Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
The Artist

Recenze: The Artist

Vydáno: 14.02.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Eduard Spáčil | foto: H.C.E.

Černobílý a němý francouzský snímek o době nástupu zvuku v americké kinematografii. Rozkošně stylová obhajoba toho, že filmy by se neměly dělit na staré a nové, ale pouze na špatné a dobré. Jeden z hlavních oscarových kandidátů vstupuje do našich kin.

UmělecRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 14.02.2012 13:00. Černobílý a němý francouzský snímek o době nástupu zvuku v americké kinematografii. Rozkošně stylová obhajoba toho, že filmy by se neměly dělit na staré a nové, ale pouze na špatné a dobré. Jeden z hlavních oscarových kandidátů vstupuje do našich kin. Hodnocení: 4

Umělec

The Artist
Drama / Komedie / Romantický
USA, 2011 , 100 min.

Režie: Michel Hazanavicius
Scénář: Michel Hazanavicius
Kamera: Guillaume Schiffman
Hudba: Ludovic Bource
Herci: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller, Missi Pyle, Beth Grant, Ed Lauter, Joel Murray, Bitsie Tulloch, Ken Davitian, Malcolm McDowell, Basil Hoffman, Bill Fagerbakke, Nina Siemaszko

Česká premiéra: 16.02.2012

Umělec hodnocení na Kinobox.cz: 75.09 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
George Valentin (Jean Dujardin) je v roce 1927 na vrcholu své kariéry hollywoodské hvězdy studia Kinograph. Jeho dobrodružné příběhy mají ohromný úspěch. Ženy ho milují, muži obdivují. Co víc si přát? Peppy Miller (Bérénice Bejo) je jeho nadšená fanynka, které náhoda během slavnostní premiéry jednoho Georgova filmu pomůže ke startu její herecké dráhy. Za dva roky si získá srdce mnoha filmových diváků. Pak přijde nástup zvukového filmu a krach na burze, země upadá do hospodářské krize. Stejně jako zvukové filmy nahrazují němé, vyměňuje i studio staré hvězdy za nové. Peppy tak míří čím dál výš, zatímco Georgeova pýcha a odmítání zvuku jako pouhého dočasného rozmaru ho táhnou k zemi...
Černobílé filmy běžné diváky nezajímají, připadají jim zastaralé. Proč nepoužít barvu, když ji máme? Zásadní estetické důvody takové volby chápe jen podivínská, artově zaměřená menšina. Poslední komerčně výrazně úspěšný černobílý film je tak nejspíše Schindlerův seznam, byť relativně výdělečná výjimka se pořád ještě čas od času najde (Muž, který nebyl nebo Dobrou noc a hodně štěstí, zajímavý seznam čb filmů z poslední doby najdete zde).
Němý film je ztělesněním ještě horší formy filmařského záhrobního teroru - kvůli absenci lidského hlasu a ruchů (přesto ještě i dnes tu a tam takové snímky vznikají, jak je vidět zde). Jak si tedy vysvětlit paradox, že jeden z nejobdivovanějších filmů za loňský rok je černobílý a němý? A dokonce na něj chodí lidi? Odpověď je nasnadě - prostě proto, že The Artist si je svého "handicapu" vědom, dělá z něj svou přednost a místo do artových kin míří hrdě mezi "normální" lidi. A především je nezapomíná bavit. Škoda, že si to neuvědomil distributor a nedal snímku příhodný český název. Snad ze strachu, že titul Umělec by mohl diváka odradit ještě víc.
Francouzský scenárista a režisér Michel Hazanavicius na to šel od lesa. Zjevně zhodnotil, že čistá komedie mu může projít jen doma (první z jeho dvojice bondovských parodií u nás vyšla na DVD jako Agent 117 a vypadá sice na pohled úžasně stylově, ale obsahuje buď enormní množství těžko přeložitelných slovních hříček nebo je nehorázně trapná, každopádně vás donutí zpětně docenit Austina Powerse). Navíc jeho hlavní hvězda Jean Dujardin nedokáže říct důvěryhodně ani dvě anglická slova. Natočit o Hollywoodu film němý je tak vlastně geniální nápad, jak si režisér mohl splnit svůj dávný sen a zároveň si udržet svého oblíbeného herce, resp. manželku pro hlavní role.
Snímky o nástupu filmového zvuku, případně smutných následcích pro filmové hvězdy němé éry už tu byly (Zpívání v dešti, Sunset Blvd.), stejně tak drama o vztahu upadající a vycházející hvězdy (Zrodila se hvězda), žádný z nich ovšem nebyl němý. Co na tom, že je to trochu postavené na hlavu. Důležitá je originalita. Byť pro diváky s filmovou pamětí jde spíše o objevování Ameriky. A potvrzení toho, že ty staré postupy pořád báječně fungují i se současným publikem.
Němá filmařina může být tou nejčistší formou filmového vyprávění, zejména když diváka neunavujete neustálými mezititulky a snažíte se co nejvíce informací podat obrazem. Už jen v tom je tento krok zpět inspirativní pro současnost plnou užvaněných snímků. Je to i osvěžení pro diváka, který si může aspoň trochu představit, jaký to mohl být asi zážitek před více než osmdesáti lety v kině.
Snad ještě více než dnes byly tehdy zapotřebí charismatické hvězdy, které příběh odtáhnou. A v tomto je největší síla filmu. Kouzelně vysmátý Jean Dujardin jako by opravdu propadl časem a byť herecky mi přijde úplně stejný jako v oné zmiňované agentské parodii, do Hollywoodu konce dvacátých let se typově hodí mnohem více. Stejně tak okatá a energická Bérénice Bejo by se navzdory poněkud modernějšímu vzezření v těch dávných dobách ve filmu velmi dobře uplatnila. Herci na současného diváka samozřejmě pomrkávají, stejně jako filmaři, na druhou stranu melodrama díky nim velmi pěkně funguje.
Jak jsem zmínil, tvůrci si uvědomují, že to celé pro dnešního "normálního" diváka může být dost velký šok a nezvyk, pravidelně mu tak podávají pomocnou ruku. Nutno říct, že vkusně a s citem. Ať už je tím sen hlavního hrdiny, kdy na chvíli uslyšíme ruchy namísto hudby, nebo v okamžiku, kdy zazní písnička Pennies From Heaven (byť se míjí s dobou, kdy se má děj odehrávat), případně v závěru, kdy herci "konečně" poprvé promluví. Je v tom určitá katarze, probuzení z krásného snu, návrat do "běžného" filmového světa.
Filmoví fanatici by mohli mít problém s tím, že jde především o dojímavé a neurážející melodrama s prvky humoru, což úplně nesedí k počátkům třicátých let, nejdivočejší době před zavedením produkčního kodexu, kdy cenzura prakticky neexistovala (tomuto tématu se mimochodem věnujeme v únoru ve Stroji času). Ale to by bylo nepochopení tohoto dílka. The Artist je především oslavou filmu jako snového média, které vám zprostředkuje únik před nelítostnou realitou. Na hodinu a půl vás vytrhne z každodenního života. Nic víc, ale ani nic míň.
Osobně mám výtky k závěrečné části, kde byla pro velmi dlouhou pasáž použita hudba Bernarda Herrmanna z Hitchcockova Vertiga. Jde o tak známý a výrazný motiv (minimálně pro filmové fandy), že na sebe strhává veškerou pozornost, hlavně vedle relativně zaměnitelné "dobové" výplně od Ludovica Bourceho, takže jeho použití nedává žádný obhajitelný smysl. Toto prostě není film Quentina Tarantina a tento experiment se příliš nepovedl. Však to taky tvůrcům Kim Novak dala pěkně sežrat (jak se dočtete tady).
Český trailer filmu Umělec
The Artist je velmi příjemný zážitek. Hravost a svým způsobem odvaha tvůrců (chtělo to asi hodně přemlouvání producentů) vám dají nejspíše zapomenout na fakt, že jde prakticky pouze o více či méně dotaženou stylovou hříčku, ale o žádné zásadní dílo přinášející něco nového, nebo nedej bože převratného se opravdu nejedná. Ano, šílenství kolem tohoto filmu je tak trochu přehnané a uvidíme s odstupem, jestli nebudeme za několik let obdivně vzpomínat spíše na jinou úžasně stylovou podívanou roku 2011, kterou však akademici trestuhodně opomenuli. Ano, myslím Drive. Na druhou stranu jestli The Artist vzbudí aspoň u několika lidí zájem o staré filmy, nebude mi ten zločin Americké filmové akademie až tolik vadit.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Poslední střih (29.09.2022 18:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Coupez ! (15.04.2022 09:32 v Novinky | Trailery)
- Festival v Cannes odhalil Lineup (14.04.2022 18:10 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Bojový anděl Alita se účastní hry peněz a poznává tajemství mumie (22.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nepříčetná policajtka vydává příkaz k popravě (17.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zářijová nadílka od Voyo – jaké filmy sledovat? (12.09.2021 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Raya a drak spadli na konci únikové hry do ledové pasti (14.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Raubíř Ralf se v domě ztracených duší objevil na špatné straně, kde prožil zoufalství a získal naději (02.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Poctivé drama o Dreyfusově aféře Žaluji! kritizuje armádu a předsudky (25.09.2020 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Žaluji, že bábovky jsou postižené muzikou (23.09.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 60. let (13.06.2020 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zapomenutý princ je dokonalý pacient, který chytil koronavirus (11.03.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu