Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 24. 5. 2019 - 30. 5. 2019

TV tipy: Osamělý přespolní běžec generál MacArthur čte mapy ke hvězdám a hledá papírová města

Vydáno: 24.05.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konec května v televizi zaujme premiérami kontroverzní satiry Davida Cronenberga Mapy ke hvězdám, animáku Čapí dobrodružství a svérázné romance Papírová města. Dostane se ale i na zapomenuté drama Osamělost přespolního běžce.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Prci, prci, prcičky 3: Svatba (American Wedding) (pátek 24. 5., Nova, 22.35 - 00.25 / sobota 25. 5., 23.55 - 01.40)

Plakát filmu Prci, prci, prcičky 3: Svatba / American WeddingTřetí díl slavné komediální ságy je překvapivě hodnocen hodně slušně, což je až s podivem, když pokračuje v tradici dvou předchozích. To tedy znamená, že režírující Jesse Dylan jen spoléhá na stejný koncept a divákům znovu nabízí nenáročnou zábavu, v níž důležitou úlohu sehrává i fekální humor a o moc víc toho neřeší. K dobru mu nutno přiznat, že titulní příběh není tak hloupý jako v díle předcházejícím, ačkoli rozhodně nejde o intelektuální podívanou. Potěšující jsou i svižné tempo a ne tak velký počet vysloveně trapných vtipů. Za pozitivní hodnocení ovšem do značné míry může i to, že se podařilo získat původní obsazení, což tedy znamená, že v titulních rolích se objeví Jason Biggs, Seann William Scott, Alyson Hannigan, Eddie Kaye Thomas, January Jones a Eugene Levy. Asi ideální zábava na páteční večer.

Zajímavost: Scott obdržel cenu MTV Movie Award za nejlepší taneční sekvenci ve filmu.

Oficiální trailer filmu Prci, prci, prcičky 3: Svatba / American Wedding
Přednosta stanice (sobota 25. 5., Prima, 14.30 - 16.30 / neděle 26. 5., Prima Max, 10.55 - 12.55)

Plakát filmu  / Přednosta staniceLegendární protektorátní komedie je dodnes v mnohém nepřekonaná a patří k vůbec nejslavnějším filmům v dějinách československé kinematografie. Ve svém posledním počinu to měl režírující Jan Sviták, který byl o čtyři roky později zlynčován zfanatizovaným davem a zastřelen sovětským vojákem, zjednodušené, neboť vycházel z původně divadelní hry Andrého Mouézy-Éona, takže mu stačilo dodat jen to správné tempo a atmosféru, což se mu podařilo na výbornou. Samozřejmě se mohl opírat o famózní a inteligentní humor, který obsahuje pravděpodobně nejvíc vtipů o železnici v dějinách našeho filmu a vskutku postrádá jakékoli slabé místo, protože každá hláška je trefou do černého. Absolutním vrcholem je pak obsazení, jemuž vládne fantastický Vlasta Burian, jenž si krade snímek pro sebe a zbytek, mezi nimž nechybí Zita KabátováČeněk ŠléglJaroslav Marvan nebo Václav Trégl, mu už jen vesměs sekunduje. Absolutní klasika.

Zajímavost: Zastávka se ve filmu jmenuje Mokré nad Soupravou, podobná ale u nás nikdy neexistovala.

Ukázka z filmu Přednosta stanice
Čapí dobrodružství (Storks) (sobota 25. 5., Nova, 17.40 - 19.30 / neděle 26. 5., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / úterý 28. 5., 14.35 - 16.15)

Český plakát filmu Čapí dobrodružství / StorksV záplavě animáků, které pravidelně prosviští našimi kiny, se na některé úplně zapomene, což je případ i toho tři roky starého. Režírující Nicholas Stoller, jemuž vypomohl i debutant Doug Sweetland, v něm tedy neohromí vizuální stránkou, která není tak dokonalá a je na ní znát trochu nižší rozpočet. Jinak ale nedělá nic výrazně špatně, protože myslí jak na děti, tak na dospělé a humor v něm pravidelně střídá tak, aby se pobavili úplně všichni. Ty nejmenší rozhodně osloví roztomilé postavy, jednoduché gagy, v nichž někdo někam neustále padá a svižné tempo, odrostlejší ocení lehce satirickou linii o rodičovství a korporátní kariéře. Potěší i krátká a střídmá stopáž, v níž není prostor na moc hluchých míst. Škoda asi jen toho, že výsledek není výraznější, protože po skončení splyne s mnoha dalšími. Tip pro celou rodinu, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: S režií filmu byli spojováni Brad Bird a Rob Letterman.

Český trailer filmu Čapí dobrodružství / Storks
Johnny Worricker: Bitevní pole (Salting the Battlefield) (sobota 25. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / neděle 26. 5., 13.35 - 15.25 / pondělí 27. 5., 08.35 - 10.30)

Plakát filmu Johnny Worricker: Bitevní pole / Salting the BattlefieldZakončení britské televizní kriminální trilogie nijak výrazně neuhýbá ze zvoleného směru a vesměs nabízí to, co znalí diváci očekávají. To tedy znamená, že režisér a scenárista David Hare se v něm opět pokouší o realistické vykreslení života tajných agentů a špionského prostředí a soustředí se na pomalejší tempo a všudypřítomnou konspirativní atmosféru. Příběh tentokrát není tak strhující a chybí mu výraznější prvky, náboj a jasnější motivace postav. Podobně jako u předchozích dílů je naprosto klíčové obsazení, v němž hlavní roli znovu ztvárnil Bill Nighy, jemuž dělají společnost Helena Bonham Carter, Felicity Jones, Shazad Latif nebo Ralph Fiennes. Opět je škoda, že celý snímek je mdlý a snadno zaměnitelný. Slušná záležitost na víkendový večer.

Zajímavost: Televizní premiéru měl snímek 27. března 2014.

Televizní spot filmu Johny Worricker: Bitevní pole / Salting the Battlefield
Dlouhé loučení (The Long Goodbye) (neděle 26. 5., ČT2, 21.35 - 23.25)

Plakát filmu Dlouhé loučení / The Long GoodbyeKriminální drama z počátku sedmdesátých let u nás není tak známé a ani jeho hodnocení není takové jako na zahraničních databázích. A není divu, neboť režírující Robert Altman v něm vychází z literární předlohy Raymonda Chandlera, což znamená, že by mělo jít o poctivý film noir, což ale není tak úplně pravda. Slavný režisér tu totiž předvádí vlastní variaci na tento žánr a celý příběh vypráví lehce ironicky a s nadhledem, hlavní hrdina není geniální detektiv, ale k vyřešení případu se dostane spíše ve vleku událostí a taktéž zbytek postav je netradičně výstřední. Vysloveně lahůdkové jsou ovšem perfektně suché dialogy, nádherná kamera Vilmose Zsigmonda a příjemná hudba Johna Williamse, která jen dotváří svébytnou atmosféru. V hlavní roli se objeví Elliott Gould, jemuž dělají společnost Nina Van PallandtSterling Hayden nebo Mark Rydell, své první miniúlohy kariéry tu navíc získali i Arnold SchwarzeneggerDavid Carradine. Trochu nedoceněná klasika, která udělá radost hlavně filmovým znalcům.

Zajímavost: Altman před natáčením knižní předlohu nečetl celou, místo ní si přečetl Chandlerovu sbírku esejí a dopisů, kterou rozdal celému štábu.

Oficiální trailer filmu Dlouhé loučení / The Long Goodbye
Dívka s mušlí (neděle 26. 5., ČT art, 21.40 - 23.10)

Plakát filmu  / Dívka s mušlíČeskoslovenské psychologické drama z raných osmdesátých let bylo na svou dobu poměrně odvážné a netradiční. Režírující Jiří Svoboda v něm totiž vychází z knižní předlohy Jaromíry Kolárové a bez příkras ukazuje tehdejší dysfunkční rodinu a alkoholismus. Z toho také vyplývá depresivnější a posmutnělejší atmosféra a pomalejší tempo, v němž je na vše více času. Autor opravdu nikam nespěchá a snaží se prohlubovat hlavní charaktery, v čemž mu pomáhá i působivá a tklivá hudba Petra Hapky. Výborné je též obsazení, v němž vyniká Dita Kaplanová, vedle níž se ale neztratí ani Evelyna Steimarová, Petr Bosák, Dana Medřická, Emma Černá nebo Ladislav Frej. Škoda jen některých vyložených nesmyslů a vzpomínkových prolínaček, které dojem zbytečně kazí. Opomíjená záležitost.

Zajímavost: Snímek byl oceněn Zvláštní cenou na filmovém festivalu v Kladně a cenou Malé zlaté slnko na festivalu v Trutnově.

Ukázka z filmu Dívka s mušlí
Mapy ke hvězdám (Maps to the Stars) (pondělí 27. 5., ČT2, 21.50 - 23.40)

Český plakát filmu Mapy ke hvězdám / Maps to the StarsZatím poslední počin kanadského samorosta Davida Cronenberga vyvolal hodně rozdílné ohlasy, čemuž odpovídá i dosavadní hodnocení, které je u nás diametrálně odlišné od zahraničních databází. Dáno je to tím, že slavný autor tu na život prominentních boháčů nahlíží s hodně černým humorem a nadhledem, především ale tím, že explicitnost, která je pro jeho snímky typická, se tentokrát přesunula dovnitř postav, což ne všichni dokáží přijmout. Vizuální stránka je tak zcela záměrně nablýskaná bez jakýchkoli násilných scén a drastických výjevů. Prim totiž v tomto případě hrají trochu podvratná vztahová linie a postavy, které jsou beze zbytku vyšinuté a pomatené, což může a nemusí být nadsázka. Mnoho diváků ovšem tvůrci vytýká povrchnost, opět ale platí, že i ta může být záměrná, o to víc, když ji zase někteří vůbec nevnímají. Obsazení je nicméně exkluzivní a své party si tu odehrají Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Olivia Williams, Robert Pattinson nebo Evan Bird. Více informací o tomto kontroverzním díle najdete v naší naprosto nadšené recenzi.

Zajímavost: Moore získala na festivalu v Cannes cenu pro nejlepší herečku.

Oficiální český trailer filmu Mapy ke hvězdám / Maps to the Stars
Papírová města (Paper Towns) (úterý 28. 5., Prima Max, 17.40 - 20.00 / středa 29. 5., 13.20 - 15.45)

Český plakát filmu Papírová města / Paper TownsČtyři roky staré romantické drama vychází ze stejnojmenného románu Johna Greena, který je určen zejména teenagerům. Režírující Jake Schreier se v něm nicméně ve druhé polovině od předlohy trochu odvrací a snímek zpřístupňuje i dospělejším divákům, a i když je pak samotný závěr přímočařejší, nepůsobí tak naivně. Zapůsobí hlavně hodně svébytnou až mystickou atmosférou a celkovým "feel-good" laděním, v němž je možné úplně vše a tak nějak to prochází. Ačkoli tvůrce nevytěžuje možnosti předlohy a tématu na maximum, daří se mu udržovat diváckou pozornost slušným tempem a poměrně sympatickou ústřední dvojicí. Tu si zahráli velmi dobří Nat Wolff a Cara Delevingne, kteří sice nemusí moc hrát, ale archetypy svých charakterů vystihují naprosto přesně. Je pravda, že výsledek asi měl být výraznější a o něco realističtější, i v této podobě je ale snadno akceptovatelný a na jedno podívání bohatě stačí, s čímž tedy naše recenze úplně nesouhlasí.

Zajímavost: Autor předlohy si zahrál cameo roli otce jedné z vedlejších postav, není však vidět, ale pouze slyšet, když vyhrožuje se zbraní v ruce vetřelcům.

Oficiální český trailer filmu Papírová města / Paper Towns
Osamělost přespolního běžce (The Loneliness of the Long Distance Runner) (úterý 28. 5., ČT art, 22.00 - 23.40)

Plakát filmu Osamělost přespolního běžce / The Loneliness of the Long Distance RunnerBritské drama z počátku šedesátých let je v našich končinách známo jen velmi málo. A asi je to přirozené, neboť ve své době patřilo k progresivním snímkům, dnes už ale jeho poselství zastaralo a nabízí tak "jen" pohled do tehdejší nespokojené britské společnosti, která vzdorovala absurdním konvenčnostem. Režírující Tony Richardson ho navíc natočil černobíle a soustředil se opravdu pouze na zachycení tehdejších nálad a vyjádření nespokojenosti s tím, kam společnost spěje. Občasi si pomohl lehce komickými momenty, které zrychlil, což v kombinaci s černobílou kamerou připomnělo grotesku, takových chvilek ale není tolik. Snímek je nejsilnější ve formě vyprávění, neboť hrdinův osud odhaluje ve flashbacích, což mu dodává na atraktivnosti, tajemnosti a částečně i autenticitě. Ústřední roli bravurně zahrál Tom Courtenay, jehož doplnili mimo jiné Michael Redgrave, Alec McCowen nebo James Bolam. Dojem výrazněji kazí snad jen jazzový soundtrack Johna Addisona, který se k filmu moc nehodí. Televizní rarita.

Zajímavost: V osmdesátých letech se filmem inspirovala slavná skupina Iron Maiden, která na jeho základě natočila stejnojmennou píseň.

Ukázka z filmu Osamělost přespolního běžce / The Loneliness of the Long Distance Runner
Generál MacArthur (MacArthur) (čtvrtek 30. 5., Nova Cinema, 17.30 - 20.00 / pátek 31. 5., 07.30 - 09.55)

Plakát filmu Generál MacArthur / MacArthurV tuzemsku skoro neznámé válečné drama z druhé poloviny sedmdesátých let přesně naplňuje to, co si běžný divák představí pod pojmem americký válečný film. Režírující Joseph Sargent se v něm zabývá životem mimořádně egoistického a nabubřelého generála, čemuž také výsledek náležitě odpovídá. Patosu a onoho heroismu je tu pro Evropana přespříliš, navíc tu není ani moc velkolepých akčních scén, které ustoupily vykreslení vztahů slavného vojevůdce s tehdejšími prezidenty, které byly sice komplikované, nosné a částečně i zajímavé, je jich ale přece jen až moc a časem se začínají opakovat. Výsledku neprospívá ani přetažená stopáž, která zejména ve druhé polovině hodně dře a působí roztahaně. Lehce nad průměrem snímek drží velmi dobrý Gregory Peck v titulní roli, jemuž zdatně sekundují třeba Nicolas CosterMarj Dusay nebo Ed Flanders. Něco pro milovníky zapomenutých hollywoodských velkofilmů.

Zajímavost: Na začátku natáčení Peck neměl MacArthura rád, po jeho skončení ale změnil názor, protože prý pochopil, co musel řešit a proti komu stál.

Oficiální trailer filmu Generál MacArthur / MacArthur

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu