Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Captain Marvel

Recenze: Captain Marvel – první a nejmocnější ústřední hrdinka MCU?

Vydáno: 06.03.2019 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: Falcon

Dvacátý první film v sáze Marvel Cinematic Universe do ní svižným způsobem a vtipně roubuje řadu aspektů z minulosti a připravuje půdu pro Avengers: Endgame.

Captain MarvelRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 06.03.2019 10:30. Dvacátý první film v sáze Marvel Cinematic Universe do ní svižným způsobem a vtipně roubuje řadu aspektů z minulosti a připravuje půdu pro Avengers: Endgame. Hodnocení: 4

Captain Marvel

Captain Marvel
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 2019 , 123 min.

Režie: Anna Boden, Ryan Fleck
Scénář: Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-Dworet, Nicole Perlman, Meg LeFauve, Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-Dworet
Kamera: Ben Davis
Herci: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Jude Law, Annette Bening, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan, Clark Gregg, Rune Temte, Algenis Perez Soto, Mckenna Grace, , Matthew Maher

Česká premiéra: 07.03.2019

Distributor: Falcon

Captain Marvel hodnocení na Kinobox.cz: 61.14 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zdá se to neuvěřitelné, ale cesta, na kterou nás před více než deseti lety uvedl Iron Man, se alespoň zdánlivě začíná chýlit ke konci (tedy přinejmenším ke konci své třetí fáze ze tří, které byly kdysi představeny). Čtvrtý film týmovky Avengers již klepe na dveře, a proto po zničující porážce, kterou uštědřil vesmíru Thanos v Avengers: Infinity War, musela přijít jakási tajná zbraň. Už potitulková scéna na ni záhadně upozornila, avšak teprve později se komiksovým neznalcům odhalilo, že má jít o hrdin(k)u jménem Captain Marvel. Tento alias si však v průběhu spletité komiksové historie osvojila celá řada lidí a bytostí.

Brie Larson ve filmu Captain Marvel / Captain MarvelNový film, který čerpá z této historie způsobem sobě vlastním, si vzal na paškál hrdinku, která se Captain Marvel stala až relativně nedávno – pilotku Carol Danversovou. Filmové osudy této historicky první ženské ústřední hrdinky byly svěřeny dvojici režisérů Anně Boden (historicky první režisérka v rámci MCU) a Ryanovi Fleckovi. Protože logicky vyvstává otázka, zda je moudrý krok dělat příběh o nové klíčové postavě těsně před velkým finále, byl tento snímek od počátku velmi bedlivě sledován.

Captain Marvel, jakožto film s mnoha dalšími prvenstvími (kupříkladu ještě např. první film MCU po smrti Stana Leeho, první film MCU, který nebude na Netflixu, ale přímo na službě Disney+) se již před premiérou až nezdravé pozornosti ze strany rádoby fanoušků a internetových trollů s misogynními názory na to, jakého pohlaví by měli titulní superhrdinové být. Vlna útoků eskalovala až do té míry, že server Rotten Tomatoes změnil systém uživatelského hodnocení před premiérou filmu, tedy zájmu o film, které bylo na serveru extrémně nízké (ačkoli rekordní předprodeje vstupenek hovoří o opaku). Ve své podstatě jde možná ještě o větší kauzu, než která se strhla okolo Wonder Woman z konkurenční stáje Warner Bros/DC.

Jude Law, Brie Larson ve filmu Captain Marvel / Captain MarvelPříběh odehrávající se v polovině 90. let minulého století nás zastihuje uprostřed války mezi znepřátelenými mimozemskými druhy. Jednou ze zúčastněných organizací je mocné Impérium Kree, jež se se svými jednotkami Hvězdných sil snaží rozdrtit znepřátelené Skrully, kteří svoji schopnost brát na sebe cizí podobu využívají k tajné invazi světů. Další v pořadí na tuto infiltraci je planeta Terra neboli Země. Do konfliktu se zaplétá i mladá žena jménem Carol Danversová (Brie Larson) a také jistý Nick Fury (Samuel L. Jackson), agent americké vládní organizace S.H.I.E.L.D.

Přirovnávat nový film právě k Wonder Woman je možná zdánlivě intuitivní, ale nikoli zcela správné, protože oba dva snímky jsou i jinak velice rozdílné. Zatímco Wonder Woman je jakousi kombinací marvelovských filmů Thor a Captain America: První Avenger, kdy jde o válečný příběh s prvky kulturního šoku, Captain Marvel na to jde malinko jinak. Příběh se odehrává v minulosti, retro prvky tam tedy určitě jsou, nicméně devadesátky nejsou zase tak vzdálené, aby z toho šlo vycházet nosnými tématy. Film tak v jistých chvílích připomíná i devadestkové filmy jako Total RecallTerminátor 2: Den zúčtování nebo Den nezávislosti. Jiná věc je to, že právě zasazení děje do 90. let budí řadu otázek v kontextu celého MCU. Proč takto důležitá (a mocná) postava nezasáhla do událostí dříve než v posledním filmu třetí fáze celé ságy? Odpověď je částečně vysvětlena v doprovodném komiksu k filmu, ale ve filmu samotném to je řečeno pouze v náznacích (a neodcházejte před závěrečnými titulky!).

Zatímco Wonder Woman byla od počátku své komiksové historie silná ženská postava, Captain Marvel byl původně mužský hrdina a Carol Danversová byla v „dřevních dobách“ komiksů Marvelu pouze vedlejší postavou, specificky pak objektem romantických snah hlavního hrdiny a občasnou „dámou v nesnázích“. Roli Captain Marvel převzala za komplikovaných okolností až mnohem později společně s emancipací, která se u ní v komiksech vyvinula postupně. Právě téma emancipace je důležité i pro tento film a ve zhuštěné podobě je to něco, co šovinismu internetových haterů dvakrát nelahodí.  

Brie Larson ve filmu Captain Marvel / Captain MarvelPříběh je vyprávěn lineárně, avšak obsahuje značné množství vzpomínek na předchozí události. Ty jsou podány dostatečně přehledně, takže po naprostou většinu času není pochyb, kde a kdy se právě nacházíme. Z hlediska tónu film výrazně nevybočuje z pojetí, které má většina marvelovských spektáklů. Tím se také liší od Wonder Woman, která svým pojetím naopak vybočovala výrazně. Humoru je tu dost, ale film si jen málokdy odskočí za hranici „řachand“ typu Strážci Galaxie nebo Thor: Ragnarok.

Pokud jde o samotnou Brie Larson, pak musím říct, že jsem ji z minulých filmů příliš nemusel, zde však musím říct, že se role Carol Danversové zhostila se ctí. Digitálně omlazený Samuel L. Jackson je tradičně výborný a je velice zajímavé porovnat jeho postavu s pozdějším ředitelem S.H.I.E.L.D.u. V této souvislosti mě napadá, že podobné omlazení jsme už v MCU viděli v případě filmů Captain America: Občanská válka, Ant-ManStrážci Galaxie Vol. 2 či Ant-Man a Wasp. To však byly pouze vzpomínky. Teprve v Captain Marvel jde o omlazení v rámci celého filmu a ukazuje se, že technologie pokročila a že to může fungovat.

Jude Law je ve své roli sice dobrý, ale nijak zvlášť výrazný či zapamatovatelný, což, pravda, možná souvisí s tím, že k němu jako herci mám osobně neutrální vztah. Vůbec problémem celého filmu je absence pořádné záporné postavy (ale uznávám, že každý nemůže být Thanos). Ben Mendelsohn, který je v poslední době dost v kurzu, předvádí svou obvyklou arogantní až výhružnou, přesto však ironicky vtipnou hereckou polohu, která mě však pořád ještě neomrzela, takže za mě palec nahoru. V příběhu se pochopitelně objeví postavy, které jsme už viděli v předchozích, avšak chronologicky následujících filmech. Příkladem je třeba agent Phil Coulson (Clark Gregg) z první fáze MCU, Ronan Žalobce (Lee Pace) a Korath Pronásledovatel (Djimon Hounsou), oba z prvních Strážců Galaxie. Ti všichni se však v příběhu pouze mihnou.

Brie Larson ve filmu Captain Marvel / Captain MarvelHovořit o vizuální složce filmu je skoro zbytečné, jelikož se jedná o naprosto bezchybnou práci od efektů schopností Captain Marvel a proměn Skrullů až po již zmíněné digitální omlazení postav. Četné flashbacky jsou překvapivě dynamické a je vidět, že si tvůrci byli vědomi nutnosti je nějak ozvláštnit. Rovněž výprava je znamenitá a výlet do devadesátých let se poměrně vydařil (byť, jak už jsem psal výše, nejde o takový skok v porovnání se současností). Dobu pěkně vykresluje i hudba, kdy tvůrci do filmu zakomponovali hned několik klasických „vypalovaček“, které trochu netypicky tvoří i podkres akčních scén (naposledy jsme něco podobného viděli ve filmu Thor: Ragnarok). Hudba od turecké skladatelky Pinar Toprak (stojí i za hudbou k megapopulární hře Fortnite) je také celkem padnoucí. Český dabing se dle mého názoru opět povedl, Hana Vagnerová na Carol Danversovou sedne pěkně a na tolik kontroverzního, ale jinak výborného Vladimíra Kratinu v roli Nicka Furyho se určitě po dvou filmech také dalo zvyknout.


V celkovém zhodnocení pak musím film pochválit, jde o pěknou svěží podívanou, kterou jde díky časovému zařazení vnímat i do značné míry jako samostatný příběh, což je u dvacátého prvního filmu skoro zázrak. Na své si však přijdou i dlouholetí fanoušci MCU a pár pomrknutí je ve filmu schováno i na komiksové fanoušky. Jakožto poslední nádech před ponořením do vod čtvrtých Avengers lze film vřele doporučit.

Český trailer k filmu Captain Marvel

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Fortnight vs Fortnite (Tomášek, 06.03.2019 23:11) Reagovat

    Když je něco megapopulární, tak by to měl autor znát a neplést si to s "14 dny" :-). Jinak moc hezky napsané!

    • Re: Fortnight vs Fortnite (Pavel Klimeš, 07.03.2019 09:07) Reagovat

      Autor to zná, systém automatických oprav však nikoli. :-) Každopádně se omlouvám, měl jsem si té změny všimnout. A díky za pochvalu zbytku článku.

  • CINEMOVIES.XYZ (ropid, 30.07.2019 19:47) Reagovat

    Skvělý film, ale tohle je špatná kopie! Našel jsem kopii, která je mnohem lepší než tento film. Myslím, že někteří z vás to chtějí vidět také!

    Tady sleduji ➡ CINEMOVIES.XYZ

  • . (Jakub, 05.07.2020 21:07) Reagovat

    Ve kterém filmu se stane Carol Danversova super hrdinkou

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Marvels propadly (13.11.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Dcera divočiny (13.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Marvels mají nový trailer (21.07.2023 18:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu