Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 10. 5. 2019 - 16. 5. 2019

TV tipy: John Wick fotografuje Svatou zemi a radí jak přežít single

Vydáno: 10.05.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Končící polovina března je v televizích poněkud slabší a spoléhá se spíš na solidní, avšak nenápadné žánrovky a osvědčené reprízy. Nejvýraznější premiérou je druhý John Wick, dostane se ale i na dva zajímavé a poučné dokumenty.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jak přežít single (How to Be Single) (pátek 10. 5., Nova, 22.25 - 00.30 / neděle 12. 5., Nova Cinema, 01.10 - 03.05)

Český plakát filmu Jak přežít single / How to Be SingleTři roky stará romantická komedie je hodnocena jen lehce nadprůměrně a její problém je především v tom, že je dost nevýrazná. Režírující Christian Ditter přitom dostal do ruky poměrně originální, ženský pohled na život nezadaných, nedokázal ho ale vytěžit na maximum. Spolehl se tak na mnoho klišé a předvídatelný děj, naštěstí ale také na poměrně vtipný a leckdy chytrý humor a několik vskutku úderných a trefných hlášek. Neopomněl ani svižné tempo, v němž si ty nejzásadnější prohřešky divák uvědomí až zpětně, což je jedině dobře. Největší hvězdou solidního obsazení je hláškující Rebel Wilson, která je zdrojem nejlepších vtipů a jako jediná baví po celou dobu, dále se pak objeví Dakota Johnson, Alison Brie, Leslie Mann nebo Damon Wayans, Jr.. Nenáročná oddechovka, o níž se více dočtete v naší recenzi, je na závěr pracovního týdne jako dělaná.

Zajímavost: Snímek vychází z knižní předlohy Liz Tuccillo, která je od něj ale diametrálně odlišná.

Český trailer filmu Jak přežít single / How to Be Single
Já, Steve McQueen (I Am Steve McQueen) (pátek 10. 5., ČT art, 23.15 - 00.45 / středa 15. 5., 00.35 - 02.05)

Plakát filmu Já, Steve McQueen / I Am Steve McQueenPět let starý kanadský dokument, který není moc známý, se ohlíží za životem a kariérou předčasně zemřelého legendárního herce, který patřil k nejvýraznějším zástupcům své generace. Režírující Jeff Renfroe v něm ale potěší především ty, kteří toho o této ikoně mnoho nevědí, protože nepřichází s ničím novým a důraz klade zejména na její zálibu v autech a motorkách. Dostane se ovšem i na výpovědi členů hercovy rodiny, archivní ohlasy jeho tehdejších kolegů, ale také na reflexe od současných hvězd, jimiž jsou třeba Pierce BrosnanZoë BellGary Oldman nebo Randy Couture, celým dokumentem pak provází hlas Roberta Downeyho Jr..Obrovská škoda ale je, že tvůrci naprosto minimalizovali informace o jeho složité povaze a velmi problémových vztazích při natáčení známých filmů a zůstali jen u náznaků. Portrét legendy. 

Zajímavost: V USA měl snímek televizní premiéru 24. června 2014.

Originální trailer filmu Já, Steve McQueen / I Am Steve McQueen
Gremlins 2: Nová generace (Gremlins 2: The New Batch) (sobota 11. 5., Nova Cinema, 16.05 - 18.10 / neděle 12. 5., 09.25 - 11.25 / úterý 14. 5., 06.00 - 07.55)

Plakát filmu Gremlins 2: Nová generace / Gremlins 2: The New BatchJelikož je pokračování úspěšné komedie, které vzniklo na počátku devadesátých let, vysíláno odpoledne, je jasné, že hororové prvky, jenž se v něm objeví, jsou naprosto marginální a neškodné. Režírující Joe Dante v něm absolutně ničím nepřekvapí a opět vsadil na pohodovou a odlehčenou atmosféru, velké množství nápaditých gagů a tentokrát i na hodně filmových odkazů a velice příjemnou sebeironii a parodii. Potěší i to, že hudby se znovu ujal Jerry Goldsmith a výrazně nezklamal. Taktéž obsazení, v němž hrají prim Zach Galligan, Phoebe Cates a John Glover, je naprosto spolehlivé, navíc se tu v menší roli objeví třeba i legendární Christopher Lee. Pokud divák nebude vytýkat absenci originality, větší odvahy a lepších nápadů, užije si hodně příjemnou podívanou.

Zajímavost: První verze filmu byla mnohem delší, na popud produkujícího Stevena Spielberga byla ale výrazně zkrácena.

Oficiální trailer filmu Gremlins 2: Nová generace / Gremlins 2: The New Batch
Johnny Worricker: Strana osm (Page Eight) (sobota 11. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / neděle 12. 5., 13.30 - 15.30 / pondělí 13. 5., 09.50 - 11.50)

Plakát filmu Johnny Worricker: Strana osm / Page EightBritské drama je u nás takřka neznámé a o dost hůře hodnocené než na zahraničních databázích. A asi se není čemu divit, protože jde o typicky televizní špionážní drama, které není úplně divácké a vyžaduje spíše trpělivější publikum. Režisér a scenárista David Hare v něm vůbec nikam nespěchá a lehce konspirační atmosféru staví na extrémně pomalém tempu a velkém množství dialogů, na něž je potřeba se neustále soustředit. Z toho tedy vyplývá i to, že akce je tu naprosté minimum a ani příběhově nikterak neuchvátí, protože se toho ve snímku tolik neděje. Naprosto klíčové je tak obsazení, které je vskutku exkluzivní, protože hlavní roli ztvárnil fantastický Bill Nighy, jehož doplnili neméně výborní Rachel Weisz, Tom Hughes, Michael Gambon, Ralph Fiennes nebo Felicity Jones. Škoda, že snímek není divácky vstřícnější a někdy se kvůli pomalému tempu hodně táhne.

Zajímavost: Autor napsal rovnou celou trilogii a po úspěchu tohoto dílu ji v pozdějších letech zrealizoval.

Oficiální trailer filmu Johnny Worricker: Strana osm / Page Eight
Madagaskar (Madagascar) (sobota 11. 5., Prima Cool, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Madagaskar / MadagascarPrvní díl animované (zatím) trilogie oslaví letos už čtrnáct let, stále ale zůstává ve stínu slavnějších a lépe hodnocených kolegů. Režijní a částečně i scenáristická dvojice Eric Darnell a Tom McGrath, z níž druhý jmenovaný byl tehdy debutantem, se v něm totiž zaměřila primárně na dětského diváka a spolehla se pochopitelně na kvalitní a skoro dokonalou animaci, značnou barevnost a velké množství jednoduchých vtipů spočívajících v tom, že někdo legračně žvatlá a neustále někam padá. Nechybí ani jednoduché postavy v podobě zvířat, která jsou více, či méně sympatická a roztomilá. Dospělé publikum potěší několik vtipných odkazů na slavné filmy, kterých je ale málo, svižné tempo, krátká stopáž a vždy spolehlivě zdařilá hudba Hanse Zimmera. Ideální víkendová záležitost pro celou rodinu.

Zajímavost: Džungle ve filmu je inspirována dílem francouzského impresionistického malíře Henri Rousseaua.

Oficiální trailer filmu Madagaskar / Madagascar
John Wick 2 (John Wick: Chapter 2) (sobota 11. 5., Prima, 22.15 - 00.45 / neděle 12. 5., Prima Max, 22.10 - 00.45)

Český plakát filmu John Wick 2 / John Wick: Chapter 2Dva roky staré pokračování úspěšného akčního snímku je de facto totéž co jeho předchůdce. Režírující Chad Stahelski je v něm stejně nekompromisní a znovu servíruje vskutku brutální akci s množstvím headshotů, což diváky vrací někam do poloviny devadesátých let. Záležet si dal i na atmosféře a celkové mytologii vytvořené kolem tajemného společenství zabijáků. Radost pak udělá i celková choreografie akčních scén, která vygraduje v naprosto precizní závěrečné přestřelce v zrcadlovém labyrintu. V hlavní roli se znovu objeví charismatický Keanu Reeves, vedle kterého ty nejvýraznější role ztvárnili Peter StormareIan McShane, nechybí ale ani Laurence FishburneBridget MoynahanJohn Leguizamo nebo Common. Zamrzí jen lehce přetažená stopáž a absence charismatičtějšího záporáka. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Reeves tři měsíce trénoval bojová umění judo a jiujitsu.

Český trailer filmu John Wick 2 / John Wick: Chapter 2
Hrátky s čertem (neděle 12. 5., Nova, 11.50 - 13.25)

Plakát filmu  / Hrátky s čertemOblíbená československá pohádková komedie vznikla ve druhé polovině padesátých let, proto je skoro zázrak, že se později zařadila mezi klasiky a je tak vydařená. Režisér a spoluscenárista Josef Mach v ní vycházel z divadelní předlohy Jana Drdy a právě na divadelnost vsadil úplně nejvíc. Celý snímek je totiž natáčen v přiznaných kulisách z dílny Josefa Lady, které mu dodávají velmi specifické kouzlo a atmosféru. Vzhledem k době vzniku je samozřejmá i značná a sytá barevnost, která skutečně hodně vyniká. Neobvyklý je i samotný příběh, který sice na první pohled vypadá neškodně, skrývá se v něm ale docela dost sofistikovaných jinotajů a metafor, které do budovatelské doby rozhodně nepatřily. V hlavní roli exceluje neodolatelný Josef Bek, jemuž zdatně sekundují Eva KlepáčováAlena VránováFrantišek SmolíkJaroslav Vojta nebo Josef Vinklář. Je třeba ale počítat s určitou kýčovitostí a naivností. Československá klasika.

Zajímavost: Dva roky před vznikem filmu byla na motivy stejné hry napsána a odvysílána hra rozhlasová.

Ukázka z filmu Hrátky s čertem
Rezistence (Insurgent) (neděle 12. 5., Prima Cool, 20.00 - 22.25 / úterý 14. 5., Prima Max, 00.45 - 07.45)

Český plakát filmu Rezistence / InsurgentSci-fi thriller je prostřední částí young adult trilogie, podle čehož také vypadá. Na režijní sesli usedl rutinér Robert Schwentke, který neřešil vůbec nic a už tak vratce předestřený fikční svět nedává smysl vůbec, neboť se místo děje soustředil na neustálou akci, která tedy není nikterak nápaditá, ale má tempo a odsýpá. Záležet si dal i na vizuální stránce, která je skutečně propracovaná a většina efektů je ohromující, navíc se k nim přidává zajímavá kamera Floriana Ballhause. Za zmínku určitě stojí i velmi obstojná atmosféra blízké budoucnosti. V hlavní roli se opět objeví Shailene Woodley a nevýrazný Theo James, dále pak nechybí Ansel Elgort, Kate Winslet, Miles Teller nebo Jai Courtney. Při nižších nárocích poměrně slušná žánrovka, o níž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Winslet se kvůli filmu nechala obarvit na hnědo.

Český trailer filmu Rezistence / Insurgent
Strážní loď Sand Pebbles (The Sand Pebbles) (neděle 12. 5., ČT2, 21.45 - 00.30)

Plakát filmu Strážní loď Sand Pebbles / The Sand PebblesV našich končinách téměř neznámé a na osm Oscarů nominované drama z druhé poloviny šedesátých let potěší především milovníky klasických oldschoolových filmů, které se dnes už nevidí a netočí. Režírující Robert Wise v něm rozhodně nikam nespěchá a na monstrózní ploše tří hodin rozehrává na první pohled neatraktivní, na ten druhý ale nesmírně zajímavý a silný příběh s propracovanou psychologií postav. Soustředí se na detailní vykreslení exotické atmosféry a propletených vztahů, nechybí ani nádherná kamera, která nešetří velkolepými záběry a epická hudba Jerryho Goldsmithe. V hlavních rolích září na Oscara nominovaní Steve McQueen a Mako, které doplňují mimo jiné Richard Attenborough, Richard Crenna nebo Candice Bergen. Vzhledem ke stáří filmu je potřeba počítat s určitou naivností a trochu zbytečnou melodramatičností. Neznámá klasika.

Zajímavost: Studio po letech přiznalo, že v jednu chvíli chtělo film zcela stopnout, protože jeho natáčení se začalo nebezpečně prodražovat a protahovat.

Originální trailer filmu Strážní loď San Pebbles / The Sand Pebbles
Koudelka fotografuje Svatou zemi (úterý 14. 5., ČT art, 22.00 - 23.15)

Plakát filmu  / Koudelka fotografuje Svatou zemiNěmecko-český dokument funguje tak napůl a ne každého uspokojí. Debutující režisér Gilad Baram v něm sleduje českého fotografa Josefa Koudelku, který vyrazil fotografovat do Izraele a ve chvílích, kdy se tvůrci věnují fotografování, hledání toho správného záběru a světla a nechávají promlouvat vizuální stránku, je snímek nejzajímavější. Bohužel se v něm ale nevyvarují doprovodných komentářů, které reagují na palestinsko-izraelský konflikt, jenže jsou mnohdy neujasněné, jednostranné a neznalému divákovi vůbec nic neřeknou a nepoodhalí důležité historické skutečnosti. Vzhledem ke krátké stopáži, poměrně svěžímu tempu a části, kde se mluví o fotografování, je ale ve výsledku snímek snesitelný a relativně zdařilý. Tip pro fotografy.

Zajímavost: Snímek se natáčel pět let.

Originální trailer filmu Koudelka fotografuje Svatou zemi

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Gentlemani (23.02.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Box office: Bob Marley poráží Madam Web (19.02.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Madam Web (16.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu