Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 10. 7. 2020 - 16. 7. 2020

TV tipy: Pan Tau způsobil v pozdním létě poplach v oblacích

Vydáno: 10.07.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Aktuální televizní nabídka odpovídá letním měsícům, v nichž přednost dostávají hlavně reprízy a poněkud slabší žánrovky. Výjimkou jsou ovšem dvě lákavé premiéry v podobě Rogue One: Star Wars Story a The Florida Project.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poplach v oblacích (sobota 11. 7., Prima, 17.05 - 18.55 / neděle 12. 7., Prima Max, 09.35 - 11.00 / středa 15. 7., 11.15 - 12.50)

Plakát filmu  / Poplach v oblacích
© Informuji.cz
Normalizační československá rodinná dobrodružná komedie je dnes trochu zapomenutá, přitom nejde o úplně špatný kousek. Režírující Jindřich Polák se v ní rozloučil s ve své době oblíbenou postavou Pana Tau, takže nevymýšlel nic originálního a soustředil se především na dětské publikum. Ucelený příběh tu neexistuje a jde jen o sled různých epizod, místo toho klade tvůrce důraz na svižné tempo, příjemnou, i když v závěru trochu posmutnělou atmosféru, decentní a inteligentní humor a střídmou stopáž, v níž je skutečně čas jen na to nejpodstatnější. Ti nejmenší pak určitě ocení i velké množství zvířat, která se ve filmu objeví. V hlavní roli pochopitelně nesmí chybět Otto Šimánek, jehož doplňují třeba Vlastimil BrodskýPetr NárožnýJosef Dvořák nebo František Husák. Jen škoda, že výsledek není výraznější a zapamatovatelnější. Hodně nostalgický tip, který asi více ocení dnešní (pra)rodiče než jejich potomci.  

Zajímavost: Šimánek za sebe odmítal dubléra a vše hrál sám.

Televizní spot filmu Poplach v oblacích
Rogue One: Star Wars Story (Rogue One) (sobota 11. 7., Nova, 20.20 - 22.55 / neděle 12. 7., Nova Cinema, 17.30 - 20.00 / pondělí 13. 7., 14.40 - 17.20)

Český plakát filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One
© Facebook tvůrce
Vůbec první spin-off ze světa Star Wars vznikl před čtyřmi lety a nakonec se dočkal docela pozitivních ohlasů. Režírující Gareth Edwards v něm jel spíše na jistotu a celé univerzum nijak zásadně nerozšířil, ba naopak doplatil na poměrně řídkou zápletku, která se tváří velkolepě, ale řeší banality, a postavy, které jsou nudné a ne úplně sympatické. Zamrzí i to, že s emocemi se drží zkrátka a příliš jich divákům nenabízí. Technicky je ale vše precizní, triky samozřejmě ohromí, vizuální stránka taktéž a i tempo je přes trochu přetaženou stopáž poměrně svižné. Největší body však sbírá se samotným finále, které má náboj a na poměry legendární ságy je docela odvážné. Titulní roli ztvárnila Felicity Jones, které sekundují Diego LunaMads MikkelsenAlan TudykBen MendelsohnRiz Ahmed nebo Forest Whitaker. Tip především pro fanoušky, o němž více prozradí naše recenze.   

Zajímavost: Jde o vůbec první film ze světa Star Wars, který napsal Tony Gilroy.

Český trailer filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One
The Florida Project (The Florida Project) (sobota 11. 7., ČT art, 21.50 - 23.40)

Český plakát filmu The Florida Project / The Florida Project
© Facebook tvůrce
Tři roky staré drama je typickým zástupcem zámořského nezávislého, tzv. indie filmu. Režisér a spoluscenárista Sean Baker si v něm nebere servítky a zachycuje život, jaký je, výsledkem čehož je to, že ne každému se jeho počin bude zamlouvat. Bere totiž diváky na procházku do světa té nejnižší sociální skupiny, která žije ze dne na den a nemá moc dobré vyhlídky do budoucna. Prim tedy hrají výtečná, ale depresivní atmosféra, autenticky špinavé lokace, s nimiž je v kontrastu výborná vizuální stránka a pomalé tempo, které záměrně připomíná plynutí běžného života. K pocitu autenticity pak přispívá i obsazení povětšinou debutujícími a vesměs výbornými herci, mezi nimiž jedinou výjimkou je na Oscara nominovaný Willem Dafoe. Jen škoda, že příběh nedrží moc u sebe a rozpadá se do různých epizod, jejichž zajímavost je dost kolísavá a také toho, že v závěru se snaží být o něčem a najednou řeší závažná témata, což působí trochu kontraproduktivně. Neveselý tip pro náročnější publikum. 

Zajímavost: Časté přelety helikoptéry byly skutečné a nakonec se staly součástí příběhu, protože tvůrci neměli dostatek prostředků na jejich zastavení.

Český trailer filmu The Florida Project / The Florida Project
My tři a pes z Pětipes (neděle 12. 7., Nova, 11.00 - 12.20 / pondělí 13. 7., Nova Cinema, 12.45 - 14.10 / čtvrtek 16. 7., 09.00 - 10.25)

Plakát filmu  / My tři a pes z Pětipes
© Cinemaparadise99
Československý rodinný film z počátku sedmdesátých let je dnes polozapomenutý a moc se nepřipomíná a asi se není co divit, protože není moc výrazný a je spíše průměrný a v průběhu let ho zastínilo mnoho podobných počinů. Režisér a spoluscenárista Ota Koval v něm zadaptoval předlohu Václava Čtvrtka a místo poměrně banálního a předvídatelného děje se soustředil na lyriku a velmi specifickou atmosféru bezstarostného a prchavého dětství, která ale ne vždy zcela funguje. K tomu pak přidává i snahu o určitou symboliku, která je na tom velmi podobně. Úroveň pak pozvedávají krásná hudba Luboše Fišera, vhodně vybrané lokace a nádherná kamera. Plusové body pak přidávají i velmi originálně řešené úvodní a závěrečné titulky. Zdařilo se také obsazení, v němž krom velmi dobrých dětských herců svůj standard odvedli třeba Václav PostráneckýHelena Růžičková nebo Karel Augusta. Další z nostalgických tipů, který asi dnes uspokojí už jen generaci rodičů.

Zajímavost: Natáčení probíhalo ve vesnici Vonoklasy, na řece Ohři a v zatopeném lomu Amerika.

Televizní spot filmu My tři a pes z Pětipes
Pozdní léto (neděle 12. 7., ČT1, 16.15 - 17.50)

Fotografie z filmu  / Pozdní léto
© Česká televize
Československé psychologické drama z první poloviny sedmdesátých let je sice jen televizní záležitostí, o to silnější ale je. Režírující Antonín Moskalyk v něm možnosti malé obrazovky využil na maximum a komorní pojetí a atmosféra mu jen a jen pomohly. Podíl na úspěchu má i vynikající a citlivý scénář Jiřího Hubače, který řeší velmi závažné téma, naštěstí ale nejde cestou beznaděje a stísněnosti a odlehčuje ho jemným a inteligentním humorem a nazírá na něj realisticky. Zcela stěžejní jsou tedy bravurně napsané dialogy a excelentní obsazení, v němž hlavní role ztělesnili Věra GalatíkováJiří ValaDana MedřickáLadislav Pešek a tehdy devítiletý Michal Suchánek. Potěšující je i krátká stopáž a pomalé tempo, v němž nádherně vynikne hodně silný, působivý a neprvoplánově dojemný závěr. Zapomenutý televizní klenot. 

Zajímavost: Suchánek tehdy ve filmu debutoval.

Ukázka z filmu Pozdní léto
Patti Cake$: Cesta za slávou (Patti Cake$) (pondělí 13. 7., Prima Max, 22.15 - 00.25 / středa 15. 7., 00.20 - 02.20)

Plakát filmu Patti Cake$: Cesta za slávou / Patti Cake$
© Amazon.com
Tři roky staré drama je u nás absolutně neznámé, na zahraničních databázích je na tom výrazně lépe a má velmi dobrá hodnocení. A důvod je jasný, režisér a scenárista Geremy Jasper se ve svém debutu pustil do světa hiphopu a rapu, který u nás nemá takovou tradici. Tuzemskému divákovi nepomáhá ani fakt, že se nedokázal rozhodnout, zda natočí indie film, nebo tradiční hollywoodskou klišoidní pohádku o tom, jak se z nikoho stane obletovaná hvězda a z obojího zvolil trochu, což mu tak úplně nejde dohromady. Doplácí tak nejvíc na dlouhé záběry a pomalé tempo, které jsou v totálním kontrastu s předvídatelným a nijak překvapivým příběhem. Naopak se mu podařilo vyvážit vážné chvíle s humorem, který naštěstí není laciný. Někomu bude pak silně nesympatická hlavní hrdinka, která zcela záměrně nesplňuje fyzické požadavky dokonalé krásky, nutno ale říct, že Danielle Macdonald ji zahrála famózně, navíc jí skvěle sekundovali i další podobně neznámí kolegové. Potěšující je naopak fakt, že hudební doprovod nijak nevadí ani těm, kteří hiphop vůbec nevyhledávají. Neznámá záležitost. 

Zajímavost: Macdonald se kvůli roli musela naučit rapovat a osvojit si akcent z New Jersey.

Oficiální trailer filmu Patti Cake$: Cesta za slávou / Patti Cake$
Druhá strana naděje (Toivon tuolla puolen) (pondělí 13. 7., ČT art, 22.45 - 00.25)

Český plakát filmu Druhá strana naděje / Toivon tuolla puolen
© Facebook tvůrce
Tři roky staré finsko-německé komediální drama potěší všechny milovníky legendárního režiséra a scenáristy Akiho Kaurismäkiho. Ten v něm nejvíc boduje tím, že se mu povedlo přirozeně a nenásilně propojit dva zcela odlišné příběhy a navíc vyvážil drama s humorem tak, aby ani jedna ze složek nepřevládala. Samozřejmostí pak jsou perfektní atmosféra, několik úderných a suchých vtipů, zcela záměrně karikaturní postavy a promyšlený soundtrack. Titulní role skvěle ztvárnili Ville VirtanenTommi Korpela a Kati Outinen. Je pravda, že postav je tu někdy až moc a některé situace, do kterých se dostávají, působí trochu šroubovaně a jako scenáristický kalkul, to ale zase tolik nevadí. Jen je možná škoda, že vyznění je až moc nerealistické a až příliš podsouvá divákům, co si mají myslet a ke komu cítit sympatie. Tip pro milovníky severské legendy, která pořád umí. 

Zajímavost: Na Berlinale získal Kaurismäki Stříbrného medvěda za nejlepší režii.

Český trailer filmu Druhá strana naděje / Toivon tuolla puolen
Dopisy z fronty (Les gardiennes) (středa 15. 7., Prima Max, 20.00 - 22.50 / čtvrtek 16. 7., 14.55 - 17.45)

Plakát filmu Dopisy z fronty / Les gardiennes
© AlloCiné
V našich končinách absolutně neznámé, tři roky staré francouzské válečné drama se u nás nedá sehnat žádnou oficiální cestou a ani se moc nevysílá, což je poměrně škoda. Režisér a spoluscenárista Xavier Beauvois v něm zaujme především tím, že válečnou realitu nahlíží z perspektivy žen, které nebyly na frontě, ale byly nuceny starat se o domácnost. Tím pádem se takřka vyhnul akčním scénám a přednost dal pomalému tempu, rozvíjení vztahů mezi postavami a jejich psychologii a dlouhým záběrům na krásnou krajinu. V závěru pak retrospektivně přidává i mužský pohled, což trochu ruší a výsledný dojem kazí. To se pak dá říct i o zbytečně štědré stopáži, která měla být o něco kratší. V hlavních rolích se objeví velmi dobré Nathalie BayeLaura Smet a Iris Bry, které částečně kompenzují zmíněné nedostatky. Hodně raritní tip.

Zajímavost: Baye a Smet jsou i ve skutečnosti matka s dcerou.

Oficiální trailer filmu Dopisy z fronty / Les gardiennes
Best Man Holiday (The Best Man Holiday) (středa 15. 7., Nova Cinema, 21.45 - 00.10)

Plakát filmu Best Man Holiday / The Best Man Holiday
© Angel UV Codes
Sedm let staré komediální drama je v tuzemsku zcela neznámé a hodnoceno jen průměrně, v zahraničí je na tom ale o dost lépe. A důvod je tentokráte zcela jasný - jde totiž o ryze černošskou záležitost, která v Evropě nemá moc tradici a málokdo ji plně chápe. Režisér a scenárista Malcolm D. Lee se v ní spolehl právě především na celkovou atmosféru, břitký slovní humor, kterému ale zcela porozumí jen hrstka diváků a svižné tempo. Moc naopak nepotěší přílišné množství postav, v jejichž vzájemných vztazích se divák lehko ztratí, ani přetažená stopáž. Klišovitý a předvídatelný příběh naopak tolik nevadí, protože o ten ani moc nejde a k podobným žánrovkám víceméně patří. Nad vodou ale snímek nejvíce drží výtečné obsazení, v němž dostali důvěru Terrence HowardMorris ChestnutMonica CalhounMelissa De Sousa nebo Harold Perrineau Jr.. Tip pro tolerantnější publikum.

Zajímavost: Do některých kin byl film distribuován pod názvem Roasting Chestnuts.

Oficiální trailer filmu Best Man Holiday / The Best Man Holiday
Azurová (Blue) (čtvrtek 16. 7., ČT2, 00.15 - 01.30)

Plakát filmu Azurová / Blue
© Subculture Media
Tři roky starý australský dokument je poněkud alarmující zprávou o naší planetě. Debutující režisérka a scenáristka Karina Holden v něm ohromí nádhernými záběry ze dna oceánu, které ale nejsou úplně veselé a otevřeně ukazují, jak je člověk schopen ničit přírodní krásu. Ty pak prokládá různým spektrem názorů, které je příjemně pestré, a i když divákům trochu podsouvá, co si mají myslet, není to tak zásadní a přece jen jim nechává trochu prostoru pro vlastní názor. Potěšující je i to, že vyznění není úplně skeptické a beznadějné, ale dává důrazně najevo, že ještě vše není ztraceno, je ovšem potřeba zaujmout určité stanovisko a začít konat. Vzhledem ke krátké stopáži naštětí není čas na nepodstatné věci a v kombinaci se svižným tempem dokument uteče poměrně rychle. Jen škoda, že si nevysloužil lepší vysílací čas.

Zajímavost: V tuzemsku byl snímek k vidění na festivalu Jeden svět.

Oficiální trailer filmu Azurová / Blue

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jurský svět má nového režiséra (21.02.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Showdown at the Grand (21.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Dcera divočiny (13.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu