Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 22. týden

Kinopremiéry: Jak Bůh hledal Karla a duši v zemi nomádů

Vydáno: 02.06.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Cave

Zatím je stále rozjezd kin pozvolnější, nicméně pomalu se v programech začíná dostávat na některé očekávané filmy. V tomto týdnu to budou především držitelé Oscara v podobě animáku Duše a dramatu Země nomádů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Duše (Soul) (Falcon)

Český plakát filmu Duše / Soul
© Falcon
Držitel Oscara za nejlepší animovaný film podle všeho připomíná, v čem kdysi tkvěla síla slavného studia Pixar. Režisér a spoluscenárista Peter Docter, jemuž pomohl debutant Kemp Powers, totiž dle ohlasů natočil příběhově originální a vizuálně precizní podívanou, která potěší i dospělého diváka. Za zmínku stojí i oscarová hudba, za níž stojí pro animák netradiční duo Trent Reznor a Atticus Ross, kterému ještě pomohl Jonathan Batiste. Dětem se navíc chytrou a inteligentní formou připomene, že k životu patří i smrt a přijde i nějaké to poučení. Po dlouhé době to tedy vypadá, že Pixar zavzpomínal na staré časy a nespoléhal jen na sílu pokračování franšízy. I naše recenze je hodně nadšená. Premiéra týdne, u níž je škoda absence originálního znění.

Synopse: Středoškolský učitel hudební výchovy Joe Gardner dostane životní šanci hrát v proslulém jazzovém klubu. Jeden chybný krok ho však z ulic New Yorku přenese do Neznáma před, což je fantastické místo, kde čerstvě narozené duše získávají před vstupem na Zemi vlastnosti, návyky i zlozvyky. Joe však na svém životě lpí a tak spojí síly s duší číslo 22, která však vůbec nechápe, čím je lidský život tak výjimečný.

Zajímavost: Jde o vůbec první pixarovku, jejímž hlavním hrdinou je černoch.

Oficiální trailer filmu Duše / Soul
Země nomádů (Nomadland) (Falcon)

Plakát filmu Země nomádů / Nomadland
© Impawards
Nedávný vítěz Oscara za nejlepší film má v Evropě trochu vlažnější ohlasy, což ale může být dáno tím, že jde o typicky americké téma řešící americkou společnost. Sošku si odnesla i čínská režisérka Chloe Zhao, která napsala také scénář. Nejvíc chválen a zároveň i kritizován je určitý realistický přístup, v němž prakticky neexistuje příběh a jen se odněkud někam putuje a divák poznává chudinskou společnost, na kterou se moc nemyslí. Podle reakcí je to chvíli působivé, postupem času ale stereotypní a ubíjející. Nicméně se všichni shodují na tom, že Frances McDormand v titulní roli je vynikající a po zásluze si odnesla dalšího Oscara. Je tak jasné, že jde o náročnější snímek, který určitě nebude pro každého, ale za vidění rozhodně stojí, což potvrdí i naše recenze.

Synopse: Po ekonomickém a sociálním kolapsu jednoho městečka v izolované části Nevady se jedna obyčejná žena Fern (Frances McDormand) rozhodne radikálně změnit svůj život, který se ocitl ve slepé uličce. Koupí si starou rozpadající se dodávku, z níž si udělá karavan a vydá se na spirituální cestu, na které hledá život mimo konvenční společnost.

Zajímavost: Během čtyřměsíčního natáčení McDormand skutečně přespávala v dodávce, kterou si sama designovala.

Oficiální český trailer filmu Země nomádů / Nomadland
Napětí (The Power) (CinemArt)

Český plakát filmu Napětí / The Power
© CinemArt
Britský horor už podle synopse vypadá hodně tuctově a nenápaditě. Většina ohlasů tuto tezi vesměs potvrzuje a chválí jen atmosféru, která je opravdu hutná, a určitou snahu o návaznost na gotické horory. Krom žánru samotného není moc nač lákat, neboť režisérka a scenáristka Corinna Faith je debutantkou a ani představitelka hlavní role Rose Williams není moc známá. Nenápadná a zřejmě naprosto průměrná premiéra.

Synopse: V zimě 1974 se celá Británie kvůli hornickým stávkám připravuje na výpadky elektřiny. Právě v tuto dobu poprvé přichází začínající zdravotní sestra Val (Rose Williams) do kdysi významné, dnes ale již hodně zanedbané Východní londýnské královské nemocnice. Iluze, které o své práci má, však začne ztrácet hned po příchodu, kdy se setká s přísnou vrchní sestrou, která jí vysvětlí, jaká pravidla musí bezpodmínečně dodržovat. Většina pacientů ale byla z důvodu očekávaných výpadků elektřiny převezena do jiné nemocnice, proto se může zdát, že Val bude mít méně práce. Jenže je jednou z mála, která musí zůstat na noční službu. Ocitá se tak ve staré rozpadající se a téměř opuštěné budově, kde už je jen několik zaměstnanců a pacientů neschopných převozu. V nemocniční temnotě, která brzy nastane, se ale ukrývá něco zlého. A je to právě Valina nevinnost, která skryté zlo probudila.

Oficiální český trailer filmu Napětí / The Power
Shorta (Shorta) (Film Europe)

Plakát filmu Shorta / Shorta
© Film Europe
Dánský thriller sice nevypadá podle synopse nijak originálně, zřejmě ale chce být zprávou o aktuálním multikulturním světě, který je značně křehký a stačí jen velmi málo, aby v něm došlo k vyhrocenému konfliktu. A asi právě tematika a země původu je to jediné, na co mohou režírující Anders Ølholm a Frederik Louis Hviid spoléhat, protože obsazení, v němž hrají prim Jacob Lohmann a Simon Sears, není příliš známé. Ohlasy jsou ale relativně spokojené a pohybují se na hranici lehkého nadprůměru, takže by nemuselo jít o úplnou ztrátu času a ti, kteří mají severskou kinematografii rádi, by měli dostat přesně to, co očekávají.

Synopse: Policisté Jens (Simon Sears) a Mike (Jakob Ulrik Lohmann) jsou na běžné hlídce v kodaňském ghettu, když se z rádia dozvědí, že devatenáctiletý Talib Ben Hassi, který byl v policejní vazbě, zemřel. Ačkoli nikdo neví, proč se to stalo, tato zpráva roznítí nekontrolovatelný vztek mezi mládeží v ghettu, která touží po odplatě. Rázem se oba policisté ocitají v pasti a musí bojovat zuby nehty, aby našli cestu ven.

Zajímavost: Oba hlavní představitelé prošli před natáčením rozsáhlým výcvikovým táborem.

Originální trailer filmu Shorta / Shorta
Léto v Kreuzbergu (Kokon) (Queer Kino)

Český plakát filmu Léto v Kreuzbergu / Kokon
© Mezipatra
Už jméno tuzemského distributora napovídá, co je hlavním tématem německého romantického dramatu. Potěšující je, že dle nemnoha ohlasů vypráví režisérka a scenáristka Leonie Krippendorff vše citilivě a nedělá z filmu agitku, která by propagovala a "ospravedlňovala" lesbický vztah. V obsazení se pochopitelně neobjeví nikdo známý, proto se dostaví určitý pocit autenticity, což je skoro vždy pozitivem. Typický festivalový počin, k němuž je nutné si najít cestu.

Synopse: Čtrnáctiletá Nora (Lena Urzendowsky) je tichá dívka, která se o prázdninách se svou starší sestrou a kamarádkami jen tak poflakuje Berlínem. Z pomalého tempa ospalých letních dní ji vytáhne až seznámení s osobitou Romy (Jella Haase), díky které pozná první velkou lásku a zároveň trápení.

Český trailer filmu Léto v Kreuzbergu / Kokon
Jak Bůh hledal Karla (Pilot Film)

Plakát filmu  / Jak Bůh hledal Karla
© Pilot Film
Už od pondělí 31. května je možné vidět česko-polsko-slovenský dokument, který se nejspíše snaží ukázat, jak je to v Polsku s náboženskou vírou. Vzhledem k tomu, že režii a scénář obstarali Vít Klusák a Filip Remunda, dá se o tom cíli značně pochybovat, což se potvrzuje i v ohlasech, které hovoří o tom, že není úplně jasné, zda si má snímek dělat legraci z Čechů, Poláků, nebo všech zároveň. Tentokrát se tedy zdá, že známá dvojice se úplně netrefila a mířila trochu mimo cíl. Názor si samozřejmě musí udělat každý sám a je obrovská škoda, že současná situace neumožňuje moc projekcí s následnou diskuzí, která by mohla být mnohem zajímavější než film samotný.

Synopse: Karel Žalud je český dokumentarista, který po rozpadu manželství prochází velkou osobní krizí. Zároveň se podobá stereotypní představě Poláků o tom, jak vypadá typický Čech. Karlův převážně ateistický štáb, který se v Polsku pohybuje, navštíví masová setkání polských věřících, proniká do antisemitského rádia a konfrontuje kněží s vymítáním ďábla nebo se sexuálním zneužíváním uvnitř církve. Zpovědi neunikne ani průvodce filmu.

Originální trailer filmu Jak Bůh hledal Karla
Vlci na hranicích (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Vlci na hranicích
© Banger
Dokument režiséra a scenáristy Martina Páva se zabývá tím, zda do naší přírody patří vlci, nebo ne. Podle dostupných ohlasů se ale zdá, že toto téma je pro něj pouze pozadím pro ukázku typicky české povahy a zachycení rozdělené společnosti. Divákovi se tu prý nic nevnucuje a každý si závěr může udělat sám, navíc je audiovizuální složka údajně naprosto famózní a všichni aktéři jsou zajímaví a překvapivě výrazní. Zdá se tedy, že tu po delší době máme dobrý domácí dokument, který má potenciál zaujmout širší publikum.

Synopse: Na Broumovsku byli vlci vyhubeni před více než dvěma sty lety a začali se vracet až v poslední době. V tomto kraji je ale zároveň největší koncentrace ovcí v celé České republice. Proto není divu, že se zdejší obyvatelstvo rozdělilo na dvě části - na jedné straně stojí statkáři a další obyvatelé, kteří se cítí ohroženi a chtějí se vlků zbavit, na té druhé jsou ti, kteří je považují za přirozené predátory nutné pro znovunastolení rovnováhy v přírodě. Podle nich by se navíc lidé měli vzdát absolutní nadvlády nad životním prostředím a měli by změnit způsob uvažování o lidské bezpečnosti a majetku. Dokážeme a chceme vlky vůbec znovu přijmout?

Zajímavost: Námětem k natáčení se staly protesty farmářů proti návratu vlků, které se v roce 2016 odehrály v Broumově.

Originální trailer filmu Vlci na hranicích

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Jana z Arku a Spider-Man se pohybují napříč paralelními světy (31.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Angelo Badalamenti a David Lynch (15.04.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Velké nic jako obraz českého pojetí pandemie (16.03.2023 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy (20.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blu-Ray recenze: Film Eternals doprovází na disku základní bonusová výbava (06.10.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Trailer: Paní Harrisová jede do Paříže (01.07.2022 14:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky (03.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Proměna vyrazí dech dokonalou animací a roztomilostí, s příběhem se ale drží při zemi (11.03.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2021 podle filmserveru (09.01.2022 14:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu