Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Země nomádů

Oscarová recenze: Vydejte se krásnou krajinou na kočovnou jízdu v Zemi nomádů

Vydáno: 11.04.2021 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Fodors Travel Guide

Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii.

Země nomádůRecenzoval/a Lukáš Frank dne 11.04.2021 12:30. Slavnostní Oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Filmserver.cz pro Vás připravil osm recenzí filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii. Hodnocení: 4

Země nomádů

Nomadland
Drama
USA, 2020 , 108 min.

Režie: Chloe Zhao
Scénář: Jessica Bruder, Chloe Zhao
Kamera: Joshua James Richards
Hudba: Ludovico Einaudi
Herci: Frances McDormand, David Strathairn, Derrick Janis, Tay Strathairn, Cat Clifford, Emily Jade Foley, Peter Spears

Česká premiéra: 03.06.2021

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Road movie Země nomádů sbírá všemožné ceny po celém světě, což mu zaručuje velmi dobrou výchozí pozici pro oscarové klání. Pro hlavní herečku Frances McDormand jde o další obrovský úspěch po čtyři roky starém snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem. Pro multitalentovanou čínskou režisérku Chloe Zhao jde o průlomový film, díky kterému se jí zcela jistě otevřou brány k ještě zajímavějším projektům. První vlaštovkou je marvelovský superhrdinský film Eternals s Angelinou Jolie, který bude mít premiéru letos na podzim. Celé téma kočovnictví je sice zajímavé, určitě nabízí další prostor k diskusi, zamyšlení a dostává se tak do povědomí dalších a dalších lidí. Otázkou je, zda stačí na 108 minut dlouhý snímek.

Frances McDormand ve filmu Země nomádů / Nomadland
© Searchlight Pictures
Země nomádů je ten typ filmu, který rozdělí své diváky na dva tábory. Možná na tři. V tom prvním budou ti, kteří se po pár úvodních scénách začnou nudit a film zřejmě ani nedokoukají. Nuda. Rozvleklost. Žádný děj. Žádná akce. Žádný příběh. Žádné emoce. Film jen pro Akademii, pro kritiky. Druhý tábor budou takoví, kteří za snímkem uvidí něco víc. Budou se vyžívat v dlouhých záběrech na krásné lokace, zkoumat hloubku hlavních postav, sílu kočovného života a budou si užívat svobodu, která je poselstvím celého filmu.

Třetí skupina film rovnou zavrhne, protože už předem ví, že to nebude nic pro ně. Na všem je trošku pravdy a záleží jen na člověku, jak se k filmu postaví. Je lehké ho odsoudit po prvních minutách, stejně jako je lehké ho vyzdvihnout do nebeských výšin. Pokud je člověk fanouškem filmu, byla by škoda nedát Zemi nomádů šanci.

Předlohou filmu je kniha Jessicy Bruder Nomadland z roku 2018, která reaguje na ekonomickou krizi v Americe v roce 2008. V té době si řada Američanů zaopatřila obytné karavany a brázdila zemi křížem krážem. Na živobytí si vydělávala příležitostnými sezónními pracemi. Přesně v takové situaci se setkáváme s Fern (Frances McDormand), hlavní hrdinkou filmu. Ta přišla o všechno. O manžela, o práci. A tak usedá do svého vlastnoručně upravené dodávky a zkouší najít smysl života v něčem jiném a novém. Třeba najde svou novou rodinu mezi ostatními kočovníky.

Frances McDormand ve filmu Země nomádů / Nomadland
© Searchlight Pictures
Dokumentární tón filmu velice sluší. Do karet mu hrají krásné a dlouhé záběry přírody, čas od času zahalené mlhou, díky které získávají na tajemnosti a syrovosti. Je znát, že krajina za velkou louží se od té naší značně liší, proto je každý záběr unikátní a jedinečnou sondou do amerického reliéfu. Prostředí kočovníků je hodně autentické, a to i díky faktu, že většina nomádů byla zahrána opravdovými kočovníky.

Film tak působí skutečněji, reálněji a věcně. Ta svoboda a volnost, která z každého z nich sálá, je cítit z každého záběru a perfektně se dostane divákovi pod kůži.Svoji roli hraje i minimalistická hudba, kterou po většinu času obstarává tklivá, ale velice příjemná klavírní linka, která prostupuje celým filmem. Někdo by mohl namítat, že uspává, je klišovitá a hodila by se k pořadu Panorama České televize, ale není tomu tak. Hudba velice vkusně doplňuje celý obrazový materiál.

Celý film samozřejmě stojí a padá na hereckém výkonu Frances McDormand, která je opět za roli nominovaná na Oscara. Díky perfektnímu vykreslení postavy Fern se divák dokáže ztotožnit s každým jejím rozhodnutím, chápe její bolest ze ztráty starého života a těší se z jejího začlenění do života nového. Prožívá s ní hladké navazování nových kontaktů a soucítí při náročných sezónních pracích. Sama herečka během čtyřměsíčního natáčení přespávala v dodávce, kterou si sama přizpůsobila k obrazu svému a osvojila si životní styl v neustálém pohybu z místa na místo. Práce jako sklizeň řepy nebo balení zásilek pro Amazon si vyzkoušela na vlastní kůži.

Fotografie z filmu Země nomádů / Nomadland
© Wall Street Journal
Ocenit je třeba i zručnost talentované režisérky Chloe Zhao, která k filmu napsala i scénář. Dokázala uhlídat, aby film nesklouzl k zbytečnému patosu a naservírovala divákům příběh, který sice není typickým americkým snem, ale s troškou nadhledu by se dalo říct, že po všech životních strastech v něm Fern svůj americký sen našla. Zhao vtiskla filmu duši a jedinečnou atmosféru, kterou zřejmě ocení i Akademie a udělí snímku cenu nejvyšší. Ale to je jen taková moje domněnka. Uvidíme už za pár dní, jak to skutečně dopadne.

Ač by se mohlo zdát, že Země nomádů je dokonalý film, není tomu tak. Není to film pro každého, není to oddechový film na páteční večer, je jedním z filmů, na které je potřeba mít náladu, a které je potřeba prožít společně s hlavním hrdinou a napojit se na jeho vlnu. Pokud nebude člověk v tom správném rozpoložení, může se místy nudit. Dialogy mu mohou přijít banální a prázdné. Některé scény zbytečné. A pokud snímek získá Oscara za nejlepší film, můžeme očekávat lavinu nesouhlasných komentářů, kteří nebudou s rozhodnutím Akademie souhlasit. Země nomádů má sem tam hluché místo, sem tam by zasloužilo nějaký ten škrt ve scénáři, ale nic to nemění na tom, že má film zajímavý příběh, chytí za srdce a pokud mu dáte šanci, tak nepustí až do závěrečné scény.

Originální trailer filmu Země nomádů

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 4. týden
Top 20 ČR: Avatar stále bez konkurence Poslední lednový víkend se na v domácím žebříčku návštěvnosti nic nemění. Z vrcholu na ostatní zhlíží stále jen obyvatelé Pandory. čtěte zde
Vydáno: 31.01.2023 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 4. víkend
Box office: Avatar stoupá vzhůru Blockbuster Avatar: The Way of Water stoupá v tržbách stále vzhůru. Patří mu už sedmý víkend v řadě a je stále neporažený. čtěte zde
Vydáno: 30.01.2023 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Víly z Inisherinu 8/10
Recenze: Víly z Inisherinu jsou temným dramatem o konci jednoho přátelství Na nadcházejícím předávání Oscarů bude k největším favoritům patřit snímek Víly z Inisherinu, který bývá řazen k tomu nejlepšímu, co v loňském roce vzniklo. Zaslouží si poslední počin Martina McDonagha všechen ten humbuk?... čtěte zde
Vydáno: 29.01.2023 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga
Téma: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga Steven Spielberg může být považován za otce blockbusterů, které se zrodily v polovině 70. let díky jeho Čelistem. Jaké další trháky jsou spojeny s jeho jménem? čtěte zde
Vydáno: 28.01.2023 10:30 v sekci Články | Žebříčky
0
TV tipy: 27. 1. 2023 - 2. 2. 2023
TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci Také přelom ledna a února je v televizích spíše ve znamení mnoha repríz, případně takřka neznámých snímků, o nichž toho nejde moc zjistit. Nejlákavějšími tipy tak jsou pravděpodobně komedie Kazišuci a Jsem božská.... čtěte zde
Vydáno: 27.01.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Johnny English a Robin Hood letí balónem a zbožňují prachy (20.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Angelina Jolie bude Maria Callas (24.10.2022 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Blu-Ray recenze: Film Eternals doprovází na disku základní bonusová výbava (06.10.2022 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- Top 20 ČR: nejúspěšnějším filmem roku 2021 byla komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel (18.01.2022 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2021 podle filmserveru (09.01.2022 14:30 v Články | Žebříčky)
- Box office: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů roku 2021 (30.12.2021 08:00 v Komentáře | Box office)
- Top 20 ČR: Kina se opět vylidnila (28.12.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Top 20 ČR: Spider-Man bodoval i v Česku (21.12.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Spider-Man trhal rekordy (20.12.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- TOP 20 ČR: Češi se do kin neženou (14.12.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Z West Side Story hit není (13.12.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- TOP 20 ČR: Klan Gucci vedl další slabý víkend (07.12.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Encanto vede slabý víkend (06.12.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami (04.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TOP 20 ČR: Klan Gucci vedl slabý víkend (30.11.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Encanto si vyčarovalo první místo (29.11.2021 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   04/2023

Víly z Inisherinu
8/10

Na nadcházejícím předávání Oscarů bude k největším favoritům patřit snímek Víly z Inisherinu, který bývá řazen k tomu nejlepšímu, co v loňském roce vzniklo. Zaslouží si poslední počin Martina McDonagha všechen ten humbuk?

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2023 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu