Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 14. 7. 2017 - 20. 7. 2017

TV tipy: Alfréd Veliký předvádí špinavý trik, aby se s Kate a Leopoldem dostal na horskou dráhu

Vydáno: 14.07.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny jsou v plném proudu, v televizi tudíž nemůžete čekat nějak zásadní snímky. Tipem týdne je tentokráte premiéra oceňovaného dramatu Špinavý trik, kolem kterého se objevují více, či méně známé a povedené žánrovky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Únos (The Factory) (sobota 15. 7., Prima, 22.15 - 00.25 / neděle 16. 7., Prima Max, 22.55 - 01.05)

Plakát filmu Únos / The FactoryPod titulem Odpočet smrti najdete v programu tuctovější americko-kanadsko-francouzský thriller, který hodně připomíná žánrovky, které se točily v devadesátých letech. Režisér a scenárista Morgan O'Neill v něm spoléhá na atraktivní kriminální příběh, potemnělou atmosféru, relativně solidní tempo, slušné napětí a rutinní akci. Ústřední zápletka asi překvapí jen málokoho, ačkoli závěrečnou pointu, která je tedy hodně za vlasy přitažená, nemusí odhadnout ani ten nejzkušenější divák. Výsledku tak nejvíce škodí minimum tvůrčí invence a odvahy, absence jakékoli déle zapamatovatelné scény a logiky, která v mnoha scénách vskutku nefunguje. V titulní roli se představí velmi dobrý John Cusack, jehož doplňují ještě třeba Jennifer Carpenter, Dallas Roberts nebo Mae Whitman. Typická víkendová jednohubka.

Zajímavost: Film se točil už v roce 2008, premiéru si ale odbyl až o čtyři roky později, ve většině zemí šel navíc rovnou na video.

Oficiální trailer filmu Únos / The Factory
Špinavý trik (American Hustle) (neděle 16. 7., Prima Max, 20.00 - 22.55 / úterý 18. 7., 00.45 - 08.15)

Český plakát filmu Špinavý trik / American HustleČtyři roky staré a na deset Oscarů nominované kriminální drama je v zámoří hodnoceno o dost lépe než u nás. Asi není těžké přijít na to, proč tomu tak je, neboť režisér a spoluscenárista David O. Russell je tentokrát nejslabší článek štábu, protože postrádá invenci a jede víceméně na jistotu. Přehnal to i se stopáží, která je zbytečně přetažená, protože první polovina se hodně vleče a je dost nezajímavá až nudná, v té druhé se naštěstí vše změní a děj, ačkoli strašlivě překombinovaný, začne nabírat obrátky a přidá se i svižné tempo. Potěší také velmi příjemný soundtrack Dannyho Elfmana a téměř dokonalá dobová a retro atmosféra. Hlavním trumfem je ovšem obsazení, v němž excelují na Oscara nominovaní Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams a Jennifer Lawrence a právě tento kvartet drží film nad vodou ve slabších chvilkách. Přes všechny výtky tip týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Bale musel kvůli roli nabrat zhruba osmnáct kilogramů.

Český trailer filmu Špinavý trik / American Hustle
Alfréd Veliký (Alfred the Great) (neděle 16. 7., ČT2, 22.10 - 00.10)

Plakát filmu Alfréd Veliký / Alfred the GreatNejen u nás neznámé britské historické drama z konce šedesátých let je dnes už spíše raritní a opravdu staromódní záležitostí. Režírující Clive Donner v něm ohromí především na svou dobu syrovými a realistickými akčními scénami a celkovou snahou o historickou věrohodnost, která ale zároveň podléhá určitému zromantizování. Většinu trochu přehnané stopáže ovšem tvoří dialogy, které nepostrádají náboj, ale modernímu divákovi už se můžou zdát zbytečné a příliš jim nepomáhá ani záměrně pomalé tempo a až divadelní komorní atmosféra, která se soustředí na postavy. Rozpačitější dojmy povětšinou rozptýlí výborné obsazení, v němž se objevují vynikající David Hemmings a Michael York, jimž zdatně sekundují Prunella Ransome, Colin Blakely, Ian McKellen nebo Peter Vaughan. Tip pro milovníky starých a "poctivých" historických snímků.

Zajímavost: McKellen ve filmu herecky debutoval.

Ukázka z filmu Alfréd Veliký / Alfred the Great
Kaos (Kaos) (úterý 18. 7., ČT art, 21.05 - 00.10)

Plakát filmu Kaos / KaosItalské komediální drama z poloviny osmdesátých let nepatří u nás k těm nejvysílanějším, což je dáno jednak jeho náročností a také jeho monstrózní délkou přesahující tři hodiny. Režírující sourozenci Paolo Taviani a Vittorio Taviani v něm ve čtyřech kvalitativně vyrovnaných povídkách vzdávají hold Sicílii a Luigimu Pirandellovi, jehož rozsáhlý cyklus Novely na celý rok adaptují. Uchvátí především unikátní atmosférou specifického italského kraje, velmi citlivým kombinováním humorných a vážných až tragických scén a také precizním zachycením obyčejného života obyčejných lidí. K vynikajícímu dojmu pak přispěje i obsazení neznámými tvářemi, krásná kamera a hudba. Patříte-li k tolerantnějším divákům, kterým nevadí pomalé tempo, dlouhá minutáž a rádi přemýšlíte, je tenhle tip přesně pro vás.

Zajímavost: Knižní předloha vyšla v roce 1922, Pirandello ji ale psal mezi lety 1901 - 1919.

Trailer filmu Kaos / Kaos
Život naruby (A Simple Twist of Fate) (středa 19. 7., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / čtvrtek 20. 7., 08.45 - 10.45)

Plakát filmu Život naruby / A Simple Twist of FateTaké komediální drama z poloviny devadesátých let se u nás příliš nereprízuje, což je svým způsobem škoda. Režírující Gillies MacKinnon se v něm spoléhá na hodně sentimentální atmosféru, pozvolné tempo a zajímavé téma, které není prvoplánově veselé. Největším překvapením ale rozhodně je, že scénář k filmu napsal a hlavní roli zahrál Steve Martin, který má daleko ke svému tradičnímu lacinému humoru a naopak vsadil na skoro seriózní příběh, který dokázal podat citlivě a především inteligentně, takže ve výsledku nejde o prvoplánovou "řachandu", což je jedině dobře. V dalších rolích se pak objeví třeba Gabriel ByrneLaura Linney nebo Catherine O'Hara. Jen je škoda, že film tolik nedrží u sebe a s přibývajícím časem je zbytečně dojemný a na emoce tlačí až moc. Příjemná podívaná.

Zajímavost: Snímek je inspirován románem Silas Marner George Eliota z roku 1861.

Ukázka z filmu Život naruby / A Simple Twist of Fate
Fruitvale (Fruitvale Station) (středa 19. 7., ČT art, 21.40 - 23.00 / pátek 21. 7., 00.10 - 01.35)

Plakát filmu Fruitvale / Fruitvale StationČtyři roky staré drama ve své době zválcovalo festival v Sundance, kde získalo hlavní cenu, v našich končinách je ale hodnoceno trochu jinak než ve své domovině. Je to vlastně logické, protože tehdy debutující režisér a scenárista Ryan Coogler v něm zadaptoval skutečný příběh a natočil de facto hodně manipulativní a bohužel i jednostranný snímek, který poukazuje na rasovou nespravedlnost v USA a navíc je záměrně hodně povrchní a pracuje s šablonovitými postavami. Nezaujatému divákovi tak tento přístup může pochopitelně vadit a působit vykalkulovaně, což je škoda, protože jinak vše vesměs funguje, jak má - atmosféra je uspokojující, řemeslo na hodně vysoké úrovni a několik scén je vskutku působivých a výtečně zrealizovaných. Potěší též obsazení, v němž hrají prim excelentní Michael B. Jordan a Octavia Spencer. Detaily se dočtete v naší rubrice Za horizontem.

Zajímavost: Spencer hrála ve filmu bez nároku na honorář, aby nebyl překročen stanovený rozpočet.

Oficiální trailer filmu Fruitvale / Fruitvale Station
Kate a Leopold (Kate & Leopold) (středa 19. 7., ČT2, 21.55 - 23.50)

Plakát filmu Kate a Leopold / Kate & LeopoldRomantická komedie s fantastickými prvky z počátku tisíciletí sice zdaleka nevyužívá svůj potenciál, jako příjemná podívaná (nejen) pro dva ale relativně funguje. Režisér a spoluscenárista James Mangold v ní toho příliš neřešil a zápletka s cestováním v čase mu slouží víceméně jako záminka k tuctové a ničím nevynikající romanci, která má ovšem spád, slušné tempo a také zajímavou atmosféru. Za zmínku stojí určitě i ústřední píseň od Stinga, která se dočkala oscarové nominace. V titulních rolích se objeví Meg Ryan a Hugh Jackman, mezi nimiž tedy chemie nefunguje úplně stoprocentně a zejména mužskému představiteli úloha úplně nesedla, naštěstí to ale není nijak zásadní problém. Tím je spíše celková nevýraznost a unylost filmu, s čímž také souvisí absence jakkoli déle zapamatovatelné scény. Večerní jednohubka uprostřed týdne.  

Zajímavost: Jackman kvůli roli docházel na kurzy etikety 19. století a učil se společenské tance a jízdu na koni.

Originální trailer filmu Kate a Leopold / Kate & Leopold
Horská dráha (Rollercoaster) (čtvrtek 20. 7., Nova Cinema, 17.45 - 20.00 / pátek 21. 7., 05.30 - 07.35)

Plakát filmu Horská dráha / RollercoasterU nás prakticky neznámý thriller z konce sedmdesátých let patří v subžánru ve své době populárních katastrofických filmů k těm zapomenutým a ve společnosti slavnějších titulů je na něm hodně znát, že zestárl, přesto stojí za vidění. Režírující James Goldstone v něm neměl k dispozici tak štědrý rozpočet, tudíž si nemohl dovolit nákladnou a velkolepou výpravu, šel tedy jednodušší cestou a film pojal jako psychologický souboj policisty s psychopatem. Tento přístup se vyplatil, protože se mu povedlo po celou dobu udržovat napětí a hutnou atmosféru, nejvíc ale potěší hudba, úvodní scéna havárie horské dráhy a netuctový závěr, který je příjemně ironický. V titulních rolích září George Segal a Timothy Bottoms, které v těch menších doplňují třeba Richard Widmark, Henry Fonda nebo tehdy začínající Helen Hunt. Pro milovníky oldschoolu jasný tip.

Zajímavost: Tvůrci vybírali lokace z více než dvaceti zábavních parků, nakonec natáčeli ve třech.

Originální trailer filmu Horská dráha / Rollercoaster
Noc klavíristy (čtvrtek 20. 7., Prima Max, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu  / Noc klavíristyČeskoslovenské kriminální drama působí jako točené na zakázku, protože jeho politický apel je zcela evidentní, přesto jde o slušný počin. Režisér a spoluscenárista Jindřich Polák v něm hodně spoléhá na atmosféru staré Prahy, relativně originální zápletku, co se vyšetřovatele zločinu týče, a v níž není zásadní logický lapsus a také na hodně výraznou hudbu Karla Svobody. Jak je vlastně u těchto snímků pravidlem, herecké výkony jsou vynikající a drží film nad vodou. V tomto případě můžeme mluvit zejména o titulním Václavu Voskovi a Otakaru Brouskovi st., které doplňují třeba Jan Kanyza, Dana Medřická nebo Jiří Bartoška. Jedna z těch lepších, i když pochopitelně dobově poplatných normalizačních žánrovek.

Zajímavost: Mimo Prahy se natáčelo ve Štiříně.

Ukázka z filmu Noc klavíristy
Klikař Charlie (Good Luck Chuck) (čtvrtek 20. 7., Nova, 21.25 - 23.30)

Plakát filmu Klikař Charlie / Good Luck ChuckDeset let stará americko-kanadská romantická komedie je v našich končinách mnohem lépe hodnocena než na zahraničních databázích a je typickou ukázkou tzv. guilty pleasure. Debutující režisér Mark Helfrich v ní pracuje s typicky žánrovým schématem, které ale oživuje poměrně originálním příběhem, a především pak nekorektností a nadsázkou. Právě tyto dva prvky film zachraňují, protože jinak je v něm plno hodně trapných, fádních a nepovedených vtipů, které se neštítí opravdu ničeho. Tvůrce nemá zábrany a nic mu není svaté, jenže vizuální stránka je tak atraktivní, že výsledný počin nelze úplně odstřelit, i když by si to možná zasloužil. V hlavních rolích se objeví dvojice Dane CookJessica Alba, mezi nimiž to solidně jiskří a oba jsou svým způsobem roztomilí. Dost šílená záležitost, která ale není pro každého a zároveň si toho je vědoma. Tip na vlastní nebezpečí.

Zajímavost: Ve filmu se objevilo celkem jedenadvacet tučňáků afrických.

Oficiální trailer filmu Klikař Charlie / Good Luck Chuck

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Maestro má první trailer (15.08.2023 19:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Maggie Gyllenhaal natočí Frankensteinovu nevěstu (04.08.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu