Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 10. 2020 - 29. 10. 2020

TV tipy: Doktor Flastr hlídá přejezd Kassandra a čte Staré pověsti české

Vydáno: 23.10.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Cave

Karanténa se vrátila, televize nám ji ale moc nezpříjemní, protože nenabízí žádnou velkou premiéru a spoléhají spíše na bezedný archiv. K tomu nejlákavějšímu tak patří hvězdně obsazený klasický thriller Přejezd Kassandra.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jesse Stone: Tenký led (Jesse Stone: Thin Ice) (pátek 23. 10., Prima Max, 16.15 - 18.05 / pondělí 26. 10., 09.20 - 11.10)

Plakát filmu Jesse Stone: Tenký led / Jesse Stone: Thin Ice
© The Movie Database
Jedenáct let staré kriminální drama je ryze televizní záležitostí, která potěší všechny milovníky té nejklasičtější podoby žánru. Režírující Robert Harmon v něm stejně jako v předchozích dílech nikam nespěchal a soustředil se na poměrně zamotaný, ale za každých okolností přehledný příběh, pomalé tempo, v němž mají prostor spíše dialogy a pátrací linie než akce a na melancholickou atmosféru, která je snesitelně posmutnělá a dotváří ji krásné lokace, které všemu dodávají punc jakési osamělosti. I vzhledem ke krátké stopáži není místo na zásadnější dějovou vatu a vše příjemně uteče. Titulní roli ztvárnil charismatický Tom Selleck, jehož doplňují třeba Kathy BakerKohl SudduthStephen McHattie nebo Leslie Hope. Naprosto nenáročná staromilská žánrovka.

Zajímavost: Jde o vůbec první díl z celé série, který přímo nevychází z žádné knihy Roberta B. Parkera.

Televizní spot filmu Jesse Stone: Tenký led / Jesse Stone: Thin Ice
Doktor Flastr (Patch Adams) (pátek 23. 10., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / sobota 24. 10., 10.00 - 12.10 / pondělí 26. 10., 05.10 - 07.10)

Plakát filmu Doktor Flastr / Patch Adams
© Amazon.com
Komediální drama ze druhé poloviny devadesátých let je dnes trochu zapomenuté a tolik se nepřipomíná. Režírující Tom Shadyac se v něm opírá především o hluboce lidský příběh a v prvních dvou třetinách i o hodně příjemnou a odlehčenou atmosféru. K dobru mu budiž připsán i nenáročný, ale poměrně chytrý a inteligentní humor a pomalejší tempo, v němž se všechny zápletky postupně rozvíjejí. Za zmínku pak stojí také na Oscara nominovaná hudba. V titulní roli exceluje výtečný Robin Williams, který zastiňuje úplně všechny, mezi nimiž jsou třeba Monica PotterPhilip Seymour HoffmanIrma P. Hall nebo Daniel London. Dojem bohužel kazí závěrečná třetina, v níž tvůrce zbytečně začne tlačit na pilu, z diváka tahá laciné emoce a prvoplánově dojímá a také atmosféra je až příliš sentimentální a lehce kýčovitá. Příjemná, ale trochu nedotažená záležitost.

Zajímavost: Snímek vychází ze skutečné postavy, ta ale prý výsledek moc ráda nemá.

Oficiální trailer filmu Doktor Flastr / Patch Adams
Přejezd Kassandra (The Cassandra Crossing) (pátek 23. 10., Prima Max, 20.00 - 22.45 / sobota 24. 10., 15.15 - 18.05 / středa 28. 10., 13.05 - 15.45)

Plakát filmu Přejezd Kassandra / The Cassandra Crossing
© IMDb
Na koprodukčním thrilleru ze druhé poloviny sedmdesátých let si sice zub času už vybral nějakou daň, pořád ale jde o ukázku poctivé a staromilské filmařiny. Režisér a spoluscenárista George Pan Cosmatos se v něm soustředil především na výtečnou práci s napětím, které skvěle graduje a nedá divákovi vydechnout a také na na svou dobu až neobvykle svižné tempo, v němž si naštěstí většinu příběhových děr a nelogičností publikum uvědomí až zpětně. Krom solidní akce, která nepostrádá adrenalin, potěší i hodně zajímavá práce s postavami, které nejsou klišovité a trochu bourají žánrové představy. Největším lákadlem je nicméně obsazení, v němž se sešli Sophia LorenMartin SheenRichard HarrisO. J. SimpsonBurt Lancaster nebo Lee Strasberg. Škoda jen, že v závěru se snímek mění v trochu rutinní akční béčko a již zmiňovaných nelogičností a nesmyslů. Opomíjená klasika. 

Zajímavost: Kvůli tomu, že vlak, v němž se natáčelo, byl přes noc posprejován politickými nápisy, bylo natáčení ve Švýcarsku o pár dní odloženo.

Originální trailer filmu Přejezd Kassandra / The Cassandra Crossing
Cesta za snem (Believe) (sobota 24. 10., Prima Max, 11.20 - 13.20)

Plakát filmu Cesta za snem / Believe
© IMDb
Nejen v tuzemsku takřka neznámé britské sportovní drama se do programů skoro nedostává zřejmě kvůli tomu, že je zoufale klišovité a nenápadité. Režisér a scenárista David Scheinmann se v něm až příliš soustředí na dětské publikum, a i když je téma o cestě za dětským fotbalovým snem atraktivní, nedokáže z něj vytěžit úplné maximum. Spíše jde až moc na ruku divákovi a naprosto neinvečním způsobem za sebe skládá sice dobře zvládnuté, ale dost očekávané a předvídatelné scény, které ničím nepřekvapí. V rámci absolutní nenáročnosti také rezignoval na propracovanější postavy a lépe zvládnuté fotbalové zápasy, které jsou rutinní a místy hodně nudné. Z lehkého nadprůměru tak vytrhává především obsazení, v němž titulní roli ztvárnil malý Jack Smith, kterému výborně sekundují především Brian Cox, dále pak Natascha McElhoneAnne Reid nebo Toby Stephens. Před sobotním obědem ideální zábava pro mladší publikum.   

Zajímavost: Cox hraje Matta Busbyho, naprostou legendu Manchesteru United, o němž se diváci více dozví před závěrečnými titulky, kde běží ta nejzásadnější data z jeho života.

Oficiální trailer filmu Cesta za snem / Believe
Flynn Carsen 2: Návrat do dolů krále Šalamouna (The Librarian: Return to King Solomon’s Mines) (sobota 24. 10., Prima Cool, 20.15 - 22.05 / neděle 25. 10., 15.15 - 17.15 / pondělí 26. 10., Prima Max, 11.10 - 13.05)

Plakát filmu Flynn Carsen 2: Návrat do dolů krále Šalamouna / The Librarian: Return to King Solomon's Mines
© Amazon.in
Také pokračování snímku o dobrodružstvích jednoho knihovníka je podobně jako díl první přiznanou variací na legendárního Indianu Jonese a opět platí, že jeho hodnocení je mnohem lepší v zahraničí než u nás. Režijní otěže převzal Jonathan Frakes, který znatelně ubral na humoru a začal se brát vážně, což celému tématu úplně nesvědčí a paradoxně ho činí nechtěně směšným, na druhou stranu ale výrazně zlepšil akci a v rámci možností i trikovou stránku, která ale tedy není kdovíjak zázračná. Platí, že o příběhu a zásadních zvratech se nesmí moc přemýšlet, stopáž je naštěstí natolik svižná a tempo natolik svižné, že se to dá docela zvládnout. Titulní roli znovu ztvárnil Noah Wyle, jemuž zdatně sekundují Gabrielle AnwarBob NewhartJane Curtin nebo Olympia Dukakis. Nenáročný výplach hraničící s guilty pleasure. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Keni a Jihoafrické republice.

Originální trailer filmu Flynn Carsen 2: Návrat do dolů krále Šalamouna / The Librarian: Return to King Solomon’s Mines 
Zase ona! (You Again) (neděle 25. 10., Nova, 11.25 - 13.30 / úterý 27. 10., Nova Cinema, 08.45 - 10.35)

Plakát filmu Zase ona! / You Again
© Facebook tvůrce
Dekádu stará komedie má lepší hodnocení na zahraničních databázích než na těch našich. Dáno je to určitě větší náročností evropského diváka, protože režírující Andy Fickman natočil absolutně nenáročnou a klišovitou žánrovku, kterých vzniká každý rok více než dost. Vsadil v ní hlavně na svižné tempo, epizodický děj, který nedrží moc u sebe a příliš nedává smysl a střídmou stopáž, která je stejně o pár minut delší, než by být měla. Humor je naštěstí příjemný, ačkoli nijak extrémně vtipný, tvůrce se ale vyhýbá vysloveně fekálnímu humoru, což je jedině dobře. Škoda, že mu úplně nefunguje ani romantická linie. Hodně toho ale zachraňuje výtečné obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila nepříliš výrazná Kristen Bell, kterou ale doplnili mimo jiné Jamie Lee CurtisSigourney WeaverVictor Garber a Odette Annable, camea si pak vystřihli Patrick Duffy a Dwayne Johnson. Nevýrazná žánrovka, o níž více prozradí naše Blu-ray recenze

Zajímavost: Weaver a Curtis si na premiéru vzaly stejné šaty, čímž odkázaly na jednu scénu z filmu.

Originální trailer filmu Zase ona! / You Again
Za humny je drak (středa 28. 10., Nova, 10.25 - 12.10)

Plakát filmu  / Za humny je drak
© s-antikvariat.cz
Československou pohádku z počátku osmdesátých let si drtivá většina diváků pamatuje kvůli naprosto trapné animaci infantilní dialogy pronášejícího draka, která byla zastaralá už ve své době a vypadá spíš jako parodie. Svým způsobem je to škoda, protože režisér Radim Cvrček v ní vytvořil hodně příjemnou a potřebně kouzelnou a pohodovou atmosféru a spolehl se na poměrně chytrý humor a vizuální hravost, která je znát z každého momentu. Navíc to celé má relativně svižné tempo a krátkou stopáž, v níž je čas jen na to nejpodstatnější. V obsazení jednoznačně vládne hláškující Jiří Císler, kterému sekundují Štefan KvietikJosef KemrLubomír KostelkaIvana AndrlováJan Šťastný nebo Maroš Kramár. Velmi jednoduchá a možná až trochu naivní pohádka.

Zajímavost: Krom role dědy Kovandy Kemr zároveň namluvil draka.

Ukázka z filmu Za humny je drak
Staré pověsti české (středa 28. 10., ČT art, 20.15 - 21.35)

Plakát filmu  / Staré pověsti české
© obrazy-starozitnosti.cz
Československý loutkový film z počátku padesátých let se moc nepřipomíná a dodnes se nedá sehnat na žádném nosiči, což je jasná ostuda. Režisér a spoluscenárista Jiří Trnka v něm nadčasovým způsobem zpracoval klasickou látku od Aloise Jiráska a jeho práce stále bere dech. Všechny loutky jsou totiž tak propracované a nádherné a snímek je tak vizuálně úchvatný, že se nechce věřit době vzniku. Naprosto fenomenální je i práce s kamerou, která je na animovaný počin nevídaná, protože se nebojí netradičních úhlů záběrů, dlouhého kroužení, zoomování a překvapivě i masových scén, které byly evidentně extrémně náročné. Nezanedbal ani příběhovou stránku, která je potřebně hrdinská, epická, zároveň ale dokázal z dnes už jen těžko čitelného díla vytáhnout romantickou linii, která ho staví do trochu jiného světla a není díky ní tak patetické. Vrcholem pak je hlasový doprovod takových klasiků, jakými byli Karel HögerZdeněk ŠtěpánekRůžena Nasková nebo Eduard Kohout. Opomíjená klasika a tip týdne.

Zajímavost: Film získal v roce 1953 mimo jiné Stříbrného lva v Benátkách.

Hudební téma z filmu Staré pověsti české
Rašín (středa 28. 10., ČT1, 21.00 - 23.24)

Plakát filmu  / Rašín
© Mat
Předloňské české historické drama patří k tomu lepšímu, co v posledních letech vzniklo v televizní produkci. Režisér a scenárista Jiří Svoboda se v něm sice nevyhýbá typickým neduhům a po většinu času je zbytečně popisný a akademický, svou zkušeností to ale dokáže vyvážit. Televize navíc sáhla k celovečerní verzi, která je kompilátem původních dvou dílů, takže to celé působí komplexněji, vyzráleji a ne tak nudně. První polovina je tedy trochu pomalejší a až tolik se toho v ní neděje, ta druhá to ale vyváží svou akčností, svižným tempem a zajímavým osobnějším příběhem. Navíc se až na výjimky vyhýbá přílišnému patosu, místo něhož se soustředí na výbornou obrazovou stránku a solidní hudební doprovod. V hlavní roli exceluje Ondřej Vetchý, vedle něhož se neztratí ani výrazný Miroslav Donutil, dále se pak objeví třeba Zuzana StivínováLenka VlasákováViktor Preiss nebo Tomáš Töpfer. Škoda jen příliš dlouhé stopáže a také toho, že se tvůrce alespoň chvíli nevěnuje politické a ministerské kariéře hlavní postavy. Něco k výročí vzniku státu.

Zajímavost: Snímek rekonstruuje Rašínův život na základě deníků jeho manželky.

Televizní spot filmu Rašín
Přiložte životopis (středa 28. 10., ČT art, 22.05 - 23.20)

Fotografie z filmu  / Přiložte životopis
© Česká televize
Absolutně neznámý československý dokument ze zlomového roku 1968 sestává ze dvou krátkých dílů, které dohromady tvoří celovečerní celek. Jan Werich se v něm "jen" prochází po Praze a vzpomíná na své dětství, jeho povídání je ale natolik opojné a zajímavé, že to absolutně stačí. Víc ho pochopitelně ocení ti, kteří naši metropoli dobře znají a vybaví si, o kterých místech je zrovna řeč, filozofický přesah je ale univerzální a z některých hercových proslovů a glos na tehdejší současnost mrazí, jak jsou univerzální a použitelné i pro současnost dnešní. Filmově tedy nejde o nic přelomového a povětšinou se střídají jen lokace, před nimiž aktér stojí a vypráví, z výše uvedených důvodů to ale vůbec nevadí. Stopáž je navíc natolik střídmá, že není šance se začít nudit. Absolutně raritní tip. 

Zajímavost: Natáčení filmu a jeho atmosféru popsal ve své knize Tak už jsem tady s tím vápnem, pane Werichu! Vladimír Škutina.

Ukázka z filmu Přiložte životopis

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vypráví o porozumění a jinakosti (11.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu