Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 17. 5. 2019 - 23. 5. 2019

TV tipy: Pistolník Johnny Cash se ocitl na jatkách č. 5, kde bojoval o Hedvábnou stezku

Vydáno: 17.05.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Druhá polovina května nenaláká v televizích na zásadní premiéry, ale opět na několik méně známých a jen raritně vysílaných žánrovek. Mezi nimi dominují Jatka č. 5, western Pozvání pro pistolníka nebo portrét countryové legendy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jatka č. 5 (Slaughterhouse-Five) (pátek 17. 5., ČT2, 23.45 - 01.30)

Plakát filmu Jatka č. 5 / Slaughterhouse-FiveSnímek z počátku sedmdesátých let je adaptací stejnojmenné knihy Kurta Vonneguta a podobně jako ona není vůbec jednoduchý na sledování a vnímání. Režírující George Roy Hill v něm zachovává věrnost předloze a kombinuje hned několik žánrů, mezi nimiž jsou válečné drama, sci-fi, černá komedie a pohybuje se na hranici surreálna a zcela záměrně kombinuje snovou realitu s tou skutečnou. Tím pádem se divák hodně těžko orientuje v poměrně složitém ději, který navíc střídá několik časových rovin. Podařilo se mu ale vytvořit hodně specifickou atmosféru a nastolit svižné tempo, v němž je naprosté minimum hluchých míst. Tuzemské publikum navíc ocení, že za kamerou stál spolehlivý Miroslav Ondříček. Obsazení se spoléhá na méně známé tváře, jimž vládnou Michael Sacks, Ron Leibman nebo Eugene Roche. Rozhodně ale platí, že ti, kteří knižní předlohu znají, budou asi hodnotit lépe než ti, kteří vůbec nevědí, do čeho jdou. Jen málo vysílaná záležitost.

Zajímavost: Scény, které se odehrávají v Drážďanech, se natáčely v Praze na Hradčanech.

Oficiální trailer filmu Jatka č. 5 / Slaughterhouse-Five
Johnny Worricker: Turks a Caicos (Turks & Caicos) (sobota 18. 5., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / neděle 19. 5., 13.40 - 15.35 / pondělí 20. 5., 09.30 - 11.25)

Plakát filmu Johnny Worricker: Turks a Caicos / Turks & CaicosProstřední část britské televizní trilogie se od té předchozí moc neliší. Režisér a scenárista David Hare v ní opět spoléhá na velmi pomalé tempo a poněkud složitější špionážní příběh, který hodně připomíná realitu. Tentokrát si vypomohl i nádhernými exotickými lokacemi, které dotváří klidnou atmosféru, která už není tak konspirativní jako v předešlém díle. Stále ale platí, že tím nejdůležitějším je obsazení, kterému znovu vládne vynikající Bill Nighy, jehož doplňují Winona Ryder, Christopher Walken, Helena Bonham Carter nebo Ralph Fiennes. Škoda, že i v tomto případě není snímek výraznější a postrádá více akce a svižnější tempo.

Zajímavost: Hlavní postava má imaginárního otce jménem Clifford, což je jméno skutečného otce autora filmu.

Televizní spot filmu Johnny Worricker: Turks a Caicos / Turks & Caicos
Jmenuji se Johnny Cash (Johnny Cash: American Rebel) (sobota 18. 5., ČT art, 20.20 - 21.45 / pondělí 20. 5., 00.00 - 01.25 / čtvrtek 23. 5., 00.25 - 01.50)

Plakát filmu Jmenuji se Johnny Cash / Johnny Cash: American RebelČtyři roky starý dokument vypráví o legendě country, která zásadně změnila podobu žánru a patří k jeho nejvýraznějším představitelům. Režijní dvojice Derik Murray a Jordan Tappis v něm neprozradí nic nového a orotodoxní fanoušci hudebníka budou lehce zklamáni. Ti ostatní nicméně ocení velmi přehledný souhrn jeho kariéry a zmínku o těch nejzásadnějších událostech, které ji provázely. Ke slovu se dostanou jak další legendy country, tak i přátelé a rodina zpěváka, nejstěžejnější jsou ovšem raritní archivní záběry z některých koncertů i ze soukromého života. Ten se tu ale tolik neprobírá, což je trochu škoda, stejně tak se moc nemluví o umělcově drogové závislosti a jejím zbavování, což bylo pro jeho život také poměrně klíčové. Ocenit je ale třeba svižné tempo a na celovečerní dokument snesitelnou stopáž. Portrét legendy.

Zajímavost: Ve filmu promluví třeba Kris Kristofferson, Sheryl Crow nebo Kid Rock.

Originální trailer filmu Jmenuji se Johnny Cash / Johnny Cash: American Rebel
Boj o Hedvábnou stezku (Tian jiang xiong shi) (sobota 18. 5., Prima Cool, 22.05 - 00.15 / neděle 19. 5., Prima Max, 00.05 - 08.10)

Plakát filmu Boj o Hedvábnou stezku / Tian jiang xiong shiČtyři roky staré a jen lehce nadprůměrně hodnocené čínské dobrodružné drama je typickým příkladem asijského velkofilmu v hollywoodském stylu. Režisér a scenárista Daniel Lee v něm toho moc neřešil a spolehl se na epické akční scény, které mají vynikající choreografii, nápaditou kameru a svižné tempo. A právě ty drží snímek nad vodou, neboť příběh je velmi jednoduchý, přesto ale nedává moc smysl, je v něm mnoho patosu a kýčovitosti a disponuje nefalšovanou béčkovou atmosférou, kterou ještě umocňují dva bizarní songy, které se do filmu vůbec nehodí. Navíc je vše vesměs naivní. Potěší ovšem obsazení, jemuž dominuje zcela seriózní Jackie Chan, jehož doplňují především John Cusack a Adrien Brody, což možná zní zvláštně, naštěstí to ale funguje a oba působí v akci důvěryhodně. Jen škoda velké zmatenosti a přetažené stopáže.

Zajímavost: Chan byl také výkonným producentem filmu a režisérem akčních scén.

Oficiální trailer filmu Boj o Hedvábnou stezku / Tian jiang xiong shi
Pozvání pro pistolníka (Invitation to a Gunfighter) (neděle 19. 5., ČT2, 20.00 - 21.35 / pondělí 20. 5., 23.45 - 01.15)

Plakát filmu Pozvání pro pistolníka / Invitation to a GunfighterWestern z první poloviny šedesátých let nepatří u nás k těm nejznámějším a moc se nevysílá. A asi se není čemu divit, protože nejde o úplně ryzího zástupce žánru, ale spíše o jakýsi pokus o psychologické drama, které pouze využívá westernových kulis a atmosféry. Režírující Richard Wilson v něm upozadil akci a soustředil se hlavně na dialogy a snahu o propracovanost postav, což se mu ale úplně nepodařilo a zůstal na půli cesty, navíc vše vypráví v hodně pomalém tempu. Nad vodou tak výsledek drží charismatický Yul Brynner v titulní roli, jehož mlčenlivý hrdina je tím zdaleka nejzajímavějším, co může snímek nabídnout, v dalších úlohách se pak objeví mimo jiné Janice RuleGeorge SegalAlfred Ryder nebo Clifford David. K dobru tvůrci budiž přičtena i krátká stopáž, v níž naštěstí není prostor na moc vatových scén. Tip pro tolerantnějšího diváka.

Zajímavost: V USA měl film premiéru 14. října 1964.

Originální trailer filmu Pozvání pro pistolníka / Invitation to a Gunfighter
Štěňata (neděle 19. 5., ČT art, 21.40 - 23.00 / pondělí 20. 5., 23.35 - 00.55)

Plakát filmu  / ŠtěňataNeprávem zapomenutá československá komedie z konce padesátých let se tehdejší dobové tvorbě dost vymyká, protože v ní absolutně chybí jakýkoli náznak budovatelství nebo důrazu na tvorbu nového člověka. Klíčový je pro ni spoluscenárista Miloš Forman, který v ní naznačil, jakým směrem se bude jeho pozdější tvorba ubírat. Režírující Ivo Novák tak dostal k dispozici příběh o střetu generací, který je velmi decentní satirou, jež je ale pochopitelně naprosto neškodná a podléhá dobovým konvencím, což se ale dá odpustit. Stěžejní jsou totiž nadhled, relativně pohodová atmosféra, velmi krátká stopáž a civilní herecké výkony, které obstarali mimo jiné Rudolf JelínekJaroslava PanýrkováJan PivecBlanka Waleská nebo Jana Brejchová. Při sledování je ale třeba počítat s až přehnaně optimistickým a možná až nereálným závěrem, který dnes působí směšně, z hlediska tehdejší současnosti byl ale nutný. Raritní záležitost.

Zajímavost: Scénář filmu je de facto diplomovu prací Formana na FAMU.

Ukázka z filmu Štěňata
Vítězství je naše (Our Band Is Crisis) (pondělí 20. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / úterý 21. 5., 15.50 - 17.50 / středa 22. 5., 11.10 - 13.10)

Plakát filmu Vítězství je naše / Our Brand Is CrisisČtyři roky stará záležitost je u nás jen málo známá a hodnocena pouze průměrně, na zahraničních databázích je na tom o něco lépe. Prezentována je sice jako komediální drama, to ale není úplně pravda, protože režírující David Gordon Green v ní zpracovává zcela seriózní téma volební kampaně v Bolívii a na humor v podstatě rezignuje. Kouzlo totiž spočívá v tom, že se na problematiku dívá s nadhledem a jen místy klasická politická hesla odlehčí nějakou hláškou. Občas se tedy pokusí i o satiru, to se mu ale moc nedaří a tyto snahy vyznívají úplně mimo. Postupem času ale scénář začíná nabývat čím dál absurdnějších rozměrů a samotný závěr je pak přehnaně optimistický a smířlivý, což dojem dost kazí. Částečně to ovšem kompenzuje solidní obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila Sandra Bullock, vedle níž se neztratili ani Billy Bob Thornton, Anthony Mackie nebo Scoot McNairy. Škoda, že výsledek není výraznější a o něco zajímavější.

Zajímavost: Do hlavní mužské role byl původně obsazen George Clooney.

Oficiální trailer filmu Vítězství je naše / Our Band Is Crisis
Láska je láska (úterý 21. 5., ČT1, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu  / Láska je láskaÚspěšné české komediální drama se za sedm let, před nimiž vzniklo, dopracovalo na docela slušné hodnocení, i když někomu z něj mohou a budou vstávat vlasy na hlavě. Režírující Milan Cieslar toho v něm totiž moc neřešil a spolehl se na přímočarou podívanou, která nedrží moc u sebe a nabízí několik více, či méně vtipných příběhů, jejichž hlavním cílem je, aby byly "jako ze života". Největším problémem snímku je však to, že se tvůrce nedokáže rozhodnout, zda točí komedii, nebo drama a zatímco humorné momenty při menším očekávání a snížené mozkové kapacitě jakž takž fungují, seriózní scény se úplně míjí účinkem a nejsou vypointované. Jak už to u podobných českých žánrovek bývá, hodně toho zachraňuje spolehlivé obsazení, v němž hrají prim Aneta Krejčíková, Maciej Cymorek, Petr Nárožný, Eliška Balzerová, Simona Stašová a Ondřej Vetchý. K dobru lze přičíst i pohodovou atmosféru, celkový nadhled a některé trefné hlášky. Odlehčená záležitost, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Balzerová v roli kouřila místo marihuany voňavý tabák.

Originální trailer filmu Láska je láska
Člověk z ledu (Iceman) (čtvrtek 23. 5., Nova Cinema, 13.05 - 15.00)

Plakát filmu Člověk z ledu / IcemanSci-fi drama z první poloviny osmdesátých let se u nás moc nepřipomíná, je zcela zapomenuté a má jen průměrné hodnocení, na zahraničních databázích je na tom o něco lépe. Jeho zásadním problémem je to, že v průběhu času dost zastaralo. Režírující Fred Schepisi sice statečně bojoval, ale s naivním až hloupým příběhem prohrál, protože ho nedokázal podat nijak zajímavě a atraktivně a spoléhal se jen a pouze na specifickou atmosféru a tematiku, kterou ozvláštnil decentním filozofickým přesahem, který snad jako jediný beze zbytku funguje. Největším diváckým lákadlem budiž výborný výkon Johna Lonea v titulní roli, kterému sekundovali Timothy HuttonLindsay CrouseJosef SommerDavid Strathairn nebo Danny Glover. Seriózní film, který se postupem let změnil v pohádku pro děti.

Zajímavost: Stáří člověka z ledu je ve filmu čtyři tisíce let.

Originální trailer filmu Člověk z ledu / Iceman
Drew Peterson: Nedotknutelný (Drew Peterson: Untouchable) (čtvrtek 23. 5., Nova Cinema, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Drew Peterson: Nedotknutelný / Drew Peterson: UntouchableTaktéž sedm let staré televizní kriminální drama je u nás zcela neznámé a jen průměrně hodnocené a v zahraničí je na tom o něco málo lépe. Režírující Mikael Salomon v něm diváky láká především na ústřední příběh, který vychází ze skutečné události. Poté mu stačilo dodat potemnělou komorní atmosféru a poměrně svižné tempo, aby publikum upoutal. To ovšem vydrží jen dvě třetiny nedlouhé stopáže, protože závěr je hodně nudný, nezajímavý, lehce přitažený za vlasy a tempo značně opadne. V ústřední roli se objeví Rob Lowe, jehož někteří vyzdvihují, jiní mu ale vyčítají přehrávání a necharismatičnost, takže evidentně záleží na tom, jak je komu jeho postava (ne)sympatická, dále pak hrají třeba Kaley Cuoco, Catherine Dent nebo William Mapother. Absolutně neškodná žánrovka, na kterou se brzy zapomene.

Zajímavost: Skutečný Drew Peterson několikrát požadoval pozastavení natáčení.

Ukázka z filmu Drew Peterson: Nedotknutelný / Drew Peterson: Untouchable

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Nový Karate Kid je na cestě (22.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vymítač ďábla: Znamení víry (15.10.2023 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Vymítač ďábla přichází (09.10.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu