V říjnu vypukne již šestý Das Filmfest

Vydáno: 06.09.2011 16:38 - Jana Bébarová | foto: Facebook tvůrce

Co chystá Festival německy mluvených filmů?
Konec říjnového měsíce u nás již tradičně patří Festivalu německy mluvených filmů. Šestý ročník přehlídky aktuálních filmových projektů z Německa, Rakouska a Švýcarska s názvem Das Filmfest se v Praze v kinech Lucerna a Evald uskuteční ve dnech 19. až 23. října, načež se poté na pět dní přesune do Kina Art v Brně.
V jedné z programových sekcí nazvané Die Rebellen / Rebelové bude uveden hraný filmový debut Kdo, když ne my cenami ověnčeného dokumentaristy Andres Veiel, který letos soutěžil o Zlatého medvěda na Berlinale. Drásající milostný příběh je úzce spjat s historickými událostmi, které předcházely v Berlíně útokům teroristické organizace Frakce Rudé armády. Festival německy mluvených filmů uvede i na letošním Berlinale promítaný debut Bez otce rakouské režisérky Marie Kreutzer.
Z karlovarské soutěže na Das Filmfest poputuje pop-drama s prvky komiksu o dospívání společensky vykořeněných kamarádek Lollipop Monster režisérky Zisky Riemann. Lákadlem festivalu bude i historické velkodrama Poll Chrise Krause o zvratech v Evropě v létě roku 1914, jehož hlavní představitelka Paula Beer byla kritikou oceněna jako objev německého filmu.
Sekce Die Schwele / Na prahu bude přibližovat složité hledání spokojeného života v současném světě a dotýkat se fantazijního světa filmových hrdinů. Téma umírání bude spojovat švýcarský snímek Nemocniční piráti o pětici teenagerů čekajících na ortel při léčbě rakoviny, drama Smrt podle plánu - André, psychicky nemocný a životem unavený (Tod nach Plan - André, psychisch krank und Lebensmüde), v němž se renomovaný lékař rozhodne dát přednost smrti před životem s psychickou nemocí, strhující thriller Pastýřova panenka o chtíči a šílenství s místy až hororovými prvky či dobový snímek Můj nejlepší nepřítel parafrázující hru na kočku a myš s Moritzem Bleibtreuem a Georgem Friedrichem.
Filmy v sekci Die Mauer / Zeď připomenou 50. výročí stavby Berlínské zdi. Promítat se bude například satirická road-movie z roku 1963 Sváteční řidiči, která vykresluje absurditu životů rodin v 60. letech žijících na východní straně zdi. Ve čtvrté sekci Die Doku bude zastoupen rakouský dokument Bock for President o ženě starající se ve Vídni o uprchlíky či snímek Tinguely zachycující osobnost a dílo švýcarského umělce Jeana Tinguely. Naše rajská zahrádka pak pojednává o soužití starousedlíků a přistěhovalců v zahrádkářské kolonii v západní části Bernu.
Akci pořádá Goethe-Institut Prag s Rakouským kulturním forem v Praze a Švýcarským velvyslanectvím v Praze. Předprodej vstupenek bude v pražských kinech zahájen 5. října. Bližší informace naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY