Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Zlatý glóbus 2

Téma: Zlatý glóbus část 2: 1981-2017

Vydáno: 16.12.2018 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Vedle Oscarů je nejslavnější filmovou cenou Zlatý glóbus, který od roku 1944 udílí Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pokračování první části.

80. léta

39. ročník ovládla komedie Arthur, která získala čtyři ceny. Smůlu měl Formanův Ragtime, který vyšel ze sedmi nominací naprázdno. Podobnou smůlu pak měl i u Oscarů. Alan Alda získal za roli v komediálním seriálu M*A*S*H už svůj pátý Zlatý glóbus. Cenu za Nejlepší zahraniční film získalo drama Ohnivé vozy, které pak získalo Oscara za Nejlepší film. Filmem 40. ročníku bylo britsko-indické drama Gándhí, které proměnilo všech pět nominací. Vzhledem k tomu, že šlo o neamerický film, nebyl nominován v kategorii Nejlepší film - drama (vyhrál E.T. - Mimozemšťan), ale v kategorii Nejlepší zahraniční film. 
Ben Kingsley vyhrává Zlatý glóbus jako objev rok ve filmu Gándhí

41. ročník byl ve znamení filmů Cena za něžnost a Jentl. Oba snímky obdržely šest nominací. Cena za něžnost pak získala tři glóby. Jentl získal dvě ceny. Barbra Streisand byla první (a dosud jedinou) ženou, která získala ocenění za Nejlepší režii. V televizních kategoriích uspěla minisérie Ptáci v trní se čtyřmi cenami z osmi nominací. 42. ročník patřil opět Miloši Formanovi, který uspěl se svým Amadeem a také filmu Cesta do Indie, který stejně jako Amadeus získal tři ceny. 
Barbra Streisand vyhrává Zlatý glóbus za režii filmu Jentl
43. ročník ovládla krimikomedie Čest rodiny Prizziů se čtyřmi cenami. Herečka Kathleen Turner získala znovu Zlatý glóbus jako Nejlepší herečka v komedii. Minulý rok ji získala v komedii Honba za diamantem. V televizních kategoriích uspěly seriály Miami Vice a The Golden Girls, oba získaly dvě ceny.

44. ročník ovládly filmy Četa se třemi, Mise se dvěma a Hana a její sestry s jednou cenou. V televizních kategoriích se prosadily dvě herecké legendy, Loretta Young a Olivia de Havilland. 45. ročník patřil historickému eposu Poslední císař, který získal čtyři ceny. V televizních kategoriích uspěly seriály L.A. Law a The Golden Girls

Oliver Stone přebírá Zlatý glóbus za režii filmu Četa

Filmem 46. ročníku se stala komedie Podnikavá dívka se čtyřmi cenami. Sigourney Weaver si kromě ceny za Nejlepší vedlejší roli v Podnikavé dívce odnesla i cenu za Nejlepší hlavní herečku v dramatu Gorily v mlze. Stejnou cenu ale získaly ještě Jodie Foster ve Znásilnění a Shirley MacLaine ve filmu Madame Sousatzká. Se čtyřmi glóby ovládl 47. ročník válečný film Narozen 4. července. Následovalo drama Řidič slečny Daisy se třemi cenami.  
Vyhlášení nejlepších hereček za rok 1989

48. ročník ovládl western Tanec s vlky se třemi cenami a komedie Zelená karta se dvěma glóby. Cenu si odnesli Gérard Depardieu v Zelené kartě a Julia Roberts za Pretty Woman. Seriál Městečko Twin Peaks získal tři Zlaté glóby.
Gerard Depardieu přebírá Zlatý glóbus za film Zelená karta

90. léta

49. ročník neměl jednoznačného vítěze. Dva glóby získal Král Rybář. Nejlepšími filmy byly vyhlášeny gangsterka Bugsy (drama) a animák Kráska a zvíře (komedie, muzikál). Cenu za režii získal Oliver Stone za JFK.

50. ročník ovládlo drama Vůně ženy se třemi glóby. Al Pacino za něj získal svůj druhý glóbus. Dvě ceny získal western Nesmiřitelní a dvě ceny získal i satirický portrét Hollywoodu Hráč. V televizních kategoriích se prosadily seriály Zapadákov a Roseanne.  

Robin Williams přebírá Zlatý glóbus za film Král rybář
51. ročník patřil dramatu o holocaustu Schindlerův seznam, které přineslo první glóbus Stevenu Spielbergovi. Svůj už čtvrtý Zlatý glóbus získal Robin Williams, který mu přinesla hlavní role v komedii Mrs. Doubtfire - Táta v sukni. V televizních kategoriích uspěly seriály Policie New York a Show Jerryho Seinfelda.

52. ročník patřil filmům Forrest Gump a Lví král, oba získaly shodně po třech cenách. V televizních kategoriích uspěla Helen Hunt, která získala cenu za seriál Jsem do tebe blázen. Tu pak dostala ještě dvakrát. 

Steven Spielberg přebírá Zlatý glóbus za Schindlerův seznam
53. ročník přinesl dva glóby filmu Rozum a cit. Pětioscarové Statečné srdce získalo cenu jen za režii. Za komediální seriál Cybill získala Zlatý glóbus herečka Cybill Shepherd.

54. ročník opanoval muzikál EvitaMadonna získala hned dvě ceny za Nejlepší herečku a Nejlepší píseň. Miloš Forman získal třetí glóbus za režii filmu Lid versus Larry Flynt. Nejlepším cizojazyčným filmem byl Kolja. Televizním kategoriím dominoval seriál Akta X se třemi glóby. 

Madonna přebírá Zlatý glóbus za film Evita
55. ročník patřil filmům Titanic se čtyřmi a Lepší už to nebude se třemi glóby. V televizních kategoriích byli oceněni Michael J. Fox za seriál Všichni starostovi muži a Calista Flockhart za seriál Ally McBeal

56. ročník si ceny rozdělily filmy Zamilovaný Shakespeare a Truman Show, oba získaly po třech glóbech. Dva glóby získal válečný film Zachraňte vojína Ryana, který přinesl druhý glóbus za režii Stevenu Spielbergovi. Za televizní film Gia získaly dva Zlaté glóby herečky Angelina Jolie a Faye Dunaway

Jack Nicholson přebírá Zlatý glóbus za film Lepší už to nebude

57. ročník ovládla Americká krása se třemi glóby. Angelina Jolie získala svůj druhý glóbus, tentokrát za filmovou roli v dramatu NarušeníTom Cruise získal už třetí glóbus za epický snímek Magnolia. Čtyři ceny získal televizní seriál Rodina Sopránů. Dva glóby získal populární komediální seriál Sex ve městě.
Tom Cruise přebírá Zlatý glóbus za film Magnolia

58. ročník neměl jasného vítěze. V kategorii nejlepší film vyhrál Gladiátor (drama) a Na pokraji slávy (komedie/muzikál). Čtvrtý glóbus dostal Tom Hanks za film Trosečník. Za nejlepší režii byl oceněn Ang Lee za film Tygr a drak. V televizních kategoriích uspěl Robert Downey Jr. za seriál Ally McBealSarah Jessica Parker za Sex ve městě
Zlatý glóbus za Nejlepší film pro film Gladiátor

00. léta

59. ročník patřil filmům Čistá duše a Moulin Rouge. První dostal čtyři, druhý tři glóby. V televizních kategoriích uspěly seriály Odpočívej v pokoji a Sex ve městě. Oba získaly po dvou cenách. Mezi herci uspěli například Kiefer Sutherland v seriálu 24 hodin nebo James Franco jako James Dean.
James Franco přebírá Zlatý glóbus za film James Dean

V 60. ročníku zvítězil muzikál Chicago se třemi cenami. Úspěšné bylo také drama Hodiny se dvěma cenami. Nicole Kidman za něj získala už třetí glóbus. Svůj šestý a poslední glóbus získal Jack Nicholson za drama O Schmidtovi. Oceněn byl i Martin Scorsese za režii filmu Gangy New Yorku. Ocenění se dočkala Jennifer Aniston za seriál Přátelé a Kim Cattrall za Sex ve městě.  
Martin Scorsese přebírá Zlatý glóbus za režii filmu Gangy New Yorku

61. ročník opanoval Pán prstenů: Návrat krále se čtyřmi cenami. Tři ceny získal snímek Ztraceno v překladu. V televizních kategoriích výrazně zabodovala minisérie Andělé v Americe s pěti glóby, mimo jiné pro herce Al Pacina a Meryl Streep. Uspěl také Ricky Gervais se svou komediální sérií Kancl.
Bill Murray přebírá Zlatý glóbus za film Ztraceno v překladu

62. ročník patřil filmům Letec se třemi a Bokovka se dvěmi cenami. Dvě ceny ale získaly také filmy Na dotek a Million Dollar Baby. Svůj první glóbus dostal Leonardo DiCaprio. V televizní sekci uspěl seriál Zoufalé manželky a televizní film Život a smrt Petera Sellerse.
Leonardo DiCaprio přebírá Zlatý glóbus za film Letec
63. ročník ovládl snímek Zkrocená hora, který získal čtyři Zlaté glóby. Svůj druhý glóbus získal jeho režisér Ang Lee. Se třemi glóby následovalo hudební drama Walk the Line. Dva glóby získala televizní minisérie Empire Falls. Svůj třetí a poslední glóbus za něj dostala herecká legenda Paul Newman.

Joaquin Phoenix přebírá Zlatý glóbus za film Walk the Line

64. ročník patřil komedii Dreamgirls, která obdržela tři ceny. Dva glóby pak obdrželo drama Královna. Herečka Helen Mirren si ten večer odnesla hned dva glóby. Jeden za Královnu a druhý za televizní minisérii Elizabeth I, kde hrála královna Alžbětu. Svůj druhý glóbus získal Martin Scorsese. Bylo to za krimi Skrytá identita
Helen Mirren přebírá Zlatý glóbus za film Královna

65. ročník, který se měl tradičně konat 13. ledna 2008 v Hollywoodu, poznamenala stávka scenáristů. Slavnostní předávání se tedy nekonalo. Vítězové byli ohlášeni na tiskové konferenci. Nejlepšími filmy byly vyhlášeny Pokání a Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street. Zlatého glóbu se konečně na osmý pokus dočkal Johnny Depp. Oceněny byly ještě filmy Tahle země není pro starý a Skafandr a motýl. V televizních počinech byly oceněn televizní snímek Longford a seriál Šílenci z Manhattanu
Johnny Depp vyhrává Zlatý glóbus za film Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

66. ročník už se opět konal v běžném termínu a obvyklém místě v Beverly Hills. Vítězem se stalo drama Milionář z chatrče, které získalo čtyři ceny. Svůj první a jediný glóbus získal herec Mickey Rourke za drama Wrestler. Herečka Kate Winslet získala glóby v obou kategoriích, v nichž byla nominována. Za hlavní roli ve filmu Nouzový východ a za vedlejší roli v dramatu PředčítačHeath Ledger získal Zlatý glóbus za Nejlepší vedlejší roli ve filmu Temný rytíř posmrtně. V televizních kategoriích se se čtyřmi glóby prosadil televizní film John Adams. Ocenění za něj si převzali herci Paul GiamattiLaura Linney a Tom Wilkinson
Mickey Rourke přebírá Zlatý glóbus za film Wrestler

67. ročník neměl jasného vítěze. Tři filmy - AvatarVzhůru do oblak a Crazy Heart získaly po dvou glóbech. V televizních kategoriích si po dvou cenách odnesly seriály Grey Gardens a Dexter. Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní přínos získal Martin Scorsese.
James Cameron přebírá Zlatý glóbus za film Avatar

68. ročník zvítězilo drama The Social Network, které získalo čtyři glóby. Po dvou cenách získaly filmy Fighter a Děcka jsou v pohodě. V televizních kategoriích uspěly seriály Glee a Impérium - Mafie v Atlantic City. Cenu za celoživotní přínos filmovému umění získal Robert De Niro
Robert De Niro přebírá cenu za celoživotní přínos

10. léta

69. ročník uváděl znovu Ricky Gervais. Vítězem se stal The Artist, který získal tři glóby. Uspěl i snímek Děti mojeGeorge Clooney za něj získal svůj třetí glóbus. Už osmý glóbus si za film Železná lady odnesla Meryl Streep. V televizních kategoriích byl oceněn seriál Ve jménu vlasti  a herci Peter Dinklage z Her o trůny nebo Jessica Lange z American Horror Story
Meryl Streep přebírá Zlatý glóbus za film Železná lady

70. ročník ocenil muzikál Bídníci třemi glóby. Dva glóby získal western Nespoutaný Django a drama ArgoBen Affleck si odnesl glóbus za Nejlepší režii. Quentin Tarantino za Nejlepší scénář. Tři glóby získal seriál Ve jménu vlasti a televizní film Prezidentské volby. Dvě ceny dostal seriál Glee.
Quentin Tarantino přebírá Zlatý glóbus za film Nespoutaný Django

71. ročník ovládl krimifilm Špinavý trik se třemi glóby. Dva získalo drama Klub poslední naděje. V televizních kategoriích byli oceněni seriál Perníkový tátaBrooklyn Nine-Nine a televizní film Liberace. Cenu získali Michael DouglasBryan CranstonAndy Samberg nebo Robin Wright za seriál Domek z karet
Jared Leto přebírá Zlatý blóbus za film Klub poslední naděje

72. ročník bylo oceněno drama Chlapectví třemi glóby. Dva glóby získala dramata Birdman a Teorie všeho. V televizních kategoriích bodovaly seriály FargoThe Affair a Transparent. Glóby si odnesli například Kevin Spacey nebo Billy Bob Thornton.
Kevin Spacey přebírá Zlatý glóbus za Domek z karet

73. ročník. K moderování se vrátil počtvrté Ricky Gervais. Tomuto ročníku dominoval REVENANT Zmrtvýchvstání se třemi glóby. Dvě ceny si odnesli Marťan a Steve Jobs. Svůj čtvrtý glóbus získala Kate Winslet. První glóbus získal Sylvester Stallone za vedlejší roli ve filmu Creed. V televizních kategoriích uspěly seriály Mr. Robot a Mozart in the Jungle. Z herců byli oceněni například Christian Slater a Lady Gaga.   
Sylvester Stallone přebírá Zlatý glóbus za film Creed

74. ročník moderoval Jimmy FallonLa La Land získal rekordních sedm glóbů, což je vůbec nejvíc, kolik jeden film v celé historii glóbů získal. Dvě ceny získal film Elle. V televizních kategoriích uspěla minisérie Noční recepční, za který získali cenu herci Hugh LaurieTom Hiddleston a Olivia Colman a seriály The CrownAtlanta a American Crime Story - The People v. O.J. Simpson
Emma Stone přebírá Zlatý glóbus za film La La Land


75. ročník ovládlo drama Tři billboardy kousek za Ebbingem, které získalo čtyři ceny. Po dvou si odnesly filmy Lady Bird a Tvář vody. Televizní kategorie ovládl seriál Sedmilhářky se čtyřmi cenami. Tři z nich byly pro herce Lauru Dern, Nicole Kidman a Alexandra Skarsgårda. Následovaly seriály Příběh služebnice a The Marvelous Mrs. Maisel se dvěma glóby.  
Gary Oldman přebírá Zlatý glóbus za film Nejtemnější hodina

Vítězové 76. ročníku budou vyhlášeni 6. ledna 2019. S šesti nominacemi vede drama Vice a Assassination of Gianni Versace: American Crime Story se čtyřmi.

ZLATÉ GLÓBY - NĚKTERÁ NEJ


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu