Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Harry Gregson-Williams - Cowboys & Aliens OST

Soundtrack: Kovbojové a vetřelci

Vydáno: 17.10.2011 21:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Amaya Tomanová | foto: Bontonfilm

Před nedávnem vtrhla do kin další komiksová adaptace, ve které si to proti sobě rozdali kovbojové a... vetřelci. A na pulty obchodů s hudebními nosiči zase vtrhlo další album kombinující orchestrální a elektronické prvky - pojďme jej prozkoumat blíže.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Harry Gregson-Williams: Cowboys & Aliens OSTAutor soundtracku k filmu Kovbojové a vetřelci Harry Gregson-Williams má na svědomí soundtracky k filmům jako Lev, čarodějnice a skříň, Princ Kaspian, X-Men Origins: Wolverine či Město, ale i Skála a Cit slečny Smilly pro sníh (na posledních dvou jmenovaných spolupracoval s Hansem Zimmerem). S westernovou muzikou měl co do činění při práci na hudbě k snímku Muž proti muži - což je na Cowboys & Aliens OST místy znát - ale zkřížit "kovbojské" a "aliení" prvky je již skutečným skladatelským oříškem. Jak si s ním Gregson-Williams poradil?
Můžeme si všimnout tří hlavních instrumentálních motivů: klasického orchestrálního s převažujícími smyčci a dechy, dále kytarového, ve kterém jsou užity jak akustické, tak elektrické kytary, a konečně elektronického / syntezátorového, který je signifikantní pro skladby "vesmírného" ražení.
Album otevírá desperátovská Jake Lonegran, modernizovaná westernová melodie, ve které se melodické akordy akustické kytary mísí s prudkým drnčením elektrických kytar a vokální melodií. Následující Palms To Heaven je klidnější, ponuřejší, atmosféru výborně dokresluje cello. To spolu s kontrabasem zní i ve třetí Col. Woodrow Dolarhyde. Postupně se přidává výraznější rytmus a jemnější melodie. Westernové tempo, udávané důraznými basy, se střídá s "alienovskými", čistě elektronickými motivy a nadpozemsky znějícími vokály.
Čtvrtou Attack&Abduction otevírají typické sci-fi ruchy. Skladba tepe, duní, sviští, uhání zběsile vpřed, poháněna údernou, originální rytmikou. Po jejím pozvolném basovém závěru se rozjíždí jeden z nejlepších kousků na albu: A Kid, A Dog & A Woman. Svěží, akční, instrumentálně bohatá melodie nepostrádá nápad, autor v ní vkusně střídá tempo, melodii i charakter zvuku. Šestá Emmett's Close Encounter sice mírně zvolní, ale na dramatičnosti neztrácí. Typické jsou pro ni klavírní tóny, kterým šikovně využité smyčce chvílemi přidávají na dramatičnosti, jinde zase celý motiv vhodně zjemňují.
Alien Air Attack již po zvukové stránce zcela postrádá jakékoliv westernové prvky, za čistokrevně "mimozemskou" ji však také nelze označit. Výrazně zde dominují smyčcové party a dramatické dechové vsuvky, které ze skladby činí učebnicový příklad toho, jak má akční filmová muzika vypadat: dramatická, záživná, bohatá, leč nepřeplácaná. She's Gone s předchozím trackem výrazně kontrastuje. Tlumený, skromný klavír, melancholické, pomalé, táhlé houslové tóny.
Devátá I Know Where They Are se zpočátku tváří jako poklidná, ambientní elektronická oddechovka, ale velice záhy ustoupí původní "relaxační" motiv do pozadí a je v nepravidelných intervalech protínán dramatickými, místy až hororově znějícími orchestrálními vsuvkami. Godspeed patří mezi tracky, které nás nenechají ani chvíli vydechnout. Agresivní smyčce a důrazná rytmika zde gradují napětí, závěr skladby se chvílemi tříští do mírné kakofonie, ke slovu se dostávají dechy. Přichází finále, ve kterém vás jako ostrá jehla bodne vysoko posazené zaječení smyčců, a následuje ticho...
U Ella's Mission je pouze dvouminutová stopáž spíše na škodu. V dramatické, akční skladbě se vkusně mísí orchestr i syntezátory, vokály i momenty ticha. Spolu s již zmiňovanou pátou A Kid, A Dog & A Woman patří mezi jednoznačné favority celého soundtracku.
V Return To The Cabin opět zní, stejně jako v Goodbye Jake a See You Around, kytary. Posledně jmenovaná spolu s předchozím trackem vytváří příjemnou a vítanou změnu po sledu sci-fi-westernových kříženců. Jednoduché kytarové akordy, podbarvené perkusemi připomínajícími dusot kopyt, občas protnuté pískáním, tolik charakteristickým pro westernovou muziku. Konec jednoduše korunuje celé dílo.
Složit hudbu, ve které se musí mísit prvky sci-fi a westernové muziky, není jistě nic jednoduchého. Harrymu Gregson-Williamsovi se to podařilo přímo mistrně. I když se zvláště u některých westernových kousků nemůžete chvilkami zbavit dojmu jisté sterility a uniformity, jde o velmi profesionálně a precizně odvedenou práci. Album, které nepostrádá napětí a atmosféru, zaujme i filmem nedotčeného posluchače.

Harry Gregson-Williams - A Kid, A Dog & A Woman (taken from Cowboys & Aliens OST)
Album: Harry Gregson-Williams - Cowboys & Aliens OST
Celkový čas: 57:23
Skladby: Jake Lonergan // Palms to Heaven // Col. Woodrow Dolarhyde // Attack & Abductions // A Kid, A Dog & A Woman // Emmett's Close Encounter // Alien Air Attack // She's Gone // I Know Where They Are // Jake's Army // Godspeed // Goodbye Jake // I See Them // Ella's Mission // Do You Remember Me? // Return to the Cabin // See You Around

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 18. víkend
Box office: Kaskadér je první Na prvním místě amerického žebříčku se umístil Kaskadér s Ryanem Goslingem a Emily Blunt, který je poctou kaskadérskému řemeslu ve filmech. čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Prohnilá historie Klanu Gucci sází na oscarové herecké výkony, místy ale může nudit (01.12.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Johanka z Arku, kapitán Bombarďák a Godzilla poznávají továrnu na sny (09.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nabarvené ptáče pozoruje tajemnou záři nad Pacifikem, poznává tvář vody a nakonec se ocitá v síti (05.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dalida za studené války prožila čtvery Vánoce (03.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Kryštůfek Robin prožil pád Londýna a ocitl se v království opic (05.06.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: (ne)slavné filmové propadáky (14.09.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Temné síly, fakír a miss Hanoi bojují s monstrem z hlubin (08.08.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malá mořská víla v hlubokém spánku hraje falešnou hru s králíkem Rogerem (20.01.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dítě číslo 44 nosí kůži kovboje a krysaře (14.10.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- Říjen ve filmové hudbě: Marťan, Muž na laně a Sicario (01.11.2015 19:31 v Recenze | Soundtracky)
- Recenze: Damonův Marťan je pozérský robinson, kterému držíme palce (30.09.2015 19:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Země zítřka je pro malé i velké geeky, ostatní ostrouhají (20.05.2015 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Mannovský techno-thriller Hacker (15.01.2015 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Soundtrack: akční i orientální Wolverine (29.07.2013 14:00 v Recenze | Soundtracky)
- Recenze: westernová megalomanie Osamělý jezdec (09.07.2013 19:43 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: Z Osamělého jezdce další piráti nebudou (08.07.2013 06:00 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Total Recall (15.08.2012 15:30 v Recenze | Premiéry)
- Marc Streitenfeld: Prometheus OST (07.06.2012 16:00 v Recenze | Soundtracky)
- Recenze: Prometheus (01.06.2012 22:38 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Chudý i bohatý rok 2011 (15.01.2012 22:21 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu