Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 12. 5. 2023 - 18. 5. 2023

TV tipy: Neviditelní Mrňouskové se ve jménu otce ocitají v osmé třídě

Vydáno: 12.05.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: ReelRundown

V polovině května v televizích nějaká zásadní premiéra úplně chybí, to ale neznamená, že o dobré filmy by byla nouze. K tomu nejlepšímu, co můžou dramaturgové nabídnout, rozhodně patří oceňovaná dramata Ve jménu otce a Narušení.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mrňouskové 2: Daleko od domova (Minuscule 2: Les mandibules du bout du monde) (sobota 13. 5., ČT :D, 12.40 - 14.05)

Český plakát filmu Mrňouskové 2: Daleko od domova / Minuscule - Les mandibules du bout du monde
© Facebook tvůrce
Pokračování francouzského animovaného snímku se před čtyřmi lety objevilo i v našich kinech, nijak zvlášť v nich ale neuspělo. Režijní duo Hélène Giraud a Thomas Szabo v něm spoléhalo na prvky, které fungují už ve stejnojmenném seriálu, to tedy znamená na velmi jednoduchý a epizodický děj, který je provázán hodně volně, infantilní vtípky a cílení na ty úplně nejmenší diváky, kteří odpustí leccos. Úroveň humoru je ovšem dost nevyrovnaná a na jeden podařený připadají tak dva až tři nenápadité a unylé. Více také funguje první polovina, která má příjemnou atmosféru a svižné tempo, v té druhé se ale děj přesune do exotického prostředí, což je trochu samoúčelné a úroveň začne lehce upadat. Animace je nicméně solidní, záměrně nedokonalá a celkově působivá. Škoda, že tvůrci neprojevili více odvahy a invence. Tip spíše pro dětské diváky.

Zajímavost: Premiéru měl snímek na festivalu v Torontu.

Český trailer filmu Mrňouskové 2: Daleko od domova / Minuscule 2: Les mandibules du bout du monde

Kočky (Les félins) (sobota 13. 5., ČT2, 14.15 - 15.55)

Plakát filmu Kočky / Les félins
© CSFD
V našich končinách neznámý a zapomenutý francouzský kriminální thriller z první poloviny šedesátých let je hodně zajímavou podívanou, která si rozhodně zaslouží více pozornosti. Režisér a spoluscenárista René Clément v ní vychází z knižní předlohy Daye Keenea a spoléhá především na potemnělou noirovou atmosféru, kterou výborně dotváří hudba Lala Schifrina, a chytře vymyšlený příběh, který si po celou dobu s divákem pohrává, aby postupně stupňoval napětí a odhaloval pointu, která je příjemně nečekaná a promyšlená. Vzhledem k době vzniku je samozřejmostí pomalejší tempo, v němž je prostor na hlubší charakteristiku a motivaci postav. Klíčové jsou pochopitelně i herecké výkony, které předvádí ústřední Alain DelonJane Fonda a Lola Albright, jejichž kooperace je někdy téměř dokonalá. Nenápadný tip, který takřka nezestárl. 

Zajímavost: Delon v době natáčení oslavil osmadvacáté narozeniny.

Originální trailer filmu Kočky / Les félins

Osmá třída (Eighth Grade) (sobota 13. 5., ČT art, 23.25 - 00.55)

Plakát filmu Osmá třída / Eighth Grade
© Facebook tvůrce
Pět let staré komediální drama u nás taktéž není tolik známé a k vidění bylo zřejmě jen na několika festivalech. Celovečerně debutující režisér a scenárista Bo Burnham se v něm opírá hlavně o realističnost, která spočívá především v uvěřitelných a odposlouchaných dialozích, které jsou takřka autentické. Výrazně si pomáhá i místy až nepříjemnou kamerou, která se hlavní hrdinky drží i v těch největších detailech a vytváří specificky potemnělou a klaustrofobickou atmosféru, z níž může být některým divákům chvílemi až nevolno. Největší devízou snímku je ovšem velmi dobře napsaný a realizovaný příběh, který ukazuje, jak může být jedna situace rozdílně nahlížena jednotlivými účastníky, což mnohdy vede k zásadním nedorozuměním. V titulní roli se objeví velmi dobrá Elsie Fisher, které sekundují třeba Josh HamiltonEmily Robinson nebo Missy Yager. Dojem tak kazí jen přílišná artovost, která jde někdy proti divákovi a možná až moc pomalé tempo. Další málo známý tip.

Zajímavost: Fisher ukončila osmou třídu týden před začátkem natáčení.

Oficiální trailer filmu Osmá třída / Eighth Grade

Přestřelka v Dodge City (The Gunfight at Dodge City) (neděle 14. 5., ČT2, 20.00 - 21.25)

Plakát filmu Přestřelka v Dodge City / The Gunfight at Dodge City
© IMDb
Western z konce padesátých let je nejen u nás absolutně neznámý a tím pádem pozapomenutý. Těžko hledat důvod, protože režírující Joseph M. Newman v něm nedělá nic špatně a vsadil na klasickou podobu žánru bez nějakých experimentů a inovací. To tedy znamená, že se spolehl na poctivou kovbojskou atmosféru, přímočarý a příběhově jasně rozdělený příběh, velmi střídmou stopáž, v níž je čas jen na to nejpodstatnější a solidní přestřelky, kterých ale není zase tolik, protože podstatný prostor dostaly i dialogy, poměrně svižné je i tempo. Hlavní roli ztvárnil spolehlivý Joel McCrea, jemuž sekundují kupříkladu Julie AdamsJohn McIntire nebo Richard Anderson. Škoda jen, že záporáci nejsou nijak výrazní, celé se to trochu zbytečně drží při zemi a jede až moc na jasnou diváckou jistotu. Tip spíše pro zaryté fanoušky žánru.

Zajímavost: Přestřelka v salonu je založena na skutečné přestřelce, která proběhla v lednu 1876.

Originální trailer filmu Přestřelka v Dodge City / The Gunfight at Dodge City

Ve jménu otce (In the Name of the Father) (neděle 14. 5., ČT2, 21.25 - 23.35)

Plakát filmu Ve jménu otce / In the Name of the Father
© IMDb
Drama z první poloviny devadesátých let je místy hodně silná záležitost, na kterou není jednoduché se dívat. Na Oscara nominovaný režisér Jim Sheridan v něm vychází ze skutečné události, což je jeho největší trumf, protože ačkoli se zdá, že některé zvraty jsou za vlasy přitažené a nepravděpodobné, jsou zcela reálné, což jim dodává velkou emoční sílu. Spolehnout se mohl i na hodně hutnou vězeňskou atmosféru, která je potřebně skličující a klaustrofobní. Absolutním vrcholem pak je excelentní obsazení, jemuž dominují na Oscara nominovaní Daniel Day-LewisPete Postlethwaite a Emma Thompson, kteří jsou naprosto strhující a takřka autentičtí. Výborný je též příběh, který nabízí i zajímavý morální přesah, který rezonuje ještě dlouho po skončení. Nebýt trochu přepálené stopáže, zbytečně pomalého rozjezdu a rozporuplnému zjevení postavy klíčové právničky, byl by zážitek ještě o něco lepší. Možná jeden z tipů týdne. 

Zajímavost: Snímek je adaptací knihy Gerryho Conlona.

Oficiální trailer filmu Ve jménu otce / In the Name of the Father

Narušení (Girl, Interrupted) (neděle 14. 5., Paramount Network, 22.15 - 00.55)

Plakát filmu Narušení / Girl, Interrupted
© Impawards
Drama z konce devadesátých let těží především z hutné atmosféry psychiatrické kliniky a skutečných událostí, z nichž vychází. Režisér a spoluscenárista James Mangold v něm ale není úplně bezchybný, protože místy děj postrádá logiku, hlavně ale tlačí místy zbytečně na emoce, což působí kontraproduktivně a paradoxně nemá tu sílu, jaká byla asi zamýšlena. Při vyprávění spolehl také na časté flashbacky z minulosti postav, které ale chvílemi ruší a vytrhávají z pozornosti. Většinu rozpačitých momentů ale kompenzuje obsazení, v němž jednoznačně dominuje Oscarem oceněná a mrazivá Angelina Jolie, která ty, kteří ji znají až z pozdějších filmů, příjemně překvapí. Hlavní roli tedy ztvárnila trochu nevýrazná Winona Ryder, dále se pak objeví třeba Brittany MurphyJared LetoVanessa RedgraveWhoopi Goldberg nebo Clea DuVall. Možná nenápadný, ale v zásadě výtečný tip, jemuž snad chybí jen větší příběhový přesah.  

Zajímavost: Aby svou roli zahrála správně, nebavila se Jolie s Ryder mimo natáčení.

Originální trailer filmu Narušení / Girl, Interrupted

Ukradený diamant (The Hot Rock) (pondělí 15. 5., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Ukradený diamant / The Hot Rock
© IMDb
Kriminální komedii z počátku sedmdesátých let zná v tuzemsku málokdo, což je trochu zvláštní, protože za ní stojí poměrně velká jména. Režírující Peter Yates v ní vycházel z knižní předlohy Donalda E. Westlakea, kterou ale zásadně zjednodušil, což její znalce může zklamat, protože z původní premisy zbyly jen základy a příběhová rafinovanost se úplně vytratila. Příčinou může být to, že titulní hrdina románu je tak trochu směšná postavička, která je v jádru dobrák, jenomže ve filmové podobě ho ztvárnil Robert Redford, který je pochopitelně mnohem výraznější, sebejistější a není úplně snadné si ho oblíbit. Atmosféra nicméně funguje velmi dobře, tempo je víceméně slušné, stopáž střídmá a celé to má zvláštní náboj, který diváka strhne. Krom hlavní hvězdy dostali důvěru třeba George SegalRon LeibmanPaul Sand nebo William Redfield. Tip spíše pro ty, kteří románovou předlohu nečetli. 

Zajímavost: V jedné scéně je možné vidět finišující práce na rekonstrukci dnes už neexistujících budov WTC.

Originální trailer filmu Ukradený diamant / The Hot Rock

Good Old Czechs (úterý 16. 5., ČT2, 21.40 - 23.05 / středa 17. 5., 17.05 - 18.30)

Plakát filmu  / Good Old Czechs
© CSFD
Sedm měsíců po uvedení v kinech se do televizí dostává oceňovaný tuzemský dokument, který uchvátí nejen milovníky letectví. Režisér a spoluscenárista Tomáš Bojar v něm odvedl precizní práci a z archivu vybral mnoho autentických záběrů z druhé světové války, na nichž odvyprávěl příběh několika československých letců ve službách RAF a dokonce je nechal všechno autentickými postřehy komentovat. Hlavním lákadlem tedy jsou raritní obrázky z bojiště, které mají specifickou atmosféru a svým způsobem i strhující tempo a je z nich znát obrovská láska k vlasti a snaha o co největší úspěchy. Za zmínku pochopitelně stojí střihová skladba, která je promyšlená, výborně pracuje se zvukem a nádherným hudebním doprovodem. I vzhledem ke střídmé stopáži je vše snesitelné a nikdy nehrozí, že by se tvůrci začali opakovat. Jen ten vocieover asi měl být srozumitelnější, protože aktérům vskutku není místy rozumět. Tip nejen pro fanoušky letadel.

Zajímavost: Piloti, kteří namluvili komentář, jsou František Fajtl a Filip Jánský.

Originální trailer filmu Good Old Czechs

Jeden navíc (Shopgirl) (úterý 16. 5., ČT2, 23.05 - 00.45)

Plakát filmu Jeden navíc / Shopgirl
© IMDb
Romantické drama z poloviny nového milénia u nás moc diváků nezná a mnohé asi překvapí. Jeho scenáristou a představitelem hlavní role je Steve Martin, který v něm adaptoval svou vlastní novelu a snažil se vyhnout tradičním žánrovým klišé, což se mu svým způsobem podařilo. Daní za to však bylo to, že s humorem se trochu šetří a romantika jako taková taky moc nefunguje, příběh je zato poměrně inteligentní a vysoce empatický, čímž působí jako ze života. Režisér Anand Tucker pak nasadil relativně svižné tempo a pokusil se prodat onen příběh, což se mu povedlo tak napůl, protože občas to nedává smysl a motivace postav nejsou úplně objasněny, za zmínku ale nepochybně stojí na žánr výrazná a nádherná kamera Petera Suschitzkého, nechybí ani příjemný hudební doprovod. Krom hlavní hvězdy, která si na svém netradičně civilním výkonu dala hodně záležet, se objeví ještě Claire DanesJason Schwartzman nebo Samantha Shelton. Trochu rozpačitý, ale vůbec ne špatný tip. 

Zajímavost: Do hlavní role byl chvíli zvažován i Tom Hanks.

Oficiální trailer filmu Jeden navíc / Shopgirl

Neviditelné (Les invisibles) (středa 17. 5., ČT art, 22.35 - 00.15)

Český plakát filmu Neviditelné / Les invisibles
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety se francouzská komedie krátce mihla i v českých kinech, větší stopu tam ale dle minima dostupných ohlasů nezanechala. Ono se není co divit, protože v ní není až tak moc nač lákat. Režisér a spoluscenárista Louis-Julien Petit v ní vsadil na poměrně závažné téma, které se sice snaží podávat humorně, po většinu času ale převažuje melancholická a nostalgická atmosféra, která není úplně veselá, na druhou stranu je pointa i celkové ladění snímku spíše optimistická, takže v divákovi převáží určitá oslava života. K pozitivnějším dojmům rozhodně přispívá i obsazení některých rolí skutečnými bezdomovkyněmi, které výsledku dodávají pocit autenticity a realističnosti, protože na ně není úplně hezký pohled. Profesionály pak zastupují třeba Audrey Lamy nebo Fatsah Bouyahmed. Ačkoli nálada je hodně příjemná, tempo pozvolné a stopáž střídmá, je škoda, že tvůrce potenciál příběhu nevytěžil víc a trochu bojácně se držel při zemi a šel až moc na ruku divákům. Nevýrazný tip. 

Zajímavost: Autor si představitelky vybíral ze sto padesáti bezdomovkyň.

Český trailer filmu Neviditelné / Les invisibles

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Beetlejuice Beetlejuice se předvádí první ukázkou (22.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu