Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oliver Stone, část první

Portrét: Oliver Stone - špatné svědomí Ameriky, první část

Vydáno: 13.11.2016 17:30 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

S premiérou thrilleru Snowden přijde vhod připomenout kariéru kontroverzního režiséra, scenáristy a trojnásobného držitele Oscara Olivera Stonea. Jeho medailonek je však natolik rozsáhlý, že je nutné ho rozdělit na dvě části.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
15. září 1946 se do rodiny francouzské rodačky a římské katoličky Jacqueline Stone a burzovního makléře a nepraktikujícího žida Louise Stonea narodil syn William Oliver. Ačkoli vyrůstal pod vlivem episkopální církve, dnes se hlásí k buddhismu. Velký vliv na jeho život měl rozvod rodičů, který přišel v roce 1962. Vzhledem k tomu, že byl jedináček, na něj rozchod tvrdě dopadl, a jelikož se spíš stýkal s otcem než s matkou, je v jeho filmech později kladen důraz na vztah otce a syna.

Oliver StoneProtože jeho matka byla původem z Francie, Oliver často trávil prázdniny u svých prarodičů, kteří žili v Paříži a v sedmnácti letech si tu našel dokonce brigádu, což také zúročil ve svých filmech. Prestižní univerzitu v Yale, kam byl přijat, nikdy nedokončil - poprvé proto, že odešel do Saigonu na půl roku učit angličtinu a podruhé (na Yale se ještě jednou vrátil) částečně kvůli tomu, že pracoval na autobiografickém románu A Child's Night Dream, který nakonec vyšel v roce 1997.

Důležitá pro jeho život byla i služba v americké armádě, kam narukoval v dubnu 1967 a po pěti měsících byl odvelen do Vietnamu, kde pobyl od září 1967 do dubna 1968. Byl zde dvakrát raněn a podle všeho se jeho služba nesla v hodně úspěšném duchu, neboť obdržel několik významných vyznamenání, mezi něž patří bronzová hvězda za hrdinství nebo purpurové srdce. I tyto zkušenosti posléze zužitkoval ve své tvorbě. 

Po návratu z Vietnamu dokončil studia na univerzitě v New Yorku, kde stal bakalářem umění v roce 1971 a mezi jeho učitele patřil třeba Martin Scorsese. Ačkoli točil poměrně chválené krátké filmy, dřív než režisér se proslavil jako scenárista, a to okamžitě na té nejvyšší metě. Hned jeho první velký scénář, kterým byla adaptace románu Půlnoční expres Billyho Hayese a Williama Hoffera o jejich zážitcích z tureckého vězení, kterého se režijně chopil Alan Parker, získal Oscara a dal o něm světu vědět. Už v tomto díle se ale projevila kontroverze, která ho provází prakticky po celou kariéru. Autoři knihy totiž poukazovali na to, že ve filmu je dost nepřesností a v podstatě hanobí turecký národ. Oliver Stone se později za scénář částečně omluvil, ačkoli se nezřekl velké brutality, která ve filmu je.

Originální trailer filmu Půlnoční expres / Midnight Express
V té době už měl za sebou režijní debut, kterým se stal dnes skoro zapomenutý horor Seizure s béčkovým námětem a pouze lehce nadprůměrným hodnocením. O moc lépe na tom není ani jeho druhý počin, jímž byl opět horor, tentokrát s názvem Ruka, jenž vypráví o kreslíři, který po autonehodě přijde o ruku, která se nenajde a začínají se kolem něj dít zvláštní věci.

Fotografie z filmu Barbar Conan / Conan the BarbarianMnohem podstatnější ale v této době pro něho byla kariéra scenáristy, která tehdy zahrnovala zcela zásadní kousky - podílel se na scénářích k legendárnímu fantasy Barbar Conan, na němž spolupracoval s režisérem Johnem Miliusem, výtečné gangsterce Zjizvená tvář Briana De Palmy, kde promítl i svou vlastní závislost na kokainu, s níž během psaní bojoval, akčnímu krimi Rok draka, s nímž mu pomohl režisér filmu Michael Cimino a k thrilleru 8 miliónů způsobů jak zemřít. Zejména první dva snímky patří dnes k naprostým klasikám a jsou pro ně charakteristické syrová brutalita, extrémní násilí, silní hrdinové a vulgární výrazy.

Po tomto kvartetu se však rozhodl rozvíjet svou režijní dráhu a scénáře začal psát sám pro sebe. V roce 1986 měl premiéru thriller Salvador o občanské válce v zemi, která dala filmu název. Ačkoli se snímek dočkal vřelého kritického přijetí, nominací na Oscara za scénář a hlavní roli Jamese Woodse, v pokladnách kin propadl a ani dnes nepatří k těm nejpřipomínanějším. To ale vlastně Stonea tehdy mrzet nemuselo, protože hned v prosinci téhož roku bylo uvedeno válečné drama Četa, na které se Američanům nedívalo dvakrát příjemně.

Willem Dafoe, Charlie Sheen, Tom Berenger ve filmu Četa / PlatoonV klidném předvánočním čase tak tvůrce rozvířil pohodovou atmosféru brutálně upřímným snímkem, v němž zpracoval svoje zážitky z vietnamské fronty a především neváhal ukázat, že američtí vojáci nebyli žádní svatoušci a vraždili nevinné civilisty, mezi nimiž byly i děti. Depresivní a prakticky bezvýchodný film obsahuje řadu násilných a realistických scén, z nichž mrazí a skvěle pracuje s mnoha odlišnými charaktery. Z filmového hlediska si navíc dovolil geniálně obsadit herce proti typu - takže skoro vždy záporný Willem Dafoe tu hraje roli sympatického, lidského a čestného seržanta Eliase, zatímco do té doby snad vždy kladný Tom Berenger dostal roli zákeřného a sadistického seržanta Barnese, který se svým kolegou vede psychologickou válku. Do toho všeho se objeví ještě začínající Charlie Sheen nebo Forest Whitaker a svůj debut si tu odbyl Johnny Depp.

Snímek, v němž zaznělo legendární téma Samuela Barbera Adagio for Strings, vzbudil velký ohlas a při rozpočtu šesti milionů dolarů jen v USA vydělal skoro sto třicet devět. Vrcholem pak byly čtyři Oscary za film, režii, střih a zvuk a další čtyři nominace za výkony Berengera a Dafoea, kameru a scénář. V neposlední řadě pak odstartoval novou vlnu filmů z Vietnamu a otevřel pro USA hodně bolestnou ránu. Sám tvůrce s ním pak zahájil tzv. vietnamskou trilogii.

V tempu nijak nepolevoval a hned o rok později uvedl drama Wall Street, v němž se rozhodl prozkoumat zákulisí fungování největší burzy na světě a opět to nebyl příjemný pohled. V postavě chamtivého a bezskrupulózního Gordona Gekka stvořil ikonický charakter zámožného a nemorálního bankéře, který se nezastaví před ničím a dal v něm velkou příležitost Michaelu Douglasovi, který ji stoprocentně využil a za roli získal svého dosud jediného hereckého Oscara. Příznivé byly i kritiky a divácké ohlasy, takže tvůrce mohl být spokojený a pomalu připravovat druhý díl své vietnamské trilogie.

Originální trailer filmu Wall Street / Wall Street
Ještě před ním ale vypustil do světa dnes méně známé a opomíjené drama Noční talk show, v němž zadaptoval stejnojmennou divadelní hru Erica Bogosiana, jemuž nabídl i hlavní roli. Komornější a překvapivě nekontroverzní záležitost nepatří k těm výraznějším a kiny spíše prošuměla, i proto ji dnes tolik diváků nezná. Pokoj ale dal Oliver Stone jen na chvíli, neboť v roce 1989 konečně pokračoval ve zmiňované trilogii.

Tom Cruise ve filmu Narozen 4. července / Born on the Fourth of JulyV dramatu Narozen 4. července se tentokrát nezaměřil přímo na frontu, ale na poválečný život a kritika americké společnosti tu byla asi ještě výraznější a ostřejší. Režisér si nebral servítky a zcela otevřeně poukázal na neschopnost vyrovnat se s válkou ve Vietnamu jako takovou a hlavně s přeživšími veterány, jejichž přítomnost tuhle nepovedenou kapitolu historie hrdého národa neustále připomínala. Skutečný příběh Rona Kovica, který po zásahu kulkou ochrnul a stál se protiválečným aktivistou, vyhrál Stoneovi druhého režijního Oscara (v klání o nejlepší film mimochodem prohrál s politicky přijatelnějším Řidičem slečny Daisy..) a nabídl životní příležitost Tomu Cruiseovi, jenž nikdy nebyl lepší. Vzhledem k mnoha oceněním, výborným kritikám i úspěchu u pokladen šlo o další trefu do černého.

Do devadesátých let vstoupil dvojnásobný držitel Oscara dvěma rozdílnými filmy. Nejprve mělo v květnu 1991 premiéru biografické drama The Doors, v němž divákům představil vzestup a pád slavné rockové skupiny, jejímž lídrem byl Jim Morrison, jehož Val Kilmer ztvárnil natolik geniálně, že ani žijící členové kapely mezi oběma nepoznali rozdíl. Ti ale s výsledkem příliš spokojeni nebyli, neboť se v něm objevilo dost fiktivních událostí a osobnost charismatického lídra prý tvůrce nezachytil v celém rozsahu. Ani komerčně nešlo o bůhvíjaký úspěch, nicméně snímek oživil zájem o tvorbu kapely, takže nakonec se přece jen "vlk nažral a koza zůstala celá".

Originální trailer filmu The Doors / The Doors
Na konci roku, konkrétně 20. prosince, šlo do kin drama JFK, v němž se kontroverzní režisér a scenárista blíže podíval na vyšetřování atentátu na asi nejslavnějšího amerického prezidenta a na délce tří hodin to udělal tak dokonale, že i těm největším skeptikům a odmítačům jakýchkoliv konspiračních teorií nasadil velkého brouka do hlavy. Výrazně si pomohl i šikovným použitím skutečných archivních záběrů a excelentním obsazením, v němž nechyběli třeba Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones nebo Gary Oldman. Diváci se do kin jen hrnuli, kritici pěli ódy a snímek byl nominován na osm Oscarů, uspěl ale jen ve vedlejších kategoriích za kameru a střih. Další hodně kontroverzní film, který otevíral nepříjemnou ránu americké historie. Ten nejkontroverznější měl ale teprve přijít. O něm ovšem až ve druhé části našeho medailonu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Teaser: Kinds of Kindness (27.03.2024 17:00 v Novinky | Trailery)
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu