Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 1. 2017 - 26. 1. 2017

TV tipy: Malá mořská víla v hlubokém spánku hraje falešnou hru s králíkem Rogerem

Vydáno: 20.01.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ačkoli ani tento týden nelze očekávat v televizi žádnou velkou premiéru, dramaturgové to částečně vynahrazují uvedením několika dlouho nevysílaných a klasických titulů. Mezi ně patří třeba Falešná hra s králíkem Rogerem.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) (pátek 20. 1., Nova, 20.20 - 22.55 / sobota 21. 1., Nova Cinema, 17.25 - 20.00 / pondělí 23. 1., 15.20 - 17.55)

Plakát filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the WardrobePřed lety relativně vysmívané britsko-americké fantasy se postupem času vyšplhalo k solidním hodnocením. Ta se nicméně shodují na tom, že větší radost bude mít dětský divák, neboť režírující Andrew Adamson přizpůsobil triviální příběh spíše jemu, s rozdělením charakterů se moc netrápil a silní dětští hrdinové mu mohou být inspirací. Dospělí pak ocení zejména nákladnou výpravu, některé trikové scény, hudbu Harryho Gregsona-Williamse a zdařilé obsazení, jemuž jednoznačně vládne Tilda Swinton, za zmínku pak stojí i nadějná Anna Popplewell. Jinak ale snímek působí jako lacinější variace na Pána prstenů a velký problém mohou mít někteří i s příliš křesťanskou symbolikou, kterou už ale disponuje i knižní předloha C.S. Lewise, výsledku nepomáhá ani přehnaná stopáž. Ideální záležitost pro menší děti na páteční večer.

Zajímavost: Většina filmu se natáčela chronologicky.

Originální trailer filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Pudr a benzin (pátek 20. 1., ČT art, 21.20 - 22.50)

Plakát filmu  / Pudr a benzinČeskoslovenská hudební komedie z počátku třicátých let je filmovým debutem tehdy populární dvojice Jiří Voskovec a Jan Werich, kteří v ní vycházeli z vlastní divadelní hry, což je dost znát. Taktéž debutující režisér Jindřich Honzl v ní totiž několik známých a trefných skečů z Osvobozeného divadla pospojoval pomocí hodně chatrného příběhu, který příliš nefunguje a není tak vtipný, jak bychom od komického páru nejspíš očekávali. Nejhodnotnější tak zůstávají právě ony divadelní sekvence a nestárnoucí písně z dílny Jaroslava Ježka, lákavé může být i to, že tvůrci se tu pustili do drogové tematiky, což ve své době bylo hodně unikátní. Mimo obou hlavních hvězd v titulních rolích zaujme i výborný Bohuš Záhorský. Velká klasika, o níž se učí i ve škole.

Zajímavost: Film se částečně točil i v Paříži, neboť u nás nebyly v té době ateliéry vybaveny zvukovou technikou.

Ukázka z filmu Pudr a benzin
Hluboký spánek (The Big Sleep) (pátek 20. 1., ČT2, 21.45 - 23.40)

Plakát filmu Hluboký spánek / The Big SleepDnes už klasický film noir patří k těm nejslavnějším zástupcům žánru a asi se není co divit. Režírující Howard Hawks si v něm totiž s předlohou Raymonda Chandlera poradil naprosto bravurně a diváka uchvátí svižným tempem, temnou atmosférou, drsnými muži i křehkými ženami a dokonale vypointovanými dialogy, v nichž je vůbec největší síla filmu. Podobným trumfem je výtečné obsazení, jemuž dominují ikonický a hláškující Humphrey Bogart a okouzlující Lauren Bacall, mezi nimiž nejenže funguje potřebná chemie, ale také až neskutečné erotické jiskření, které je patrné v každém jejich (dvojsmyslném) dialogu. Jediné, co trochu vázne, je překombinovaný příběh, v němž je zbytečně mnoho postav, v nichž se těžko orientuje, není tedy těžké ztratit pozornost. Po řemeslné stránce ale jde o téměř dokonalé dílo.

Zajímavost: Oba hlavní představitelé se při natáčení sblížili natolik, že se tři měsíce po jeho skončení vzali.

Originální trailer filmu Hluboký spánek / The Big Sleep
Divá Bára (sobota 21. 1., ČT1, 14.55 - 16.10 / neděle 22. 1., 06.30 - 07.45)

Plakát filmu  / Divá BáraČeskoslovenské romantické drama z období počátku komunistické totality v mnohém překvapí. Tehdy celovečerně debutující režisér a scenárista Vladimír Čech v něm hodně věrně převedl do filmové podoby povídku Boženy Němcové a podařilo se mu zachovat i její atmosféru. Velmi netradičně se rozhodl vyprávět spíše obrazem, takže spousta myšlenek zůstává nevyřčených a v rámci možností je kamera i dnes minimálně zajímavá až úchvatná. Potěší také to, že v centru dění stojí emancipovaná a silná ženská postava a v neposlední řadě i to, že navzdory době vzniku nejsou ve filmu žádné zmínky o nastupujícím politickém zřízení. V ústřední roli zazářila taktéž debutující Vlasta Fialová, kterou doplnili třeba Jan Pivec, Josef Kemr nebo Jana Dítětová. Ačkoli už snímek přece jen zastaral, má modernímu divákovi co nabídnout.

Zajímavost: V Japonsku zvolili Fialovou nejkrásnější herečkou roku.

Ukázka z filmu Divá Bára
Malá mořská víla (The Little Mermaid) (sobota 21. 1., Nova, 17.45 - 19.30 / pondělí 23. 1., Nova Cinema, 13.50 - 15.20 / středa 25. 1., 11.15 - 12.50)

Plakát filmu Malá mořská víla / The Little MermaidJeden z nejklasičtějších animovaných počinů studia Disney je sice cílen především na dětského diváka, ani ti odrostlejší se ale u něj nudit nebudou. Režírující dvojice John Musker a Ron Clements v něm vsadila na tehdy osvědčenou ruční animaci, která svými barvami, vytvořeným prostředím i poctivostí uchvátí i po letech, sympatické postavičky, svižné tempo a krátkou stopáž, v níž není prostor na nudu. Neopomněla ani vynikající hudební doprovod Alana Menkena, který si vysloužil Oscara, stejně jako píseň Under the Sea. Jediné, co tak může dospěláky trochu zamrzet, je to, že melancholická a smutná předloha Hanse Christiana Andersena byla upravena a zromantičtěna. Skvělá záležitost pro celou rodinu.

Zajímavost: Při závěrečné svatební scéně byla poprvé v historii kinematografie využita digitální technologie.

Originální trailer filmu Malá mořská víla / The Little Mermaid
Příběh policajta (Zhong an zu) (sobota 21. 1., Kino Barrandov, 20.20 - 22.30)

Český plakát filmu Příběh policajta / Zhong an zuV našich vodách nepříliš známé hongkongské kriminální drama bude pro mnohé diváky nejspíš překvapením. V jeho hlavní roli se totiž objeví a na režii se "tajně" podílel populární Jackie Chan, který tu ale dostal zcela seriózní úlohu a eliminoval svůj tradiční humor, což je sice trochu znát na jeho výkonu, není to ale nijak zásadní. Oficiálně režírující Kirk Wong tak mimo hlavní hvězdy spoléhal na příběh vycházející ze skutečných událostí, temnou a syrovou atmosféru a velké množství realistických a drsných honiček a přestřelek. Natěšený divák by mohl být zklamán naprostým minimem fyzické akce, které je tu vskutku málo a odbude se dost rychle, někomu může přijít zbytečně pomalé i tempo, stopáž je nicméně standardní a snesitelná. Hodně netradiční "chanovka".

Zajímavost: Do hlavní role byl původně zamýšlen Jet Li.

Originální trailer filmu Příběh policajta / Zhong an zu
Teče tudy řeka (A River Runs Through It) (neděle 22. 1., Prima Max, 20.15 - 22.50 / pondělí 23. 1., 14.55 - 17.35)

Plakát filmu Teče tudy řeka / A River Runs Through ItTrochu opomíjené drama z počátku devadesátých let je vesměs lyrickou záležitostí a oslavou montanské přírody. Režírující Robert Redford v něm velmi citlivě převádí do filmové podoby částečně autobiografické povídky Normana Macleana a důraz v něm klade na nádherné a poetické záběry romantických zákoutí, pomalu plynoucích řek a všudypřítomných rostlin a stromů, za což právem získal kameraman Philippe Rousselot Oscara. Neopomněl ani silný a emocemi nabitý příběh o osudech jedné rodiny a vše doplnil meditativní a jen těžce uchopitelnou atmosférou krajiny, která si žije svým životem. V hlavní roli se objeví tehdy začínající Brad Pitt, jehož doplňují třeba Craig Sheffer, Tom Skerritt nebo Brenda Blethyn. Škoda jen lehce přetažené délky a chybějícího momentu překvapení. Hodně solidní žánrovka.

Zajímavost: Pitt trénoval techniku muškaření celé čtyři týdny, jelikož ale nebyl v blízkosti řeky, zkoušel si ji na střeše budovy.

Originální trailer filmu Teče tudy řeka / A River Runs Through It
Milionový nadhazovač (Million Dollar Arm) (úterý 24. 1., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / středa 25. 1., 12.50 - 15.15 / čtvrtek 26. 1., 04.15 - 06.10)

Plakát filmu Milionový nadhazovač / Million Dollar ArmTři roky staré a v našich kinech neuvedené sportovní drama nejvíc potěší právě fanoušky žánru. Režírující Craig Gillespie v něm totiž nikterak nepřekvapí a servíruje na skutečnosti založený, ale klišovitý a předvídatelný až pohádkový příběh o splnění amerického snu. Z vytyčené trasy se odchýlí snad jen částečným zasazením do atraktivního a exotického prostředí daleké Indie, s čímž trochu souvisí zajímavá a velmi příjemná atmosféra. V hlavní roli se představí Jon Hamm, jemuž ze známějších tváří sekundují Suraj SharmaBill Paxton a Alan Arkin. Kdyby to celé bylo o takových dvacet minut kratší a nechyběl tu alespoň jeden zapamatovatelný moment, mohl být celkový dojem ještě o něco lepší. Nenáročná večerní oddechovka.

Zajímavost: Skutečný Rinku Singh nadhazoval levou rukou, jeho představitel Suraj Sharma je ale pravák, takže tvůrci museli záběry otočit zrcadlově.

Oficiální trailer filmu Milionový nadhazovač / Million Dollar Arm
Cahill, U.S. Marshal (Cahill U.S. Marshall) (čtvrtek 26. 1., Nova Cinema, 13.40 - 15.40)

Plakát filmu Cahill, U.S. Marshal / Cahill U.S. MarshalWestern ze sedmdesátých let u nás nepatří k těm známým a vysílaným, což je dáno tím, že je tak trochu netradiční. Režírující Andrew McLaglen v něm totiž klasickou "kovbojku" mísí s rodinným dramatem, což se mu relativně daří, ačkoli tedy výsledek není nijak přelomový. Po výborné počáteční akci navíc dost zvolní a celou dobu se drží pomalejšího tempa, v němž vynikne především trefná atmosféra a hudba Elmera Bernsteina. Nechybí tu ale ani dobře napsané postavy, pár přesných hlášek, několik velmi dobrých vtipů, tvůrce velmi dobře pracuje i s napětím. V hlavní roli se objeví stárnoucí John Wayne, jemuž už sice trochu docházejí síly a chvílemi působí unaveně, pořád ale má své charisma a úlohu zvládá s přehledem. Z dalších jmen pak dostali důvěru třeba George Kennedy, Gary Grimes nebo Neville Brand. Příjemná žánrová jednohubka.

Zajímavost: Wayne později prozradil, že když se zhruba v polovině natáčení dozvěděl, že jeho přítel John Ford umírá na rakovinu, kvalita filmu pro něj ztratila jakýkoli význam. 

Originální trailer filmu Cahill, U.S. Marshall / Cahill U.S. Marshall
Falešná hra s králíkem Rogerem (Who Framed Roger Rabbit) (čtvrtek 26. 1., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / pátek 27. 1., 06.25 - 08.20)

Plakát filmu Falešná hra s králíkem Rogerem / Who Framed Roger RabbitKriminální komedie z konce osmdesátých let je dodnes nepřekonaná, co se týče kombinování živých a animovaných postav. Režírující Robert Zemeckis v ní tehdy znovu prokázal, jak přelomovým tvůrcem je a zcela bez problémů dokázal propojit tak odlišné žánry, jakými jsou klasický film noir a animovaná groteska a kooperace slavných kreslených postaviček a lidských hrdinů je fascinující i v jedenadvacátém století. Nespolehl se ale jen na technickou stránku filmu, která mu vynesla Oscary za vizuální efekty, střih a střih zvukových efektů, ale také na promyšlený příběh, který rozhodně není podružný a je decentní satirou na filmařský průmysl a v neposlední řadě přidal i pohodovou atmosféru. Titulní roli parádně ztvárnil Bob Hoskins, jemuž sekundují třeba Christopher Lloyd nebo Bugs Bunny. Absolutní klasika, v níž se chyby hledají jen těžko.

Zajímavost: Film byl definitivně dokončen pouhých dvanáct hodin před oficiální premiérou.

Originální trailer filmu Falešná hra s králíkem Rogerem / Who Framed Roger Rabbit

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Nový Karate Kid je na cestě (22.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu