Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 6. 2023 - 29. 6. 2023

TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii

Vydáno: 23.06.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Fluxkompensator

Jednoznačným televizním tipem končícího měsíce června je svérázné drama Ariho Astera Slunovrat. Žádná další srovnatelná premiéra se do programů nedostala, tudíž krom tradičních repríz hrají prim jen málo známé snímky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Japonská mafie (The Yakuza) (pátek 23. 6., ČT2, 21.40 - 23.35)

Plakát filmu Japonská mafie / The Yakuza
© IMDb
Kriminální drama z první poloviny sedmdesátých let není v našich končinách moc známé a dnes ho ocení především milovníci staromilské filmařiny. Režírující Sydney Pollack, jemuž napsali scénář Robert Towne a Paul Schrader, v něm totiž nikam nespěchá a zejména v první polovině nastavuje hodně rozvláčné tempo a západnímu divákovi představuje Japonsko jako takové a tamní kulturu, což samozřejmě v současnosti působí zbytečně a zastarale, tehdy to ale svůj význam mělo. Tvůrci se v něm viditelně inspirovali filmy noir a samurajskými filmy, k nimž přidali nenucenou romantickou linii a vše dohromady naštěstí funguje vesměs dobře. Akce je tedy naprosté minimum a přijde na řadu v závěru, je ale zvládnutá velmi dobře, jádro snímku nicméně tvoří napínavý příběh, množství solidně napsaných dialogů a exotická a trochu potemnělá atmosféra. Titulní roli si zahrál výborný Robert Mitchum, jehož doplnili třeba Ken TakakuraBrian Keith nebo Herb Edelman. Zapomenutý tip. 

Zajímavost: Do hlavní role byl vážně zvažován i Robert Redford.

Originální trailer filmu Japonská mafie / The Yakuza

Christine (Christine) (sobota 24. 6., Paramount Network, 00.50 - 03.10 / 23.20 - 01.45)

Plakát filmu Christine / Christine
© Impawards
Na adaptaci jednoho z románu legendárního Stephena Kinga, která vznikla v první polovině osmdesátých let, se v průběhu času zapomnělo a zastínila ji spousta jiných a mnohdy lepších. Dáno to může být tím, že režírující John Carpenter v ní byl pouze realizátorem a scénář nenapsal, i proto zůstala jeho osobitost trošku v pozadí. Samotný příběh musel být vzhledem k rozsahu knihy notně zkrácen, což odnesly motivace a proměny některých postav, které nejsou zcela vysvětlené a uvěřitelné. Ani atmosféra není přiliš hutná, klíčové auto, které je oním démonem, není tak děsivé a výsledek tak víc než co jiného připomíná temnější teenagerskou romanci. Dojem naopak zlepšuje triková stránka, která je uspokojivá i po letech a zejména scény se samoopravením vozu a jízdy s hořícím vozem patří k tomu vůbec nejlepšímu. Samozřejmostí pak je pro režiséra minimalistický hudební doprovod, jehož je autorem. Hlavní roli ztvárnil lehce přehrávající Keith Gordon, vedle něhož dostali důvěru i John StockwellAlexandra PaulHarry Dean Stanton nebo Robert Prosky. Ne úplně výrazná adaptace krále hrůzy. 

Zajímavost: Titulní Christinu si "zahrálo" šestnáct aut, která tvůrci shromažďovali dva a půl roku.

Originální trailer filmu Christine / Christine

Sammyho dobrodružství 3D (Sammy's avonturen: De geheime doorgang) (sobota 24. 6., ČT :D, 13.00 - 14.25)

Plakát filmu Sammyho dobrodružství 3D / Sammy's avonturen: De geheime doorgang
© IMDb
Třináct let starý koprodukční, převážně však belgický animák není nikterak originální, přesto jde o hodně příjemnou podívanou, která nikoho neurazí. Režírující Ben Stassen se v něm viditelně inspiruje slavnými hollywoodskými žánrovkami, na rozdíl od mnoha jiných ale nenabízí ucelený příběh, který je naopak shlukem několika příhod, které jsou propojeny velmi volně. Mnohé asi překvapí, že vizuální stránka je dost povedená, animace je na velmi vysoké úrovni a zejména podvodní svět je zpracován až fascinujícím způsobem. Většina je ale uzpůsobena mladším divákům, protože humor je dost infantilní a plný klišé a taktéž ekologické poselství je přespříliš okaté a vyčnívá. Zvířecí hrdinové jsou nicméně zábavní a sympatičtí, mnohem horší je to naopak s několika lidskými postavami, na nichž si tvůrci nedali absolutně záležet a vypadají dost odbytě, do značné míry to ale kompenzuje svižné tempo a střídmá stopáž. Dojmy na pozitivní stranu převažuje také příjemný soundtrack, na němž se podílel Ramin Djawadi. Víkendový poobědový relax pro celou rodinu. 

Zajímavost: Jedním z alternativních názvu filmů byl i Cesta kolem světa za padesát dní.

Český trailer filmu Sammyho dobrodružství 3D / Sammy’s avonturen: De geheime doorgang

Pete a Tillie (Pete ´n´ Tillie) (sobota 24. 6. ČT2, 14.05 - 15.45)

Plakát filmu Pete a Tillie / Pete 'n' Tillie
© IMDb
Komediální drama z první poloviny sedmdesátých let je v tuzemsku skoro neznámé a do programů se dostává jen velmi výjimečně. Režírující Martin Ritt v něm vychází z knižní předlohy Petera De Vriese a důraz tak klade na silný příběh, který je zdánlivě dost klišovitý, v určitých momentech ale hodně rafinovaný a skvěle vypointovaný, neboť jeho dialogy jsou nenuceně dvojsmyslné a promluvy hlavních postav posouvají na trochu jinou úroveň. Z dnešního pohledu je tempo pomalejší, tvůrce se zbytečně uchyluje k melodramatické a ne úplně veselé atmosféře a stopáž je malinko přetažená. Trochu přitlačit mohl i na emocích, neboť výsledná podoba působí zbytečně chladně a odtažitě. Ústřední duo si zahráli spolehlivý Walter Matthau a velmi dobrá Carol Burnett, vedle kterých zaujme především na Oscara nominovaná Geraldine Page, dále se pak objeví třeba Barry NelsonRene Auberjonois nebo Lee Montgomery. Další opomíjená záležitost, která je přece jen více koncipována pro americký trh.  

Zajímavost: Matthau nazpíval titulní píseň filmu.

Originální trailer filmu Pete a Tillie / Pete ´n´ Tillie

Zlato v Black Hills (Spur des Falken) (sobota 24. 6., Prima Max, 15.35 - 17.55 / neděle 25. 6., 13.20 - 15.50 / čtvrtek 29. 6., 11.15 - 13.40)

Plakát filmu Zlato v Black Hills / Spur des Falken
© IMDb
Převážně východoněmecký western z druhé poloviny šedesátých let patří k tomu nejlepšímu, co tehdy v tomto regionu vzniklo. Režírující Gottfried Kolditz v něm nezajímavý a de facto neexistující příběh sestavený z mnoha klišé kompenzuje nádhernými lokacemi, výborným hudebním doprovodem, ucházející výpravou, solidní kamerou a akcí, která je poměrně dobře zrealizovaná, svižně natočená a je jí hodně. Oproti ostatním pokusům snímek také nejvíce připomíná klasickou podobu westernu a obsahuje nejvíce pro žánr zcela typických scén. Titulní roli ztvárnil obstojný, ale tradičně kamenný Gojko Mitic, jehož protivníkem je výborný Hannjo Hasse, hodně výrazná je pak i Barbara Brylska. Jestli ovšem něco výsledku chybí, je to humor, neboť tvůrci se berou zbytečně vážně, příliš neprospívá ani malinko přepálená stopáž, která v závěru nemá moc co nabídnout, zároveň je nutné odhlédnout od skryté propagandy, která ve své době měla obrovský význam. Hodně nostalgický tip, který byl svého času reakcí na úspěšného Vinnetoua. 

Zajímavost: Film se odehrává roku 1875.

Ukázka z filmu Zlato v Black Hills / Spur des Falken

Slunovrat (Midsommar) (sobota 24. 6., ČT art, 21.55 - 00.20)

Český plakát filmu Slunovrat / Midsommar
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré drama s hororovými prvky je svým způsobem fascinující a extrémně působivé. Režisér a scenárista Ari Aster se v něm mnohdy ocitl na hranici parodie, kterou ale nikdy nepřekročil a naopak vytvořil hutnou atmosféru, které pomáhá i umístění do odlehlé krajiny severní Evropy a mnohdy extrémní a brutální černý humor. Zcela záměrně zvolil pomalé vyprávění, které umožňuje divákovi proniknout do nitra psychicky zdevastované hrdinky, jejíž utrpení je někdy nesnesitelné. Potěší i to, že i motivace a psychologie dalších postav jsou propracované tak, že se divákovi dostávají blíž a hodně pod kůži. Tvůrce sbírá body též tím, že explicitní scény se dějí jakoby mimochodem, o to působivější ale jsou. Hlavní roli ztvárnila fantastická Florence Pugh, z jejíhož výkonu místy běhá mráz po zádech, zdařilé ale je i obsazení všech vesničanů. K dokonalosti pak chybí údernější a působivější závěr, který je sice sympaticky podvratný, postrádá ale jakoukoli uspokojivou katarzi. Jeden z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Podle tvůrce má být film metaforou rozchodu.

Český trailer filmu Slunovrat / Midsommar

Zlodějská partie (Thick as Thieves) (středa 28. 6., Prima Max, 22.20 - 00.15 / pátek 30. 6., 00.55 - 03.10)

Plakát filmu Zlodějská partie / Thick as Thieves
© Moviemeter
Kriminální thriller z druhé poloviny nového milénia není úplně výrazný a těší se lepšímu hodnocení na zahraničních databázích než na těch našich. Režírující Mimi Leder v něm toho moc neřešila a spolehla se jen a pouze na zoufale klišovitý scénář, pohodovou atmosféru a atraktivní zápletku, která funguje i přes značnou předvídatelnost. Mnohem lepší je snímek ve druhé polovině, kdy už má spád a probíhá v něm jakés takés napětí, v té první je naopak hodně rozvláčný, neinvenční a dost nezajímavý. Nad vodou jednoznačně drží výsledek obsazení, v němž se sešli Morgan FreemanAntonio Banderas a Radha Mitchell, kteří sice leckdy nemají co hrát, jejich charisma jim ale stačí k tomu, aby své charaktery dokázali uspokojivě prodat, v menších úlohách jim sekundují Tom HardyRade Serbedzija nebo Robert Forster. Tip, který by potřeboval být o dost promyšlenější a rafinovanější.

Zajímavost: Natáčení probíhalo mimo jiné i v Bulharsku.

Originální trailer filmu Zlodějská partie / Thick as Thieves

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu