Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sci-fi 60. léta

Téma: nejslavnější sci-fi filmy 60. let

Vydáno: 13.06.2020 14:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: MGM

V pokračování našeho seriálu o žánrech se zaměříme na sci-fi. V prvním díle budou obsaženy přelomové snímky tohoto žánru z období šedesátých let 20. století.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznámka: filmy jsou řazeny chronologicky. Obsaženy spoilery.

1. Rampa (1962)

Fotografie z filmu Rampa / La jetée
© Argos Films
Půlhodinový snímek, který natočil francouzský režisér Chris Marker, se proslavil o více jak třicet let později, kdy se stal předlohou sci-fi 12 opic. Také v něm se vybraný vězeň podrobuje cestám v čase, aby zjistil, proč došlo k vyhlazení lidstva po třetí světové válce. Marker si tu vystačí pouze s hlasem vypravěče, který popisuje příběh dokumentovaný fotkami. Nejde tedy o klasický hraný film, ale o umělecký experiment tolik příznačný pro francouzskou kinematografii v období 60. let. Experiment je to ale velmi vydařený a stále dost působivý. 
Ukázka z filmu Rampa

2. Ikarie XB 1 (1963)

Fotografie z filmu  / Ikarie XB 1
© NFA
Československý snímek je ojedinělým zjevem v naší kinematografii, protože jde o první a jediné hardcore sci-fi v našich filmových dějinách. Scénář k filmu napsal Pavel Juráček a podle něj ho natočil Jindřich Polák, který později proslul hlavně jako režisér dětských filmů s Panem Tau. Počin je v jeho filmografii výjimečný tím, že jde o film pro dospělého diváka. Pojednává o výpravě vědecké posádky k planetě v soustavě Alfa Centauri, v níž hledá život. Cestu jim zkříží jiná vesmírná loď, která svou radiací ovlivní několik členů posádky. Film byl inspirován knihou K mrakům Magellanovým polského autora sci-fi Stanisława Lema. Ve filmu hrála celá řada tehdejších hereckých veličin, jako byli Zdeněk ŠtěpánekFrantišek Smolík nebo Radovan Lukavský. Film byl oceněn na festivalu sci-fi filmů v italském Terstu. 
Originální trailer filmu Ikarie XB 1

3. Alphaville (1965)

Eddie Constantine, Anna Karina ve filmu Alphaville / Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution
© Athos Films
Svébytně se žánru sci-fi dotkli v 60. letech také hlavní představitelé francouzské nové vlny Jean-Luc Godard a François Truffaut. První z nich se nechal inspirovat postavou tajného agenta FBI Lemmyho Cautiona z francouzských béčkových gangsterek 50. let, jehož ztvárnil původem americký herec a zpěvák Eddie Constantine. Godard ho obsadil do svého podobenství o technokratické společnosti žijící ve světě, kde je zakázána láska. Film se natáčel v realistických kulisách tehdejší Paříže, která představuje město budoucnosti Alphaville řízené počítačem Alpha 60. Caution přijede do Alphaville, aby se pokusil narušit orwellovsky fungující systém a kromě toho se zamiluje do Natashy von Braun (Anna Karina), která lásku nikdy nepoznala.
Originální trailer filmu Alphaville

4. 451 stupňů Fahrenheita (1966)

Oskar Werner ve filmu 451 stupňů Fahrenheita / Fahrenheit 451
© Universal Pictures
Dystopický žánr přilákal i druhého představitele francouzské nové vlny, neméně slavného Truffauta. Ten si vybral knihu Raye Bradburyho o požárnících, kteří pálí knihy, čímž mají zabránit lidem, aby četli a mysleli. Jde o první film, který Truffaut natočil barevně a jeho jediný anglicky mluvený film, což z něj činí snímek obecně přístupnější než jeho francouzsky mluvené filmy. Hlavní roli Montaga, který začne pochybovat o smyslu své práce, ztvárnil rakouský herec Oskar Werner. Jeho ženu žijící v souladu s fungující dystopickou společností i jeho milenku, která v něm přiživuje jeho pochybnosti, představovala britská herečka Julie Christie, která rok předtím získala Oscara za drama Drahoušek. Na filmu se podíleli kameraman a budoucí režisér Nicolas Roeg a hitchcockovský hudební skladatel Bernard Herrmann. Ačkoliv nebyl ve své době film úspěšný, dnes je považován za klasiku žánru. 
Originální trailer filmu 451 stupňů Fahrenheita

5. 2001: Vesmírná Odysea (1968)

Fotografie z filmu 2001: Vesmírná Odysea / 2001: A Space Odyssey
© MGM
Možná nejslavnějším sci-fi filmem všech dob je ten, na němž spolupracovali spisovatel Arthur C. Clarke a režisér Stanley Kubrick. Inspirací jim byla Clarkeova povídka Hlídka z roku 1951. Vedle filmu ji Clarke ve stejném roce rozšířil do podoby románu. Film začíná půlhodinovým pravěkým prologem, v němž opice objeví tajemný černý monolit, pak následuje hlavní část filmu odehrávající se ve vesmíru na palubě vesmírné lodi, v níž hlavní část tvoří souboj mezi palubním počítačem HAL 9000 a jedním z členů posádky jménem Dave (Keir Dullea), který se ho snaží odpojit poté, co začal ohrožovat ostatní členy a závěr tvoří epilog odehrávající se za hranicí známého vesmíru, v níž se zestárlý Dave objeví v jakési místnosti a konečným obrazem je pak lidské embryo plovoucí v bublině. Kubrick natočil nesmrtelné přelomové dílo, na němž sám vyrobil i technicky velmi přesvědčivé působící vizuální efekty, za něž byl také odměněn Oscarem. Kromě toho proslavila film i scéna na hudbu Straussova valčíku Na krásném modrém Dunaji
Originální trailer filmu  2001: Vesmírná Odysea

6. Planeta opic (1968)

Fotografie z filmu Planeta opic / Planet of the Apes
© 20th Century Fox
Ze stejného roku jako 2001: Vesmírná odysea je i snímek natočený podle stejnojmenné knihy Pierra Boulleho z roku 1963. Trojice astronautů odletivší ze Země v roce 1972 stráví ve vesmíru rok a půl, ale na Zemi mezitím utečou dva tisíce let, takže když přistanou, myslí si, že jsou na cizí planetě. Zemi mezitím ovládli myslící opice, zatímco lidé jsou degradováni na úroveň opic. Celý vtip filmu je v tom, že se společenské role těchto tvorů obrátily a Taylorovi (Charlton Heston), kterému se s pomocí dvou opičích vědců - Cornelia a Ziry - podaří útéct a hledat nový život. Poslední slavný záběr na šokovaného Taylora u trosek Sochy svobody ukazuje, že ve skutečnosti byl celou dobu na Zemi. Planeta opic je přelomová především díky přesvědčivým maskám, které vytvořil John Chambers (získal za ně čestného Oscara) a také díky oné překvapivé pointě. Úspěch filmu si vynutil čtveřici pokračování, která ale neměla takový vliv a úspěch jako původní film.
Originální trailer filmu Planeta opic

7. Zajatí vesmírem (1969)

Richard Crenna, James Franciscus, Gene Hackman ve filmu Zajatí vesmírem / Marooned
© Columbia Pictures
Na sklonku šesté dekády přistál první člověk na Měsíci. O nějakou dobu později měl premiéru snímek natočený Johnem Sturgesem. Trojice astronautů v něm stráví několik měsíců na oběžné dráze. V momentě, kdy se chtějí vrátit, jim vypoví službu zážehové motory a jejich osud tak zůstane v rukou řídího centra na Zemi, jemuž velí Charles Keith (Gregory Peck). Ten se na přímluvu prezidenta pokusí trojici dostat domů, kde na ně čekají také jejich manželky. Začíná boj s časem, protože astronautům dochází kyslík. Trojici astronautů hráli Richard CrennaGene Hackman a James Franciscus. Neobyčejně přesvědčivý film získal Oscara za vizuální efekty. Předběhl svou dobu tím, že v letech studené války naznačil budoucí vesmírnou spolupráci Sovětského svazu a USA.
Originální trailer filmu Zajati vesmírem

Příště: 70. léta

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Vadný překlad (Kulik, 14.06.2020 20:53) Reagovat

    Guy Montag není hasič, ale požárník (fireman). Slovo hasič nedává v kontextu žádný smysl. Naproti tomu požárník může oheň hasit, ale i zakládat. Hasič jenom hasí.

  • Barbarella (Petr k., 15.06.2020 18:34) Reagovat

    Ten fil je tak blbý až je geniální.

  • omikron (Jiří Jonák, 24.12.2021 03:32) Reagovat

    jako dítě jsem viděl v r. 1952-66 na TV francouzký film Omikron - děj: mimozemšťané zabijí chlapa - vlezou do něj - on ožije - najde ho mladá holky,vezme domů, on si najde práci v továrně a u pásu nahradí rychlostí pohybů 10 dělníků - ty ho chtějí zmlátit - on je všechny zmlátí, knihu přečte prolistováním a pod - jenže se do dívky zamiluje a umírá s tím, že svět nelze kolonizovat - jelikož existuje láska !!
    již jsem nikdy ten film neviděl a znal ho jen jeden člověk a ten již nežije !!!.
    viděl jste ho někdo - víte o něm ??? dík za odpověď jjonak@seznam.cz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Bod obnovy vizuálně ohromuje, v kontextu české tvorby je nevídané (21.09.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Kazma a Blue Beetle jsou vocasy na tripu (16.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Rambo uvízl v pavučině Gran Turisma (09.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu