Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat

Blu-ray & DVD: Princ z Persie: Písky času

Vydáno: 20.11.2010 14:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Miroslav Böhm | foto: Facebook tvůrce

Jedna z legend herního průmyslu se koncem jara dostala na filmová plátna a s podzimním listím dorazila na BD a DVD i do kin domácích. Povinná koupě? Jak se to vezme. V HD jí to sekne, ale neduhy filmu samotného to zakryje jen stěží.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pozn.: Hodnocení a informace o DVD verzi najdete v infoboxu níže.
Dastan (Jake Gyllenhaal) vyrůstal jako sirotek, ale jednoho dne se prokázal nebetyčnou odvahou zrovna ve chvíli, kdy byl poblíž král, takže shodou okolností skončil v paláci jako panovníkův adoptovaný třetí syn. V dospělosti však i nadále zůstává v jádru především synem ulice, takže zatímco jeho bratři vedou obrovskou armádu, on velí své skromné jednotce pouličních rváčů, která v boji kromě kopí a mečů používá také hlavu.
Poté, co perská armáda pod vedením nejstaršího ze tří bratrů na základě podivných domněnek a důkazů zaútočí a dobude svaté město Alamut, je ale Dastan uvržen do role psance. Jeho otec je totiž zavražděn jedem napuštěným do roucha, které mu právě Dastan předává jako válečnou kořist, a je tak okamžitě považován za vraha. Na poslední chvíli utíká z města a aby na cestě za důkazy, že za vším je schovaný nějaký ten komplot, nebyl sám, přihraje mu osud partnera do nepohody - alamutskou princeznu Taminu (Gemma Arterton), která touží získat zpět magickou dýku, již Dastan při dobývání města získal a o jejíchž magických schopnostech nemá ani tušení. Zpočátku. A odtud je to už k záchraně celého světa jenom kousek.
Samotný stěžejní motiv s dýkou, která umožňuje vrátit krátký časový úsek zpátky a prožít jej znovu, jinak, lépe, je na jedničku. (To je však poklona tvůrcům herní předlohy.) Zvlášť pokud je umístěn do světa Peršanů, ke kterým podobné artefakty tak nějak patří a věříte jim to prostě více. I když vypadají jako Jakea Gyllenhaal. Čímž se dostávám k nejsilnější stránce celého filmu: svět, ve kterém se odehrává, je - převážně díky puntičkářské dokonalosti exteriérů, interiérů a dekorací - plnohodnotným fantasy světem z pohádek tisíce a jedné noci. Právě tady Bruckheimer zřejmě utopil největší množství peněz a krom toho, že šlo o rozhodnutí správné, je to taky moc dobře vidět.
Samotná dobrodružnost však oproti například indianajonesovské klasice trpí přílišným množstvím povinných dialogů. Tam, kde Henry Jones junior sahá pro vtip, musí Dastan, Tamina a ostatní sypat z rukávu strohé věty vysvětlující děj a motivaci postav či podmazávající pozadí zmiňovanému komplotu. Akční scény tak nejsou následně odlehčeny humorem, ale povinnou přednáškou, což ubírá ději na spádu a přirozenosti.

DVD: Princ z Persie: Písky času

Princ z Persie: Písky časuPrinc z Persie: Písky času (Magic Box)

Zvuk: 5.1 Dolby Digital angličtina, 5.1 Dolby Digital čeština, 5.1 Dolby Digital ruština, 5.1 Dolby Digital ukrajinština
Titulky: anglické, české, slovenské, ruské, ukrajinské, hebrejské, lotyšské, litevské, estonské, anglické pro neslyšící
Obraz: 16:9; 2.35:1
Film vychází nejen na Blu-ray disku, ale také jako combo pack a rovněž jako sólo DVD. V kombo edici i sólo edici najdete tentýž DVD disk, který se od Blu-ray verze liší pouze v jazykové podpoře (čeština je naštěstí přítomná jak na zvukové stopě, tak v titulcích, takže nic zásadního) a jediném "bonusu". Tím je pseudo dokument Dylan & Cole Sprousovi: BluRay letí, který vám shrne všechny výhody HD rozlišení a jednoduchost zapojení a používání Blu-ray přehrávače. Ačkoli je na obalu dokument z natáčení pojmenován ve verzi pro DVD jinak, jedná se o stejných patnáct minut rozhovorů jako na modrém disku.
Hodnocení DVD verze: 5/10

Paradoxně by tak filmu prospěla dějová linearita, úplná abdikace na dějové zvraty a převlékání jednotlivých postav. Ostatně právě tady se mohli tvůrci poučit od Indyho či Bondovek - pořádný charismatický záporák, který diváka "znervózňuje" už od počátku, je k nezaplacení. Naopak pokud se v něj promění až v druhé polovině filmu jedna z - do té doby - kladných postav, znamená to nejen nevyužitý emoční potenciál v polovině první, ale také nutnost dovysvětlovat motivaci. A tím pádem zahlcení velkolepého vyvrcholení haldou dalších povinných dialogů.
Po většinu času se film věnuje ústřední dvojici. Jake Gyllenhaal rozhodně překvapil. Možná se to na počátku nezdálo zrovna pravděpodobné, ale opravdu může ztvárnit akčního hrdinu. Stačí jeho výkon porovnat se Samem Worthingtonem v novém Souboji Titánů, který s perským princem sdílel nejen datum kinopremiéry, ale také vydání na Blu-ray disku a je v mnoha aspektech filmem příbuzným. Gyllenhaal je o třídu jinde - lépe se na něj dívá, není dřevěný, díky parkúrovým scénám prodává to, co před natáčením natrénoval a má i jakýsi komediální potenciál, což o Worthingtonovi říct nešlo. Paradoxně lze srovnávat i u Gemmy Arterton, která v Souboji Titánů dokonce hrála (včetně tragicky-netragického osudu). A polepšila si. Tentokrát je plnohodnotnou součástí děje a dojde i na pár close-upů, které skvěle prodávají její dokonalé rty.
Princ z Persie: Písky času není film, který byste museli vidět. Dokonce ani v rámci bruckheimerovských dobrodružně-akčních spektáklů nijak nevyčnívá a řadí se spíše do průměru. Ale na to, jakou legendu si vlastně vzal pod klapku, je výsledek akceptovatelný. Je z něj cítit pokora k herní předloze i puntičkářský smysl pro detail (ať již v gymnastických výkonech Jakea Gyllenhaala, dekoracích, nebo v choreografii akčních scén), což je tím nejlepším důkazem toho, že možná jde o peníze až v první řadě, ale někdo si alespoň uvědomuje, že pro výdělek je třeba nejprve taky investovat. A to jak peníze, tak energii.
OBRAZ A ZVUK
Film je oblečený do písečných barev v kombinacích s atraktivní červenou, což v HD vypadá dobře a navíc to i zdůrazňuje atraktivní prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Celkový dojem dokresluje znatelné barevné tónování, které se projevuje také na barvě lidské pokožky, a to aniž by působilo negativním dojmem. Spíše naopak. Zvuky a efekty jsou ostré a hlavně časté, takže se surroundy neflákají. V pohotovosti jsou stejně často jako centrální spíkr, byť k poměru typickému pro čisté akčárny je to stejně ještě o kousek dále. Dobře se ale doplňují s hudbou, která je přesně taková, jakou byste od filmu produkovaného Bruckheimerem čekali: pompézní. V dobrém, i špatném slova smyslu. Líbivá, epická, v každé době zdůrazňující to, že sledujete sakra velkofilm. Hollywoodský. Neurazí, nenadchne. Dýchá s průměrným filmem. Po technické stránce obrazu ani zvuku nelze nic vyčítat, zase jednou si vaše domácí kino sami sobě pochválíte.
BONUSY
Film na disku doprovází dokument o natáčení a jediná vystřižená scéna, která ale ukrývá jeden sympatický vtip. Na oslavě úspěšného tažení princové obdarovávají svého otce válečnou kořistí a zatímco první syn králi přinese na podnosech majetek deseti bohatých velmožů, syn druhý mu nabídne jejich hlavy. A přesně takové momenty ve filmu chyběly. Patnáctiminutový dokument o natáčení je pak agitkou - v tomto případě oprávněnou! - za to, co jsem již několikrát chválil. Pro snímek místní řemeslníci vyrobili tuny a tuny dekorací a rekvizit, které doplňují jak kostýmy, tak magické marocké exteriéry a interiéry. Část je věnovaná i pštrosím závodům, které jsou snad jediným opravdu odpočinkovým prvkem ve filmu a zasloužily by si i sólo dokument.
Kompletní seznam bonusů:
  • Natáčení Prince z Persie
  • Vynechaná scéna - Hostina: Garsiv ukazuje hlavy
  • TECHNICKÁ SPECIFIKACE
    Zvuk: 5.1 DTS HD-Master Audio angličtina, 5.1 Dolby Digital polština VO, 5.1 Dolby Digital polština VO, 5.1 Dolby Digital maďarština, 5.1 Dolby Digital češtna, 5.1 Dolby Digital turečtina
    Titulky: anglické, anglické pro neslyšící, polské, maďarské, řecké, české, slovenské, turecké, arabské, hebrejské, bulharské, rumunské, srbské, chorvatské, slovinské
    Obraz: 16:9; 2.35:1, 1080p HD, MPEG-4 AVC

    NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    Stovky bobrů 8/10
    Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky... čtěte zde
    Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
    0
    Království Planeta opic 7/10
    Recenze: Království Planeta opic se pokouší zahájit další trilogii s novými postavami V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie. čtěte zde
    Vydáno: 11.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
    0
    TV tipy: 10. 5. 2024 - 16. 5. 2024
    TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů Docela zajímavě vypadá televizní nabídka tohoto týdne, v níž dominují premiérová uvedení dvou atraktivních titulů. Prvním je třetí díl hororové série V zajetí démonů, tím druhým pak oscarové drama Jidáš a černý mesiáš.... čtěte zde
    Vydáno: 10.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    Kinopremiéry: 19. týden
    Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
    Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    Top 20 ČR: 18. týden
    Top 20 ČR: Kaskadér se ujímá vedení Akční romantická komedie Kaskadér s hvězdným obsazením vzdávající hold nebezpečnému kaskadérskému povolání se vyšvihla na první místo nejen za mořem, ale i u nás. čtěte zde
    Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
    0
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Recenze: Uncharted je dalším dobrodružným snímkem z řady, který nenabízí nic nového, ale zabaví (22.02.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
    - Sam Raimi se (možná) vydá do bermudského trojúhelníku (17.02.2017 10:37 v Novinky | Zprávy)
    - Recenze: Zhovadile zábavní Bohové Egypta (26.02.2016 17:30 v Recenze | Premiéry)
    - Hudba Hollywoodu: slavné melodie se rozezní v Praze (16.03.2015 07:00 v Novinky | Zprávy)
    - Redakční topka: Nejlepší videoherní filmy (19.03.2014 12:30 v Články | Žebříčky)
    - TV tipy: Postradatelní bojovníci v akci (20.09.2013 07:00 v Radar | TV tipy)
    - Recenze: westernová megalomanie Osamělý jezdec (09.07.2013 19:43 v Recenze | Premiéry)
    - Box Office: Z Osamělého jezdce další piráti nebudou (08.07.2013 06:00 v Komentáře | Box office)
    - Novinky na DVD: 33. týden (14.08.2011 09:28 v Radar | BD a DVD tipy)
    - Blu-ray & DVD: Princ z Persie: Písky času (20.11.2010 14:00 v Recenze | Blu-ray)
    - Nové disky: 27. 9. - 3. 10. 2010 (26.09.2010 07:00 v Radar | BD a DVD tipy)

    PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

    Království Planeta opic
    7/10

    V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

    AKTUÁLNĚ V KINECH

    Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

    TV TIPY

    NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    filmserver.cz - o filmech víme vše
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu