freeman Ent.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmová trilogie Šílený Max nepochybně patří k základním kamenům akčních filmů z postapokalyptické budoucnosti. Kult, který paradoxně začal až od druhého dílu s podtitulem Bojovník silnic, pak pomáhal utvářet toto téma, jež v jistém smyslu později vyústilo i k takovým trhákům, jako jsou Atlas mraků, Potomci lidí nebo Já, legenda. Příběh bývalého policisty Maxe Rockatanskyho, který přišel o rodinu a nyní se protlouká pustinou, kde je každý litr pohonných hmot velmi žádanou komoditou. V době všelijakých možných i nemožných remaků pak není překvapením, že došlo i na dystopický svět režiséra George Millera. Nyní po třiceti letech od méně zdařilého třetího dílu zde máme další dobrodružství plné krve, prachu, benzínu a kožených obleků.

Tom Hardy ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadNa začátku filmu je nám bez zbytečných cavyků představen Max Rockatansky (Tom Hardy), kterého v nehostinně vypadající krajině roku 2060 pronásledují děsivé představy smrti jeho rodiny. Následně je zajat gangem diktátora jménem Nadosmrťas Joe (Hugh Keays-Byrne), který ve své Citadele ovládá zdroj vody a svou jednotkou fanaticky oddaných Vlčáků udržuje tyranii. Max zde slouží jako zdroj krve těmto zohaveným jezdcům. Jednoho dne se z Citadely pokusí uniknout skupinka žen z Joeova harému, kterým pomáhá imperátorka Furiosa (Charlize Theron). Nadosmrťas Joe vysílá motorizované pronásledovatele, z nichž jeden, Nux (Nicholas Hoult) si s sebou bere jako „transfúzáka“ právě Maxe…

Nebudu lhát, na tento film jsem se velmi těšil, protože už od malička jsem měl rád druhý díl a právě Bojovník silnic měl být tomuto novému počinu vzorem. Přesto jsem nebyl nadšený z toho, jak si trochu alibisticky tvůrci obhajují, že nejde ani o reboot, ani o pokračování série (podobně to ale bylo před pár lety u X-Men: První třída). Ač se tedy v zásadě jedná pořád o toho samého Maxe, kterého hrál v předchozích filmech Mel Gibson, příběh o smrti jeho rodiny je jiný (hrdinovy halucinace napovídají, že tento Max měl dceru a nikoli syna). Vlastně se tedy jedná spíše o reboot celé série.

Nicholas Hoult, Charlize Theron ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadHlavní hvězdou tohoto spektáklu je Tom Hardy, který tradičně patří k tomu nejlepšímu v jakémkoli filmu z poslední doby. Častokrát jsem během sledování měl i „kacířské myšlenky“, že je možná lepším Maxem, než byl Gibson. Svým stoprocentně tvrďáckým a málomluvným projevem se na roli zlomeného tuláka výborně hodí. Pak zde máme Charlize Theron, která zde také předvádí to nejlepší, co v ní je. Její Furiosa je prototypem ženy, která si od mužů nehodlá nechat poroučet a která si v cestě za svým cílem umí ušpinit ruce. Nicholas Hoult (známý zejména jako Hank „Beast“ McCoy z nových filmů o X-Menech) zde nabarvený na bílo téměř k nepoznání v roli Nuxe také nedělá žádnou ostudu. Hodnotit herectví Hugha Keays-Byrnea by bylo vzhledem k jeho masce poněkud nespravedlivé, ale i tak bych rád pochválil herectví, které předvádí jen pomocí svých očí (byť na Hardyho Banea v Temný rytíř povstal prostě nemá).

Doposud to byly jen samé klady a i přesto, že tento film je rozhodně nadprůměrným dílem, rozhodně není bez chyby. Tou největší slabinou je stoprocentně jednoduchý až prostý scénář, který tu dvouhodinovou stopáž prostě neutáhne a zvláště v druhé polovině této road-movie se dostavuje pocit prázdnoty. Jednoduchost ale není ten hlavní problém. Nejhorší je absence logiky některých rozhodnutí postav („zdárně jsme jim ujeli, ale vraťme se teď úplně stejnou cestou“) a u některých je velmi zřejmé, jakým způsobem skončí už dlouho dopředu. Postapokalyptický svět také obsahuje spoustu dalších skupin, které jsou však jen nástroji, jak okořenit scény pronásledování.

Tom Hardy ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadNedostatky scénáře se tvůrci zdají kompenzovat zejména obrovskou porcí bizarností (leckdy dost nechutných). Ano, v předešlých filmech se Šíleným Maxem jsme také pro nějakou tu bizarnost nešli daleko (kralovaly „sado-maso“ kožené obleky, případně hokejové masky), ale zde si veškeré předešlé „úchylnosti“ vynásobte deseti. Trochu to připomíná 300: Bitva u Thermopyl a někdy bohužel i Vodní svět. Od různých rituálních jizev, nádorů a fyzických znetvoření, přes elektrickou kytaru s plamenometem vás čekají i (pro příběh naprosto irelevantní) nezvyklá použití mateřského mléka. K celkové bizarnosti přispívá i český překlad s výrazy jako „Nadosmrťas“, „Ropanov“ a jinak celkem rušivé použití známých výrazů z českých filmů typu „Ropáci“ nebo „Drtikol“.

No, a to je k záporům tohoto filmu prakticky vše. Jinak už to jsou jen samé superlativy. Velmi chvályhodné je minimální spoléhání na digitální efekty a můžeme zde sledovat pěkný kus staré dobré poctivé filmařiny.  Vizuální stránka je pak něco, co doslova vyráží dech. Nechtělo se mi věřit, že nesleduji další vizuální orgie Tarsema Singha nebo Zacka Snydera. Od písečné bouře až po plamenomety je obrazová kompozice jedním slovem nádherná. S tím jde ruku v ruce i hudba od skladatele, který si říká Junkie XL, která dění na plátně sedne a je skvělým budujícím prvkem atmosféry.

Fotografie z filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadV celkovém zhodnocení tak zde máme akční nářez v prostředí dystopické anarchistické společnosti, kde jde jen o to přežít, s výbornou atmosférou, hereckými výkony i vizuální stránkou. Na druhou stranu snímek podrývá místy hloupý scénář a na můj vkus až příliš moc samoúčelné bizarnosti. V zásadě si však film své místo v kinech určitě zaslouží a já se těším na další oznámený díl.

Český trailer k filmu Šílený Max: Zběsilá cesta

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 23. týden
Kinopremiéry: Raoul Taburin volá mámu a prožívá ledovou sezónu Celospolečenský režim se pomalu rozvolňuje, v kinech se ale pořád nedají čekat žádné velké blockbustery. I proto je tento týden premiérově hodně slabý a ze čtveřice novinek opravdu žádná zásadně nevyčnívá. čtěte zde
Vydáno: 03.06.2020 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 22. týden
Top 20 ČR: V době koronaviru se žije V síti Češi v kinech v době koronavirové vyhledávají hlavně domácí dokument V síti, který je trhákem první poloviny roku a nebýt omezení, trhal by divácké rekordy. čtěte zde
Vydáno: 02.06.2020 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Top 10: akční filmy 2000 - 2009
Top 10: nejslavnější akční filmy let 2000 - 2009 V pokračování našeho seriálu o filmových žánrech se podíváme na desítku slavných akčních snímků z prvních deseti let nového milénia. čtěte zde
Vydáno: 30.05.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika
0
Survive the Night 1/10
Za horizontem: céčkový thriller Survive the Night je hodně špatný V thrilleru Survive the Night hraje Bruce Willis vysloužilého šerifa, který musí se svou rodinou čelit přepadení dvou lupičů na útěku. čtěte zde
Vydáno: 29.05.2020 16:30 v sekci Recenze | Za horizontem
0
TV tipy: 29. 5. 2020 - 4. 6. 2020
TV tipy: Trestanci Borg a McEnroe jsou cizinci ve vlaku Na přelomu května a června se sice v televizích objeví několik premiér, jde ale spíše o nevýrazné a béčkovější záležitosti. Výjimkou je snad jen zdařilé evropské drama Borg/McEnroe, ti méně nároční pak ocení i Cizince ve... čtěte zde
Vydáno: 29.05.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sedmá Mission: Impossible bude pokračovat v září (03.06.2020 09:16 v Novinky | Zprávy)
- Henry Cavill se vrátí jako Superman (28.05.2020 12:56 v Novinky | Zprávy)
- Charlize Theron v traileru akční fantasy Old Guard: Nesmrtelní (21.05.2020 19:42 v Novinky | Trailery)
- Mel Gibson v traileru Force of Nature (19.05.2020 06:51 v Novinky | Trailery)
- Téma: nejslavnější akční filmy 80. let (16.05.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Furiosa bez Charlize Theron? (15.05.2020 16:47 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejslavnější akční filmy 70. let (09.05.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: nejslavnější horory let 2000-2009 (25.04.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Lovec prožívá v Atlantidě zimní válku a tančí poslední valčík (24.04.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Hardy jako Capone v traileru (16.04.2020 07:30 v Novinky | Trailery)
- Fede Alvarez natočí zombie horor 16 States (11.04.2020 10:19 v Novinky | Zprávy)
- Furiosa a Anya Taylor-Joy? (27.03.2020 07:19 v Novinky | Zprávy)
- The Great: Elle Fanning vládne Rusku v traileru (24.03.2020 17:26 v Novinky | Trailery)
- George MacKay jako Ned Kelly v traileru (14.03.2020 15:56 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Tarzan s ligou spravedlnosti provádějí loupež ve velkém stylu a zachraňují Willyho (13.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   20/2020

Emma.
6/10

Hlavní hrdinkou britské, jemným delikátním humorem okořeněné adaptace románu Jane Austenové, je dvacetiletá, bohatá a trochu domýšlivá Emma, která sama nemá na svatbu ani pomyšlení, leč s oblibou dělá dohazovačku jiným.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver