Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Aquaman

Recenze: Superhrdina Aquaman si střihl vizuálně výstřední a zábavné sólo

Vydáno: 13.12.2018 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Aquaman, syn strážce majáku a královny moří z Atlantidy, se po svém uvedení v komiksové týmovce Liga spravedlnosti dočkal vlastního filmu, připomínajícím hodně barevnou, extravagantní a ujetou pohádku.

AquamanRecenzoval/a Jan Varga dne 13.12.2018 07:00. Aquaman, syn strážce majáku a královny moří z Atlantidy, se po svém uvedení v komiksové týmovce Liga spravedlnosti dočkal vlastního filmu, připomínajícím hodně barevnou, extravagantní a ujetou pohádku. Hodnocení: 3

Aquaman

Aquaman
Sci-Fi / Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 2018 , 143 min.

Režie: James Wan
Scénář: David Leslie Johnson, Will Beall, Geoff Johns, James Wan, Mort Weisinger, Paul Norris
Kamera: Don Burgess
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Herci: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Dolph Lundgren, Yahya Abdul-Mateen II, Temuera Morrison, Ludi Lin, Michael Beach, Randall Park, Graham McTavish, Leigh Whannell, , Kaan Guldur

Česká premiéra: 13.12.2018

Distributor: Vertical Ent.

Aquaman hodnocení na Kinobox.cz: 74.54 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jason Momoa, Patrick Wilson ve filmu Aquaman / AquamanKomiksový superhrdina Aquaman v podání Jasona Momoy se poprvé objevil v Lize spravedlnosti, kde bojoval po boku Supermana, Wonder Woman, Batmana a dalších. Film Aquaman se nyní věnuje výhradně tomuto potomkovi královny moří a strážce majáku a plnohodnotně jej představuje v jeho vlastním příběhu, který se sice odehrává až po událostech z Ligy spravedlnosti, ale nijak na ně nenavazuje, takže to časové zařazení není vůbec důležité a ani není potřeba Ligu spravedlnosti znát nebo vidět – Aquaman je v tomto ohledu filmem plně soběstačným.

Aquaman (vlastním jménem Arthur) je napůl člověk a napůl urozený princ z podmořského národa Atlanťanů. Umí dýchat pod vodou, má nadlidskou sílu, komunikuje s rybami a jinými vodními živočichy, plave rychleji než motorový člun a vládne vodě pomocí svého trojzubce. Je to svalnatý potetovaný drsňák s dlouhými vlasy, jehož matka byla popravena, když byl malý chlapec, a který žije na souši, protože se svým národem, jenž ho má za královnina bastarda s nečistou krví, nechce mít nic společného. Bojuje proti pirátům a vysedává v hospodě se svým otcem. Pak ho ale kontaktuje podmořská princezna Mera (Amber Heard) s informací, že jeho mladší bratr Orm (Patrick Wilson) chce sjednotit podmořská království v boji proti lidem, a tudíž je potřeba jej zastavit. K tomu je ale potřeba nalézt bájný Poseidonův trojzubec, nejsilnější trojzubec ze všech.
 
Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe ve filmu Aquaman / AquamanPředně je potřeba si uvědomit, že Aquaman je řádně ujetá komiksová bláznivina, která se z velké části odehrává na dně oceánu, kde vládne sedmero královských rodů (včetně třeba bojových korýšů), zájemci o trůn válčí v obří aréně, v níž na bubny hraje chobotnice, obyvatelé Atlantidy jsou chráněni hradbami s plazmovými děly a jezdí na osedlaných třímetrových mořských konících a na žralocích. To všechno je nehorázně barevné, výpravné, téměř kompletně digitální, se spoustou extravagantních kostýmů, masek a monster a celé to vypadá jako přepálená kombinace Flashe Gordona, prvního ThoraHněvu TitánůBatmana a Robina a Malé mořské víly. Takže je potřeba to přijmout a hodnotit film skrz tuhle optiku. Protože tohle není film, jehož tvůrci by si dávali záležet na tom, jestli jsou fyzikální zákony nebo pravidla podvodního světa konzistentně dodržována (nejsou vůbec dodržována, natož pak konzistentně) a spíš jim šlo o to, aby to bylo co nejvelkolepější, nejšílenější a aby to pokud možno rychle utíkalo (i při délce téměř dvě a půl hodiny).

Režiséru Jamesi Wanovi pak ve studiu Warner Bros. zřejmě svěřili režii Aquamana nikoli primárně proto, že natočil úspěšné a skvělé horory V zajetí démonů a V zajetí démonů 2, nýbrž že režíroval ještě úspěšnější Rychle a zběsile 7 – a oni potřebovali další superhrdinský film nakopnout v podobném duchu. Wanovy kořeny v hororovém žánru se přesto na pár místech obnaží a jde o velmi působivé okamžiky, kromě toho se Wanovi ale daří i s akčními scénami – skvěle zvládá hlavně souboje jednotlivců, ale i hromadné bitvy velkých armád, přetvořené ve stejně chaotickou a přeplácanou digitální změť jako v předchozích DC komiksových filmech, zvládá jakžtakž ukočírovat, aby zůstaly víceméně přehledné. Zároveň trochu ubral na temné osudovosti a přidal na humoru, což už ale nemá vždy pozitivní efekt.
 
Nicole Kidman ve filmu Aquaman / AquamanSkoro všechny vtipné hlášky, které pronáší Jason Momoa, představitel hlavní role (jinak dokonale obsazený, charismatický a majestátně působící herec známý z první řady seriálu Hra o trůny a z remaku Barbara Conana), jsou hrozně přihlouplé, což souvisí i s tím, že celý děj a i veškeré dialogy jsou přihlouplé úplně stejně. Scény doprovázené pop-songy jsou už za hranicí parodie, protože ty písničky jsou v nich vždy použity v lepším případě nevhodně, v horším případě směšně a trapně. Komická je i snaha o propojení filmu s nějakým ekologickým poselstvím (v tomto případě velice povrchním) a s konspiračními teoriemi o existenci Atlantidy. Úsměv vyvolaný předtuchou zvrácené podívané budí i obsazení vedlejších rolí, v němž nechybí Nicole Kidman jako Aquamanova matka, Willem Dafoe coby Ormův rádce a Dolph Lundgren v roli jednoho z vládců podmořských rodů.

Fotografie z filmu Aquaman / AquamanNedostatečně výrazný je v téhle sestavě akorát Patrick Wilson, který zkrátka nemá na to, aby věrohodně ztvárnil zápornou postavu, navíc jeho král Orm je spíš pomýlený a vypočítavý než vyloženě zlý a podlý. Zklamáním je i druhá a nechtěně legračně působící záporná postava v podobě piráta, jenž si z pokročilé výzbroje Atlanťanů sestaví oblek s helmou a stane se z něj super-moucha Black Manta (což je v komiksech Aquamanův úhlavní nepřítel), a který vlastně pro příběh filmu není úplně podstatný, ale bylo nutné ho představit a vybudovat jeho nenávist vůči Aquamanovi, aby s ním mohl bojovat i v případných pokračováních.
 
Aquaman je zábavný hollywoodský spektákl s dějem na úrovni naivní dobrodružné pohádky, u něhož je potřeba příliš nepřemýšlet nad detaily a jejich smyslem a raději se nechat unášet jeho prvoplánovou vizuální stylizací, digitální vypiplaností, charismatickými hrdiny v pozoruhodném světě a režijním zápalem svébytného a talentovaného tvůrce, díky jehož hbitému stylu vyprávění a kreativnímu nadšení je možné se snadno nechat strhnout a ledacos omluvit. Nicméně úplně všechno omluvit nelze.
[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Aquaman

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • CINEMOVIES.XYZ (ropid, 30.07.2019 19:47) Reagovat

    Skvělý film, ale tohle je špatná kopie! Našel jsem kopii, která je mnohem lepší než tento film. Myslím, že někteří z vás to chtějí vidět také!

    Tady sleduji ➡ CINEMOVIES.XYZ

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Aquaman se potápí (25.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Aquaman a ztracené království (01.12.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu