Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 10. 2013 - 10. 10. 2013

TV tipy: Opravdová kuráž ve Zdrojovém kódu a filmové klasice

Vydáno: 04.10.2013 06:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Podzim se vkrádá za okna a chladné večery lákají k chvílím tráveným u televizní obrazovky. Tento týden můžete vidět premiéry Opravdové kuráže a Zdrojového kódu, nechybí ani léty prověřená klasika.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tak mě někdy napadá (Sometimes a Great Notion) (sobota 5. 10., Prima Cool, 00.25 - 02.40)

Plakát filmu Tak mě někdy napadá / Sometimes a Great NotionDruhý režijní počin legendárního Paula Newmana je adaptací románu Kena Keseyho. Tvůrce se s náročnou a rozsáhlou předlohou popral se ctí a její atmosféru se mu podařilo přenést i do filmové řeči. Zaváhal v podstatě jen v úvodu, který je lehce utahaný a drhne, posléze už je ale tempo svěží a strhující a samotný závěr nenechá v klidu snad nikoho. V hlavních rolích se kromě samotného režiséra objeví i Henry Fonda a na Oscara nominovaný Richard Jaeckel. Na tutéž cenu byla navržena i titulní píseň. U nás málo známý snímek rozhodně zaslouží diváckou pozornost.     

Synopse: Rodina Stamperových vedena otcem Henrym (Henry Fonda) a synem Hankem (Paul Newman) má dlouhou dřevařskou tradici. Když okolní dřevaři vstupují do stávky, Stamperovi pracují dál, jelikož si nedovedou volné dny představit. Za toto rozhodnutí však platí částečně majetkem, životy i rozpadem rodiny. 

Zajímavost: Newman zdržel natáčení, neboť při jízdě na motocyklu si poranil levý kotník.

Originální trailer filmu Tak mě někdy napadá / Sometimes a Great Notion

Afričan (L´Africain) (sobota 5. 10., ČT1, 22.10 - 23.50)

Plakát filmu Afričan / L'africainV našich končinách svého času velmi populární francouzská dobrodružná komedie je sice dnes už trochu zastaralá, přesto nabízí relativně solidní zábavu. Režisér a scenárista Philippe de Broca totiž klasickou nenáročnou vztahovou záležitost umístil do atraktivního prostředí střední Afriky, čímž získal body navíc. Opřít se mohl také o vynikající představitele ústředního páru Catherine Deneuve a Philippa Noireta. Za zmínku stojí ještě určitý ekologický přesah filmu. Typická víkendová oddechovka.      

Synopse: Podivínský ochránce přírody Victor (Philippe Noiret) miluje zemi, kde žije a také domorodé obyvatelstvo, mezi kterým má spoustu přátel. Stále však něco cítí k bývalé manželce Charlotte (Catherine Deneuve), která přijela vyhlédnout co nejlepší místo pro nový turistický komplex. Jenže to se Victorovi moc nelíbí a tak se ji pokusí tento nápad rozmluvit. Může to dopadnout dobře?

Zajímavost: V československé televizní premiéře byl film uveden 28. září 1986.

Originální trailer filmu Afričan / L´Africain

Zdrojový kód (Source Code) (sobota 5. 10., ČT2, 22.25 - 23.55)

Plakát filmu Zdrojový kód / Source CodeJedno z nejchválenějších sci-fi posledních let pracuje s poměrně originální a zajímavou premisou. Režie se chopil talentovaný Duncan Jones, který exceluje v každém záběru. Nabízí famózní kamerové průlety, atmosférickou hudbu a ač je podstatou snímku opakování některých scén, ty vždy vypadají malinko jinak. V hlavních rolích se objeví spolehliví Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan a Vera Farmiga. Škoda, že v poslední třetině tvůrce ztratí dech a všechno už zbytečně natahuje a až moc hraje na city. Jinak ale parádní záležitost.

Synopse: Když se kapitán Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) probudí na sedadle ve vlaku, netuší, kde se tam vzal. Naproti němu sedí Christina (Michelle Monaghan), jež se k němu hlásí, ale on ji v životě neviděl. Pomalu zjišťuje, že se ocitl v těle jiného člověka, jenže než se stačí z nastalé situace vzpamatovat, vlak exploduje. Za chvíli se ovšem Colter budí v podivném bunkru. 

Zajímavost: Vzhledem k čerstvému těhotenství natočila Vera Farmiga svou roli za deset dní.

Originální trailer filmu Zdrojový kód / Source Code

Poslední dům nalevo (The Last House on the Left) (neděle 6. 10., Prima, 00.25 - 02.40)

Český plakát filmu Poslední dům nalevo / The Last House on the LeftSolidní remake hororové klasiky vyniká zejména sugestivní a hutnou atmosférou. Režírující Dennis Iliadis rezignoval na humorné momenty a soustředil se spíše na klaustrofobní nádech celého snímku a nebál se místy hodně brutálního násilí, které může být pro někoho už za hranicí únosnosti. Potěší i to, že zvolené obsazení, z něhož nejznámější je Monica Potter, odvádí slušné výkony a nikdo není vyloženě otravný a také to, že postavy se chovají relativně uvěřitelně. Jen škoda velkého množství nepříjemných klišé.

Synopse: Mladá Mari (Sara Paxton) přijíždí s rodiči trávit prázdniny na chatu utopenou uprostřed lesů. Idyla však vezme za své hned po příjezdu, kdy se dívka rozhodne jít pozdravit dávnou kamarádku Paige (Martha MacIsaac). Společně se připletou do cesty psychopatovi Krugovi (Garret Dillahunt) a jeho kumpánům, kteří utekli z vězení. Ti se logicky chtějí nepohodlných svědkyň zbavit. Boj o holý život začíná. 

Zajímavost: Scéna znásilnění se údajně natáčela celých sedmnáct hodin.

Oficiální trailer filmu Poslední dům nalevo / The Last House on the Left

Ztracené (The Missing) (neděle 6. 10., ČT2, 21.55 - 00.05)

Plakát filmu Nezvěstné / The MissingZa dobrodružným westernem režijně stojí Ron Howard, z jehož tvorby se film lehce vymyká. Není totiž příliš strhující, ba naopak je tempo hodně rozvláčné až meditativní. Typických přestřelek tu není tolik, ale když se objeví, jsou zvládnuty bez větších problémů. Tvůrce klade důraz na psychologii postav a opřít se může i o výborně napsaný scénář. V hlavních rolích nezklamou Cate Blanchett a Tommy Lee Jones, které doplňuje například Evan Rachel Wood. Možná malinko nedoceněný snímek rozhodně není pro každého, ale minimálně za zkoušku stojí.

Synopse: Maggie (Cate Blanchett) vychovává svou dceru Lilly (Evan Rachel Wood) v odlehlé divočině Nového Mexika. Když dívku jednoho dne unese tajemný muž v kapuci, objevuje se najednou Magiin odcizený otec (Tommy Lee Jones) a nabídne jí pomoc. Žena si dobře uvědomuje, že teď musí jít pýcha stranou, protože v sázce je mnohem víc.

Zajímavost: Tommy Lee Jones se kvůli roli učil mluvit chiricahuansky (inidánské nářečí, které ovládají pouze tři lidé na světě).

Originální trailer filmu Ztracené / The Missing

Opravdová kuráž (True Grit) (neděle 6. 10., Nova, 22.10 - 00.15)

DVD obal filmu Opravdová kuráž / True GritNa deset Oscarů nominované westernové drama natočila sourozenecká dvojice JoelEthan Coenové, která je znát hlavně v břitkých dialozích a černém humoru. Jestli snímek něčím vyniká, je to vskutku mimořádné obsazení, v němž se sešli vynikající Jeff Bridges, solidní Matt Damon, charismatičtí a ne úplně využití Josh Brolin a Barry Pepper a hlavně naprosto suverénní Hailee Steinfeld, která se všemi hvězdami dokázala držet krok. Za zmínku stojí i překrásná kamera Rogera Deakinse. Body ubírá pomalý začátek, velké množství dialogů a také lepší a méně uspěchané rozuzlení.

Synopse: Otce Mattie (Hailee Steinfeld) zastřelil psanec Tom Chaney (Josh Brolin) a následně prchl do indiánských teritorií, kam na něho lidská spravedlnost nedosáhne. Děvče si ovšem najme legendárního pistolníka Roostera Cogburna (Jeff Bridges), který svou kariéru utopil v alkoholu. Do týmu přibírají ještě texaského rangera LaBoeufa (Matt Damon), který má na Chaneyho spadeno už dlouho. Značně nesourodá trojice se tak vydává na cestu za pomstou. 

Zajímavost: Aby dosáhl co nejvěrohodnějšího hlasu poté, co si ukousl jazyk, používal Damon sponku do vlasů.

Oficiální trailer filmu Opravdová kuráž / True Grit

Bratři Bloomovi (The Brothers Bloom) (neděle 6. 10., Barrandov, 23.00 - 01.20)

Plakát filmu Bratři Bloomovi / The Brothers BloomRozporuplně přijímaná dobrodružná krimikomedie je hodně zvláštní. Režisér a scenárista Rian Johnson se nedokázal rozhodnout, zda točí vážnou, nebo odlehčenou látku a proto až nepříjemně často střídá atmosféry. Dost nevyrovnané je i tempo. Jelikož chvílemi to celé působí jako parodie, herci, mezi nimiž se objeví kupříkladu Adrien Brody, Mark Ruffalo nebo Rachel Weisz, tak moc nevědí, co hrát. Už kvůli oné zvláštnosti a faktu, že část natáčení probíhala v Praze, si film pozoronost zaslouží.

Synopse: Bratři Stephen (Mark Ruffalo) a Bloom (Adrien Brody) Bloomovi byli vždy odkázáni jeden na druhého. Stephen vždy vymyslí nějaký rafinovaný plán, který oba posléze realizují. Jelikož Bloom chce s podobným životem skončit, rozhodnou se ještě pro poslední podvod. Jeho obětí se má stát znuděná milionářka Penelope (Rachel Weisz). Jenže co když se do všeho připletou skutečné city?

Zajímavost: Weisz se kvůli roli mimo jiné učila na klavír, banjo, akordeon a taktéž žonglovat.

Originální trailer filmu Bratři Bloomovi / The Brothers Bloom

Řek Zorba (Alexis Zorbas) (pondělí 7. 10, ČT2, 22.00 - 00.20)

Plakát filmu Řek Zorba / Alexis ZorbasAmericko-britsko-řecké drama je poměrně věrným přepisem slavného románu Nikose Kazantzakise do filmové podoby a jednou velkou oslavou řeckého způsobu života. Režírující Michael Cacoyannis vsadil na živelnou atmosféru a výraznou hudební složku. V hlavní roli září na Oscara nominovaný Anthony Quinn, vedle něhož se objeví stejnou cenou ověnčená Lila Kedrova. Za zmínku stojí i oscarová kamera a výprava. Nezapomenutelný zážitek z filmu dělá hlavně jeho hluboce lidské poselství. Litovat snad můžeme jen toho, že se tvůrci rozhodli natáčet černobíle.  

Synopse: Mladý anglický spisovatel řeckého původu Basil (Alan Bates) přijíždí na Krétu, kde chce obnovit těžbu v lignitovém dole, který zdědil. Cestou se seznámí s nezávislým Alexisem Zorbou (Anthony Quinn), který spíše než na velikost majetku dbá na velikost ducha.

Zajímavost: Tanec, který Quinn na konci předvádí, jsou jím vymyšlené kroky, kterými odlehčoval zlomené noze. 

Originální trailer filmu Řek Zorba / Alexis Zorbas

Zapadákov (Badlands) (úterý 8. 10., ČT2, 00.20 - 01.50)

Plakát filmu Zapadákov / BadlandsRežijní debut slavného Terrence Malicka nabízí veškeré atributy, které jsou známy z jeho pozdější tvorby. To znamená, že se zde zdánlivě nic moc neděje, střídají se dlouhé, ale esteticky výtečné záběry a důraz je kladen zejména na soužití postav s přírodou. A nechybí tu ani perfektní automobilová honička. V titulní roli exceluje Martin Sheen, vedle kterého se objeví mladičká Sissy Spacek. Odpůrcům uznávaného tvůrce možná přijde vhod informace, že stopáž dosahuje pouze hodiny a půl. Ideální kousek pro seznámení s legendou. 

Synopse: Kit (Martin Sheen) zavraždil v padesátých letech minulého století několik lidí a jeho mladičká přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla u toho. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Jenže pocit viny je příliš velký.

Zajímavost: Spacek se při natáčení potkala se svým budoucím manželem.

Originální trailer filmu Zapadákov / Badlands

Ip Man: Zrození legendy (Yip Man Chinchyun) (čtvrtek 10. 10., Fanda, 20.10 - 22.05)

Plakát filmu Ip Man: Zrození legendy / Yip Man ChinchyunJakýsi prequel ke slušně rozběhnuté hongkongské akční sérii je sice kvalitativně trošku jinde než předchozí dva filmy, ale právě časové předsunutí před jejich příběhy z něho dělají atraktivní záležitost. Režírující Herman Yau nezakryl občas televizní vzhled, vypomohl si lacinými dějovými zkratkami a akční scény jsou v jeho podání uspěchané, přesto relativně zdařilé. Jen nečekejte příliš propracovanou choreografii. V titulní roli se objeví Yu-Hang To, který tedy charismatem zrovna neoplývá, zvládl ji ale dobře. Více než slušné završení takřka kultovní trilogie.

Synopse: Talentovaný Ip Man (Yu-Hang To) navštěvuje v roce 1905 školu mistra bojových umění Chan Wah Shuna (Sammo Hung). Po mistrově nečekané smrti se vedení ujímá Ng Chung So (Yuen Biao), který mu pomůže se zdokonalit. Jenže nejdůležitější pro Ipův další osud je konfrontace s jeho adoptivním bratrem. 

Zajímavost: Ve filmu se objeví i syn skutečného Ip Mana, který si zahrál mistra Leung Bika.

Oficiální trailer filmu Ip Man: Zrození legendy / Yip Man Chinchyun

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie (20.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu