Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Doba ledová 4: Země v pohybu

Recenze: Doba ledová 4: Země v pohybu

Vydáno: 03.07.2012 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Daniel Patras | foto: Bontonfilm

Může čtvrtý díl oblíbené série nabídnout vůbec něco nového? Mnoho toho není, přesto jde o nejlepší pokračování nepřekonatelné jedničky. Znamená to však nutně podařenou animovanou taškařici? Odpověď zní ano i ne.

Doba ledová 4: Země v pohybuRecenzoval/a Daniel Patras dne 03.07.2012 07:00. Může čtvrtý díl oblíbené série nabídnout vůbec něco nového? Mnoho toho není, přesto jde o nejlepší pokračování nepřekonatelné jedničky. Znamená to však nutně podařenou animovanou taškařici? Odpověď zní ano i ne. Hodnocení: 2.5

Doba ledová 4: Země v pohybu

Ice Age: Continental Drift
Komedie / Rodinný / Dobrodružný / Animovaný
USA, 2012 , 88 min.

Režie: Steve Martino, Mike Thurmeier
Scénář: Michael Berg, Jason Fuchs, Michael Berg, Lori Forte
Kamera: Renato Falcão
Hudba: John Powell
Herci: Aziz Ansari, Joy Behar, Christopher Campbell, Alain Chabat, Ester Dean, Peter Dinklage, Aubrey Graham, Jason Fricchione, Nick Frost, Josh Gad, Ben Gleib, George Jacobs, Queen Latifah, Denis Leary, John Leguizamo

Česká premiéra: 28.06.2012

Doba ledová 4: Země v pohybu hodnocení na Kinobox.cz: 66.85 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Určitě jsem nebyl jediný, kdo sám se sebou vedl polemiku, proč by mě jako diváka měl čtvrtý díl téhle animované série vůbec zajímat. Zvlášť, když hlavní postava lenochoda začala být otravná už v jinak skvělé jedničce. Má tedy Doba ledová 4: Země v pohybu po dvou rozporuplných dílech ještě co nabídnout? Určitě má, zážitek je však opět poměrně hodně rozpačitý.
A to můžu tvrdit i s vědomím toho, že animáče pro děti je těžké hodnotit z jakéhokoliv úhlu. Má třeba smysl snímek kritizovat za to, že je plný úliteb nejmenším divákům? Nebo že celý příběh o rozpadu prakontinentu Pangea je vzhledem k časovému ukotvení absolutní nesmysl? A že opravdu není možné, aby veverka točila zemským jádrem a to mělo vliv na litosférické desky? A že se to určitě nedělo takhle rychle? Asi to smysl nemá, zvlášť když minule tu byli dinousaři... učíme to děti ale pěkné hovadiny. Co už však smysl kritizovat má, je samotné vedení příběhu.
Jestliže byla jednička spíše sledem velmi vtipných scének bez ladu a skladu, je díl nejnovější s příběhem (respektive akcí) úzce spjat natolik, že často zapomíná na vtip samotný. To by tak nevadilo, kdyby příběh za něco stál. Jakékoliv napětí však předem smazává fakt, že každý dějový problém a ohrožení hlavních postav je vyřešeno typickým deus ex machina, které se zde objevuje snad každou minutu.
Kromě akčních a epických scén se tu však velmi často vyskytují i rádoby romantické chvilky mezi různými zvířátky. Působí vždy spolehlivě jako zabiják dějového spádu a navíc jsou svou záměrnou naivitou velice nepříjemné. Pamatuji si, že tyhle scény jsem nenáviděl už jako děcko, a dodnes se na tom nic nezměnilo. A celý snímek je samozřejmě protkán i důrazem na důležitost pravých rodinných hodnot a někdy je tak přeslazený, že se na něj nedá dívat.
Ústřední trojice postav (lenochod Sid, šavlozubý tygr Diego a mamut Manny) je už řádně vyčpělá a krátce po dosledování si vlastně nevybavuji žádný úsměvný prvek, jenž by vzešel z jejich charakterů. Bylo jich alespoň využito pro podařenou až hororovou scénu se sirénami. Naštěstí jsou zde ale postavy nové. Ta nejpozoruhodnější je rozhodně Sidova babička, která svým absurdním a nevypočitatelným chováním působí jako tolik potřebný závan čerstvého vzduchu v jinak značně schematickém filmu. Bohužel patrně nejprotivnější postava celé série, mamutí slečna Ellie (alias Broskvička), je zde znovu a snímek se na její citové výlevy soustředí snad půlku času.
Tyto všechny aspekty nakonec způsobují, že sledování čtvrté Doby ledové často není příliš velká zábava. Snímek má ovšem i celou řadu kladných stránek. Tou nejočekávatelnější je populární veverka Scrat, u které se opět podařilo beze zbytku využít její potenciál. Míra vtipnosti jejích scének dosahuje jinak nepřekonatelného prvního dílu a co je důležité, veverka nepůsobí jako karikatura sebe sama, což se trochu stalo v předchozích dvou dílech.
Navíc se autorům daří vtipnými oslími můstky veverku zakomponovávat do hlavního příběhu, takže je de facto ona hlavním strůjcem celého děje. Paradoxní je, že vedlejší dějová linie veverky Scrat je daleko poutavější než dějová linie hlavní. Geniální vyvrcholení veverčího příběhu zcela zastiňuje potácení se na ledové kře v podání Sida, Diega a Mannyho. U nich totiž už v první minutě víte, co se stane v minutě poslední. U veverky nemáte šanci a výsledek je vpravdě dechberoucí.
S kvalitou vedlejší dějové linie Scrata úzce souvisí i kvalita hudby Johna Powella, bez které by většina scén přišla o svůj glanc. Powell se rozhodl hojně využívat materiálu deváté symfonie Ludwiga van Beethovena a překvapivě to nevadí, i když je to tematicky úplně mimo. Naopak v závěrečné veverčí scéně sedí Óda na radost jako zadek na hrnci.
Otazníkem zůstává pirátská muzikálová píseň, která se vyskytuje zhruba v polovině filmu. Dabovaná česká verze jistě nesahá originálu po kotníky. Věřím, že by píseň klidně mohla konkurovat kouskům z Mrtvé nevěsty nebo Ukradených Vánoc Tima Burtona. V Době ledové je však taková píseň úplně sama a výsledek na mě působil rozpačitě.
Absolutním hudebním krokem vedle je ale zařazení hrozné a dokonale se nehodící písničky We Are osmnáctileté zpěvačky Keke Palmer na úvod závěrečných titulků, při které všechny postavy z filmu bláznivě a rádoby vtipně tančí. Jediné štěstí tkví v tom, že v tu chvíli již většina diváků kvapně mizí z kinosálu.
Tato esence trapnosti je příznačná pro to, co se přihodilo s celou sérií; ze sympaticky jiného animáče se stal klasický vypočítavý popkulturní produkt plný hloupostí, jehož omlouvá snad jenom to, že o hloupostech autoři vědí a čas od času na toto téma hodí sebeparodickou hlášku.
Celá série se vždy vyznačovala, eufemisticky řečeno, minimalistickou animací. Platí to znovu. Například zpracování zvířat je na hony vzdáleno realitě a srst mamutů určitě nepůsobí jako srst. Naopak taková voda je ale vytvořena dokonale. Veškeré výhrady k vizuální stránce však nemají mnoho smyslu, neboť Doba ledová obecně má svůj nezaměnitelný "hranatý" styl, který se pozná na první pohled, a to je dobře.
Již jsem se lehce otřel o český dabing. Ten svou kvalitu má, sérii mám však více zafixovanou s originálními hlasy, jejichž hra s barvou a výškou je daleko profesionálnější a zábavnější. Je pravděpodobné, že v originále bude celý film i méně trapný.
Ve čtvrtém dílu dosáhla série svého současného kvalitativního stropu. Morálních pouček a klišé se už těžko zbavíme, prostředí je už přeci jen trochu okoukané, veverka už nemůže jít nikam výše a zbytek tlupy už nemá co nabídnout dlouho. Takže prosím, pátý díl už ne! Takto může být ukončena celá série v ještě celkem ucházející kondici.
To nejlepší nakonec se říká. Paradoxně se však jedná o to, co uvidíte hned na začátku a s Dobou ledovou 4 to vůbec nesouvisí. Před filmem je promítán animovaný kraťas z prostředí Simpsonových, který je výborný od začátku do konce a podobně jsem se v hlavním filmu smál už jen na konci s veverkou.
Bohužel děti si kraťas moc neužijí, protože ačkoliv se v něm nemluví, je to nejvtipnější podáno pomocí anglického nepřeloženého písma na zdech. Ten kraťas má všechno, co bohužel Době ledové 4 chybí; překvapivý situační humor, pravdivost, sílu emocí a nečekané pointy.

Český trailer filmu Doba ledová 4: Země v pohybu

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 19. víkend
Box office: Opice přichází Nový díl opičí ságy nazvaný Království Planeta opic se ujal vedení tržeb amerického žebříčku podobně, jako tomu bylo u předchozích dílů. čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Stovky bobrů 8/10
Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Království Planeta opic 7/10
Recenze: Království Planeta opic se pokouší zahájit další trilogii s novými postavami V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie. čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 10. 5. 2024 - 16. 5. 2024
TV tipy: Jidáš a černý mesiáš se ocitli v zajetí démonů Docela zajímavě vypadá televizní nabídka tohoto týdne, v níž dominují premiérová uvedení dvou atraktivních titulů. Prvním je třetí díl hororové série V zajetí démonů, tím druhým pak oscarové drama Jidáš a černý mesiáš.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 19. týden
Kinopremiéry: Stovky bobrů se na jednu noc ocitly v království Planeta opic Pětice aktuálních premiér je ve znamení (nejen) digitálních zvířat. Do kin se totiž dostávají první díl navazující trilogie ze světa Planety opic a konečně také opěvovaná a vychvalovaná němá groteska Stovky bobrů.... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Mysteriózní sci-fi western Nene je ambiciózním anti-blockbusterem (19.08.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Horor Nene má finální trailer (09.06.2022 17:30 v Novinky | Trailery)
- Jordan Peele uvádí nový horor Nene (14.02.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Zlatokopky si na panství Downton oblékají krásné šaty a hledají nabarvené ptáče (11.09.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlatokopky: Jennifer Lopez ve finálním traileru (04.09.2019 09:59 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Jak vycvičit draka 3 s noblesou završuje animovanou trilogii (22.02.2019 13:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Solo: Star Wars Story – ultimátní fanouškovská jízda (22.05.2018 18:03 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Maigret cvičí draka, snídá u Tiffanyho, zpívá v dešti a slyší výstřely na Broadwayi (30.12.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Jason Bourne se vrací ve stylu svých předešlých filmů (28.07.2016 09:16 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Frajeři ve Vegas v ohnivém oceánu sledují roboty a holubici (05.02.2016 08:55 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Murphyho komediální slasher Scream Queens (25.09.2015 17:30 v Články | Televize)
- TV tipy: Django a psychopaté podstupují terapii láskou (21.08.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Čas Promethea v době ledové (22.05.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nový seriál Ryana Murphyho - Scream Queens (16.05.2015 12:06 v Novinky | Trailery)
- My Little Pony míří do kin. Uvidíme ho v roce 2017. (21.10.2014 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Soundtrackový speciál: Letní filmové trháky (13.07.2014 16:00 v Recenze | Soundtracky)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu