Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 11. 6. 2021 - 17. 6. 2021

TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne

Vydáno: 11.06.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V polovině června v televizích nejvíc naláká ke sledování zařazení premiér finále ságy Star Wars s podtitulem Vzestup Skywalkera a hudebního dramatu Zrodila se hvězda. Zavzpomínat ale můžete i na zesnulou Libuši Šafránkovou.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mikulášovy patálie na prázdninách (Les vacances du petit Nicolas) (sobota 12. 6., ČT :D, 09.20 - 10.55)

Český plakát filmu Mikulášovy patálie na prázdninách / Les vacances du petit Nicolas
© Facebook tvůrce
Francouzská rodinná komedie vychází z románu Reného Goscinnyho, který se u nás netěší až takové popularitě, v celkovém zážitku by to ale vadit nemělo. Režisér a spoluscenárista Laurent Tirard se v ní totiž předlohy zase tolik nedrží a dle všeho ji značně zjednodušuje. Soustředí se především na pohodovou a typicky letní bezstarostnou atmosféru, svižné tempo, výbornou vizuální a barevnou stránku a poměrně chytrý humor, který nemůže nikoho urazit. Stopáž je navíc natolik střídmá, že ani v těch nejslabších momentech se nedostavuje nuda. Trochu problém může být v tom, že navzdory názvu je ústřední postava trochu upozaděna na úkor rodičů, takže se někdy vytrácí roztomile naivní dětský pohled na svět. Naštěstí ale oba dospělé ztvárnili výborní Valérie Lemercier a Kad Merad, kteří jsou potřebně zábavní a funguje mezi nimi parádní chemie. Příjemná záležitost na víkendové dopoledne.

Zajímavost: Film se natáčel na ostrově Noimoutier v provincii Vendée ve Francii.

Oficiální český trailer filmu Mikulášovy patálie na prázdninách / Les vacances du petit Nicolas
Ve znamení lásky (The Choice) (sobota 12. 6., Nova, 14.55 - 17.10 / pondělí 14. 6., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / středa 16. 6., 05.35 - 07.25)

Plakát filmu Ve znamení lásky / The Choice
© New DVD Release Dates
Pět let staré romantické drama není v našich vodách tolik známé, do kin se dostalo jen v USA a ve zbytku světa se o něm moc neví. Paradoxně je to možná škoda, protože ačkoli jde o adaptaci románu Nicholase Sparkse, řadí se k těm nejlepším převedením jeho děl na plátno. Režírující Ross Katz sice měl svázané ruce nutností použití žánrových atributů a klišé, naštěstí se mu ale povedlo je poměrně vyvážit a natočit natolik svižně, že tolik nevadí a celková kýčovitost a příběhová lacinost jsou snesitelné. Pochopitelně se zejména v závěru neubránil těžkému útoku na emoce a extrémní přeslazenosti, v kontextu celkového pojetí se mu to dá ale odpustit. Chválit je třeba i obsazení, v němž se objeví Benjamin WalkerTeresa PalmerMaggie GraceAlexandra Daddario nebo Tom Wilkinson. Nenápadný tip.

Zajímavost: Snímek je jedenáctou adaptací Sparksova románu.

Oficiální teaser trailer filmu Ve znamení filmu / The Choice
Star Wars: Vzestup Skywalkera (Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker) (sobota 12. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / neděle 13. 6., 13.55 - 16.40 / pondělí 14. 6., 09.45 - 12.25)

Český plakát filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
© Facebook tvůrce
Zakončení veleúspěšné vesmírné ságy, na které fanoušci čekali dlouhá léta, má z celé série suverénně nejhorší hodnocení a ani s odstupem času se na tom nic nezměnilo. Režisér a spoluscenárista J.J. Abrams se v něm snaží vše vrátit do starých kolejí, daří se mu to ale tak napůl. Na jednu stranu pochopitelně využívá štědrý rozpočet a proti obrazové a vizuální stránce nelze mít nejmenších námitek, protože všechno vypadá opulentně, velkolepě a naprosto úchvatně. Největší trable ale začínají u příběhu, kterému zoufale chybí tolik potřebná a očekávaná osudovost, uvěřitelnější zvraty, napětí a také ucelenost, protože výsledek je spíše slepencem jednotlivých epizod, které jsou sice zajímavé, nikoli ale strhující. Moc neprospívá ani přetažená délka, která už v závěru na někoho může působit extrémně natahovaně. Spolehlivé je ale obsazení, v němž se vrátili Adam DriverDaisy RidleyMark HamillJohn BoyegaOscar IsaacDomhnall Gleeson nebo Lupita Nyong'o. Trochu kontroverzní a nenaplňující završení jedné série, které v naší recenzi hodnotí ten nejpovolanější.    

Zajímavost: Vzhed opravené přilby Kylo Rena odkazuje na skutečné japonské umění opravy rozbitého porcelánu zvané kincugi.

Český trailer filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
Alfa (Alfa) (sobota 12. 6., Nova, 20.20 - 22.05 / neděle 13. 6., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / středa 16. 6., 00.30 - 02.15)

Český plakát filmu Alfa / Alfa
© Facebook tvůrce
Dobrodružné drama na první pohled vypadá jako tuctová záležitost, tak úplně pravda to ale není. Režírující Albert Hughes v něm leckoho překvapí tím, že se nebojí trochu přitlačit a v rámci jakési "rodinné přístupnosti" je místy poměrně brutální a drsný. Společně s potřebnou atmosférou pravěké Evropy se tak dostavuje určitý pocit autenticty, což se u podobných záležitostí zase tak často nevidí. Opřít se může i o opulentní vizuální stránku, která je téměř dokonalá, a o svižné tempo, v němž vše příjemně ubíhá a je docela strhující. Dojem kazí až druhá polovina, v níž se příběh dostává do hodně šablonovité a předvídatelné podoby a občas zoufale nudí a působí zbytečně melancholicky. Pozornost tak v těchto chvílích udrží hlavně titulní a velmi dobrý Kodi Smit-McPhee a digitální vlk, který ale vypadá jako opravdový. Ideální víkendová podívaná pro celou rodinu, o které se více píše v naší recenzi.  

Zajímavost: Pro film byli zabiti čtyři bizoni, jejichž zuby byly následně humánně odesílány zaměstnanci z Longview Beef Jerky.

Český trailer filmu Alfa / Alfa
Třetí princ (sobota 12. 6., ČT1, 21.20 - 22.44 / neděle 13. 6., 14.35 - 16.05)

Plakát filmu  / Třetí princ
© Terryhoponozky
Československá pohádka z počátku osmdesátých let v hodnocení za těmi nejpopulárnějšími o něco zaostává a přece jen se ani tak často nevysílá. Dáno je to určitě tím, že režisér a spoluscenárista Antonín Moskalyk v ní vytvořil temnější a depresivnější atmosféru a několik znepokojivě psychedelických scén, které ale mají své kouzlo. Příběh navíc není úplně jednoduchý a nabízí hned několik skrytých motivů, především ale uvěřitelné a lidské postavy, které překvapivě nejde rozdělit na dobré a zlé. Škoda ale, že se nevyhýbá několika viditelným nelogičnostem a nesmyslům. Dojem nicméně vylepšují vhodně zvolené a do určité míry tajemné lokace, které dodávají specifické kouzlo. Hlavní role ztvárnili Pavel Trávníček a v tomto týdnu zesnulá Libuše Šafránková, které pak doplňují třeba Luděk MunzarJana Hlaváčová nebo Jiří Bartoška. Vzpomínka na hereckou legendu. 

Zajímavost: Šafránková kvůli roli nosila černou paruku.

Ukázka z filmu Třetí princ
Amatér (Amator) (sobota 12. 6., ČT art, 21.55 - 23.50)

Plakát filmu Amatér / Amator
© IMDb
Polské drama z konce sedmdesátých let patří k nejstěžejnějším dílům tzv. polských filmů morálního neklidu, u nás ale tolik známé není. Režisér a spoluscenárista Krzysztof Kieślowski v něm vycházel ze své dokumentární minulosti a natočil precizní a propracované dílo, které ale vyžaduje plnou diváckou pozornost a spolupráci. Od počátku nastoluje velmi specifickou atmosféru tehdejšího Polska, pouští se do lehce skryté společenské kritiky, zároveň ale skládá poctu všem filmovým nadšencům a fanouškům, kteří jsou schopni kinematografii leccos obětovat. Zvolil navíc pomalé tempo, v němž je prostor vychutnat si každý detail a přemýšlet nad každým náznakem. Fajnšmekři a znalci techniky pak ocení i roztodivný způsob snímání a celkovou práci se zaostřováním i hloubkou obrazu. Titulní roli báječně zahrál a na scénáři se podílel Jerzy Stuhr, který je strhující a zároveň naprosto civilní. Málo připomínaný počin, který precizně zachycuje život filmařů v době rozvinutého komunismu.

Zajímavost: V epizodní roli se objeví i Krzysztof Zanussi, který si zahrál sám sebe.

Originální trailer filmu Amatér / Amator
Zrodila se hvězda (A Star Is Born) (neděle 13. 6., Nova, 20.20 - 23.00 / středa 16. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.40 / čtvrtek 17. 6., 14.10 - 16.45)

Český plakát filmu Zrodila se hvězda / A Star Is Born
© Facebook tvůrce
Od nové verze romantického dramatu nikdo nic moc nečekal, o to překvapující výsledek byl. Režijně debutující Bradley Cooper v něm rozhodně neohromí vesměs klišovitým a předvídatelným příběhem, to je ale tak vše, co se mu dá vytýkat. Řemeslně hodně jistě a upřímně zvládl silné téma, do něhož se mu povedlo propašovat zprávu o fungování šoubyznysu a o tom, jak těžké je opustit záře reflektorů. Spolehl se také na dost svižné tempo a velmi příjemný country-popový hudební doprovod, ze kterého vyčnívá Oscarem oceněná titulní píseň. Fenomenální je i obsazení, neboť hlavní role ztvárnili sám režisér a výborná Lady Gaga, k nimž se přidal i Sam Elliott, všichni tři si navíc zasloužili nominace na Oscara. Jen škoda zbytečně přetažené stopáže, v níž jsou některé pasáže viditelně navíc. To ale částečně kompenzuje poměrně nečekaný závěr. Jeden z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.   

Zajímavost: Cooper prozradil, že snímek byl inspirován koncertem Metallicy, který viděl ve svých šesti letech.

Oficiální český trailer filmu Zrodila se hvězda / A Star Is Born
Nikdy nezestárnou (They Shall Not Grow Old) (pondělí 14. 6., ČT2, 21.00 - 22.40 / čtvrtek 17. 6., 13.40 - 15.15)

Plakát filmu Nikdy nezestárnou / They Shall Not Grow Old
© Facebook tvůrce
Britsko-novozélandský dokument by si v našich končinách zasloužil více pozornosti, bohužel se ale oficiální cestou nedá sehnat. Režírující Peter Jackson v něm ke stoletému výročí první světové války detailně zrestauroval dostupné filmové materiály, které navíc kompletně převedl do barvy, což z celého sledování dělá unikátní zážitek. První třetina je tedy zřejmě záměrně ještě černobílá, pak ale vládu přebírají záběry barevné, které berou dech tím, jak autenticky vypadají a jak precizně jsou zpracovány. Tvůrce nechce být historikem, takže se zcela záměrně vyhýbá známým faktům, místo kterých se soustředí na intimní příběhy jednotlivých vojáků, jejichž hlasy promlouvají na pozadí a ve své opravdovosti a syrovosti jsou zcela mrazivé. Někomu může dojmy pokazit to, že některé výjevy se opakují a osudy některých vojáků jsou dost stereotypní a také to, že autor nikdy hlasový doprovod neutlumí a nenechá působit jen obrazy. To jsou ale jen minimální výtky. Unikátní záležitost.

Zajímavost: Jackson pro film nashromáždil komentáře sto dvaceti válečných vetránů, jejichž nahrávky byly pořízeny roku 1964. 

Originální trailer filmu Nikdy nezestárnou / They Shall Not Grow Old
Sahara (Sahara) (úterý 15. 6., Prima Max, 20.00 - 22.30 / středa 16. 6., 17.25 - 20.00)

Plakát filmu Sahara / Sahara
© IMDb
Šestnáct let stará koprodukční dobrodružná podívaná je typicky letním blockbusterem své doby a nic víc od ní čekat nelze. Režírující Breck Eisner v ní toho moc neřešil, protože k ruce dostal ohraný a klišovitý příběh, který viditelně čerpá ze slavných žánrových klasik, takže se soustředil především na svižné tempo, solidní akci, exotické a atraktivní lokace a pochopitelně i na náznak nějakého tajemna v zápletce. Chybět nesmí ani pokusy o humor, které jsou místy křečovité a míjejí se účinkem, příliš nefunguje ani naznačovaná romantická linie. Na lehký nadprůměr snímek povyšuje spolehlivé obsazení, v němž dostali důvěru Matthew McConaugheyPenélope CruzDelroy LindoWilliam H. Macy nebo Steve Zahn. Jestli něco výsledku zoufale chybí, je to jedna jediná výraznější a déle zapamatovatelnější scéna. Absolutně nenáročný tip. 

Zajímavost: Film vychází z románové ságy Clivea Cusslera, jejímž je Sahara jedenáctým dílem.

Originální trailer filmu Sahara / Sahara
Můžete mi kdy odpustit? (Can You Ever Forgive Me?) (čtvrtek 17. 6., Prima Max, 15.25 - 17.45)

Plakát filmu Můžete mi kdy odpustit? / Can You Ever Forgive Me?
© Facebook tvůrce
Komediální drama se před třemi lety tuzemským kinům zcela vyhnulo, což je velká škoda, protože velké plátno by mu docela slušelo. Režírující Marielle Heller v něm tedy nepředvádí nic světoborného a spoléhá spíše na jistotu v podobě tradičně atraktivního, ale svým způsobem tuctového příběhu s existenciálním přesahem. V celkové strojenosti je navíc možná až moc znát cílení na různá ocenění a snímek tím pádem někdy působí až moc vychtěně a křečovitě. Náznaky silných momentů tu přitom rozhodně nechybí, zoufale tu ale naopak chybí větší dávka invence a tvůrčí odvahy. Čím se ale snímek od sobě podobných odlišuje, je překvapivé a nečekané herecké obsazení. Titulní roli totiž ztvárnila vynikající Melissa McCarthy, která mnohé šokuje přesvědčivým a zcela přesným výkonem, za který se právem dočkala nominace na Oscara. Stejné poctě se těšil i její kolega Richard E. Grant, dále se pak objeví třeba Ben FalconeDolly Wells nebo Jane Curtin. Nevýrazný a bohužel snadno přehlédnutelný počin.  

Zajímavost: Grant si zahrál alkoholika, ve skutečnosti je ale na alkohol alergický.

Oficiální trailer filmu Můžete mi kdy odpustit? / Can You Ever Forgive Me?

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu