Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Spencer

Recenze: Film Spencer chtěl být tak trochu jiným životopisem, jenže bizarní zpracování princezně Dianě vůbec nesluší

Vydáno: 26.01.2022 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Wallpapersden

Oblíbený seriál Koruna už asi nestačí, tak se režisér Pablo Larraín rozhodl natočit film o tom, jak krásné tři vánoční dny prožila princezna Diana v roce 1991 na panském sídle Sandringham. Bylo potřeba takový snímek natočit?

SpencerRecenzoval/a Lukáš Frank dne 26.01.2022 12:30. Oblíbený seriál Koruna už asi nestačí, tak se režisér Pablo Larraín rozhodl natočit film o tom, jak krásné tři vánoční dny prožila princezna Diana v roce 1991 na panském sídle Sandringham. Bylo potřeba takový snímek natočit? Hodnocení: 2

Spencer

Spencer
Drama / Historický / Romantický / životopisný
USA, 2021 , 117 min.

Režie: Pablo Larraín
Scénář: Steven Knight
Kamera: Claire Mathon
Hudba: Jonny Greenwood
Herci: Kristen Stewart, Amy Manson, Sally Hawkins, Sean Harris, Timothy Spall, Jack Farthing, Richard Sammel, Michael Epp, John Keogh, Marianne Graffam, Shaun Lucas, Jack Nielen, Freddie Spry

Česká premiéra: 20.01.2022

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Životopisné filmy jsou vždycky oříškem a málokdy se publiku zavděčí. Fanoušci postavy nenechají na snímku nit suchou, kritici omílají, že tohle už bylo několikrát viděné a ostatní se jen přidají na stranu nadšených, znechucených, nebo těch, které příběh vůbec nezasáhne. V posledních letech možná výrazněji zapůsobilo Bohemian Rhapsody, které nalákalo davy lidí do kin nebo třeba Rocketman o životě Eltona Johna, který šokoval svou obscénností. Co se týče královské rodiny, tak ta je už nějakou dobu propírána na Netflixu v seriálu Koruna, který se těší velké přízni diváků i kritiků. Možná proto se nabízí otázka, proč vlastně film o Dianě Spencer vznikl. A proč mapuje tak krátké období jejího života?

Kristen Stewart ve filmu Spencer / Spencer
© Neon
Děj je zasazen do Vánoc 1991, kdy princezna Diana přijíždí na panství Sandringham v Norfolku v Anglii. Přijíždí sama, vlastním vozem, takže se po cestě nejednou ztratí, ale zřejmě jí to nevadí, protože se na svátky s celou královskou rodinou ani trošku netěší. Nátlak, který na ni vyvíjí jak manžel princ Charles, tak královna Alžběta je kompenzován chvílemi strávenými s dětmi – princem Williamem a Harrym. Pobyt jí neulehčuje ani služebnictvo, které striktně dbá na dodržování všemožných pravidel, které Dianě tak otravují život. Během této doby se princezna rozhodne ukončit desetileté manželství s princem Charlesem.

Nejsem odborník na královskou rodinu, ale před zhlédnutím filmu jsem si něco málo o Dianě Spencer dohledal. Jako většina jsem ji měl zafixovanou jako „tu hodnou“, proto mě překvapilo, jakou talentovanou manipulátorkou, cílevědomou a psychicky labilní ženou byla. Upřít se jí ale nedá to, že byla první, která veřejně promluvila o AIDS a mentálních poruchách a prolomila tak v Anglii určité tabu. Pro zhlédnutí filmu je to důležité vědět, protože v téměř dvouhodinové stopáži divák uvidí opravdu málo pozitivního. U toho je třeba začít. Nejpovedenější scény jsou ty, ve kterých se Diana objevuje se svými dvěma syny. Její láska k oběma je hmatatelná a ryzí. U toho ale výčet pozitiv ve scénáři v podstatě končí. Jo, vlastně je docela cool slyšet z úst princezny Diany slovo „fuck“.

Kristen Stewart ve filmu Spencer / Spencer
© Shoebox Films
Scénář Stevena Knighta je více než podivný. Už jen proto, že samotnou Dianu vykresluje jako ženu, která to nemá v hlavě úplně v pořádku, a tak sledování jejího počínání není úplně příjemné. Ať už jde o zmatené pobíhání po panství Sandringham, citovou vazbu k zašlému kabátu, který ukradla ze strašáka na poli nebo o neustálé výkyvy nálad a pozdní příchody k hlavním jídlům dne. Ještě podivnější jsou však scény, ve kterých Diana vídá ducha anglické královny Anny Boleynové, která má zřejmě naznačovat, že Diana je stejnou mučednicí, jakou byla Anna. Vysvětleno to ale ve filmu není, tak se o tom dá pouze polemizovat.

Scéna, ve které Anna donutí Dianu roztrhnout perlový náhrdelník, načež perly napadají do polévky a Diana je bez problémů zkřoupe, se sice odehrává v její hlavě, je bizarní, absurdní a vlastně i zbytečná. Setkáváme se tak s několika osobnostmi Lady Di – matka, narušitelka, odpůrkyně, bulimička nebo manželka před rozvodem. Celou podivnost dotáhne přiznání služebné, že je do Diany zamilovaná, což pro celý příběh nemá vůbec žádný význam.

Kristen Stewart ve filmu Spencer / Spencer
© Neon
Životopisné filmy obvykle stojí hlavně na hlavní postavě a jejím hereckém výkonu. Dianu Spencer si zahrála Kristen Stewart, která byla ještě před několika lety považována za herecké dřevo hlavně díky sérii Stmívání. Dnes kritiky píší o výkonu ve Spencer jako o tom, který bude zaručeně v nominacích na Oscara. Já bych byl malinko skeptičtější. Ač se Stewart opravdu snažila a bezpochyby je její výkon to lepší, co film nabízí, tak po několikátém chraptivém šepotu, který z jejích úst vyšel, vyvstane na mysl otázka, jestli tohle opravdu stačí a jestli to není málo uvěřitelné. Jednu hvězdičku za snahu Kristen si snímek ale připsat může.

Tu druhou získává film za kostýmy, na které se opravdu moc hezky kouká. Diana eleganci uměla nosit, a to je vidět i tady. Třetí za hudbu Jonnyho Greenwooda, která perfektně zapadá ke klidnému anglickému venkovu a skvěle doplňuje vyhrocené situace. Čtvrtá hvězdička je za odvahu zpracovat materiál tímto způsobem, ač není zrovna šťastný.

Diana Spencer byla výraznou osobností, která by možná zasloužila zpracování formou nějaké minisérie pro streamovací službu, ve které by byly vykresleny obě stránky její osobnosti. Zmapovat povrchně tři dny jejího života, udělat z ní psychicky labilní bláznivku a divákům pořádně ani nevysvětlit proč, není zrovna dobrá volba. Věřím, že si film své fanoušky najde. A možná se výkon Kristen Stewart zalíbí i Akademikům. Spencer je ale jen série klipů, ve kterých se princezna Diana objevuje ve zvláštních situacích a ještě zvláštněji na ně reaguje. Všechno se tak nějak vleče a při scénách s duchy nebo při pojídání perel se člověk pozastaví nad bizarním zpracováním.

Český trailer filmu Spencer

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 2. 2022 - 9. 2. 2022
TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem V dalším nevýrazném televizním týdnu je tím nejzásadnějším a nejatraktivnějším premiéra překvapivého diváckého hitu, adaptace videohry Ježek Sonic. Nostalgici nepochybně uroní slzu u zařazení legendární sci-fi Flash Gordon.... čtěte zde
Vydáno: 03.02.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 5. týden
Kinopremiéry: Muž jménem Otto klepe na dveře a žádá spravedlnost pro Emetta Tilla Z první osmičky únorových premiér tuzemský divák nepochybně nejvíce uslyší na českou komedii Ostrov, která bude atakovat čelní místa žebříčků návštěvnosti. K tomu lepšímu by měla patřit třeba hollywoodská verze... čtěte zde
Vydáno: 01.02.2023 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 4. týden
Top 20 ČR: Avatar stále bez konkurence Poslední lednový víkend se v domácím žebříčku návštěvnosti nic nemění. Z vrcholu na ostatní shlíží stále jen obyvatelé Pandory. čtěte zde
Vydáno: 31.01.2023 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 4. víkend
Box office: Avatar stoupá vzhůru Blockbuster Avatar: The Way of Water stoupá v tržbách stále vzhůru. Patří mu už sedmý víkend v řadě a je stále neporažený. čtěte zde
Vydáno: 30.01.2023 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Víly z Inisherinu 8/10
Recenze: Víly z Inisherinu jsou temným dramatem o konci jednoho přátelství Na nadcházejícím předávání Oscarů bude k největším favoritům patřit snímek Víly z Inisherinu, který bývá řazen k tomu nejlepšímu, co v loňském roce vzniklo. Zaslouží si poslední počin Martina McDonagha všechen ten humbuk?... čtěte zde
Vydáno: 29.01.2023 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michaela Jacksona bude hrát jeho synovec (31.01.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Životopisný film o Králi popu má režiséra (23.01.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy (20.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- Angelina Jolie bude Maria Callas (24.10.2022 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer 5. série seriálu Koruna (21.10.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Crimes of the Future (07.05.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Crimes of the Future (14.04.2022 17:40 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Jokerův mozek je v plamenech (25.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jacksonův biopic vznikne (08.02.2022 17:50 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Byla to Mimořádná událost (08.02.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Srdce na dlani je znovu první (01.02.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Srdce na dlani střídá Spider-Mana (25.01.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Diana Spencer má srdce na dlani (19.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2021 podle filmserveru (09.01.2022 14:30 v Články | Žebříčky)
- Josefínu bude hrát Vanessa Kirby (05.01.2022 09:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   04/2023

Víly z Inisherinu
8/10

Na nadcházejícím předávání Oscarů bude k největším favoritům patřit snímek Víly z Inisherinu, který bývá řazen k tomu nejlepšímu, co v loňském roce vzniklo. Zaslouží si poslední počin Martina McDonagha všechen ten humbuk?

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2023 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu