Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Locke

Za horizontem: Locke - minimalistická jednohubka z auta

Vydáno: 27.10.2014 18:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Může být film o tom, jak jeden člověk jede v autě a telefonuje, zajímavý a atraktivní? Přesvědčit se vás pokusí režisér a scenárista Steven Knight a představitel hlavní role Tom Hardy v dramatu Locke.

Noční jízdaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 27.10.2014 18:00. Může být film o tom, jak jeden člověk jede v autě a telefonuje, zajímavý a atraktivní? Přesvědčit se vás pokusí režisér a scenárista Steven Knight a představitel hlavní role Tom Hardy v dramatu Locke. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když dlouho působíte jako scenárista, který musí zkousávat různé kompromisy při převodu svých písmenek do filmové podoby, není divu, že vás po kratším, či delším čase napadne, jaké by to asi bylo zkusit svou vizi i natočit. Někteří se k tomu nakonec neodhodlají, jiní ale ten krok do neznáma učiní. Jedním z nich je i oceňovaný britský scenárista Steven Knight (Špína Londýna, Východní přísliby), který v loňském roce režijně debutoval hned s dvěma filmy - thrillerem Crazy Joe (ten si cestu do našich kin našel) a dramatem Locke (to už takové štěstí nemělo, nicméně bylo uvedeno na letošním MFFKV).

Tom Hardy ve filmu  / LockeDruhý jmenovaný počin je velmi komorní a jeho děj je prostinký - vedoucí betonář Ivan Locke nasedá po práci do auta a jede z Birminghamu do Londýna, protože cítí, že chce udělat správnou věc. V průběhu této cesty vyřizuje několik telefonů, které rozhodují o jeho životě - hraje se totiž důležitý fotbalový zápas, na který slíbil, že se bude dívat se synem a druhý den očekává největší dodávku stavebního materiálu za poslední roky. Přesto riskuje, že vše ztratí, protože se chce zachovat čestně.

Předem recenze upozorňuji na fakt, že film je skutečně jen o tom, že někdo jede v autě a telefonuje. Je ovšem neuvěřitelné, jak může být podobný námět ve zručných rukách zajímavý a svým způsobem strhující. Knight moc dobře věděl, co chce natočit a taky to bez výjimky udělal. Svůj minimalistický příběh zpracoval podobně minimalisticky a výsledek je v některých momentech až fascinující.

Fotografie z filmu  / LockeLocke vyniká především zvláštní až hypnotickou atmosférou noční londýnské dálnice, v níž je provoz velmi malý a nerovnosti tu, na rozdíl od těch tuzemských, prakticky neexistují, takže hlavní hrdina má čas na vyřízení několika osudových hovorů. Vše dotváří nenápadná, ale setsakra působivá hudba Dickona Hinchliffeho. V neposlední řadě tu autor skvěle vystihl pomíjivost našich životů, v nichž kvůli jediné (podle nás správné) věci můžeme během několika málo minut přijít o vše, co jsme v předchozích letech těžce vybudovali.

Režisér nemá potřebu jakkoli exhibovat a zcela záměrně zůstává v pozadí a nedává o sobě vědět víc, než by bylo třeba. Působivost dodává i fakt, že příběh se odehrává prakticky v reálném čase, takže rozhodně nečekejte žádné zběsilé střihy nebo přespříliš nápadité záběry. Vysloveně potěší i nedořečený konec, který ústřednímu hrdinovi dává novou naději a k podobným "jednohubkám" tak nějak patří. 

Fotografie z filmu  / LockeKapitolou sama o sobě je představitel hlavní role Tom Hardy. Právě on je tím jediným, kdo se za celou dobu fyzicky objeví (ostatní jen slyšíme) a nutno říct, že i tím, kdo z filmu dělá zapamatovatelnou a výrazně nadprůměrnou záležitost. A ačkoli se na první pohled může zdát, že v podobné úloze není co hrát, opak je pravdou. Brit, jehož hvězda v posledních letech strmě stoupá, zvládl každou emoci, každou větu a každý pohyb bezmála geniálně a své postavě dává mnohem víc, než bychom v podobné záležitosti čekali.

Ivan Locke je v jeho podání obrovsky charismatickou postavou, která si většinu diváků získá během pár úvodních chvilek. A není to jen kvůli tomu, že je relativně sympatická, ale i proto, že o sobě dost pochybuje, ví, že se celý život nechoval zrovna čestně, což chce částečně napravit právě dnes v noci. Navíc dokáže odhalit svou motivaci, takže nemáme pochyb, proč se rozhodl zrovna pro tuhle situaci.

Fotografie z filmu  / LockeJe ovšem pravda, že i když délka filmu nedosahuje ani hodiny a půl, někdy by bylo vskutku potřeba trošku svižnější tempo, protože v této podobě je vše lehce monotónní a některé důležité momenty mohou bohužel snadno zaniknout. S tím souvisí i to, že tu úplně absentuje některá výraznější scéna, kterou by si divák delší dobu pamatoval. Na druhou stranu si ovšem pamatuje film jako celek, což určitě není na škodu. Dalo by se polemizovat i o tom, zda by snímku prospěla třeba jen o pět minut kratší stopáž. 

Pokud jste už trochu unaveni současnou produkcí, která cílí hlavně na široké divácké spektrum, opulentní akční scény, rádoby vtipné dialogy a z reality odtržené příběhy, je Locke přesně pro vás. Steven Knight a Tom Hardy vás v něm přesvědčí o tom, že filmaři, kteří chtějí jít proti proudu a točit filmy s nějakým nelaciným poselstvím a navíc čistě pro radost, stále existují. Pokud mu věnujete necelou hodinku a půl svého života, možná si při něm uvědomíte, že nikdy není nic jisté a měli bychom si vážit těch zdánlivých samozřejmostí, které máme. A to za ten čas stojí, ne?

Oficiální trailer filmu Locke

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Robert Downey Jr. bude mít Vertigo (24.03.2023 10:40 v Novinky | Zprávy)
- Angelina Jolie bude Maria Callas (24.10.2022 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Dakota Johnson bude Madame Web (04.02.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Film Spencer chtěl být tak trochu jiným životopisem, jenže bizarní zpracování princezně Dianě vůbec nesluší (26.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Diana Spencer má srdce na dlani (19.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Hardy a Channing Tatum ve filmu o Afghánistánu (10.11.2021 08:35 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Komiksový sequel Venom 2: Carnage přichází nevyužil svůj potenciál (17.10.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Neznámý Venom prožívá lásku na špičkách (13.10.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Venom 2: Carnage přichází má nový trailer (02.08.2021 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Venom 2: Carnage přichází (10.05.2021 15:44 v Novinky | Trailery)
- David Cronenberg natočí sci-fi Crimes of the Future (30.04.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Locked Down s Anne Hathaway je zbytečná komedie bez humoru a nadsázky (11.02.2021 07:30 v Recenze)
- V únoru na streamovacích službách: koncert Billie Eilish a hvězdně obsazené komedie (02.02.2021 07:30 v Radar)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu