Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Šílený Max: Zběsilá cesta

Recenze: Šílený Max: Zběsilá cesta je road-movie s transfúzí bizarní akce

Vydáno: 14.05.2015 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš

Návrat ke staré dobré akční klasice dobře obstojí i bez Mela Gibsona. Jak se režisér a scenárista George Miller vyrovnává s vývojem v kinematografii za posledních 30 let? Bohužel vesměs lichou snahou šokovat bizarními výjevy.

Šílený Max: Zběsilá cestaRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 14.05.2015 07:00. Návrat ke staré dobré akční klasice dobře obstojí i bez Mela Gibsona. Jak se režisér a scenárista George Miller vyrovnává s vývojem v kinematografii za posledních 30 let? Bohužel vesměs lichou snahou šokovat bizarními výjevy. Hodnocení: 3.5

Šílený Max: Zběsilá cesta

Mad Max: Fury Road
Thriller / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2015 , 120 min.

Režie: George Miller
Scénář: George Miller, Brendan McCarthy, Nick Lathouris
Kamera: John Seale
Herci: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Josh Helman, Nathan Jones, Zoe Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, Abbey Lee, Courtney Eaton, John Howard, Richard Carter, Iota, Angus Sampson

Česká premiéra: 14.05.2015

Distributor: Freeman Ent.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmová trilogie Šílený Max nepochybně patří k základním kamenům akčních filmů z postapokalyptické budoucnosti. Kult, který paradoxně začal až od druhého dílu s podtitulem Bojovník silnic, pak pomáhal utvářet toto téma, jež v jistém smyslu později vyústilo i k takovým trhákům, jako jsou Atlas mraků, Potomci lidí nebo Já, legenda. Příběh bývalého policisty Maxe Rockatanskyho, který přišel o rodinu a nyní se protlouká pustinou, kde je každý litr pohonných hmot velmi žádanou komoditou. V době všelijakých možných i nemožných remaků pak není překvapením, že došlo i na dystopický svět režiséra George Millera. Nyní po třiceti letech od méně zdařilého třetího dílu zde máme další dobrodružství plné krve, prachu, benzínu a kožených obleků.

Tom Hardy ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadNa začátku filmu je nám bez zbytečných cavyků představen Max Rockatansky (Tom Hardy), kterého v nehostinně vypadající krajině roku 2060 pronásledují děsivé představy smrti jeho rodiny. Následně je zajat gangem diktátora jménem Nadosmrťas Joe (Hugh Keays-Byrne), který ve své Citadele ovládá zdroj vody a svou jednotkou fanaticky oddaných Vlčáků udržuje tyranii. Max zde slouží jako zdroj krve těmto zohaveným jezdcům. Jednoho dne se z Citadely pokusí uniknout skupinka žen z Joeova harému, kterým pomáhá imperátorka Furiosa (Charlize Theron). Nadosmrťas Joe vysílá motorizované pronásledovatele, z nichž jeden, Nux (Nicholas Hoult) si s sebou bere jako „transfúzáka“ právě Maxe…

Nebudu lhát, na tento film jsem se velmi těšil, protože už od malička jsem měl rád druhý díl a právě Bojovník silnic měl být tomuto novému počinu vzorem. Přesto jsem nebyl nadšený z toho, jak si trochu alibisticky tvůrci obhajují, že nejde ani o reboot, ani o pokračování série (podobně to ale bylo před pár lety u X-Men: První třída). Ač se tedy v zásadě jedná pořád o toho samého Maxe, kterého hrál v předchozích filmech Mel Gibson, příběh o smrti jeho rodiny je jiný (hrdinovy halucinace napovídají, že tento Max měl dceru a nikoli syna). Vlastně se tedy jedná spíše o reboot celé série.

Nicholas Hoult, Charlize Theron ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadHlavní hvězdou tohoto spektáklu je Tom Hardy, který tradičně patří k tomu nejlepšímu v jakémkoli filmu z poslední doby. Častokrát jsem během sledování měl i „kacířské myšlenky“, že je možná lepším Maxem, než byl Gibson. Svým stoprocentně tvrďáckým a málomluvným projevem se na roli zlomeného tuláka výborně hodí. Pak zde máme Charlize Theron, která zde také předvádí to nejlepší, co v ní je. Její Furiosa je prototypem ženy, která si od mužů nehodlá nechat poroučet a která si v cestě za svým cílem umí ušpinit ruce. Nicholas Hoult (známý zejména jako Hank „Beast“ McCoy z nových filmů o X-Menech) zde nabarvený na bílo téměř k nepoznání v roli Nuxe také nedělá žádnou ostudu. Hodnotit herectví Hugha Keays-Byrnea by bylo vzhledem k jeho masce poněkud nespravedlivé, ale i tak bych rád pochválil herectví, které předvádí jen pomocí svých očí (byť na Hardyho Banea v Temný rytíř povstal prostě nemá).

Doposud to byly jen samé klady a i přesto, že tento film je rozhodně nadprůměrným dílem, rozhodně není bez chyby. Tou největší slabinou je stoprocentně jednoduchý až prostý scénář, který tu dvouhodinovou stopáž prostě neutáhne a zvláště v druhé polovině této road-movie se dostavuje pocit prázdnoty. Jednoduchost ale není ten hlavní problém. Nejhorší je absence logiky některých rozhodnutí postav („zdárně jsme jim ujeli, ale vraťme se teď úplně stejnou cestou“) a u některých je velmi zřejmé, jakým způsobem skončí už dlouho dopředu. Postapokalyptický svět také obsahuje spoustu dalších skupin, které jsou však jen nástroji, jak okořenit scény pronásledování.

Tom Hardy ve filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadNedostatky scénáře se tvůrci zdají kompenzovat zejména obrovskou porcí bizarností (leckdy dost nechutných). Ano, v předešlých filmech se Šíleným Maxem jsme také pro nějakou tu bizarnost nešli daleko (kralovaly „sado-maso“ kožené obleky, případně hokejové masky), ale zde si veškeré předešlé „úchylnosti“ vynásobte deseti. Trochu to připomíná 300: Bitva u Thermopyl a někdy bohužel i Vodní svět. Od různých rituálních jizev, nádorů a fyzických znetvoření, přes elektrickou kytaru s plamenometem vás čekají i (pro příběh naprosto irelevantní) nezvyklá použití mateřského mléka. K celkové bizarnosti přispívá i český překlad s výrazy jako „Nadosmrťas“, „Ropanov“ a jinak celkem rušivé použití známých výrazů z českých filmů typu „Ropáci“ nebo „Drtikol“.

No, a to je k záporům tohoto filmu prakticky vše. Jinak už to jsou jen samé superlativy. Velmi chvályhodné je minimální spoléhání na digitální efekty a můžeme zde sledovat pěkný kus staré dobré poctivé filmařiny.  Vizuální stránka je pak něco, co doslova vyráží dech. Nechtělo se mi věřit, že nesleduji další vizuální orgie Tarsema Singha nebo Zacka Snydera. Od písečné bouře až po plamenomety je obrazová kompozice jedním slovem nádherná. S tím jde ruku v ruce i hudba od skladatele, který si říká Junkie XL, která dění na plátně sedne a je skvělým budujícím prvkem atmosféry.

Fotografie z filmu Šílený Max: Zběsilá cesta / Mad Max: Fury RoadV celkovém zhodnocení tak zde máme akční nářez v prostředí dystopické anarchistické společnosti, kde jde jen o to přežít, s výbornou atmosférou, hereckými výkony i vizuální stránkou. Na druhou stranu snímek podrývá místy hloupý scénář a na můj vkus až příliš moc samoúčelné bizarnosti. V zásadě si však film své místo v kinech určitě zaslouží a já se těším na další oznámený díl.

Český trailer k filmu Šílený Max: Zběsilá cesta

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 10: Sean Connery
Top 10: filmy Seana Conneryho Hollywoodská legenda Sean Connery, která si nyní užívá zaslouženého odpočinku, slaví 89. narozeniny. Pojďme si připomenout některé z jejích nejslavnějších rolí. čtěte zde
Vydáno: 25.08.2019 10:00 v sekci Články | Publicistika
1
Anna 6/10
Recenze: Thriller Luca Bessona Anna stojí víc na špionských intrikách než na akci Režisér, scenárista a producent Luc Besson natočil špionážní thriller o mladé ruské agentce ve službách KGB, který se odehrává v 90. letech a v lecčem se podobá jednomu z jeho starších filmů - Brutální Nikitě. čtěte zde
Vydáno: 25.08.2019 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 23. 8. 2019 - 29. 8. 2019
TV tipy: Wonder Woman vynáší odpad a ocitá se na stromě, kde je s ní konec Poslední prázdninový týden je před námi a televize pomalu začínají najíždět na podzimní programová schémata. Aktuálně stojí za pozornost rozhodně premiéry komiksovky Wonder Woman a thrilleru Odpad. To ale není zdaleka vše. ... čtěte zde
Vydáno: 23.08.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Krvavá nevěsta 7/10
Recenze: Hororová komedie Krvavá nevěsta tematizuje strach ze vstupu do manželství Snímek Krvavá nevěsta děsí i baví příběhem vdávající se hrdinky Grace, která si po svatbě musí podle tradice ženichovy rodiny o půlnoci zahrát vylosovanou společenskou hru - a nezemřít při tom. čtěte zde
Vydáno: 21.08.2019 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Kinopremiéry: 34. týden
Kinopremiéry: Anna je krvavá nevěsta Pouhopouhé dvě novinky rozšíří v tomto týdnu nabídku tuzemských kin. A ani jedna asi není bůhvíjak divácky atraktivní, protože vedle dalšího z řady hororů startuje už jen novinka francouzského režiséra a scenáristy Luca... čtěte zde
Vydáno: 21.08.2019 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bombshell: první trailer odhaluje hvězdný ansámbl (22.08.2019 07:13 v Novinky | Trailery)
- Top 10: nejslavnější horory 70. let (18.08.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Batman a Superman hrají čáru a tvoří zbrusu Nový zákon (09.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Addamsova rodina v novém traileru (07.08.2019 17:30 v Novinky | Trailery)
- Dvojku Venoma natočí Andy Serkis (06.08.2019 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Mladí muži za pultem jsou podfukáři trpící ztrátou paměti (19.07.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Charlize Theron a Helen Mirren se vrací do Fast & Furious 9 (09.07.2019 09:02 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Mrtvý Spider-Man neumírá a ocitá se daleko od domova, kde se srazí s láskou (03.07.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- The Current War: kdo rozsvítí svět? (26.06.2019 08:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: X-Men: Dark Phoenix – druhý pokus, stejný výsledek (07.06.2019 15:58 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: X-Meni tráví poslední večery na Zemi a řeší psí poslání (05.06.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Mel Gibson nabírá obsazení do remaku Divoké bandy (18.05.2019 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Shia LaBeouf a Mel Gibson v černé komedii Rothchild (14.05.2019 19:15 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscar 2020: favorité na příští rok (12.05.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- X-Men: Dark Phoenix v finálním traileru (17.04.2019 18:57 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Nejlepší role Jacka Nicholsona (13.04.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Animovaná Addamsova rodina má první teaser (10.04.2019 20:17 v Novinky | Trailery)
- Dave Bautista bude v Army of the Dead (06.04.2019 17:37 v Novinky | Zprávy)
- Febiofest 2019: jsou Mel Gibson a Vince Vaughn Na špatné straně? (26.03.2019 18:00 v Recenze | Za horizontem)
- Za horizontem: jen polovičatý Triple Frontier (23.03.2019 12:00 v Recenze | Za horizontem)

PREMIÉRA TÝDNE   32/2019

Tenkrát v Hollywoodu
8/10

Devátý film Quentina Tarantina se odehrává v Hollywoodu roku 1969 a jeho hlavními protagonisty jsou bývalá hvězda televizního seriálu z 50. let (Leonardo DiCaprio), jeho osobní kaskadér (Brad Pitt) a herečka Sharon Tate (Margot Robbie).

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2019 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver