Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Laura

Stroj času: Laura

Vydáno: 03.11.2011 19:00 v sekci Recenze | Stroj času - Eduard Spáčil | foto: Twentieth Century-Fox Film Corporation

Kdo zabil krásnou a úspěšnou Lauru? Je možné zamilovat se do mrtvé dívky z obrazu? Nečekané odpovědi na tyto a další otázky přináší jeden z nejslavnějších filmů noir v režii Otto Premingera. Titulní postavu ztvárnila Gene Tierney, které je věnován listopadový Stroj času.

LauraRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 03.11.2011 19:00. Kdo zabil krásnou a úspěšnou Lauru? Je možné zamilovat se do mrtvé dívky z obrazu? Nečekané odpovědi na tyto a další otázky přináší jeden z nejslavnějších filmů noir v režii Otto Premingera. Titulní postavu ztvárnila Gene Tierney, které je věnován listopadový Stroj času. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
"Nikdy nezapomenu na ten víkend, kdy Laura zemřela. Stříbrné slunce pálilo skrz oblohu jako přes obrovskou lupu. Byla to ta nejparnější neděle, jakou si pamatuji. Cítil jsem se jako ten poslední člověk, co v New Yorku zbyl. Protože s Lauřinou strašlivou smrtí jsem byl sám. Já, Waldo Lydecker, jsem byl jediný, kdo ji skutečně znal, a právě jsem začal psát Lauřin příběh, když za mnou přišel další z těch detektivů..."
Byli tři a všichni byli z nějakého důvodu Laurou Hunt (Gene Tierney) posedlí: chladný sloupkař a arbitr vkusu Waldo Lydecker (Clifton Webb), manipulátor, stvořitel, profesionální cynik. On dal Lauře rozhled a vkus. Byla jeho žačka, jeho dílo. Shelby Carpenter (Vincent Price), playboy a příživník, ji od Walda odlákal a požádal ji o ruku. A nakonec Mark McPherson (Dana Andrews), newyorský detektiv, nyní pátrá po vrahovi krásné dívky v rozletu. Během výslechu jednotlivých svědků se mu Laura začíná nebezpečně dostávat pod kůži. Co na tom, že ji zaživa nepoznal.
Psát o Lauře, jednom z nejkrásnějších filmů noir je těžké. Je to film s velkým zvratem, který by bylo zločinem prozradit a nelze než závidět budoucím "premiérovým" divákům. Tím pádem je nutno našlapovat jen zlehka kolem výše naznačené zápletky, byť ani ta nejspíše není tím, co činí snímek nezapomenutelným. Zařazení k filmu noir totiž ani tak nevychází z řešení vraždy (která sama ještě noir nedělá), ale úžasně divných postav, které ve filmu před divákem defilují, a některých více než zvláštních dějových prvků. Ty však překvapivě neruší, ale slouží celkově zvláštnímu vyprávění.
Jistou neodolatelnou bizarnost snímku geniálně vystihl známý recenzent Roger Ebert: „Film noir je známý svými spletitými zápletkami a svévolnými zvraty, ale i v žánru, který nám dal Maltézského sokola, si toto zaslouží medaili. V Lauře máme: detektiva, který nikdy nejde na policejní stanici; podezřelého, který je pozván, aby se připojil při vyslýchání dalších podezřelých osob; hrdinku, která je po většinu filmu mrtvá; muže šíleně žárlícího na ženu, ačkoliv ani na chvíli nevypadá, že by mohl být heterosexuál; romantického hrdinu, kterým je přihlouplý balík z Kentucky, pohybující se v manhattanské smetánce, a vražednou zbraň, která je policistou vrácena do skrýše se slovy 'stavím se pro ni ráno'. Jediná nahá scéna zahrnuje žárlivého muže a policistu.“
Laura v podání přenádherné Gene Tierney je sice středem snímku, kolem kterého se všichni otáčejí, sama herečka ale sebekriticky přiznala, že svůj výkon za kdovíjak výjimečný nikdy nepovažovala. Jenže ono více ani nebylo potřeba. Jako ve většině jejích úspěšných filmů stačilo, když "tam byla" a nechala působit svou krásu a charisma. Laura je ideál, sen, důvod mužské posedlosti. Mimochodem Laura není žádná noirová femme fatale. Neintrikuje, nechce nikoho využívat k naplnění svých cílů. Ona jen zvýrazňuje špatné vlastnosti lidí ve svém okolí. A nikdo z jejích ctitelů nemá svědomí čisté, ať už je to samolibý Waldo, záletný Shelby či s velmi podivnými záměry vyšetřující detektiv Mark.
Něco málo ze zákulisí vzniku snímku. Autorkou předlohy je Vera Caspary, která stála nejprve u vzniku divadelní hry Ring Twice For Laura, na jejímž základě vznikl i román zvaný prostě Laura. O adaptaci měl zájem režisér Otto Preminger (mimo jiné The Man With The Golden Arm, Anatomie vraždy či Bunny Lake Is Missing), ale s autorkou se nepohodl ohledně úprav - měl dojem, že zajímavější postavou je Waldo, nikolik Laura.
Před samotným natáčením a v jeho počátku docházelo ke střetům mezi hlavou studia 20th Century Fox, slavným Darrylem F. Zanuckem a Premingerem, který byl nejprve od režie odstrčen pouze do pozice producenta a poté docházelo k bojům ohledně obsazení. Preminger si mimo jiné vymínil i svého favorita pro klíčovou roli Walda, převážně divadelního herce s poněkud zženštilým zjevem Cliftona Webba. Režijní otěže do rukou dostal Rouben Mamoulian, který svého producenta ignoroval a začal přepisovat scénář podle svých představ. Po nešťastném startu natáčení však byl odejit a Preminger si svou zamilovanou látku natočil sám.
Laura je film, který vás omámí. Ať už vyšperkovanými dialogy, z nichž nejvíce trčí sarkastické šlehy nenávistného Walda, krásnou (oscarovou) kamerou, jež dává přednost plynulému pohybu před razantními střihy, nebo ústřední melodií Davida Raksina, která se stala posléze standardem, který nahrálo spousta známých interpretů včetně Franka Sinatry. Jedinečná je též snová atmosféra, která nabírá díky problémovým hrdinům na intenzitě noční můry. Jsou filmy, které nestačí vidět jednou, a Laura je zaručeně jedním z nich.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Egypťan Sinuhet vyšel na denní světlo a začal dělat chyby (03.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Za horizontem: Blondýnka je nelichotivý portrét Hollywoodu (05.10.2022 13:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Malá čarodějnice podepsala marseillskou smlouvu a vzpomíná na Itálii (26.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Kmotr slaví 50 (26.02.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rapeři z Comptonu prožívají nejlepší léta svého života třicet minut po půlnoci (08.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela herečka Hilary Heath (12.04.2020 09:33 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Čarodějnice bojuje s kickboxerem a nosí masku rudé smrti (21.02.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel režisér filmu Rocky John G. Avildsen (17.06.2017 11:39 v Novinky | Zprávy)
- Festivalové ozvěny: Noir Film Festival (10.08.2016 17:00 v Články | Festivaly)
- Redakční topka: 3 filmoví upíři, které je dobré raději nebudit (02.11.2014 18:00 v Články | Žebříčky)
- David Bordwell: Jak se proměnilo vyprávění v Hollywoodu 40. let (02.07.2014 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Američan, Drive a další formálně propracované kousky (14.03.2014 07:00 v Radar | TV tipy)
- Festivalové ozvěny: Noir film a San Sebastian (14.08.2013 07:00 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: filmové klasiky na Kokoříně a ve Varech (26.06.2013 07:00 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: noir v Česku (12.06.2013 07:30 v Články | Festivaly)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu