Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Invalida

Recenze: Černá komedie Invalida se současné česko-slovenské tvorbě dost vymyká

Vydáno: 23.04.2023 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Kulturio

Slovenská komedie Invalida se odehrává v devadesátých letech, kdy bylo možné téměř vše. Sami tvůrci tvrdí, že vychází ze skutečných událostí, které si ale značně uzpůsobili. Stojí tohle "nekorektní dílo" za pozornost?

InvalidaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 23.04.2023 10:30. Slovenská komedie Invalida se odehrává v devadesátých letech, kdy bylo možné téměř vše. Sami tvůrci tvrdí, že vychází ze skutečných událostí, které si ale značně uzpůsobili. Stojí tohle "nekorektní dílo" za pozornost? Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Devadesátá léta byla v česko-slovenských podmínkách poměrně divokou dobou, kdy bylo možné téměř vše a celá společnost se pokoušela transformovat ze socialismu v kapitalismus. To pochopitelně přinášelo mnoho legračních prvků, jakými byly třeba naprosto šílená móda, technika jakékoli kvality a mnoho dalších. Není tedy divu, že v poslední době je tato éra u filmařů hodně oblíbená a vzniklo z ní hned několik filmů a seriálů.

Fotografie z filmu  / Invalida
© CinemArt
Ve stejné době se odehrává i slovenská komedie Invalida. Jejím hlavním hrdinou je údržbář v muzeu Laco, který dokáže spravit skoro cokoliv, je ale dost vznětlivé povahy. A právě ona zapříčíní, že svému synovi vyhodí z okna rádio, čehož následkem je odchod jeho manželky. Aby si rodinu usmířil, začne shánět rádio nové, jenomže se stane obětí podvodníků a shodou bizarních okolností skončí v kanále a nemůže hýbat nohama. Zatímco jiného by to položilo, Laco se po prvních měsících se situací smíří a rozhodne se ke kruté pomstě těm, kteří ho dostali na invalidní vozík.

Scenárista Tomáš Dušička prozradil, že ústřední příběh je složen ze dvou skutečných osudů, které dopadly tragicky a on to těmto obětem chtěl částečně kompenzovat. Je moc dobře, že se rozhodl děj situovat právě do devadesátých let, protože divák je tím pádem schopen odpustit určitou nesmyslnost některých zápletek a snadněji přijme viditelnou nadsázku, která z filmu ční. Zároveň to ale rozhodně není tak, že by tu "devadesátky" bily do očí, protože z nich zůstalo jen typické oblečení, starší auta a technika, neboť o výpravě snímek opravdu není.

Fotografie z filmu  / Invalida
© Kulturio
Značný podíl na úspěchu má i režírující Jonáš Karásek, který zvolil hodně specifickou stylizaci, která velmi vzdáleně připomíná podobné snímky Guye Ritchieho a rané počiny Quentina Tarantina, rozhodně je ale nenapodobuje. Od úvodu si nebere servítky a některé vtipy jsou skutečně dost drsné, což ale opět bylo v deváté dekádě minulého století víceméně běžné a nikdo se nad tím nepozastavoval. Humor si navíc udrží nastavenou laťku po celou dobu a nikdy není prvoplánový nebo samoúčelný. Kvitovat s povděkem se dá i to, že nikdy nezesměšňuje romskou komunitu, ba naopak její příslušníky vykresluje jako někoho, kdo alespoň má nějakou morálku a smysl pro spravedlnost. A ačkoli pointy vtipů jsou často založeny na těch největších stereotypech, nemají potřebu postavy jakkoli karikovat.

Samotný příběh je záměrně notně přestřelený a absolutně se nesnaží o to být realistický. To tvůrcům umožňuje velmi podobně přistupovat i ke stylu, který je vytříbený, zcela jasně rozpoznatelný a zejména akční scény jsou na česko-slovenské poměry výborné a je na nich vidět, že Karásek nad nimi přemýšlel a dokáže si s nimi vyhrát. Jejich vrcholem je pak bláznivá přestřelka v muzeu, která je ve své absurditě a nesmyslnosti extrémně zábavná a někdy se nebojí jít až do krajnosti.

Gregor Hološka, Zdeněk Godla při natáčení filmu  / Invalida
© Kulturio
Pozitivním dojmům přispívá i obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil excentrický Gregor Hološka, jehož partnerem je velmi dobrý a překvapivě umírněný Zdeněk Godla, který plynně hovoří slovensky a každou hlášku dokáže bez problémů prodat. I zbytek ansámblu byl vybrán velmi dobře a zejména dvojice policistů Daniel Fischer a Ivan Gogál je neméně skvělá. Autoři sice lákají na některé slovenské rapové hvězdy (Rytmus, Vec, Majk Spirit), jejich úlohy jsou ale marginální, veskrze zbytečné a mnohdy je ani nezaznamenáte.

Je asi pravda, že někdy je všeho trochu moc, některé momenty vyznívají naprázdno a tempo je zbytečně utahané. Největší bolístkou je nicméně to, že ve chvíli, kdy humor ustoupí do pozadí, je snímek trochu křečovitý, ne tak zajímavý a dost se vleče, podobných chvil je ale naštěstí dost málo. Těžko také říct, zda místní starosta měl být parodií na nějakého politika a zda policista píšící romány odkazuje na slavného Dominika Dána, to už ale ve výsledku není tak podstatné.

Gregor Hološka ve filmu  / Invalida
© CSFD
Invalida je přes všechny problémy hodně příjemným překvapením a do značné míry se z kinematografie nás a našich nejbližších sousedů vymyká, protože připomíná něco, co dnes už vzniká jen velmi těžko a prakticky už se s tím divák moc nesetkává. Zároveň ale dokazuje, že když existuje produkční odvaha, může něco podobného přece jen světlo světa nakonec spatřit.

PS: Distributor se velmi rozumně rozhodl promítat film v původním znění s titulky, protože dabing by filmu jen uškodil a drtivá většina vtipů by v něm ani nevyzněla, protože je mnohdy založena na dikci, intonaci a typicky slovenských slovíčkách.

Oficiální trailer filmu Invalida

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jana z Arku a Spider-Man se pohybují napříč paralelními světy (31.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Strážcům Galaxie se u nás daří (16.05.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Top 20 ČR: Super Mario je v klidu (02.05.2023 15:33 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Ve filmu Sisu si finský zlatokop natře na chleba nacistické komando (29.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Super Mario odrazil Smrtelné zlo (25.04.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Stroj času: Monty Pythonův smysl života ukazuje absurditu života (a smrti) (22.04.2023 09:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu