Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 14. 8. 2020 - 20. 8. 2020

TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den

Vydáno: 14.08.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Druhá polovina srpna už přece jen v televizních programech vypadá trochu lépe a nabízí hned několik zajímavých a mnohdy i zapomenutých počinů. Tipem týdne je určitě premiéra komiksovky Captain America: Občanská válka.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nejdelší den (The Longest Day) (pátek 14. 8., Prima Max, 20.00 - 23.50 / sobota 15. 8., 14.15 - 18.10 / středa 19. 8., 09.40 - 13.25)

Plakát filmu Nejdelší den / The Longest Day
© IMDb
Po dlouhých letech se v televizích vcelku vysílá klasické válečné drama z počátku šedesátých let oceněné Oscary za černobílou kameru a speciální efekty. Pětice režisérů Ken AnnakinAndrew MartonGerd OswaldBernhard Wicki a Darryl F. Zanuck se v něm detailně podívala na přípravu a realizaci slavného vylodění v Normandii a natočila vskutku zajímavý, leč z dnešního pohledu trochu zastaralý počin. Zoufale jsou na něm totiž vidět zadní projekce, které současné zmlsané publikum dost ruší a výsledku moc nepomáhá ani rozdělení na tří části a právě i ona účast tolika tvůrců, protože se pak rozpadá na jednotlivé epizody. S tím souvisí i značné množství postav, k nimž není prakticky možné vytvořit si nějaký vztah. Jinak ale jde o poctivou filmařinu, která se dnes už nevidí a její největší přínos spočívá v takřka dokumentárním a realistickém přístupu k celé operaci a poměrně objektivním náhledu na německou armádu. Lákavé je i hvězdné obsazení, v němž ovšem na malém prostoru nikdo nevyniká. Objeví se tu tedy třeba Paul AnkaEddie AlbertArlettyJean-Louis BarraultBourvilRichard BurtonSean Connery nebo Henry Fonda. Jen škoda pomalejšího tempa a smrtící, takřka tříhodinové délky. Absolutní klasika.

Zajímavost: Po tomto filmu byl Connery obsazen do první bondovky. 

Originální trailer filmu Nejdelší den / The Longest Day
Ivanhoe (Ivanhoe) (sobota 15. 8., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Ivanhoe / Ivanhoe
© IMDb
Dobrodružné drama z počátku padesátých let u nás není tolik známé a zcela odpovídá době svého vzniku. Režírující Richard Thorpe v něm poměrně věrně zadaptoval román Waltera Scotta, což znamená, že spíš než na historické reálie se soustředil na mýtickou rovinu a čirou romantiku. A dobře věděl, co dělá, protože atmosféra je výtečná, chemie mezi hlavními postavami funguje a velmi slušná je též akce, která už ale samozřejmě může na dnešního diváka působit lehce směšně. Opřít se navíc mohl i o krásné kulisy, velkolepou výpravu, na Oscara nominované kameru a hudbu a vše navíc zaobalil do sytých a plných barev. Titulní úlohy si zahráli výborní Robert Taylor a Elizabeth Taylor, které doplnili třeba Joan Fontaine a George Sanders. Při sledování je ale nutné počítat se značnou klišovitostí a příběhovou naivitou. Další klasika na víkendový večer.

Zajímavost: Taylor hrál hlavní postavu, které je v knize zhruba pětadvacet, i přestože mu bylo čtyřicet.

Originální trailer filmu Ivanhoe / Ivanhoe
Captain America: Občanská válka (Captain America: Civil War) (sobota 15. 8., Nova, 20.20 - 23.05 / neděle 16. 8., Nova Cinema, 17.15 - 20.00 / pondělí 17. 8., 15.25 - 18.15)

Český plakát filmu Captain America: Občanská válka / Captain America: Civil War
© Facebook tvůrce
Čtyři roky stará velkolepá komiksová záležitost už nikoho nepřekvapí, na druhou stranu se z nastavené uniformity marvelovského universa trochu vymyká. Může za to především režírující sourozenecká dvojice Anthony Russo a Joe Russo, která už si může dovolit být dospělejší, vážnější, trochu temnější a naplno využívá toho, že diváci už většinu postav znají, tudíž mezi nimi může vybudovat funkční a osudový konflikt. V tom si pochopitelně může pomoci výborným vizuálem a takřka dokonalými trikovými sekvencemi, které doplňuje potřebně burácivá hudba a tentokráte i ne tak odlehčená atmosféra. K dobru budiž tvůrcům připsán i konečně pořádný a výrazný záporák v podání výborného Daniela Brühla. Chybět nesmí hvězdné obsazení, v němž se objeví Robert Downey Jr.Chris EvansScarlett JohanssonAnthony MackieDon CheadleJeremy Renner nebo Paul Bettany. Veškerá dokonalost ale nezakryje fakt, že postav je tolik, že nemají šanci nějak víc vyniknout a délka je trochu přestřelená. Tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Při natáčení jedné bojové scény si Tom Holland bolestivě poranil nos.

Český trailer filmu Captain America: Občanská válka / Captain America: Civil War
Lepší teď než nikdy (And So It Goes) (neděle 16. 8., Prima Max, 18.05 - 20.00 / pondělí 17. 8., 12.20 - 14.20)

Plakát filmu Lepší teď než nikdy / And So It Goes
© Facebook tvůrce
Šest let stará romantická komedie nejvíc doplácí na jména tvůrců, od nichž se automaticky očekává o něco víc. Režírující Rob Reiner v ní rezignoval na jakoukoli originalitu a spolehl se jen a pouze na naprostou rutinu. Diváka od počátku vtáhne do děje a rozehraje velmi chatrnou zápletku, která je předvídatelná od prvních minut. Naštěstí jí ale vyměřil snesitelnou a střídmou stopáž, během níž nezačne nudit, funguje mu i atmosféra, kterou dotváří několik příjemných songů, vydařilo se i pár vtípků. Největším trumfem nicméně zůstává obsazení, v němž ústřední role ztvárnili Michael Douglas a Diane Keaton, mezi nimiž funguje báječná chemie a oba si je náležitě užívají. Jediné, co tak snímku chybí, je jakákoli výraznost nebo jediná zapamatovatelná scéna. Příjemná žánrovka na nedělní podvečer, o níž se více píše v naší recenzi

Zajímavost: Reiner sám sebe obsadil do jedné z menších rolí, protože potřeboval rychle najít někoho, kdo by hrál za malý plat a jen pár dnů.

Oficiální trailer filmu Lepší teď než nikdy / And So It Goes
Firecreek (Firecreek) (neděle 16. 8., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Firecreek / Firecreek
© medium.com
U nás takřka neznámý western z druhé poloviny šedesátých let není úplně typickým zástupcem žánru, možná i proto je zastíněn slavnějšími počiny. Na velkém plátně tehdy debutující zkušený televizní režisér Vincent McEveety se v něm soustředil spíše na psychologickou rovinu, což znamená, že atmosféru buduje postupně, spoléhá se na pomalejší tempo a naštěstí výborně pracuje s napětím, které graduje až do samotného závěru, který ale bohužel není úplně uspokojivý. Akce a přestřelky tak ustoupily do pozadí, což primárně nevadí, někdy by ale přece jen byly třeba, aby občas trochu monotónní děj oživily a zrychlily. V důsledku toho i naprosto standardní stopáž pak působí zdlouhavě. Úplně šťastně se neukázala volba Alfreda Newmana jako hudebního skladatele, protože jeho doprovod je dost zvláštní a svérázný. Většinu nedostatků kompenzuje výborné obsazení, v němž hrají prim James Stewart a Henry Fonda, v jedné ze svých mála záporných rolí, které doplňují třeba Inger StevensGary Lockwood nebo Jack Elam. Pozapomenutá záležitost.   

Zajímavost: Tehdy šlo o vůbec první film, v němž Fonda nehrál kladnou úlohu.

Originální trailer filmu Firecreek / Firecreek
Přísaha (The Pledge) (neděle 16. 8., ČT2, 21.45 - 23.50)

Plakát filmu Přísaha / The Pledge
© IMDb
Kriminální drama z počátku milénia je dnes trochu neprávem opomíjené a svého času kiny spíše prošumělo. Výjimečně režírující Sean Penn se v něm pustil do adaptace slavné knihy Friedricha Dürrenmatta a nejvíce doplatil na to, že chtěl kombinovat ryze detektivní rovinu s tou psychologickou, což se mu ne úplně daří. Paradoxně i proto je předloze nejvěrnější ze všech adaptací, protože se snažil vystihnout posedlost hlavního hrdiny, jen v rámci zájmu širšího publika byl zřejmě nucen zachovat klasické vyšetřování zločinu. To se ale uspokojivě nevysvětlí a konec není takový, jak by neznalý divák čekal. Atmosféra je ale parádní a přesně vystihuje melancholii a smutek původního románu a některé momenty jsou zrealizovány naprosto fantasticky. Jen je škoda, že na ně připadají dva další, které jsou rádoby umělecké a zbytečně zdlouhavé. Dost toho ale zachraňuje výtečná hudba Klause Badelta a Hanse Zimmera, především ale obsazení, v němž hlavní roli skvěle ztvárnil Jack Nicholson, jemuž zdatně sekundují Patricia ClarksonBeau DanielsBenicio del Toro nebo Aaron Eckhart. Velmi dobrá podívaná na konec týdne. 

Zajímavost: Vraždy dětí zobrazené ve filmu byly volně založeny na případech, které řešil detektiv Joe Depczynski, jenž působil jako technický poradce při natáčení. 

Originální trailer filmu Přísaha / The Pledge
Barva vítězství (Race) (úterý 18. 8., ČT art, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu Barva vítězství / Race
© Amazon.com
Čtyři roky staré koprodukční životopisné drama vypráví o osudech černošského atleta Jesseho Owense, který triumfoval na Hitlerově olympiádě. Režírující Stephen Hopkins ale nabízený potenciál úplně nevyužil, protože ho adoruje až moc a na jeho stinné stránky moc neupozorňuje, navíc i některé nacistické pohlaváry vykreslil docela sympaticky, což může být zásadní problém. V první polovině celkově dost nudí, protože vypráví hodně pomalu a pozvolně a dilemat hlavní postavy je přece jen přespříliš. Jakmile se ale děj přesune do Německa, rázem začne bavit o něco víc a uchvátí potřebnou dobovou atmosférou a zachycením typicky německé preciznosti a tehdejšího megalomanství, jemuž ale hází klacky pod nohy trochu nižší rozpočet, kvůli kterému není výprava tak velkolepá. Ústřední roli dostal na starosti výborný Stephan James, ty vedlejší pak třeba Jason SudeikisCarice van HoutenJeremy Irons nebo William Hurt. Nebýt zbytečně přetažené stopáže a s ní související rozvleklosti a absence kompaktnosti, byl by dojem asi o něco lepší. 

Zajímavost: Natáčení byly přítomné i atletovy dcery, které spolupracovaly na scénáři a hlavnímu představiteli radily, jaký jejich otec ve skutečnosti byl.

Oficiální trailer filmu Barva vítězství / Race
Strašidlo cantervillské (The Canterville Ghost) (středa 19. 8., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / čtvrtek 20. 8., 15.50 - 17.45)

Plakát filmu Strašidlo cantervillské / The Canterville Ghost
© Amazon.com
Fantasy pro celou rodinu z druhé poloviny devadesátých let je další adaptací povídky Oscara Wildea, tehdy ale bylo realizováno pro televizi. Režírující Syd Macartney tak měl omezený manévrovací prostor, neboť rozpočet byl nižší a vše muselo být komornější. Spolehl se tak tedy na hodně zajímavou a v rámci rodinné podívané temnější atmosféru, solidní příběh plný kouzel a příšer, střídmou stopáž a svižné tempo. Největším trumfem bylo ovšem obsazení, v němž hlavní role ztvárnili Neve Campbell a Patrick Stewart, kteří snímek drží nad vodou ve slabších chvílích. Jen je škoda, že tvůrce se jejich vzájemnému vztahu nevěnuje dřív a nechává si ho až na druhou polovinu a v té první trochu nudí a zbytečně se soustředí na rodinné problémy hlavní hrdinky. V tuzemsku neznámý počin na středeční večer.

Zajímavost: Snímek byl natočen pro televizi Hallmark.

Originální trailer filmu Strašidlo cantervillské / The Canterville Ghost
Utop se, nebo plav (Le grand bain) (středa 19. 8., ČT2, 22.30 - 00.30)

Český plakát filmu Utop se, nebo plav / Le grand bain
© Facebook tvůrce
Francouzská komedie před dvěma lety prosvištěla i tuzemskými kiny. Režisér a spoluscenárista Gilles Lellouche v ní vychází z originální a neotřelé premisy o tom, že pár mužů najde štěstí v tom, když trénují synchronizované plavání. O to větší je škoda, že její potenciál úplně nevyužije a baví jen místy, a to hlavně díky svérázným postavám. Postupem času se jemný humor vytrácí a nadvládu přebírá nuda, pomalé tempo, stereotyp a bohužel i předvídatelný příběh. Dojem kazí též na žánr značně přetažená stopáž. Na druhou stranu potěší lehce ironický tón, hodně příjemná a vesměs pohodová atmosféra, slušná kamera a zdařilý hudební doprovod, který vynikne zejména v závěrečné scéně. Spolehlivé je i obsazení, v němž dostali důvěru Mathieu AmalricGuillaume Canet nebo Benoît Poelvoorde. Nenáročná jednohubka, o níž detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na festivalu v Cannes.

Český trailer filmu Utop se, nebo plav / Le grand bain
Eric Clapton (Eric Clapton: Life in 12 Bars) (čtvrtek 20. 8., ČT art, 20.00 - 22.10)

Český plakát filmu Eric Clapton / Eric Clapton: Life in 12 Bars
© Facebook tvůrce
Tři roky starý britský hudební dokument sleduje život a kariéru legendárního kytaristy Erica Claptona. Režírující Lili Fini Zanuck se v něm nesnaží nijak exhibovat a velmi správně ustupuje do pozadí a prostor nechává živoucí legendě, která nepronáší žádná moudra, o to autentičtější ale je, navíc autorce umožnila nahlédnout do svého archivu a odhalila tak unikátní soukromá domácí videa, raritní záznamy z některých vystoupení, fotografie a navrch i osobní zápisky z deníků. Kromě kytaristy samotného promluví několik dalších slavných hudebníků, kteří prozradí, jak je ovlivnil. Určitou výhodou je i to, že za jeho osudy se skrývá hodně silný příběh, protože jeho život nebyl jednoduchý a nachystal mu hned několik ran, které by ustál jen málokdo. Přes velkou informační a fanouškovskou hodnotu je stopáž blížící se dvěma a půl hodinám přece jen přepálená. Portrét legendy.

Zajímavost: V programech snímek najdete pod alternativním názvem Eric Clapton: Život ve dvanácti taktech.

Oficiální český trailer filmu Eric Clapton / Eric Clapton: Life in 12 Bars

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Sidney Prescott se vrací do Vřískotu (13.03.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu