Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 5. 2016 - 26. 5. 2016

TV tipy: Šaman má prácičku v Itálii, kde hledá podobu ticha a úsměv Mony Lisy

Vydáno: 20.05.2016 08:22 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v tomto týdnu televizní nabídka na první pohled nějak extra neoslní. Na ten druhý už ale potěší volbou několika zajímavých a někdy i méně známých žánrovek, které nejsou úplně dokonalé, avšak jako oddechovky skvěle fungují.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Úsměv Mony Lisy (Mona Lisa Smile) (sobota 21. 5., Nova, 15.10 - 17.25 / neděle 22. 5., 02.30 - 04.40 / pondělí 23. 5., Nova Cinema, 08.15 - 10.20)

Plakát filmu Úsměv Mony Lisy / Mona Lisa SmileNejzásadnějším problémem komediálního dramatu je jeho celková nevýraznost. Režírující Mike Newell nedělá vůbec nic špatně a skvěle vystihuje atmosféru USA padesátých let a pomáhá si krásnou kamerou a skvělým hudebním doprovodem. Nevyhýbá se ale množství klišé, tím pádem je příběh předvídatelný a nepřekvapivý a chybí mu byť jediná déle zapamatovatelná scéna. Spolehlivé je ovšem obsazení, v němž nechybí Julia RobertsKirsten Dunst, Julia Stiles nebo Maggie Gyllenhaal. Příjemná, leč zapomenutelná jednohubka.

Synopse: V roce 1953 příjíždí na prestižní univerzitu Wellesley Katherine Watson (Julia Roberts), kde má učit historii umění. Očekává, že všechny její studentky využijí všech možností, které jim nabízí čerstvě poválečná doba. Mladá učitelka ale brzy zjišťuje, že zdejší prostředí je ryze konzervativní a konvenční a pokusí se tuto věc změnit. To ale nebude úplně snadné.

Zajímavost: Kvůli přípravě na roli navštěvovala Roberts přednášky umění a historie na univerzitě v New Yorku.

Originální trailer filmu Úsměv Mony Lisy / Mona Lisa Smile
Na tuhle nemám (She's Out of My League) (sobota 21. 5., Nova Cinema, 21.50 - 00.00 / neděle 22. 5., 03.35 - 06.00)

Plakát filmu Na tuhle nemám / She's Out of My LeagueSolidní romantická komedie je sice plná klišé, vyvažuje to ale tím, že má skvěle napsané postavy. Režírující Jim Field Smith jí dodává pohodovou atmosféru, již řečené sympatické charaktery a naštěstí se vyhýbá lacinému a trapnému humoru a nijak netlačí na emoce diváka. V tom mu výrazně pomáhá i zajímavé obsazení, v němž hrají prim Jay BaruchelAlice Eve. Snímku tedy chybí výraznější moment a nějaká ta hláška, na druhou stranu každého věrného fanouška žánru potěší. Další méně nápadná jednohubka.

Synopse: Kirk (Jay Baruchel) je sice obyčejný kluk, štěstí má ale neobyčejné. Při práci v letištní ochrance se seznámí s krásnou Molly (Alice Eve), která se do něho zamiluje. Okamžitě si získává i srdce jeho známých a přátel, on sám ale začíná pochybovat o tom, zda díky jejich odlišným povahám je pro něj ona ta pravá.

Zajímavost: Scénář k filmu se v roce 2006 objevil na tzv. Blacklistu, čili seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů.

Originální trailer filmu Na tuhle nemám / She's Out of My League
V posteli (En la cama) (sobota 21. 5., ČT art, 23.00 - 00.30)

Plakát filmu V posteli / En la camaV našich končinách prakticky neznámé chilsko-německé drama se snaží o určitý přesah, což se mu daří jen se střídavým úspěchem. Režírující Matías Bize se může opřít o zajímavou a potřebně jiskřivou atmosféru a především o vkusně natočené erotické momenty, kterých je tu překvapivě dost. Solidní jsou i výkony Blancy Lewin a Gonzala Valenzuely v titulních rolích. Škoda jen, že dialogy občas nefungují a trošku "skřípou" a snaží se být až přehnaně moralizující. Tip pro ty, kteří hledají trošku něco jiného.

Synopse: Dva mladí lidé se v hotelovém pokoji oddávají něžným chvilkám. Neznají se, seznámili se teprve před chvílí. Známost na jednu noc nabízí pro oba jakousi možnost svobody a anonymity a šanci oddat se všem svým myšlenkám, představám a probrat všemožné lži i smutné vzpomínky, neboť oba ví, že druhý den bude vše zapomenuto.

Zajímavost: Bize snímkem celovečerně debutoval.

Originální trailer filmu V posteli / En la cama
Šaman (Medicine Man) (neděle 22. 5., Nova, 15.45 - 17.50 / úterý 24. 5., Nova Cinema, 00.50 - 02.35 / 05.00 - 06.55)

Plakát filmu Šaman / Medicine ManLehce podceňovaný romantický dobrodružný snímek spoléhá především na kouzelnou a divokou kulisu amazonských pralesů. Tehdy spíše akční režisér John McTiernan všechny překvapil záměrně pomalým tempem, v němž se toho ale zase tolik neděje. Mimo již zmíněné pralesy určitě nepřeslechnete výborný soundtrack Jerryho Goldsmithe, který jen dotváří celkovou atmosféru. V hlavních rolích se objeví charismatický Sean Connery a trochu méně výrazná Lorraine Bracco. Celkový dojem kazí jen snahy o ekologický přesah, řídký děj, zmiňované tempo, které může mnoho diváků odradit a vzhledem ke jménům tvůrců také přehnaná očekávání, která film ve své době vzbuzoval.

Synopse: Doktor Robert Campbell (Sean Connery) už několik let žije na odloučeném místě v amazonské džungli v přátelské symbióze s primitivním kmenem. Hledá totiž lék proti rakovině a konečně se mu zdá, že je blízko. Jeho život úplně obrátí příjezd doktorky Rae Crane (Lorraine Bracco), která ho má zkontrolovat kvůli financování projektu. Zpočátku si ti dva moc sympatičtí nejsou, když ale žena zjistí, že Campbell je opravdu velmi blízko objevení léčby rakoviny, rozhodne se mu pomoci. To se ale nelíbí těm, kteří ji tam poslali.

Zajímavost: Snímek se natáčel v Mexiku.

Originální trailer filmu Šaman / Medicine Man
Za řekou je Texas (Texas Across the River) (neděle 22. 5., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Za řekou je Texas / Texas Across the RiverNe tak známý komediální western si na nic nehraje, což je jeho největší výhodou. Režírující Michael Gordon od počátku nasazuje odlehčenou atmosféru a nadhled a snaží se diváka bavit jedním vtipným dialogem za druhým, což se mu víceméně daří. Pozadu nezůstávají ani Dean Martin a Alain Delon v ústředních rolích, mezi nimiž funguje báječná chemie a oba mají navíc skvělý komediální talent. Je jasné, že velkou originalitu od příběhu čekat nemůžete a občas to nedává smysl, o to ale nikdy nešlo. Méně známá žánrovka, která pobaví.

Synopse: Temperamentní Don Andrea (Alain Delon) má krátce před svatbou s krásnou Phoebe (Rosemary Forsyth). Jejich svatbu však přeruší dramatické události a jejich životy rázem nabírají úplně jiný směr.

Zajímavost: Postava Kronka z kmene Karankawa je vedena jako přátelská, ve skutečnosti nicméně tento kmen patřil k těm několika málo lidožravým. 

Originální trailer filmu Za řekou je Texas / Texas Across the River
Podoba ticha (The Look of Silence) (neděle 22. 5., ČT2, 23.30 - 01.10 / středa 25. 2., 00.55 - 02.35)

Plakát filmu Podoba ticha / The Look of SilenceKoprodukční evropský dokument má silnou vypovídací hodnotu a jen málokoho nechá chladným. Režírující Joshua Oppenheimer se v něm opět zabývá svým oblíbeným tématem vyvražďování civilistů v Indonésii a k působivému zážitku mu stačí zasadit do obecného kontextu příběh jedné osoby a nechat promlouvat přímé svědky. Někomu může vadit, že tu prakticky chybí nějaké autentické archivní záběry, o to ale asi ani tvůrce nějak neusiloval. V tomto případě jsou slova a hrůzné činy natolik působivé, že k nim prakticky není co dodat. Vynikající dokument.

Synopse: Nejtěžší zkoušku své historie zažila Indonésie v polovině šedesátých let, kdy vyvražďování lidí neměla na svědomí cizí vojska, ale domácí armáda, které pomáhali "uvědomělí" civilisté. Hrdinou dokumentu je oční optik Adi, kterému zabili bratra. Nechce se spokojit s pouhým tvrzením, že se někde stala chyba, ale chtěl by pochopit motivaci těch, kteří mačkali spoušť a slyšet jejich omluvu za veškerá příkoří, která mu způsobili.

Zajímavost: Podle režiséra to byl Adi, kdo ho přesvědčil o tom, aby pachatele hrůzných činů viděl jako lidské bytosti.

Oficiální trailer filmu Podoba ticha / The Look of Silence
Prácička v Itálii (The Italian Job) (pondělí 23. 5., ČT2, 21.45 - 23.20)

Plakát filmu Prácička v Itálii / The Italian JobPůvodní verze akční komedie proslula legendární automobilovou honičkou, která je ovšem paradoxně její největší slabinou. Režírující Peter Collinson od počátku nasazuje odlehčenou atmosféru, pracuje s nekomplikovaným příběhem, který obohacuje vtipem, hláškami, pohodovým soundtrackem a typicky britským nadhledem a humorem. V hlavní roli vše utáhne charismatický Michael Caine, jemuž dělají společnost třeba Benny Hill nebo Noël Coward. Od zmiňované honičky ale nesmyslně poleví a místo, aby jí dodal napětí a spád, soustředí se na vzhled aut. Trochu pokažený dojem ale napraví až geniálním a skvěle ironickým závěrem. Jedna ne tak známá klasika.

Synopse: Po dvou letech je Charlie Croker (Michael Caine) propuštěn z vězení. Nelení a okamžitě začne plánovat další akci, kterou se stává krádež čtyř milionů zlata převážených v obrněném konvoji z letiště do automobilky Fiat. Jenže takhle rozsáhlý projekt je třeba důkladně naplánovat a zafinancovat a zapomínat nesmíme ani na italskou mafii, která není ráda, když se jí někdo prohání územím. Nebyl by to ale Charlie, kdyby to, co si předsevzal, nedotáhl do konce.

Zajímavost: V době natáčení neuměl Caine řídit, proto ho nikdy nevidíme za volantem.

Originální trailer filmu Prácička v Itálii / The Italian Job
Vraždy v Yorkshiru: 1980 (Red Riding: In the Year of Our Lord 1980) (úterý 24. 5., Prima Max, 22.50 - 00.55 / čtvrtek 26. 5., 00.55 - 08.35)

Plakát filmu Vraždy v Yorkshiru: 1980 / Red Riding: In the Year of Our Lord 1980Druhá část volné britské kriminální trilogie je možná o chloupek lepší než ta předchozí. Režírující James Marsh od počátku výborně pracuje se stísněnou, temnou a bezvýchodnou atmosférou a nepříjemný příběh vypráví o dost pomaleji, čímž je ještě působivější. Vše ještě dokresluje krásnou kamerou a trefnou hudbou. V druhém plánu je možné snímek vnímat i jako jakousi historickou reflexi o tom, že některé společenské problémy jsou věčné. Ve vesměs neznámém obsazení vyniká charismatický a sympatický Paddy Considine. Opět platí, že pokud si vás tvůrci svým přístupem získají, nebudete mít moc co vytýkat. Ponurá podívaná.

Synopse: V západním Yorkshiru se pohybuje vrah, který už má na svém kontě třináct obětí a v řadách policie opět bují korupce. Někteří policisté tak jsou nuceni spolupracovat s týmem zvenku, který tvoří Peter Hunter (Paddy Considine) a jeho dva pomocníci. Hunterovi ale nikdo nechce pomoci, takže pracuje zcela sám a zjistí, že jednu z obětí zabil někdo jiný než hledaný vrah. Podaří se mu ho ale najít včas?

Zajímavost: Maxine Peake, která se objeví v jedné z rolí, byla pro svou úlohu až třetí volbou.

Originální trailer filmu Vraždy v Yorkshiru: 1980 / Red Riding: In the Year of Our Lord 1980
Gang v útoku (Gridiron Gang) (středa 25. 5., Prima Cool, 22.50 - 01.25 / čtvrtek 26. 5., Prima Max, 22.25 - 01.10)

Plakát filmu Gang v útoku / Gridiron GangU sportovního dramatu by ani tak nevadilo, že příběh je sbírkou všech žánrových klišé, neboť s tím se tak trochu počítá. Mnohem horší je to, že režírující Phil Joanou tahá z diváka laciné emoce, takže hudební doprovod tvoří dojemné fanfáry a chvílemi je to celé strašlivě slzopudné. Tempo je ale svěží a v hlavní roli se navíc objeví charismatický Dwayne Johnson, který dá na mnohé nedostatky zapomenout. Tvůrci se daří vyvažovat momenty humorné s těmi vážnějšími, takže to celé má spád a nikdy se nedostaví nuda. Hodně solidní žánrovka.

Synopse: Sean Porter (Dwayne Johnson) pracuje jako kurátor pro mladistvé, jenže ho trápí pracovní neúspěchy. Většina dětí se po pobytu v jeho nápravném zařízení stejně ocitne zpět na ulici, nebo ve vězení. Proto by rád vymyslel něco, čím by to změnil. A poté s kolegou Malcolmem Moorem (Xzibit) zjistí, že kýženou změnu by mohl znamenat fotbal. Sezona ale začíná za čtyři týdny a Porter bude mít hodně práce, aby ze svých svěřenců udělal soudržný a konkurenceschopný tým.

Zajímavost: Skutečný Sean Porter byl běloch.

Originální trailer filmu Gang v útoku / Gridiron Gang
Oscar Wilde (Wilde) (čtvrtek 26. 5., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Oscar Wilde / WildeKoprodukční životopisné drama není přijímáno úplně jednoznačně, což je dáno tím, že režírující Brian Gilbert se v něm nezaměřil na život a dílo slavného autora, ale na jeho nejrůznější milostné aférky. Z toho rezultuje to, že se snímek občas utápí ve stereotypu a zdánlivě nemá co nabídnout. To ale není tak úplně pravda, protože téma je dostatečně kontroverzní, dobová výprava a atmosféra výborná a především tu je excelentní herecké obsazení, jemuž dominuje Stephen Fry v titulní roli. Vedle něj se ale neztratí ani Jude Law, Vanessa Redgrave, Michael Sheen nebo Tom Wilkinson. Solidní podívaná.

Synopse: Britský dramatik a spisovatel Oscar Wilde (Stephen Fry) sice žil v manželství a měl dva syny, podlehl ale vášnivé lásce k oslnivě krásnému, leč sobeckému a lehkomyslnému lordu Rossovi (Michael Sheen). Tento vztah ho uvrhl do společenského opovržení, s nímž musel bojovat po celý zbytek života.

Zajímavost: Ve snímku herecky debutoval Orlando Bloom.

Originální trailer filmu Oscar Wilde / Wilde

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Občanská válka (26.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu