Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Muž na hraně

Recenze: Muž na hraně

Vydáno: 11.02.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: H.C.E.

Sam Wothington v hlavní roli thrilleru, který si celou dobu hraje na něco víc, než ve skutečnosti je. Pokud nad ním budete přemýšlet až příliš, nemá u vás moc šancí na úspěch. Příliš toho ale nenabídne ani těm tolerantnějším.

Muž na hraněRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 11.02.2012 13:00. Sam Wothington v hlavní roli thrilleru, který si celou dobu hraje na něco víc, než ve skutečnosti je. Pokud nad ním budete přemýšlet až příliš, nemá u vás moc šancí na úspěch. Příliš toho ale nenabídne ani těm tolerantnějším. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když točíte thriller, musíte se většinou rozhodnout, jakým směrem se při jeho realizaci vydáte. Buď můžete na všechno rezignovat a soustředit se na spád, atmosféru a akční scény, nebo si dáte záležet na příběhu, vztazích mezi postavami a pokusíte se o tzv. inteligentní thriller. Pokud ovšem chcete zkombinovat obě varianty, pouštíte se na hodně tenký led a vystavujete se riziku, že výsledek bude nemastný i neslaný a většina diváků z něho nadšena nebude. Je vám asi jasné, že Muž na hraně je přesně tenhle případ.
Oním mužem z názvu je bývalý newyorský policista na útěku Nick Cassidy, který jednoho dne vyjede do nejvyšších pater známého hotelu, kde se ubytuje v pokoji a okamžitě po odchodu poslíčka vyleze na okenní římsu a chce skočit dolů. Vzbudí tím pochopitelně pozornost procházejících lidí, všudypřítomných médií a situace na ulici je tím pádem hodně chaotická. Jediný člověk, se kterým se chce bavit, je policejní psycholožka Lydie Spencer, která se stále ještě nevzpamatovala z předešlé akce, při níž nedokázala zachránit sebevraha před jeho činem. Postupně jí ale začíná docházet, že tohle bude úplně jiný případ a celá akce je pečlivě připravena a na jejím pozadí je mnohem víc, než se na první pohled zdá.
Pokud se chystáte na film jít do kina, nedívejte se před ním na trailery, které prý všechno vyspoilerují. Budete-li totiž mít ponětí, o co v něm jde, připravíte se o veškerý možný zážitek a vlastně jedinou věc, která vás může trochu překvapit. Začátek je poměrně příjemný a nikterak se nezdržuje se sáhodlouhým uvedením do děje. Prostě nás uvrhne do věznice, v níž sedí hlavní hrdina, a za pár minut už se ocitáme na pohřbu jeho otce, na němž se nepohodne s bratrem, využije nastalého chaosu a uteče. A pak už šup do hotelu. Pro nicnetušícího diváka je tohle fajn a docela to navnadí na další pokračování.
Pak už toho ale moc k radosti není. Ve chvíli, kdy na místo přijedou policisté a psycholožka, se tvůrci v čele s v hraných filmech debutujícím režisérem Asgerem Lethem snaží vytvořit atmosféru dusného psychologického thrilleru, jehož hlavní zbraní by měly být slovní výměny obou ústředních postav. To se jim ale bohužel nedaří a někdy to vypadá až nechtěně legračně. Když si navíc vybavíte po této stránce naprosto dokonalého Vyjednavače, jen si povzdechnete a čekáte, co se z toho vlastně vyvine.
Je dost znát, že scenárista chtěl napsat chytrý film s přesahem a do značné míry tomu podřídil hodně věcí. Tím pádem ale sám sobě podrazil nohy. Nedokázal napsat jediný ostřejší a zajímavější dialog, v němž by bylo cítit jiskření nebo napětí. Nejvíc ale zarazí to, že tu vůbec nefunguje logika. S tou také souvisí dva možné divácké přístupy: jestli se rozhodnete ji řešit opravdu podrobně, nemá u vás zbytek filmu absolutně šanci a dostane se tak někam ke třem až čtyřem bodům, když se s ní budete zabývat povrchně a soustředit se budete jen na do očí bijící momenty, pak se hodnocení vyšplhá o trochu výš. Já zvolil druhou možnost. Přesto ale budu dost kritický.
Postavy, na nichž by měl takový snímek stát, jsou dost špatně napsané, čímž je v podstatě znemožněna veškerá snaha hercům. Nemají co hrát a ani nejsou nikterak oslňující. Sam Worthington je i přes své charisma dost unavený a unylý, v rámci možností ale roli "utáhne", Elizabeth Banks je jako psycholožka moc hezká, jelikož ale zrovna její charakter je odbytý úplně nejvíc, zdaleka to nestačí. Motivace a její chování nedává moc smysl a upřímně nechápete, proč zrovna ona je vyhledávanou specialistkou, když se chová, jak se chová.
Patříte-li k fandům Eda Harrise a těšíte se na něj, zůstaňte raději doma, protože je ve filmu pomálu a obsazen je asi proto, že jeho jméno se dobře vyjímá na plakátech. Nejlépe tak ze všeho vychází Jamie Bell jako bratr hlavního hrdiny, kterému jsem drsňáka uvěřil a jehož příběh by byl možná zajímavější než celý film. A potěší také hláškující Edward Burns, který asi jako jediný pochopil, v čem to vlastně vystupuje.
V závěru tvůrci "vyměknou" úplně a vše, o co se pokoušeli v předchozích dvou třetinách, je najednou pryč a nastupuje čistá akce, která jakoby sem zabloudila z úplně jiného snímku. Jakás takás atmosféra mizí a Worthingtonova postava, která se v úvodu evidentně bála výšek, najednou otočí o sto osmdesát stupňů. Vzhledem k tomu, jak se vše mohlo vyřešit (a jak by to zřejmě také vyřešil běžný smrtelník) o dvacet minut dřív se stejnou slávou, působí i finální zakončení dost samoúčelně.
Český trailer filmu Muž na hraně
Mé slušné ohodnocení tak zachraňuje vydařená kamera, která chvílemi může působit závratě a ve vhodných chvílích přichází s nápaditými záběry, příjemný začátek, solidní (byť v otřesně napsaných rolích hrající) herci a pár dobrých hlášek. Jak už jsem ale psal o několik odstavců výše, víte-li, o co půjde, a vyžadujete-li po filmech logiku, pak u vás Muž na hraně nemá šanci obstát. A upřímně řečeno, jeho tvůrci, kteří se domnívají, že natočili něco víc než jen tuctový thriller, si takový přístup možná zaslouží.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Velkofilm Avatar: The Way of Water se podruhé noří do nádherného světa Pandory (17.12.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Avatar čarodějky Kiki zakládá doručovací službu (14.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Medvěd na koksu (01.12.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Finální trailer: Avatar: The Way of Water (22.11.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Avatar: The Way of Water má nový trailer (02.11.2022 14:07 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Avatar se vrací do kin (24.09.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- V září se do kin vrací Avatar (24.08.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Domestik John Wick je muž na pravém místě (01.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu