Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 7. 2022 - 14. 7. 2022

TV tipy: Godzilla a Asterix prožili sen noci svatojánské a jdou dlouhou cestu zpět

Vydáno: 08.07.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny se rozeběhly, což reflektují i televize, které rezignovaly na zásadní premiéry a tradičně nasadily osvědčené hity. Do našeho výběru se tak jako skoro vždy v této situaci dostávají především snímky méně známé.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kouzelný klíč (The Indian in the Cupboard) (sobota 9. 7., ČT :D, 09.20 - 10.55 / neděle 10. 7., 14.00 - 15.30)

Plakát filmu Kouzelný klíč / The Indian in the Cupboard
© IMDb
Dobrodružné fantasy z poloviny devadesátých let není v tuzemsku tolik známé, což je svým způsobem škoda. Režírující Frank Oz v něm spoléhal na poměrně originální příběh se silným morálním poselstvím, které je podané nenásilně a docela seriózně. I z důvodu, že se zabývá dospíváním hlavního hrdiny, není snímek určen úplně malým dětem a v některých scénách je dokonce dost vážný. O to víc pak vyniká chvílemi infantilní humor, který se sem moc nehodí. Atmosféra ale funguje velmi dobře a tempo je potřebně svižné, i digitální efekty jsou na svou dobu výborné, z dnešního pohledu ale přece jen trochu zastaralé. Vydařilo se i obsazení, v jehož hlavní roli se objeví Hal Scardino, ze známějších tváří dostali důvěru Richard Jenkins a Steve Coogan. Zásadním problémem celého počinu je, že je zbytečně nenápadný a není výraznější. Příjemný tip pro celou rodinu. 

Zajímavost:  Snímek je adaptací románu Lynne Reid Banks.

Originální trailer filmu Kouzelný klíč / The Indian in the Cupboard
Dlouhá cesta zpět (The Ride Back) (sobota 9. 7., ČT2, 13.50 - 15.10)

Plakát filmu Dlouhá cesta zpět / The Ride Back
© IMDb
Westernové drama z druhé poloviny padesátých let se v tuzemsku moc nevysílá a ani není nikterak známé. Dáno to může být celkovou komorností projektu a trochu jiným podáním jinak oblíbeného žánru. Režírující Allen H. Miner, jehož v jedné fázi na deset dní nahradil v titulkách neuvedený Oscar Rudolph, ho totiž pojal jako psychologický souboj dvou postav a ničeho jiného se divák prakticky nedočká. Důraz je tak kladen především na hutnou atmosféru a dialogovou stránku, která je precizní a skvěle vypointovaná a vůbec nevadí, že příběh i proměny obou charakterů jsou dost klišovité a předvídatelné. Tvůrce si byl vědom částečné divácké náročnosti, proto je stopáž velmi střídmá a je v ní prostor jen na to nejpodstatnější. Titulní role si zahráli vynikající Anthony Quinn a William Conrad, jejichž slovní přestřelky jsou inteligentní, velmi zábavné a nápadité, příliš se neztratí ale ani Lita Milan. Výsledku pomáhá také otevřený konec, který diváka donutí k zamyšlení a vlastní interpretaci. Zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Snímek vycházel z příběhu, který byl původně napsán pro rozhlasovou hru Gunsmoke z roku 1952.

Originální trailer filmu Dlouhá cesta zpět / The Ride Back
Let’s Dance 2 (Step Up 2: The Streets) (sobota 9. 7., Prima Max, 15.50 - 17.50 / neděle 10. 7., 12.50 - 14.50)

Plakát filmu Let’s Dance 2 / Step Up 2: The Streets
© Amazon.com
Pokračování hudebního romantického dramatu z druhé poloviny nového milénia je v našich končinách hodnoceno výrazně hůř než na zahraničních databázích. Důvod je zcela jasný, neboť režírující Jon M. Chu v něm dobře věděl, že s naivním, nechtěně směšným a červenoknihovním příběhem nemá moc šancí uspět, proto se soustředil na technickou stránku věci a snímek pojal jako celovečerní videoklip. Diváka tak uchvátí jen a pouze dynamickou a výbornou kamerou, která se nebojí ani nečekaných a netradičních úhlů, a fascinující choreografií tanečních scén, která je promyšlená do posledního detailu a vytrhává z letargie. Jen je potřeba trochu tolerovat hip hopovou hudbu, které je soundtrack plný. Ústřední role si zahráli Briana Evigan a Robert Hoffman, kteří ale nejsou tak podstatní a nemají příliš co hrát. Výplachový tip na víkendové odpoledne. 

Zajímavost: Hoffman se v rámci přípravy na roli účastnil skutečného underground break dance v Baltimoru.

Oficiální trailer filmu Let’s Dance 2 / Step Up 2: The Streets
Godzilla II Král monster (Godzilla: King of the Monsters) (sobota 9. 7., Nova, 20.20 - 23.00 / středa 13. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.40)

Český plakát filmu Godzilla II Král monster / Godzilla: King of the Monsters
© Facebook tvůrce
Akční sci-fi je na tom ohledně přijetí velmi podobně jako výše zmíněný film a důvody jsou víceméně taktéž podobné. Režisér a spoluscenárista Michael Dougherty v něm totiž nabídl přímočarý a místy hodně hloupý, nelogický a nezajímavý příběh, v němž chybí jakákoli výrazná postava a nefunguje v něm ani humor. Všechno ovšem vsadil na epickou a velkolepou akci, které je naštěstí dost a dost a je potřebně strhující, svým způsobem fascinující a fanouškům kaiju filmů se bude líbit dvakrát tolik. V hlavních rolích se objeví třeba Ken WatanabeVera FarmigaZhang ZiyiKyle ChandlerDavid Strathairn nebo Charles Dance, u všech ale platí, že nemají moc co hrát a jejich postavy jsou ploché a nikterak atraktivní. Jen je škoda, že tvůrce neměl soudnost a vyměřil svému počinu nesnesitelně dlouhou stopáž, která se zejména u dialogových částí dost vleče. Typicky hloupý blockbuster, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Godzilla je v tomto filmu jedinou příšerou, která neumí létat.

Oficiální český trailer filmu Godzilla II Král monster / Godzilla: King of the Monsters
Sen noci svatojánské (A Midsummer Night’s Dream) (sobota 9. 7., ČT art, 22.25 - 00.25)

Plakát filmu Sen noci svatojánské / A Midsummer Night's Dream
© IMDb
Koprodukční komedie z konce devadesátých let je zpracováním jedné ze slavných her Williama Shakespearea. Režisér a scenárista Michael Hoffman v ní po dějově stránce zůstal předloze absolutně věrný, jen příběh přenesl do Toskánska v devatenáctém století, což nikterak nevadí. Právě naopak mohl vše obohatit o rozvernou a pohodovou atmosféru italského maloměsta, která jen doplnila výbornou výpravu, krásné kostýmy, malebnou kameru a perfektní hudební doprovod. Překvapivě funkční je i zachování původního veršovaného textu, který v kombinaci se vším zmíněným dodává výsledku specifickou pohádkovost. Vrcholem je hvězdné obsazení, v němž se sešli Kevin KlineMichelle PfeifferRupert EverettStanley TucciCalista FlockhartChristian BaleDominic WestDavid Strathairn nebo Sophie Marceau. Romantiky je sice někdy až moc a pohybuje se na hranici kýče, jinak ale není moc co vytýkat. Nepříliš známá adaptace klasiky.

Zajímavost: Natáčelo se pět týdnů a výhradně v noci.

Originální trailer filmu Sen noci svatojánské / A Midsummer Night’s Dream
Šílená matka (The Meddler) (neděle 10. 7., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / pondělí 11. 7., 14.35 - 16.30 / středa 13. 7., 05.40 - 07.30)

Plakát filmu Šílená matka / The Meddler
© IMDb
Sedm let staré komediální drama u nás tolik známé není, v zahraničí je na tom o dost lépe, a to i v rámci hodnocení. Režisérka a scenáristka Lorene Scafaria v něm nabízí trochu předvídatelný a klišovitý příběh, který uspokojí spíše ženské publikum a opírá se o snahu o realistický přístup. Ten funguje především v první polovině, kdy jsou dialogy jako ze života a situace uvěřitelné, v té druhé přece jen začne autorka vše idealizovat a idylizovat, to ale ve výsledku tolik nevadí, ačkoli někdy je to celé trochu víc afektované. V těch nejslabších a nejrutinnějších momentech drží snímek nad vodou obsazení, v němž exceluje Susan Sarandon, která zastiňuje třeba Rose Byrne nebo J. K. Simmonse. Tip, u kterého nejvíce zamrzí, že není výraznější a možná i trochu ironičtější a kousavější.  

Zajímavost: Lucy Punch a Casey Wilson, které se objeví v menších rolích, byly v průběhu natáčení opravdu těhotné.

Oficiální trailer filmu Šílená matka / The Meddler
Naslepo (Blindfold) (pondělí 11. 7., ČT1, 14.15 - 15.55)

Plakát filmu Naslepo / Blindfold
© Radio Times
Romantická komedie z poloviny šedesátých let je v tuzemsku známá jen minimálně a v programu se dá snadno přehlédnout. Režisér a scenárista Philip Dunne v ní natočil spíše špionážní parodii, která ale k celému žánru přistupuje roztomile a nedělá si legraci z něj jako takového, ale spíše z určitých klišé a postupů. Opírá se hlavně o pohodovou a bezstarostnou atmosféru, svižné tempo a překvapivě i zajímavý příběh, v němž se velmi dobře pracuje s napětím a doplňují ho inteligentní humor, který má k prvoplánovosti hodně daleko a výtečná hudba Lala Schifrina. Za zmínku pak stojí i nádherná kamera, která využívá všech možností širokoúhlého obrazu a hraje si s barvami i jednotlivými záběry. Nechybí ani solidní akce. Hlavní role sehráli výborní Rock Hudson a Claudia Cardinale, mezi nimiž probíhá slušná chemie, oběma pak zdatně sekundují třeba Jack WardenGuy StockwellAlejandro ReyBrad Dexter nebo Anne Seymour. Tip, který by zasloužil lepší vysílací čas.

Zajímavost: O roli padoucha se ucházel Ronald Reagan, režisér ho ale odmítl s tím, že si ho jako záporáka neumí představit.

Originální trailer filmu Naslepo / Blindfold
Muž na drátě (pondělí 11. 7., Televize Seznam, 20.15 - 22.10 / úterý 12. 7., 10.35 - 12.25 / středa 13. 7., 12.45 - 14.40)

Plakát filmu  / Muž na drátě
© Aukro
Normalizační krimi z poloviny osmdesátých let je typickým produktem své doby a dnes už by vznikala jen velmi těžko. Režisér a spoluscenárista Július Matula se v ní od ostatních žánrovek pokusil odlišit tím, že ve středu dění nebyl zločin a pátrání po pachateli, ale dopad kriminálního činu na náhodného kolemjdoucího. I proto od začátku rozehrává psychologickou hru, která funguje a nabízí hutnou atmosféru a láká k dalšímu sledování. Postupem času se ale tento koncept trochu rozpadá, což je dáno zbytečně pomalým tempem a nevýraznou režií, která jen za sebe skládá scény, které ale nemají takový emocionální dopad, jak bylo zamýšleno, navíc se ustupuje od psychologické studie, ale přechází se k obyčejnému, ale stále civilnímu příběhu o jednom špatném rozhodnutí, který už ale není tak zajímavý. V titulní roli se představí velmi dobrý Jiří Bartoška, jehož protihráčem je charismatický Boris Rösner, dále se pak objeví třeba Helga ČočkováFrantišek Němec nebo Josef Velda. Body navíc přidá i nečekaný a ironický závěr, který nejednoho diváka potěší. Vesměs průměrný tip.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v pražských Kobylisích.

Televizní spot filmu Muž na drátě
Asterix a tajemství kouzelného lektvaru (Astérix: Le secret de la potion magique) (čtvrtek 14. 7., ČT :D, 09.05 - 10.25)

Český plakát filmu Asterix a tajemství kouzelného lektvaru / Astérix: Le secret de la potion magique
© Facebook tvůrce
Francouzský animák znovu přivedl na scénu legendy z komiksů Reného Goscinnyho a Alberta Uderza a vzhledem ke zvolené metodě natáčení dal tvůrcům takřka neomezené možnosti. A režírující Alexandre Astier a Louis Clichy jich dokázali využít prakticky na maximum, protože od počátku nastolují svižné tempo a spoléhají se na syté a bohaté barvy, na evropské poměry výbornou animaci a na relativně originální příběh, který má určitý nápad a není jen nutným zlem, a na střídmou stopáž. Chybět nesmí ani dostatečně šílený, přitom ale chytrý a inteligentní humor, který pobaví i dospělé, ačkoli není tak ironický jako v minulosti. Jen škoda, že tvůrci se až moc inspirují hollywoodskými blockbustery a závěr snímku je dost poplatný zámořské animaci a stylu tamní filmařiny. Některým pak bude vadit i to, že samotný Asterix není úplně hlavní postavou a prostor dostávají ostatní, má to ale své vysvětlení. Další tip pro celou rodinu, o němž se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek byl vytvořen v pařížském studiu Mikros Image Animation.

Český trailer filmu Asterix a tajemství kouzelného lektvaru / Astérix: Le secret de la potion magique
Risk (Out on a Limb) (čtvrtek 14. 7., Kino Barrandov, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Risk / Out on a Limb
© IMDb
V tuzemsku neznámá komedie z počátku devadesátých let je jediným hollywoodským počinem režírujícího Francise Vebera. Ten v ní pracoval se scénářem někoho jiného, což je znát, protože sice nezapře svůj cit pro načasování jednotlivých vtipů a gagů, ty ale zároveň nejsou až tak humorné a vtipné a někdy střílí hodně naprázdno. Komplexní příběh tu tedy neexistuje, protože jde spíš o sled různých scén, které jsou ale docela realistické a uvěřitelné a po většinu času inteligentní. Tempo je ale dost svižné, stopáž střídmá a černohumorné pasáže natolik osvěžující, že to moc nevadí. Titulní roli zahrál trochu nevýrazný Matthew Broderick, kterého zcela zastiňuje výborný Jeffrey Jones v dvojroli, dále se pak objeví i John C. ReillyHeidi Kling nebo Marian Mercer. Hodně raritní tip. 

Zajímavost: V celé Veberově filmografii jde o jediný film, k němuž si nenapsal scénář.

Oficiální trailer filmu Risk / Out on a Limb

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: První znamení: Přichází Satan! (08.04.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu