Preview: Zloba - Královna černé magie aneb návrat Angeliny Jolie

Vydáno: 19.04.2014 17:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Nová hraná disneyovka Zloba – Královna černé magie sází na šarm herečky Angeliny Jolie a ohromující vizuální podobu s bombastickými speciálními efekty. Půjdete se na to podívat do kina?
Americká herečka, režisérka, matka a filantropka Angelina Jolie se naposledy poflakovala na plátně v Paříži a Benátkách s Johnnym Deppem v Cizinci, který byl mnohými označován jako podivně bezvýrazný. Poté natočila svůj režijní debut, válečné drama V zemi krve a medu z prostředí válkou sužované Bosny. Na letošní rok chystá další režijní projekt Unbroken, ve kterém se dozvíme, jak to bylo s olympijským běžcem Louisem Zamperinim zajatým Japonci během druhé světové války. Mezitím se věnovala své početné rodině a možná se jí zastesklo po ryzím nefalšovaném blockbusteru. A jelikož je její kredit v Hollywoodu stále vysoký, dostala hlavní roli zlé královny Maleficent v disneyovce Zloba - Královna černé magie.

Fotografie z filmu  / MaleficentFilm je novým pohledem "z druhé strany" na klasickou animovanou disneyovku, Šípkovou Růženku z roku 1959. Z tohoto pohledu jde o hodně podobný projekt, jakým byl nedávno Mocný vládce Oz - i v tomto případě šlo o nový pohled (formou prequelu) na klasický muzikál Čaroděj ze země Oz. Stejně jako jsme se v něm dozvěděli, jak se z hodné a dobré víly stala zlá čarodějka v podání Mily Kunis, tak i zde se dozvíme, které události učinily z "mladé nádherné ženy s ryzím srdcem, která prožila idylické dětství v mírumilovném lesním království, Zlobu – královnu černé magie."

Starou křivdu se spolu s ní budou snažit napravit mladá princezna Aurora (Elle Fanning) a princ Filip (Brenton Thwaites). Jak už to v pohádkách bývá, zlo bude nakonec poraženo a Zloba se neukáže jen jako ryze zlá postava, ale ke zlu okolnostmi dohnaná. Ačkoliv má jít o temněji laděnou disneyovku, neznamená to, že bychom se kvůli tomu neměli dočkat klasického happyendu. Nebo ne?

Fotografie z filmu Zloba - Královna černé magie / MaleficentZloba - Královna černé magie je režijním debutem Roberta Stromberga, který měl na starost výpravu Alenky v říši divů a Mocného vládce Oz. A nic naplat, disneyovky do kin stále táhnou a důkazem toho budiž třeba poslední animované Ledové království. Posunutí Stromberga na post režiséra může znamenat dvě věci. O vizuální stránku nemusíme mít strach - měla by být podobně bombastická jako v obou zmíněných snímcích, tedy v Alence a Mocném vládci Oz. Jejich vizuál včetně nejpromakanějších počítačových triků byl natolik v popředí, že i takový režiséři jako Tim Burton a Sam Raimi je těžko drželi na uzdě. Více než o režii jde u podobných filmu právě o speciální efekty a počítačové triky. A po této stránce by neměla Zloba v ničem zaostávat. Otázka ale je, zda bude i v něčem vyčnívat.

Také je otázkou, zda bude pro publikum stejně přitažlivý klasický příběh o zlé královně a Šípkové růžence jako ten Alenčin v říši divů. U obou jde o adaptaci klasických literárních předloh. Ale zatímco Burton se svou verzí Lewise Carolla trefil do vkusu a nálady amerického publika, které nechalo na pokladnách kin přes tři sta milionů dolarů a s tržbami ze zbytku světa se jeho zisk přehoupnul přes miliardu, u Mocného vládce Oz šlo už o celkový zisk "jen" poloviční. Přitáhne Zloba - Královna černé magie, která je natočena podle bratří Grimmů, dost lidí do kin?

Fotografie z filmu Zloba - Královna černé magie / MaleficentJediným konkurenceschopným lákadlem bude vedle opulentně a přitom temně laděného vizuálu hlavní ženská představitelka, kterou je hvězda první velikosti Angelina Jolie. Uvidíme, zda se jí povede lépe než její kolegyni Ravenně v podání Charlize Theron z předloňské fantasy Sněhurka a lovec. Z druhé linie budou Angelinu podporovat mladší sestra Dakoty Fanning Elle a ve vedlejších rolích skřítků například Juno Temple, Imelda Stauton a Lesley Manville. Ve filmu se objeví také Sam Riley jako lidská podoba černého havrana, opeřené pravé ruky Zloby a Sharlto Copley jako Aurořin otec.

O hudbu se postaral James Newton Howard a titulní skladbu, cover původní písně ze Šípkové Růženky, "Once upon a dream" nazpívala americká zpěvačka Lana Del Rey, která doprovázela i jednu z verzí traileru. Titulní píseň byla také vypuštěna i jako hudební video. Lana Del Rey mimochodem není ve filmu nováčkem, neboť nazpívala píseň Young and Beautiful k Luhrmanově nové verzi Velkého Gatsbyho.

Zaručí všechny tyto zmíněné filmové ingredience Zlobě - Královně černé magie úspěch? To se dozvíme již brzy. 

Zloba – královna černé magie
začne čarovat v našich kinech od 29. května

Český trailer filmu / Maleficent


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY