Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Škatuláci

Recenze: Nezaškatulkovatelní Škatuláci

Vydáno: 31.10.2014 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Studio, které má na svědomí Koralínu a Normana a duchy, nám přináší svůj nejnovější loutkový animovaný film - Škatuláky. Jestli toužíte po doteku klasického animátorského řemesla, jste na správné adrese.

ŠkatuláciRecenzoval/a Jakub Brych dne 31.10.2014 13:00. Studio, které má na svědomí Koralínu a Normana a duchy, nám přináší svůj nejnovější loutkový animovaný film - Škatuláky. Jestli toužíte po doteku klasického animátorského řemesla, jste na správné adrese. Hodnocení: 3.5

Škatuláci

The Boxtrolls
Komedie / Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
USA, 2014 , 96 min.

Režie: Graham Annable
Scénář: Irena Brignull, Adam Pava, Alan Snow
Herci: Ben Kingsley, Jared Harris, Nick Frost, Richard Ayoade, Tracy Morgan, Dee Bradley Baker, Steven Blum, Nika Futterman, Pat Fraley, Fred Tatasciore, Max Mitchell, Isaac Hempstead Wright, Elle Fanning, Maurice LaMarche, James Urbaniak

Česká premiéra: 23.10.2014

Škatuláci hodnocení na Kinobox.cz: 64.14 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Než se začnu vyjadřovat k jejich konkrétním vlastnostem, musím upozornit, že Škatuláci se hodnotí dosti nelehce. Jako projekt nezávislého výtvarného studia, které i v obrovské konkurenci dokáže prorazit s klasickou stop-motion animací, si už sami o sobě zaslouží pozornost a uznání. Pokud máte pro tenhle styl slabost, automaticky si ke Škatulákům vytváříte sympatie už z ukázek. Což je samozřejmě vždycky průšvih. Ne že bych chtěl naznačit, že jsou špatní, ne ne, opak je pravdou, přesto se ale nemůžete ubránit tomu, abyste si nepříjemně jasně neuvědomovali jisté rozpory, které nový film od Laiky souží.

Fotografie z filmu Škatuláci / The BoxtrollsA rovnou tady můžu citovat jednu z postav – zásadní problém Škatuláků je totiž dualita. Dualita cílovek. Částečně za to může i propagace a samotná kina, která automaticky všechno animované hážou do škatule „pro děti“. Pravda ale je, že Škatuláci stojí jednou nohou v dětské a druhou v dospělácké krabici. A jelikož na promítání v kině mi společnost dělaly výhradně dvojice matka+dítě pod 10 let, došlo díky tomu i na momenty á la „mami, já už se na to neci dívat“. Už jenom úvodní sekvence strčí do kapsy svojí temností většinu burtonovek a je dost dlouhá na to, aby polovinu dítek vyhnala strachy z kina.

A na druhou stranu pak Škatuláci místy sypou z rukávu momenty, co svojí infantilností donutí každého staršího patnácti let se trapně ušklíbnout. Určitá rozkolísanost náboje je v animácích naprosto normální, v tomhle případě ale kontrasty temnoty a dětskosti buší do očí s nepříjemnou vehementností. Letos jsme tu vlastně už jeden animák, který trpěl přesně tímhle problémem, měli. Jak vycvičit draka 2 tak jako Škatuláci těkal mezi epickými a drsnými pasážemi, za které by se nemusela stydět žádná dospělácká fantasy, a momenty cílenými výhradně na mrňata. Je vlastně paradox, že ačkoliv se Laika jako studio nikomu nezodpovídá a na rozdíl od Dreamworks necílí na široké masy, potýká se s úplně stejným problémem. Holt nikdo si nemůže dovolit cílit jen na jednu diváckou skupinu.

Fotografie z filmu Škatuláci / The BoxtrollsPřejděme ale dál, od nešťastných vizí malých studií štvaných neúprosností filmového trhu k tomu, že i ona se přeci jen v nelítostné CGI konkurenci dokáží udržet a jednou za čas nás oblažit výplodem čirého nadšeneckého hračičkovství. Pro přesnost tedy musím říct, Škatuláci se zásahům počítačových grafiků nevyhýbají tak docela. Jsou částečným kompromisem mezi ruční výrobou a nulami a jedničkami, loutky ale převažují a CGI v tomhle případě spíš jen pomáhá eliminovat klasický problém tohohle druhu animace – stísněnost. Díky počítačům bylo možno pracovat s širšími prostory, přidávat reálnější pozadí apod. Jinak je naprostá většina toho, co uvidíte na plátně, poctivá titěrná práce – pro každou postavu bylo vyrobeno nespočet končetin, obličejových grimas apod. a ušity hromady do nejmenších detailů propracovaných kostýmů.

A Škatuláci z téhle poctivosti opravdu silně těží. Všechny kulisy i postavičky dýchají životem a oko se na nich napase k prasknutí. Ústřední městečko Sýrečkov představuje soubor nejtypičtějších evropských viktoriánských stylů a zároveň funguje jako jejich karikatura. Jeho obyvatelé jsou upjatou buržoazií ovládanou komunitou, která se vyžívá v degustaci, jak jinak, sýrů. Naproti tomu Škatuláci, podzemní tvorečkové, jejichž nezbytným módním doplňkem je krabice jako svrchník, podle jejíchž nápisů si určují i jména (Vejce, Bota nebo taky Křehký), zakoušejí od lidí nahoře jen útlak a pohrdání a při svých pravidelných nočních návštěvách města jsou chytáni a vězněni. Mezi Škatuláky ale žije i ztracený chlapec z města (řečený Vejce) a právě on bude muset situaci změnit.

Fotografie z filmu Škatuláci / The BoxtrollsPříběh je vážně jednoduchý, ale v tomhle případě podružný. Škatuláci jsou o jednotlivých proprietách a vychytávkách. Děj vlastně jen udává tempo prohlídky vypiplaného imaginárního světa a seznamuje vás s postavami, které si vás získávají bezelstnou roztomilostí. Je velká škoda, že v našich kinech není k dispozici verze s originálními hlasy, jelikož ty obstarala opravdu elitní skvadra převážně britských herců jako Ben Kingsley, Simon Pegg, Toni Collette, Elle Fanning, Isaac Hempstead Wright (znáte jako Brana ze Hry o trůny) nebo Nick Frost. Na druhou stranu tu ale musím vyseknout obří poklonu Ladislavu Županičovi, jehož dabing vrchního záporáka Archibalda Chňapala pokořuje nejvyšší laťky démoničnosti a je skvělou náplastí pro každého, komu by scházel originál.

I estetické orgie se ale dokážou omrzet, a pokud nejste vyložený úchylák na loutky a výtvarné umění, v poslední třetině budete možná mít menší problém s pozorností. Děj si totiž jede přímo a jasně a neklade na vás vůbec žádné nároky. Postavy dojdou tam, kam mají dojít a příběh i přes dramatické finále nevrcholí extra slavně (na rozdíl třeba od Normana a duchů, kde emoce tekly víc). I humor se tentokrát oproti předchozímu filmu od Laiky omezuje na pár fajn hlášek a jeden zábavný výstup. Vlastně vystupují nad rámec banálnosti jenom svojí odvážnou hrou na temnou notu, jinak v mnoha momentech dokážou až nudit. Jasně, u animáku zaměřeného především na imaginaci děj může hrát až druhé housle, tady se na ně ale bohužel jen tiše fidlá.

Fotografie z filmu Škatuláci / The BoxtrollsJak jsem psal na začátku, Škatuláky je opravdu hodně těžké hodnotit. Jako projekt jsou opravdu sympatičtí a nadšení, které na vás sálá z každého okénka, je nefalšovaným přímotopem pro vaše srdce. Stačí si jen představit hodiny práce, které s figurkami, kostýmy a miniaturami parta z Laiky strávila. Kdo má navíc rád burtonovskou imaginaci a poetiku, zamiluje si tenhle film bez debat. Ovšem, komu nestačí ke štěstí precizně vymodelované loutky a naivní a obyčejná hravost, ten možná po hodině zjistí, že ho vlastně Škatuláci nebaví. S tím se prostě musí počítat. Upřímně jsem si je užil o kousek méně než třeba nahláškovaného ParaNormana, i tak ale musím smeknout před partou, co má tuhle taškařici na svědomí a dát o bod víc, než bych chtěl. Držme jim palce do budoucna.

Český trailer filmu Škatuláci

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Toni Collette je Mafia Mamma (01.03.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Robert Pattinson ve filmu Mickey 17 (06.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šalamoun a královna ze Sáby prožívají půlnoční lásku, během níž boří teheránská tabu (04.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněžný kluk Toman v utajení porušil jedenácté přikázání (18.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zprávař milující Kočičí tanec není žádný anděl (04.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně strhující Uličce přízraků Guillerma Del Tora chybí emoce (03.02.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aby moje krásná příšerka našla zlato, musí projít uličkou přízraků (26.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sjezdař Karel přežil pád říše římské a shání novou šichtu (14.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu