Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Korzet

Recenze: Drama Korzet ukáže o dost jinou Sissi, než jsme doposud znali

Vydáno: 11.02.2023 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: MUBI

Historické drama Korzet se veze na vlně popularity silných ženských postav a publiku představuje známou císařovnu Sissi z trochu jiného pohledu. Panovnici si zahrála Vicky Krieps a právě ona je jedním z důvodu, proč film vidět.

KorzetRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 11.02.2023 10:30. Historické drama Korzet se veze na vlně popularity silných ženských postav a publiku představuje známou císařovnu Sissi z trochu jiného pohledu. Panovnici si zahrála Vicky Krieps a právě ona je jedním z důvodu, proč film vidět. Hodnocení: 3

Korzet

Corsage
Drama / Historický / Biografie
Francie, 2022 , 114 min.

Režie: Marie Kreutzer
Scénář: Marie Kreutzer
Kamera: Judith Kaufmann
Hudba: Camille
Herci: Vicky Krieps, Colin Morgan, Tamás Lengyel, Ivana Urban, Finnegan Oldfield, Alma Hasun, Aaron Friesz, Jeanne Werner, Raphael von Bargen, Katharina Lorenz, Florian Teichtmeister, Manuel Rubey, Alexander Pschill, Regina Fritsch, Raphael Nicholas

Česká premiéra: 09.02.2023

Distributor: Aerofilms

Korzet hodnocení na Kinobox.cz: 67.21 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Císařovna Alžběta Bavorská alias Sissi je poměrně známá historická postava, která má díky sňatku hodně blízko Česku, protože jeden čas byla českou královnou. Filmový divák ji pak může znát v mnoha podobách, nejen ti dříve narození rozhodně pamatují rakouskou trilogii z padesátých let, modernější verzí budiž nedávný seriál. To jsou ovšem jen dva příklady z mnoha dalších, více, či méně zdařilých a populárních, nebo zapomenutých verzí. Do dlouhé řady se aktuálně přidává rakousko-lucembursko-německo-francouzské drama Korzet.

Fotografie z filmu Korzet / Corsage
© corsagemovie
To představuje Sissi v tehdy pokročilém věku skoro čtyřiceti let. Jelikož je vnímána jako ikona krásy, chce si zachovat mladistvý vzhled, hubne, takže skoro nejí a své tělo uzavírá do stále pevnějšího korzetu. Zároveň se ale ocitá ve velkém rozporu sama se sebou, protože držet se společenských konvencí ji nebaví, královským životem víceméně pohrdá, má milence, snaží se prosadit vlastní osobnost, kvůli tomu ale ztrácí kontakt se svými dětmi a její manželství je prakticky mrtvé. Čím dál víc se tak snaží od svých povinností odpoutat a být zcela svobodná.

Ačkoliv snímek je fikční, má reálné základy a některé epizody, které se odehrají, se opravdu staly i ve skutečnosti. Režisérka a scenáristka Marie Kreutzer s nimi ovšem pracuje po svém a pro diváky mnohdy nekompromisně. Pokračuje v současné vlně zobrazování silných ženských hrdinek, dělá to ale zcela přirozeně a její snahy rozhodně nejsou prvoplánové a podbízívé nějakým aktuálním náladám. Pokud se ale rozhodnete dát jí šanci, je třeba být značně tolerantní a trpělivý.

Vicky Krieps ve filmu Korzet / Corsage
© Fluxkompensator
Autorka totiž obecenstvu nejde naproti, nikam nespěchá a v dost pomalém tempu zachycuje jednotlivé výjevy a minipříběhy ze života panovnice, které ale drží při sobě a nikdy se nerozpadnou. Dáno je to právě i dobře napsaným příběhem, jehož hlavní hrdinka je vskutku zajímavá a sledovat její vnitřní konflikt, v němž se chce na jednu stranu vymanit z doslovného i metaforického korzetu společenských požadavků a na druhou si uchovat důležité postavení, je dost zábavné a atraktivní.

Oproti jiným historickým podívaným se režisérka neopírá o opulentní výpravu a kostýmy, které jsou minimalistické a komornější, nicméně splní svůj účel, nijak víc ale nezaujmou, což byl zcela jistě záměr. Místo nich se totiž divák může soustředit na děj a jednotlivé dialogy. Rozhodně to ale neznamená, že by dobová atmosféra nefungovala, právě naopak, ačkoli je tu jedna podstatná drobnost, která opět záměrně vytrhává z divácké pozornosti a působí lehce bizarně.

Fotografie z filmu Korzet / Corsage
© Rialto
Marie Kreutzer se rozhodla do dobového dramatu umístit ryze moderní prvky, což kupříkladu znamená, že při návštěvě komnat je u dveří klasický elektrický zvonek, sama císařovna má na krku malé tetování a v jednu chvíli dokonce ukáže vztyčený prostředníček, jeden z jejích sluhů má náušnici v uchu, v jedné scéně se dokonce objeví regulérní mop a při jedné kratochvíli tu harfenistka hraje a zpívá skladbu od Rolling Stones. Tyto drobnosti na jednu stranu děj příjemně oživují a nijak neruší, na tu druhou ale nejsou úplně využity a ani není dostatečně vysvětlen jejich význam, takže se můžeme jen domnívat, co nám tím chtěla tvůrkyně sdělit. S tím pak úzce souvisí i soundtrack, jehož autorkou je francouzská zpěvačka a skladatelka Camille, která v něm taktéž využívá moderní trendy a jen dotváří velmi specifickou atmosféru.

Titulní roli ztvárnila vynikající Vicky Krieps, která tu mluví čtyřmi jazyky, je zcela přirozená, vyzařuje z ní dost silné charisma a z císařovny Sissi dělá osobitou postavu, která se do své doby absolutně nehodí a svou tragédii si velmi dobře uvědomuje a zkouší s ní bojovat. Její výkon je natolik fantastický, že zastíní všechny ostatní a de facto si krade celý film pro sebe a jednoznačně ho udržuje nad vodou v několika slabších chvílích.

Vicky Krieps, Florian Teichtmeister ve filmu Korzet / Corsage
© Towner Eastbourne
K těm určitě patří trochu přehnaná stopáž, která sice na první pohled není nikterak dlouhá, jenže v kombinaci s oním pomalým tempem je někdy dost těžko usledovatelná, a to i proto, že některé scény jsou ne úplně opodstatněné a malinko samoúčelné, v závěru se autorka uchyluje i k repetetivnosti. Sem tam je obtížnější orientovat se v časových rovinách, neboť film je sice vyprávěn víceméně chronologicky, občas ale udělá úkrok stranou o pár let vpřed a chvíli trvá si to celé uvědomit. 

Korzet je nenápadný počin do klubových kin, který není žádnou ztrátou času. Je ovšem třeba počítat s tím, že jde o silně nedivácký počin, který vyžaduje spolupráci publika, jeho pomalé tempo je někdy k nesnesení a s postavou Sissi pracuje dost svérázně, což nepochybně ne všem bude vyhovovat a je pak na každém divákovi, jak se s touto skutečností srovná.

Český trailer filmu Korzet / Corsage

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Tři mušketýři: D'Artagnan (01.03.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Ostrov je znovu první (14.02.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Zrození národa proběhlo na Titanicu a bez kalhot (08.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Tři mušketýři: D'Artagnan (06.12.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Ben Foster je The Survivor v traileru (24.03.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Rozhněvaný muž má čas poznat psa Gumpa, který ho naučil žít (21.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Beckett (05.07.2021 09:30 v Novinky | Trailery)
- Čas ubíhá rychle v novém filmu M. Night Shyamalana (27.05.2021 18:32 v Novinky | Trailery)
- Vznikají Tři mušketýři (15.02.2021 09:00 v Novinky | Zprávy)
- M. Night Shyamalan obsazuje nový film (22.07.2020 07:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Mladý Karl Marx v sebevražedném oddílu nestárne a jí zelňačku (16.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legendy zločinu jsou ztraceny v džungli, kde se ocitají v zajetí démonů (15.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Poslední film Daniela Day-Lewise Nit z přízraků si oscarové nominace zaslouží (31.01.2018 12:00 v Recenze | Premiéry)
- Nit z přízraků: Nový film Paula Thomase Andersona v traileru (23.10.2017 18:01 v Novinky | Trailery)
- P.T.A. začal v Londýně natáčet svůj nový film (02.02.2017 21:00 v Novinky | Zprávy)
- V říjnu vypukne již šestý Das Filmfest (06.09.2011 16:38 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu