Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 16. 5. 2014 - 22. 5. 2014

TV tipy: El Mariachi, mrtví básníci a jiní hrdinové

Vydáno: 16.05.2014 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

I když je aktuální televizní nabídka žánrově dost rozmanitá, žádný velký hit v ní nenajdete. Čekejte tedy spíše snímky komornější a méně známé, nicméně dost kvalitní. Největší radost udělá asi autorský debut Roberta Rodrigueze.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vincent, François, Paul a ti druzí... (Vincent, François, Paul... et les autres) (pátek 16. 5., ČT2, 22.35 - 00.25)

Plakát filmu Vincent, François, Paul a ti druzí... / Vincent, François, Paul... et les autresU nás de facto neznámé francouzsko-italské drama je více než co jiného opravdovou oslavou síly přátelství. Režírující Claude Sautet, který se také podílel na scénáři, diváka neoslní strhujícím tempem ani promyšleným příběhem, nýbrž spoléhá jen a pouze na věrné zachycení plynutí života a proměn kamarádství v průběhu času. Nechybí ani potřebná nostalgická atmosféra a několik opravdu silných scén. V hlavních rolích excelují Yves MontandMichel Piccoli, Serge Reggiani a Gérard Depardieu. Jen velmi vzácně vysílaný snímek.

Synopse: Skupina kamarádů, která je v práci víceméně úspěšná, prožívá ve svém soukromí různé krize. Ty posléze řeší u jednoho z nich na venkově. Později ale dojde k situaci, která je vzájemně dost odcizí a navázat cestu zpět nebude vůbec lehké.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Clauda Nérona.

Originální trailer filmu Vincent, François, Paul a ti druzí... / Vincent, François, Paul... et les autres
Společnost mrtvých básníků (Dead Poets Society) (sobota 17. 5., Prima, 01.15 - 03.55)

Plakát filmu Společnost mrtvých básníků / Dead Poets SocietyOscarem za scénář oceněné drama je jedním z nejlepších hollywoodských počinů režiséra Petera Weira. Vzhledem k jeho jménu jde o dost nenápadný snímek, který je nicméně intenzivní a hluboce lidský. Nepostrádá zajímavý a silný příběh, perfektní atmosféru, překrásnou kameru, zdařilý hudební doprovod Maurice Jarreho a v rámci žánru i vyvedenou a netradiční vizuální stránku. V hlavní roli září na Oscara nominovaný Robin Williams, jehož doplňuje třeba mladý Ethan Hawke. Skvělá záležitost.

Synopse: V novém školním roce přichází na chlapeckou akademii ve Vermontu nový učitel John Keating (Robin Williams), který zde má učit anglickou literaturu. Jeho metody jsou ale dost netradiční, což sice zaujme jeho studenty, kteří chtějí jít v jeho stopách, ale moc se to nelíbí vedení. Proto není divu, že brzy dojde k otevřenému střetu dvou rozdílných přístupů. 

Zajímavost: Film byl pro větší působivost natočen chronologicky.

Originální trailer filmu Společnost mrtvých básníků / Dead Poets Society
Hon na lišku (Caccia alla volpe) (sobota 17. 5., ČT2, 13.50 - 15.35)

Plakát filmu Hon na lišku / Caccia alla volpeItalsko-britská krimikomedie potěší hlavně ty, kteří se zajímají o kinematografii trochu hlouběji. Režírující Vittorio de Sica v ní totiž s grácií sobě vlastní a s velkým nadhledem zesměšňuje hlavně italský neorealismus, na paškál si ale bere i narcistické hvězdy nebo filmové kritiky. Jelikož film vychází z divadelní hry Neila Simona, je nutné očekávat velké množství dialogů a situačního humoru. Obojí ale skvěle funguje, takže není nač si stěžovat. Ve výtečném obsazení na sebe největší pozornost strhává Peter Sellers, vedle kterého uvidíte třeba Britt Ekland nebo Victora Matureho. Škoda občasné nudy a ztráty tempa.

Synopse: Podvodník, lupič a mistr převleků Aldo Vanucci (Peter Sellers) právě uprchl z vězení, ale žít poctivě rozhodně nehodlá. Dostane totiž za úkol propašovat do Itálie zlato uloupené v Káhiře. Vymyslí tak geniální plán spočívající v tom, že se bude vydávat za slavného režiséra, který chce v Itálii natočit svůj nový film. Je tak jasné, že o bizarní situace nebude nouze.

Zajímavost: Sellers a Ekland byli v době natáčení manželé.

Ukázka z filmu Hon na lišku / Caccia alla volpe
Lidé z maringotek (sobota 17. 5., Nova Cinema, 18.35 - 20.00 / neděle 18. 5., 08.05 - 09.35)

Plakát filmu  / Lidé z maringotekOpomíjené československé sociální drama se svým způsobem vymyká z tehdejší tvorby. Režisér a scenárista Martin Frič v něm velmi citlivě zadaptoval předlohu Eduarda Basse a vzdal hold lidem pracujícím v cirkusech. Vše prodchl nostalgickou a lehce posmutnělou atmosférou, přítomností vtipných i tragických figurek, dokonalou výpravou a precizní režií. Upoutá také sytá a křiklavá barevnost, která filmu dodává zvláštní kouzlo. Opominout nesmíme ani jako vždy skvělou hudbu Zdeňka Lišky. V hlavních rolích se objeví Jozef Kroner, Jan Tříska nebo Emília Vášáryová. Zamrzí jen to, že těch epizodek je tu někdy možná až moc.

Synopse: Mladý akrobat cirkusu National Vincek (Jan Tříska) se zamiluje do krasojezdkyně Niny (Emília Vášáryová). Jenže to se nelíbí jejímu otci, který s ní má úplně jiné plány. Celou situaci vyřeší to, že je mladík povolán na vojnu. Ani tam však na děvče nemůže zapomenout, a tak když se vrátí, vydá se ji proti vůli všech hledat. 

Zajímavost: Snímek byl natočen širokoúhle, což v době jeho vzniku nebylo vůbec běžné.

Ukázka z filmu Lidé z maringotek
El Mariachi (El Mariachi) (sobota 17. 5., Nova Cinema, 22.15 - 23.50)

Plakát filmu El Mariachi / El MariachiNa celovečerním debutu režiséra, scenáristy a kameramana Roberta Rodrigueze je hodně vidět nízký rozpočet, za který byl pořízen. Z tohoto faktu ale tvůrce dokázal udělat přednost a do značné míry tu definoval svůj pozdější styl. To znamená, že je to celé notně přepálené, nereálné, nechybí tu dost násilné scény, zvláštní humor a pár hlášek. Obsazení, jež tvoří neznámé tváře, je relativně vydařené, ačkoli někteří dost přehrávají. Začátky dnes už kultovního autora si rozhodně neuškodí připomenout.   

Synopse: Osamělý mariachi (Carlos Gallardo) přichází do malého města v Texasu a doufá, že tu najde štěstí. Chce být hudebníkem a pokračovat v rodinné tradici. Ve stejné době však městem prochází zabiják, který má podobně jako mariachi na sobě černý oblek a v ruce pouzdro na kytaru. Jenže to jeho neobsahuje hudební nástroj, ale slušný zbrojní arzenál. Oba muži si bohužel svá zavazadla prohodí, což spustí řetěz nepěkných událostí. 

Zajímavost: Film byl natočen za pouhých sedm tisíc dolarů.

Originální trailer filmu El Mariachi / El Mariachi
Odsun (La Rafle) (neděle 18. 5., ČT art, 20.20 - 22.20)

Plakát filmu Odsun / La raflePod názvem Zátah se v programu ukrývá francouzsko-německo-maďarské válečné drama, které se snaží reflektovat události, které se ve Francii děly v průběhu druhé světové války. Režírující Rose Bosch nedělá nic vyloženě špatně, jenže v množství podobných filmů tento malinko zaniká. Sice tu nechybí zajímavé téma, několik silných scén, solidní výprava a slušné herecké výkony mimo jiné Jeana Rena, Mélanie Laurent nebo Sylvie Testud, na druhou stranu je vše zdlouhavé a v podstatě tuctové. Výsledku neprospívá ani ztvárnění Hitlera jako karikatury. Snímek tak zaujme hlavně ortodoxní fanoušky žánru, případně milovníky evropských dramat.

Synopse: 6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann si tak připíná žlutou hvězdu na hruď a jde do školy. Jeho rodina přesto věří, že radostné dny nekončí. 16. července však do jejich bytu přichází muži v černých uniformách a všechny ženou do připraveného autobusu. 

Zajímavost: Snímek byl částečně natáčen v Maďarsku.

Originální trailer filmu Odsun / La Rafle
Sluha (The Servant) (pondělí 19. 5., ČT2, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Sluha / The ServantV našich končinách totálně neznámé britské drama zaujme hlavně po technické stránce. Režisér Joseph Losey od počátku rozehrává zajímavý a atraktivní příběh, který zabírá nápaditou kamerou a halí do potřebně temné atmosféry. Také nemnoho herců v čele s Dirkem Bogardem předvádí strhující výkony. O to větší je škoda, že postupem času je vše vyprávěno až moc složitě, postavy dost ostře mění své nálady a dialogy jsou de facto o ničem. Za vidění ale nepochybně stojí.

Synopse: Dobře situovaný stavitel Tony (James Fox) si po návratu z pracovního pobytu v jihoamerické džungli najímá do svého domu sluhu. Hugo Barrett (Dirk Bogarde) má ty nejlepší reference, proto je přijat. Jeho přítomnost se ale nelíbí Tonyho snoubence (Wendy Craig), která ho přemlouvá, aby Huga vyhodil. Jenže jeho pozice už je tak silná, že začíná svého pána víc a víc ovládat. 

Zajímavost: Jde o desátý film, který Losey natočil v britském exilu, kam odešel po nechvalně proslulých protilevicových čistkách v Hollywoodu. 

Originální trailer filmu Sluha / The Servant
Krutá noc (Rough Night in Jericho) (pondělí 19. 5., Prima Cool, 22.45 - 00.55 / úterý 20. 5., 03.10 - 04.50)

Plakát filmu Krutá noc / Rough Night in JerichoNejen u nás zapomenutý western sice nepatří k tomu nejlepšímu ve svém žánru, jakožto raritní záležitost ale za pozornost stojí. Režírující Arnold Laven si po formální stránce poradil výborně a naservíroval solidní přestřelky a celkově drsnou akci, slušnou atmosféru a zpočátku i relativně zajímavý příběh. Jednu ze svých mála záporných rolí tu navíc ztvárnil Dean Martin a vyloženě si ji užil. Druhá polovina snímku už je ale nezáživná a možná až moc naivní. Zub času tu zkrátka zanechal docela značnou stopu. 

Synopse: Alex Flood (Dean Martin) a hráč Jim Dolan (George Peppard) mají společné jen dvě věci - oba bývali strážci zákona a oba rádi riskují. Když Floodova banda terorizuje jednu společnost provozující poštovní dostavníky, je Dolan požádán o pomoc. Dochází tak ke krutému střetu dvou bývalých parťáků. 

Zajímavost: Martin dokázal vedle herecké kariéry být také velmi úspěšným zpěvákem.

Originální trailer filmu Krutá noc / Rough Night in Jericho
Velcí bratři (Role Models) (pondělí 19. 5., Prima, 23.25 - 01.30)

Plakát filmu Velcí bratři / Role ModelsNijak originální, ale příjemná a nenáročná komedie potěší mimo jiné i tzv. erkovým ratingem, což znamená, že si tvůrci mohou dovolit trošku drsnější a hrubozrný humor. Režírující David Wain naštěstí nikdy nesklouzne k laciným vtipům, čímž si získává divácké sympatie. K dispozici měl navíc povedený příběh s množstvím výtečných dialogů a situací, které nemají daleko k reálnému životu. V hlavních rolích navíc exceluje sehraná dvojka Seann William ScottPaul Rudd, kterou neméně skvěle doplňují kupříkladu Christopher Mintz-Plasse nebo Elizabeth Banks. Překvapivě vtipná záležitost.

Synopse: Danny (Paul Rudd) a Wheeler (Seann William Scott) jsou dva třicátníci, kteří se přihlásí do programu Velký bratr, kde se dospělí dobrovolně starají o děti a dospívající mládež bez domova. Dokážou dva dosud nepříliš zodpovědní muži vychovat malé dítě?

Zajímavost: Většina dialogů vznikla improvizací.

Oficiální trailer filmu Velcí bratři / Role Models
The Doors - When You're Strange (When You´re Strange) (čtvrtek 22. 5., ČT art, 20.20 - 21.45)

Plakát filmu The Doors - When You're Strange / When You're StrangeNejvětší výhodou hudebního dokumentu je fakt, že potěší jak ty, kteří jednu z nejdůležitějších hudebních skupin historie znají jen zběžně, tak i ty, kteří patří do jejího fanklubu. Režírující Tom DiCillo navíc zachoval potřebný nadhled a legendárního Jima Morrisona nijak nesoudí ani neadoruje. Těšit se můžete také na mnoho záběrů z koncertů, exkluzivní homevidea a zajímavou koláž z fotografií. Pokud televize odvysílá film v původním znění, uslyšíte hlas průvodce Johnnyho Deppa, který celkový zážitek posouvá o trochu výš. Dokument nejen pro milovníky hudby.

Synopse: Dokument staví na záběrech natočených v letech 1966 - 71. Snaží se ukázat, čím kapela The Doors skutečně byla a čím se stala. Tvůrce se nevyhýbá ani náhledu do světa alkoholu a drog, který po zisku slávy bohužel naprosto ovládl charismatického lídra kapely Jima Morrisona.

Zajímavost: Název filmu je odvozen z refrénu slavné písně People Are Strange.

Oficiální trailer filmu The Doors - When You´re Strange / When You´re Strange

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Nech svět světem (02.10.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Spy Kids: Armageddon (08.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu