Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Dlouhá cesta dolů

Recenze: Dlouhá a bezkrevná cesta dolů

Vydáno: 10.04.2014 18:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Nick Hornby opět míří na filmová plátna, tentokrát s partou čtyř sebevrahů, co se rozhodli svůj předčasný konec o chvilku odložit. Dlouhou cestu dolů ovšem předchází rozpačitá pověst. Jak se líbila nám?

Dlouhá cesta dolůRecenzoval/a Jakub Brych dne 10.04.2014 18:30. Nick Hornby opět míří na filmová plátna, tentokrát s partou čtyř sebevrahů, co se rozhodli svůj předčasný konec o chvilku odložit. Dlouhou cestu dolů ovšem předchází rozpačitá pověst. Jak se líbila nám? Hodnocení: 2.5

Dlouhá cesta dolů

A Long Way Down
Drama / Komedie
Velká Británie, 2014 , 96 min.

Režie: Pascal Chaumeil
Scénář: Nick Hornby, Jack Thorne
Kamera: Ben Davis
Herci: Pierce Brosnan, Toni Collette, Imogen Poots, Aaron Paul, Zara White, Joe Cole, Evelyn Duah, Therese Bradley, Sam Neill, Priyanga Burford, Josef Altin, Diana Kent, Rosamund Pike, Shola Adewusi, Ilan Goodman

Česká premiéra: 10.04.2014

Dlouhá cesta dolů hodnocení na Kinobox.cz: 60.83 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmy podle knížek Nicka Hornbyho jsou většinou vážně fajn. Osobně jsem bohužel s žádnou z předloh neměl čtenářskou čest, přesto si vždycky rád udělám čas na Jak na věc a takové Všechny moje lásky mají svoje výsostné místo v mojí divácké síni slávy. Tyhle hornbyovské filmy stojí kdesi na pomyslném ideálním průsečíku oduševnělých dramat, civilních indieček a hřejivých komedií. Hornby dokáže tvořit neskutečně sympatické podivíny, jimž dává do vínku realistické ctnosti a poklesky a chytře a originálně na nich portrétuje až roztomilou absurdnost lidského chování v rámci vztahů a žití vůbec. Nicnedělajícího Hugh Granta nebo trhlého Johna Cusacka prostě nemůžete nemilovat.

Fotografie z filmu Dlouhá cesta dolů byla příslibem té nejtypičtější hornbyoviny. Absurdní zápletka, obyčejné charaktery, kapka černého humoru a (snad) kýžená střídmá oduševnělost. K tomu sympatické kvarteto složené z vycházejících i zapadajících (=časem prověřených) hereckých hvězd a poměrně zajímavý režisér. Co chtít víc, natěšenost byla zkrátka na místě. Pascal Chaumeil a scenárista Jack Thorne si ale nevybrali svoji nejlepší chvilku. Chaumeil má na kontě celkem slušně přijatého (K)lamače srdcí, Thorne je zas zkušený britský seriálový harcovník - pracoval na peckách jako Skins nebo Shameless a zabrousil i k filmu, naposledy loni s How I Live Now Kevina MacDonalda. Zatáhnout se ovšem nechal i do amerického remaku Skins, který se, jak je jistě fandům známo, dobré pověsti zrovna netěší. Holt nikdo není neomylný a Dlouhá cesta dolů je toho bohužel důkazem.

Ne, že by vůbec nefungovala. Klasické absurdně komediální prvky tu Chaumeil všechny má, popravdě na odškrtávacím seznamu žánrových náležitostí by zřejmě měl splněných sto procent, nedaří se mu ale příliš prodávat jednotlivé gagy a prohlubovat osobnosti postav. Čtyřka sebevrahů, co se večer na Silvestra náhodou sejde na střeše výškové budovy, je sice na první pohled perfektní, žádný z charakterů ale během filmu nedospěje výš než ke stěnám své ošoupané kartonové škatule. Každá z postav se vlastně dá perfektně shrnout jen dvěma slovy – Brosnan je ironický bonviván, Paul rezervovaný nemluva, Poots pubertální darebačka a Collette zakřiknutá matka. Jejich interakce pak pramení čistě z vlastností těchhle klasických archetypů a momenty, kdy by překročila jasně dané schéma, tu neexistují.

Fotografie z filmu Přitom takový Aaron Paul coby vyhořelý grunger je postavou, která v jedné či dvou chvílích velmi silně koketuje s rovinami až filosofickými. Kdykoliv ale přijde možnost vydat se za hranice nenáročného plkání, jako by Chaumeil ustrašeně stáhl ocas mezi nohy a zůstal hezky na svém místě, kde se nemůže nijak spálit, bohužel ale taky nic objevit, nebo aspoň nadhodit. Paulova prázdnota, ztracenost a sklony k nihilismu tím pádem nakonec letí obloukem do koše, aby je mohlo zázračně vyléčit to největší romantické klišé (díky Bohu aspoň za skvělou scénu v moři podbarvenou Youth od Daughter). A to mluvím jen o postavě, která byla mně osobně nejsympatičtější, všichni zbývající sebevrazi mají vlastní potenciál, na který se nedostává.

Těžko říct, kolik kritiky mám pálit do Chaumeila s Thornem a kolik olova by zasloužil Hornby coby autor knihy, ovšem když se z oslavované předlohy stane na plátně víceméně povrchní záležitost, bude přeci jen těžištěm neúspěchu spíš dvojice režiséra a scenáristy. Nepřekvapilo by mě, kdyby scénář vznikl za jedno až dvě odpoledne ve Starbucks, jelikož Dlouhá cesta dolů je přesně tak jasná a sterilní jako kafe z kelímku. Neznamená to, že by selhávala. Stejně jako to kafe z kavárenského řetězce vám dodá kofein i kávovou chuť na jazyku, nikdy si ale během usrkávání v přeplněné tramvaji nebudete připadat tak příjemně a pohodově, jako když zajedete za roh do uličky, kde je klasická staromilská kavárna, a vypijete si svoji kávu v klidu z puntíkovaného hrnečku.

Fotografie z filmu Co se naštěstí celkem hezky sešlo, je herecká banda. Jasně, nikdo tu nerozehrává shakespearovské drama, protože ono toho moc ke hraní není, málokdy se ale sejde tak neotřelá a sympatická čtyřka jako v Dlouhé cestě. Brosnan s Colette jedou oba po veteránsku na jistotu, Collette sice trochu křečovitě, ale musíte si je oblíbit. Mlaďasové se zas nenechávají zahanbit a duo Paul & Poots herecky taky boduje. Paul se po Need for Speed konečně našel, kazí mu to jen plochost jeho charakteru. Imogen Poots je zas dokonalým zhmotněním hipsterského ideálu krásy a s usedavýma očima a rošťáckým obličejem si se svojí rolí rozumí perfektně (mimochodem, její fandové teď mají žně, brázdí totiž kina hned ve třech filmech najednou).

Tak či tak, Hornby se tentokrát cti na plátně nedočkal. Dlouhá cesta si růži rozhodně nevystřelila a zapadla kamsi do přeplněné škatule „nenáročné“. Určitě to ale neznamená, že se jí musíte vyhnout obloukem. Při standardních nárocích zahrnujících lehký humor, sympatické herce a vyváženou dávku emocí vás víceméně nemůže zklamat. Pokud ale hledáte silnější, hlubší nebo jakkoliv jinak nekonvenční podívanou, která má co říct a nekončí po krk zahrabaná v sacharidech, nebo jste zatvrzelí fandové knížky, možná byste si měli ušetřit zklamání. Plavající Aaron Paul přeci jen za návštěvu kina sám nestojí.

Český trailer filmu Dlouhá cesta dolů

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Knížka byla výborná, na film jsem se těšil (... (Michal, 10.04.2014 19:16) Reagovat

    Knížka byla výborná, na film jsem se těšil (člověk by řekl, že se Hornby nedá zkazit) a ono tohle. Jedna horší recenze, než druhá. Velká škoda

    • Re: Knížka byla výborná, na film jsem se těšil (... (Jakub Brych, 11.04.2014 11:21) Reagovat

      Jo, já tomu taky nejdřív nechtěl věřit, ale je to tak... :-/

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 9. týden
Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna Poslední únorový den přechodného roku patří v kinech premiéře velkolepého pokračování úspěšné a očekávané sci-fi Duna. Jasný komerční hit celého jara se pokusí trochu přibrzdit především tuzemské drama o manželech... čtěte zde
Vydáno: 28.02.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 8. týden
Top 20 ČR: Matka v trapu diváky zaujala Premiéra nové české komedie Matka v trapu slavila slušný divácký ohlas a porazila zbytek konkurence s velkým přehledem. Uvidíme, jak si povede za týden v konkurenci s Dunou. čtěte zde
Vydáno: 27.02.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 8. víkend
Box office: Bob Marley stále vede Životopisný snímek o Bobu Marleym je zatím stále ve vedení, a to do doby, než bude mít příští týden premiéru druhá část velkofilmu Duna. čtěte zde
Vydáno: 26.02.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 23. 2. 2024 - 29. 2. 2024
TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout Ani s koncem února nepřichází v televizní nabídce zásadní změny a opět se spoléhá na otřepané reprízy, případně nezáživná béčka. Není tedy divu, že náš chudý výběr sestává z ne až tak známých a připomínaných... čtěte zde
Vydáno: 23.02.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 8. týden
Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých Ačkoli v aktuálním týdnu startuje v kinech hned osm premiér, větší divácký potenciál má jen pochybně vypadající tuzemská komedie Matka v trapu. Náročnější publikum ale zvolí spíše oscarového kandidáta, dramedii Zimní... čtěte zde
Vydáno: 21.02.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Timothée Chalamet je Wonka (12.07.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů je pohodovou zábavou pro celou rodinu (30.03.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Sestry v sedle hájí čest zlodějů (29.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Toni Collette je Mafia Mamma (01.03.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nový trailer: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (24.01.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Robert Pattinson ve filmu Mickey 17 (06.12.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Filmový Black Adam představuje nové postavy z komiksového světa DC (24.10.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   06/2024

Argylle
5/10

Příběh o spisovatelce špionážních románů, která se nechtěně zaplete se skutečnými tajnými agenty, by měl být prvním dílem plánované trilogie. Přitom se ale jedná jen o generický odvar mnoha motivů z jiných špionážních filmů.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu