Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Tělesné vztahy

Stroj času: Tělesné vztahy aneb pocta Miku Nicholsovi

Vydáno: 29.03.2015 20:12 v sekci Recenze | Stroj času - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Mike Nichols, který zemřel loni v listopadu ve věku 83 let, se natrvalo zapsal do filmové historie Absolventem. Se zpožděním splácíme dluh tomuto velkému filmaři ve Stroji času jeho Tělesnými vztahy.

Tělesné vztahyRecenzoval/a Václav Limberk dne 29.03.2015 20:12. Mike Nichols, který zemřel loni v listopadu ve věku 83 let, se natrvalo zapsal do filmové historie Absolventem. Se zpožděním splácíme dluh tomuto velkému filmaři ve Stroji času jeho Tělesnými vztahy. Hodnocení: 5

Tělesné vztahy

Carnal Knowledge
Drama / Komedie
USA, 1971 , 98 min.

Režie: Mike Nichols
Scénář: Jules Feiffer
Kamera: Giuseppe Rotunno
Herci: Jack Nicholson, Ann-Margret, Art Garfunkel, Candice Bergen, Rita Moreno, Cynthia O'Neal, Carol Kane

Tělesné vztahy hodnocení na Kinobox.cz: 67.65 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Loni v listopadu zemřel americký režisér Mike Nichols, který svou kariéru v Hollywoodu začal opravdu mimořádným způsobem. V roce 1966 natočil černobílou adaptaci klasické divadelní hry Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové?, která si z rekordních třinácti oscarových nominací odnesla hned pět sošek. Nikoliv však tu za režii pro Nicholse. Ten ale na své ocenění nemusel čekat příliš dlouho. Oscara za režii získal hned ve svém dalším snímku Absolvent, dnes již ikonickém filmu o rebelantství hocha z lepší společnosti s debutujícím Dustinem Hoffmanem. Ze sedmi nominací byl ale Oscar za režii pro Nicholse jediný. Tím měl, jak se říká, Nichols vymalováno a kdyby od té doby nic nenatočil, i tak by se trvale zapsal do filmové historie.

Candice Bergen, Art Garfunkel ve filmu Tělesné vztahy / Carnal KnowledgeOd filmu ale naštěstí neutekl, nýbrž si vzal jen krátkou pauzu. Po třech letech od Absolventa natočil adaptaci klasického protiválečného románu Josepha Hellera Hlava 22, která už se ale nedočkala žádných oscarových nominací. Po raketovém vzestupu a úspěchu jeho prvních dvou filmů se dá mluvit o pomalém, ale jistém ústupu z výsluní všeobecného obdivu, kterým mladého režiséra zpočátku diváci i kritika zahrnuli. Nicholsův čtvrtý film Tělesné vztahy patří ale opět na vrchol a dá se napsat, že s ním předběhl svou dobu nebo lépe, že vytvořil film ve své platnosti nadčasový.

Časový rámec děje zahrnuje období zhruba pětadvaceti let. Během této dlouhé doby sledujeme dva nerozlučné přátelé Sandyho (Art Garfunkel) a Jonathana (Jack Nicholson), které poprvé vidíme jako studenty a spolubydlící na Amherst College (soukromá prestižní humanitní vysoká škola v Massachusetts). Oba přátelé jsou rozhodnutí ztratit zde své panictví. Pragmatičtější Jonathan ponouká naivnějšího Sandyho, aby na seznamovacím večírku oslovil Susan (Candice Bergen), která se oběma líbí. Susan na nesmělé návrhy Sandyho přistoupí, ale za jeho zády si vyjde na rande s Jonathanem. Nakonec je to právě protřelejší a drzejší Jonathan, který se se Susan vyspí první. Susan dá i přesto přednost v dalším vztahu pomalejšímu Sandymu. Po mnoha letech se Sandy a Jonathan ještě několikrát znovu setkávají v rozdílných etapách svých životů.

Ann-Margret, Jack Nicholson ve filmu Tělesné vztahy / Carnal KnowledgeTělesné vztahy mají tři nestejně dlouhé dějové fragmenty. První, podrobněji popsaný v předchozím odstavci, se věnuje young adult období obou povahově rozdílných kamarádů a jejich prvním krokům v milostném životě. Druhá pomyslná část filmu se zaměřuje více na milostný život Jonathana, který začne žít s Bobbie (Ann-Margret), aniž by se k ní ale chtěl vázat manželstvím nebo rodičovstvím. I zde se ale v jedné scéně krátce objevuje Sandy, který žije ve zdánlivě spokojeném manželství se Susan. Susan, jak je zřejmé z jejího krátkého rozhovoru s Jonathanem, nebude s poněkud nudným Sandym zcela spokojená, zatímco Jonathan by schůzku se Susan uvítal jako příjemné rozptýlení v čím dál tím více deprimujícím vztahu s atraktivní, ale neurotickou Bobbie. Konečně ve třetí a nejkratší části Jonathan svému příteli Sandymu, který již se Susan nežije, rekapituluje svůj bohatý, ale neuspokojující milostný život formou "přehlídky" diapozitivů s vysvětlujcím a cynickým komentářem.

Nicholsovi se podle znamenitého scénáře novinového kreslíře a cartoonisty Julese Feiffera (ten ho na režisérovo doporučení předělal z hry na scénář) povedlo v každém časovém období skvěle vystihnout a zobecnit jednak povahové rysy rozdílných mužských typů (plachý proti světáckému) a rovněž ve zkratce dějově velmi hutně nabitého příběhu vypíchnout podstatu fungování a rovněž nefungování vztahů mezi muži a ženami i mezi mužskými přáteli obecně. Ani jeden z obou typů tu není nijak upřednostněn a Nichols se nám nesnaží vnutit myšlenku, že ten či onen přístup či životní postoj je lepší než ten druhý. V nepřikrášleném světle naopak vychází najevo, aniž by to bylo předkládáno jako fakt, že najít štěstí a uspokojení v milostném životě je alespoň pro obě mužské postavy nemožné. Cynický, ale inteligentní Jonathan se nechce vázat a partnerky střídá s nahodilou nepravidelností. Zpočátku naivní a později konformní Sandy sice založí rodinu a vyzkouší si manželský život, spokojenost a klid v něm ale také docela nenachází. Z posledního dějového fragmentu navíc vychází najevo, že zkrachoval podobně jako Jonathan. 

Jack Nicholson ve filmu Tělesné vztahy / Carnal KnowledgeTělesné vztahy jsou filmem konverzačním, který oplývá především na svou dobu velmi otevřenými dialogy a nepatetickým pohledem na romantiku a sexualitu. O sexu se zde hlavně mluví, o to ale otevřeněji. Tělesné vztahy jsou mimo jiné vůbec prvním filmem, kde na plátně postava vytahuje kondom. Natočení nahé scény mezi Nicholsonem a Ann-Margret, která tvoří vrchol druhé části filmu, trvalo celý týden a herci ji odehráli s takovou intenzitou, že po ní oba přišli o hlas. Nichols tu nahotou nevzbuzuje erotické fantasie, ale nemilosrdně obnažuje charaktery postav. 

Jediné oscarové nominaci se nakonec dostalo jen vedlejšímu hereckému výkonu švédské herečky Ann-Margret za ztvárnění frustrované Bobbie. Herecké výkony, na kterých kromě slova a dialogů film převážně stojí, jsou tu výborné a byly podmíněny pečlivým Nicholsovým výběrem i originálním vedením. Postavy tu často promlouvají směrem k divákovi, aniž by se tím Nichols snažil narušit filmovou iluzi. Daří se mu ale dění na plátně divákovi více přiblížit a navázat s ním niternější spolupráci. Mike Nichols strávil výběrem role, kterou získala Ann-Margret, šest měsíců a jeho sítem neprošly ani takové hvězdy jako byly Jane Fonda nebo Raquel Welch. Pro roli Sandyho si Nichols vybral muzikanta, který mu složil hudbu k Absolventovi, Arta Garfunkela a ten i bez hereckého vzdělání obdařil svoji postavu přesně těmi rysy, které měl mít. Nejpřesvědčivější je Garfunkel v první části filmu jako romanticky zamilovaný mladíček, čemuž napomáhá i jeho "nekňubovské" vzezření.  

Ann-Margret, Jack Nicholson ve filmu Tělesné vztahy / Carnal KnowledgeHlavní hvězdou je tu ale Jack Nicholson, který měl za sebou průlomovou vedlejší roli v Bezstarostné jízdě a první velkou hlavní roli v civilním dramatu Malé životní etudy. V roli Jonathana je jednoduše famózní a přesně dokáže svým inteligentním a dravým i úsporným hereckým projevem vystihnout celou škálu pocitů i frustrací své postavy. V uvedené scéně hádky s Bobbie pak nechá naplno rozeznít svůj temperament a mění tuto scénu v nesmírně intenzivní výbuch potlačovaného vzteku a frustrace.

Nicholson se ukázal být pro Mika Nicholse ideálním hereckým představitelem a v budoucnu pak spolu ještě několikrát spolupracovali, naposledy v netradičním hororu Vlk z roku 1994. Že za Jonathana neobdržel oscarovou nominaci, je skutečně trestuhodným přehlédnutím vynikajícího Nicholsonova výkonu. Oscarové nominace by si ale zasloužili i Nichols za inteligentní a nápaditou režii, stejně jako Feiffer za originální a i dnes působivý scénář. Celkové beznadějnosti a depresivní civilnosti Tělesných vztahů pak ještě pomáhá neatraktivní "chladný" obraz, za který byl zodpovědný italský kameraman Giuseppe Rotunno.

Jack Nicholson ve filmu Tělesné vztahy / Carnal KnowledgeNicholsova další režijní kariéra pak pokračovala dále a zahrnula celá léta sedmdesátá, osmdesátá, devadesátá a skončila v nultých. Jeho posledním dokončeným filmem před smrtí byla Soukromá válka pana Wilsona. Pokud bychom v jeho filmografii ještě chtěli najít dílo, které se k Tělesným vztahům nějakým způsobem vrací, pak bychom asi za typově nejbližší snímek označili jeho předposlední film Na dotek. Také zde na příkladu milostného čtyřlístku obnažuje mechanismy složitosti fungování a nefungování vztahů s rovněž velmi otevřenými dialogy. 

Není toho opravdu málo, co se Nicholsovi podařilo v Tělesných vztazích ukázat. A ještě ten jedinečný způsob, jakým to ukázal. Bez jakékoliv podbízivosti, falše, sentimentu a nádechu falešného romantizování. Právě to byl asi důvod, proč se "hnusným" Tělesným vztahům nedostalo (a stále nedostává) takového kreditu, jaký mu získal "krásný" Absolvent. Ukazuje jednoduše na odvrácenou a stinnou stránku toho, co mnozí z nás na vlastní kůži zažili, a možná proto to neradi vidí. Na druhé straně pokud jste správná cílová skupina, nemůžete než před brilantním a nadčasovým Nicholsovým filmem jen obdivně smeknout. 

Scéna z filmu Tělesné vztahy

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Postradatelná Golda hledá bod obnovy (20.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Alan Arkin (30.06.2023 16:29 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě (12.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: V žáru noci je brilantní po všech stránkách (12.03.2023 09:30 v Recenze | Stroj času)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu