Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Green Lantern

Recenze: Green Lantern

Vydáno: 20.08.2011 14:00 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: WARNER BROS. ENTERTAINMENT & DC COMICS

Je to zelené, točí se to a není to žába v mixéru. Vesmírný policajt s kouzelným prstenem vlastní však jedinou magickou superschopnost: rychle vás uspat. Dříve, než řekneš Green Lantern.

Green LanternRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 20.08.2011 14:00. Je to zelené, točí se to a není to žába v mixéru. Vesmírný policajt s kouzelným prstenem vlastní však jedinou magickou superschopnost: rychle vás uspat. Dříve, než řekneš Green Lantern. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hal Jordan umí létat. Není sice Superman, ale je to pilot, což je pro něj to samé. Létání mu dává nad ostatními smrtelníky výškovou převahu, a tak jej kromě desperátské odvahy zdobí nabubřelé ego. A právě tento nezodpovědný náfuka, který bojuje s přízrakem svého mrtvého otce, je vybrán jakýmsi umírajícím mimozemšťanem nezdravě fialové barvy jako první člověk, který se stane vesmírným policajtem Green Lanternem, bojovníkem a strážcem intergalaktického pořádku.
Moc Lanternů vychází z magického prstenu, díky němuž jeho majitel zhmotňuje výplody své fantazie, a je poháněna silou vůle. Hal na to není sám, stal se součástí ohromného sboru 3600 dalších mužíčků se zeleným prstenem. Podobně jako newyorská policie, i oni mají své okrsky, které mají pod palcem. Tedy pod prstenem. A protože jde o komiksový svět, nechybí milostný objekt, dětská láska a kopilotka Carol, arcizáporák Parallax a samozřejmě povinné rodinné freudovské drama. To zní jako formule na úspěch, no ne?
Zelený svit měl rozzářit kina po celém světě, vydělat nestydaté hromady zelených papírků a konkurence měla samozřejmě zezelenat závistí. Jenže Green Lantern potupně pohořel u diváků i u kritiky - a právem, prohrává totiž na všech frontách. Cizí vesmírné světy působí jako těžká renderovaná nuda, milostná struna mezi Reynoldsem a Blake Lively zní falešně, záporák Parallax připomíná nejvíce ze všeho amorfní chobotnici, která by se mohla učit od Kranka ze Želv Ninja, a ani akce, tradiční Campbellův trumf, to nezachrání. Hlavně proto, že je jí tak málo, že by měl předcházet speciální titulek "Pozor, ojedinělá akce", aby divák nemrkl a akce nezmizela.
Ve filmu se sice s kulometnou kadencí hází vznosnými slovy vůle a představivost, ale obojí samotnému filmu citelně chybí, stejně jako rozvíjení motivů humanity a spravedlnosti. Když už se něco objeví, je to vzápětí smeteno valem odpadové strusky. Poselství Green Lanterna hlasitě proklamuje, že "když se chce, tak to jde". V komiksové továrně DC zjevně nikdo nechtěl.
A je to obrovská škoda. Koncept "sám sobě tvůrcem superschopností" je geniálně vymyšlený a pro diváka nesmírně přitažlivý. Kolik jen nabízí surreálných možností a prolamování nových obzorů. Právě toto měla být ta konkurenční výhoda, kterou se Green Lantern odlišuje od pevně daných superschopností bez překvapení a evoluce. Když ale nefunguje makrosvět sám o sobě, musí být nefunkční kosmos vykoupen superhrdinou. Tam, kde Iron Man boduje ostrovtipem a rockovým charismatem, kde je nám líto chlapce od vedle Spidermana a kde Batman vítězí epickou osudovostí, je v případě Lanterna zelené nic. Ani snaživý Ryan Reynolds se nezvládá dostat za hranice povrchního herectví. Se svou adonisovskou vizáží zvládá několik naučených výrazů a občas vypotí i nějaký ten humor, ale pro hrdinu, jehož moc je omezena jen dosahem jeho fantazie a vůle, je to zatraceně málo.
Nepomáhá mu ani oslnivá kráska z Gossip Girl Blake Lively v roli jeho lásky Carol. Je vysoce dekorativní, ale bídná elektřina mezi nimi by nerozsvítila ani lampičku. Ani jednoho za to ale nelze vytahat za uši, protože v podstatě nemají co hrát. Kde nic není, ani prsten nebere. Rozplizlý scénář, pod který jsou podepsaní hned čtyři autoři, vznikal pravděpodobně tak, že jakýsi rutinér poslepu zalovil v pytlíčku s komiksovými klišé, cosi vytáhl, přilepil to k dalšímu klišé od jiného patlala a spokojeně pokračovali až do nezdárného konce. A bohužel ani Campbellova režisérská magie není neomezená. Což je pro mě smutné překvapení.
Před pěti lety jsem totiž po projekci fantastického bondovského rebootu Casino Royale nadšeně prohlásila, že Martin Campbell by udělal strhující spektákl i ze zavařování okurek. Po zhlédnutí komiksové adaptace Green Lanterna beru své bláhové tvrzení zpět. Režisér v rozhovorech vysvětloval, že příležitost natočit jej chytil za pačesy, protože na rozdíl od Supermana nebo Batmana nabízí více světů a nelimitované možnosti, že je superhrdinou s velkým potenciálem. Jenže v tom makrovesmíru někde po cestě mezi Zemí a Ao zabloudil. A tak je jeho nový film oceánem průměrného zmaru s občasnými ostrůvky pozitivní deviace.
Originální trailer filmu Green Lantern
Nejzásadnějším (a vlastně jediným) velkým kladem je postava Sinestra, což je, pokud neznáte komiksový originál, nejlepší kámoš Halova předchůdce a vůdce jednotky, pistolník, který pro drsnější slovo nejde daleko. Takový Bruce Willis z Die Hard mezi Lanterňany. Právě on ve fenomenálním podání Marka Stronga drží svou magickou silou zelený svět nad hranicí katastrofy. Ale jen o fous. Zatímco cena zlata skokově stoupá, cena fosforu v Hollywoodu nikdy nebyla níže.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Deadpool & Wolverine (23.04.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Imaginární přátelé (18.04.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Egypťan Sinuhet vyšel na denní světlo a začal dělat chyby (03.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bruce Willis v akčním sci-fi Assassin (24.02.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Bruce Willis trpí demencí (17.02.2023 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Vražda v Paříži (30.01.2023 18:58 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Clarence Gilyard (29.11.2022 09:40 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu