Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bourák

Recenze: Komedie Bourák je totální omyl, ve kterém je všechno špatně

Vydáno: 11.06.2020 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Falcon

Za českou komedií Bourák stojí samí zkušení a schopní tvůrci, leč výsledek přesto působí, jako by byl napsán a režírován naprostými amatéry, co zcela rezignovali na jakékoli scenáristické poučky a alespoň základní režijní standard.

BourákRecenzoval/a Jan Varga dne 11.06.2020 07:00. Za českou komedií Bourák stojí samí zkušení a schopní tvůrci, leč výsledek přesto působí, jako by byl napsán a režírován naprostými amatéry, co zcela rezignovali na jakékoli scenáristické poučky a alespoň základní režijní standard. Hodnocení: 1
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jiří Macháček ve filmu  / Bourák
© Falcon
Český film Bourák už od pohledu splňuje všechny předpoklady pro to, aby se z něj stal obrovský divácký hit, který po více než dvouměsíční pauze spolehlivě přitáhne lidi zpátky do kin. Natočil jej režisér Ondřej Trojan (ŽelaryToman) podle scénáře Petra Jarchovského, s nímž spolupracoval už na snímcích Občanský průkaz a Pějme píseň dohola. Do hlavní role obsadil svého bratra Ivana Trojana, přičemž ostatní role svěřil dalším hvězdám a kvalitním hercům a herečkám, jako jsou Jiří Macháček, Kristýna Boková, Kateřina Winterová, Petra NesvačilováKryštof Hádek či Jaromír Dulava. Celá ta věc má jedinou zásadní chybu – Bourák je totiž strašlivě špatný a nevydařený film a zcela bez diskuze jde o doposud nejhorší Trojanův počin (resp. o nejhorší počin obou Trojanů naráz).

Přestože Bourák zjevně měl být komedií, tak není vtipný prakticky vůbec. Často se v něm dokonce vyskytují scény, které neobsahují jediný vtip a patrně ani vtipné být neměly. Oproti tomu ty pasáže, které asi vtipné být měly, vyznívají akorát tupě, trapně a křečovitě. Kromě toho v celém filmu není ani jedna sympatická postava. Děj je zasazen do fiktivního severočeského města zvaného Šlukdorf (Šluknov + Varnsdorf), jehož všichni obyvatelé (včetně hlavních hrdinů) jsou buď zcela bez peněz, nebo někomu peníze dluží, přičemž jde nejčastěji o mafiány, prostitutky nebo gamblery závislé na hracích automatech.
 
Veronika Marková ve filmu  / Bourák
© Falcon
Titulní Bourák je přezdívka hlavního hrdiny (Ivan Trojan), bývalého rocknrollového tanečníka, který je dodnes posedlý Elvisem, starými auty a módou amerických padesátých a šedesátých let. Před nějakými třiceti lety to byl frajer, ale dnes už je spíš k smíchu, a kromě toho je sobecký, nezodpovědný a egoistický. Auta zjevně miluje víc než svou rodinu, na kterou z vysoka kašle. Jeho žena Markéta (Kristýna Boková) má stejné záliby a k manželovi obdivně vzhlíží a obhajuje ho, přestože tento ji před zraky celého města podvádí. Jejich osmnáctiletá dcera Kamila (Veronika Marková) pracuje u baru v herně, která patří místnímu mafiánovi Bingovi (Jiří Macháček), jenž už dlouho zoufale miluje Markétu a řeší problém, že mu město zakázalo provozovat výherní automaty.
 
Zápletky stojí zřejmě v první řadě na tom, že Bourák musí prozřít a napravit se (nicméně se nenapraví, protože ke své ženě se vrátí až poté, co ho milenka odkopne, načež mu manželka s radostí ihned odpustí) a že Bingo musí sehnat i přes zákaz automatů peníze pro nějaké významnější mafiány (od čehož se ale nakonec upustí, protože Bingo se v polovině filmu zblázní, začne zabíjet lidi – počínaje svou ženou – a usmyslí si, že je Markétin muž, načež se vydá bydlet k ní domů). Do obou zápletek pak vstupuje i postava Kamily, která z duše nenávidí řidiče kamionu Dejvyho (Kryštof Hádek). Když se přitom Dejvy objeví ve dveřích herny, tak po něm nejprve naštvaně hodí popelník, ale hned v navazující scéně se s ním stejně vyspí (a následně otěhotní).

Kristýna Boková ve filmu  / Bourák
© Falcon
Bourákovi je špatně úplně všechno a nabízí se otázka, jak mohl kdokoli připustit, aby to v takovéto podobě vůbec dotáhl do kin. Odehrává se ve světě, který nemá vůbec žádnou vnitřní logiku, a skoro všechno se v něm děje naprosto nahodile, tak jak to tvůrcům zrovna přišlo pod ruku. Začíná to už prachbídně napsaným příběhem, který evidentně nemá ujasněný ani žánr, ani volbu a míru stylizace a nadsázky, ani motivace postav a způsob jejich chování a reagování na konkrétní situace, ani dobu, v níž se má děj odehrávat. Producent a režisér Ondřej Trojan chtěl dost možná natočit praštěnou komedii, která bude mít šmrnc a styl, ale jeho snímku zoufale schází tempo a jakákoli jiskra a výsledek působí jako umolousané pokračování Šakalích let po třiceti letech, napsané a natočené nějakými amatéry, co zcela rezignovali na jakékoli scenáristické poučky a alespoň základní režijní standard.
 
Jednotlivé dějové linie jsou vzájemně propojeny jen velmi vágně, vyprávěny jsou mizerně a patrně měly být zastřešeny koncertem jakési fiktivní rocknrollové kapely v čele s Matějem Ruppertem, který o nich vypráví a zpívá písničky (ale vůbec to není konzistentní a působí to spíš jako obyčejná vycpávka, stejně jako zbytečně dlouhá taneční vystoupení plná akrobatických čísel, během nichž byli někteří herci viditelně nahrazeni svými dubléry). Americké retro prvky prosákly částečně i do realizace filmu, takže třeba scény s ježděním v autech vznikaly s využitím zřetelné zadní projekce. U jiných elementů však není moc poznat, co všechno byl tvůrčí záměr a co pouhá řemeslná neschopnost – např. scéna, v níž se má tanečnice rozeběhnout a skočit do náruče svého partnera, leč ten ji nechytí a ona vletí do opodál stojícího narozeninového dortu, skutečně vypadá, jako by ji natočili nějací filmařští začátečníci.

Veronika Marková ve filmu  / Bourák
© Falcon
Film má necelé dvě hodiny, ale subjektivně to působí, jako by měl skoro tři. Často se v něm vůbec nic neděje, jen se třeba jezdí autem, nebo někdo auto opravuje, nebo se tančí. Do toho pak vstupují scény, u nichž nezbývá než kroutit nevěřícně hlavou. Jen namátkou:
 
  • Proč Bingo dobrovolně přenechá svou hernu a bar rodince alkoholických gamblerů, kteří mu chvíli předtím v téže herně vykradli kasu a brutálně přitom napadli Kamilu (která z toho nevyvodí žádné důsledky, přestože ji tam nechali ležet krvácející v bezvědomí na podlaze a utekli)?

  • Proč jsou všichni mafiáni ve filmu (tři různé skupinky) ozbrojeni nanejvýš kulečníkovými tágy a golfovými holemi?

  • Proč se v jednu chvíli Bourákovi magicky zjeví otylý a sešlý Elvis Presley (sám Ondřej Trojan) a vede s ním příšerně dlouhý noční dialog, v němž oba divadelně deklamují o tom, jaké vedli zpackané životy?

  • Proč Kamila prodává na internetu výherní automaty z Bingovy herny, ačkoli nejsou její (ale utržené peníze si přesto nechá)?
 
Ondřej Trojan i Petr Jarchovský přitom mají za sebou jak leckteré zdařilé filmy, tak i některé nezdařilé, leč Bourák je naprosto zásadním a v kariéře obou pánů nevídaným úkrokem stranou do jámy pekelné. Nic v něm nedává smysl, je podivně rozklížený mezi sociálním dramatem a ztřeštěnou skoro-komedií s gangsterskými, groteskovými a magicko-snovými prvky, snaživé herce utápí v nekonzistentní stylizaci jejich zoufale napsaných postav a namísto humoru v něm figuruje jen toporná křeč a puberťácké průpovídky typu „auto může být vojetý, ale holka rozhodně ne“. Totální omyl, který neměl spatřit světlo světa. Nebo alespoň ne v tomto stavu.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer k filmu Bourák

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
2/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Rocknroll??? (Miloš Skalka, 11.06.2020 19:09) Reagovat

    Ať si autor recenze myslí o filmu Bourák co chce, je to jeho svaté právo. Hip hop, rap, trash metal, world music etc, je zřejmě hudba jeho gererace, ale o muzice, ze které všechno tohle vzešlo, nemá autor ani ponětí. Proto ani netuší, jak se to slovo vůbec píše.
    Tak tedy: je to - rock & roll, rock ´n´ roll, v češtině pak rokenrol, ale v žádném případě ne rocknroll. Ještě nikdy jsem to takhle zpotvořeně napsané neviděl...
    Miloš Skalka, hudebnéí publicista

    • Re: Rocknroll??? (wuxia, 12.06.2020 08:55) Reagovat

      Pane Skalko, vy zas netušíte, že se nepíše "trash metal", nýbrž thrash metal, že?

  • Já snad špatně vidím. Člověk který roky ni?... (Panta, 11.06.2020 19:49) Reagovat

    Já snad špatně vidím. Člověk který roky ničil vkus českých hudebních posluchačů tady bude moralizovat o rakenrolu? Kdyby to napsal Jiří Černý tak prosím. Ale ten by to samozřejmě nenapsal. Slovy klasika- to jsou věci , že by si žasnul.....

  • Jasně, kdo je levej na cokoli, stane se politikem... (Dan Starec , 12.06.2020 08:12) Reagovat

    Jasně, kdo je levej na cokoli, stane se politikem, kdo nic neumí, stane se kritikem. Film jsem ještě neviděl, ale jedno vím už teď. Ať uděláš cokoli na světě, vždycky najdeš borce, který by to udělal líp. Nakonec ale sám borec musí přiznat, že kromě kritiky druhých sám neudělal nikdy nic.

  • Víc se zhnusit už NEDALO !! (hogofogo, 12.06.2020 10:36) Reagovat

    Jedním,slovem : Větší DEBILOVINU už vymyslet "NEŠLO" !!!!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Česká komedie Grand Prix kombinuje výbornou režii a vulgární humor (26.11.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Fantasy Princezna zakletá v čase 2 rozčeřila stojaté vody českého filmu (25.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Záletník prožil svatbu podle Margot, která se proměnila v ohňostroj marnosti (30.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Prokletí tygři bojují na planetě Praha o střídavku (03.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu