Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 13. 9. 2013 - 19. 9. 2013

TV tipy: Robin Hood, evropská dramata i Resident Evil

Vydáno: 13.09.2013 09:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Náš aktuální televizní výběr už sice není tak nabitý jako v minulých týdnech, přesto se do něho vešlo poměrně dost zajímavých filmů. Premiérově tak můžete vidět Scottova Robina Hooda nebo výborné evropské drama Královská aféra.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Rozsudek (The Verdict) (pátek 13. 9., ČT2, 21.50 - 00.00)

Plakát filmu Rozsudek / The VerdictSoudní drama Sidneyho Lumeta je ukázkou staré režijní školy. To znamená, že tempo je dost pomalé až rozvláčné, což je znát zejména na začátku, nikam se nespěchá a důraz je kladen na silný a zajímavý příběh. Ač se v soudní síni odehrává jen minimum přece jen lehce přehnané stopáže, snímek by neměl nikdy vysloveně nudit. To je dáno i bravurními hereckými výkony, jimž jednoznačně kralují na Oscara nominovaní Paul Newman a James Mason. Ne tak často vysíláná záležitost určitě přijde vhod.

Synopse: Frank Galvin (Paul Newman) je právník, jenž momentálně prochází těžkou životní i profesní krizí. Jeho specializací jsou sice žaloby o odškodné vůči doktorům a nemocnicím, jenže klienti se k němu příliš nehrnou a on hledá spásu v alkoholu. Jediný, kdo s ním má ještě slitování, je jeho starý přítel a vzor Mickey (Jack Warden), který mu sežene po dlouhé době zajímavou kauzu. Frank má rázem pro co žít, ač jeho protivníci jsou všehoschopní a velmi silní. 

Zajímavost: Ač chtěl Newman vypadat zanedbaně, šaty mu vždy skvěle seděly, tudíž není celkový dojem tak intenzivní. 

Originální trailer filmu Rozsudek / The Verdict
Robin Hood (Robin Hood) (sobota 14. 9., Prima, 20.15 - 23.20)

Plakát filmu  / Robin HoodHodně rozporuplně přijatý dobrodružný snímek má navzdory názvu s legendárním zbojníkem společného jen pramálo. Režírující Ridley Scott neselhává a servíruje povedené akční scény, několik zapamatovatelných momentů, odpovídající atmosféru a výbornou hudbu Marca Streitenfelda, jenže chybí nějaká nadstavba. Příběh je zbytečně zamotaný, postavy jen lehce načrtnuty a většinou i nezajímavé. Nevyrovnané jsou i herecké výkony, kdy na jedné straně uvidíte lehce křečovitého Russella Crowea, nevýraznou Cate Blanchett a na té druhé zase výtečné Marka Stronga a Maxe von Sydowa. Na víkendový večer ale ideální jednohubka, která ve své době zůstala za očekáváním.

Synopse: Ve 13. století financovala Británie ambiciózní křížové výpravy svého krále a propadala se do hlubší a hlubší krize. V řadach jejích vojsk byl i bezejmenný lučištník Robin (Russell Crowe), který se stal svědkem smrti krále při obléhání francouzského hradu. Společně s pár přáteli se poté rozhodne k návratu domů. Tam se ale ocitá v hrabství Nottingham, které ovládá bezcitný šerif (Matthew Macfadyen). Tomu se dokáže postavit jen málokdo. Čestnou výjimkou je Lady Marion (Cate Blanchett), kterou s Robinem brzy spojí víc než jen boj za spravedlnost.  

Zajímavost: Ve svých pětačtyřiceti letech se Russell Crowe stal dosud nejstarším filmovým Robinem Hoodem. 

Oficiální trailer filmu Robin Hood / Robin Hood
Královská aféra (En Kongelig Affaere) (sobota 14. 9., ČT1, 22.00 - 00.15)

Plakát filmu Královská aféra / En kongelig affæreVynikající evropské koprodukční historické drama vyniká ponurou atmosférou, výtečnou výpravou, nádhernými kostýmy a příjemně staromilskou režií Nikolaje Arcela. Ten si jen velmi citlivě vypomáhá moderními prostředky ve formě ruční kamery a rychlejšího střihu, jinak jede na jistotu, což je jedině dobře. Skvělé je též ústřední herecké trio ve složení charismatický Mads Mikkelsen, křehká Alicia Vikander a fenomenální Mikkel Folsgaard. Bonusem budiž i tématický přesah a tuzemské lokace. Škoda jen přehnané délky a velkého množství dialogů. 

Synopse: V sedmdesátých letech osmnáctého století propukla v Dánsku milostná aféra, jejímiž hlavními aktéry byli lékář pološíleného krále Kristiána VII. (Mikkel Folsgaard) Johan Struensee (Mads Mikkelsen) a mladičká královna Karolína (Alicia Vikander). Tato událost změnila Dánsko jako takové a ukázala i prostým lidem, že vládnout se dá i jinak.

Zajímavost: Děj filmu je z historického hlediska takřka přesný.

Český trailer filmu Královská aféra / En kongelig affære
Resident Evil: Zánik (Resident Evil: Extinction) (neděle 15. 9., Nova, 00.45 - 02.25)

Plakát filmu Resident Evil: Zánik / Resident Evil: ExtinctionZřejmě nejlepší příspěvek z jinak podprůměrné série natočil Russell Mulcahy, který chytil nabízenou příležitost za pačesy. Divákovi naservíroval čistokrevné a na nic si nehrající béčko s výtečnou atmosférou, příjemným napětím, překvapivou invencí a také tunou klišé a různých filmových citací. V hlavní roli samozřejmě nechybí Milla Jovovich. Jen té akce mohlo být o chloupek víc a scénář nemusel být až tak primitivní. Tady to chce vypnout mozek a nechat se bavit.  

Synopse: Pokusný T-virus vyrobený společností Umbrella byl vypuštěn do světa a proměnil jeho obyvatele v zombies, které touží po mase. Jelikož ve městech není bezpečno, dávají Carlos Olivera (Oded Fehr) a L. J. (Mike Epps) dohromady skupinku přeživších a hledají ostatní, kteří také katastrofu přečkali živí. Jenže místo nich nachází další a další nemrtvé. Budou tedy potřebovat spoustu zbraní a munice.

Zajímavost: Při scéně útoku havranů byli použiti pouze dva živí ptáci, zbytek byl vytvořen počítačem.

Originální trailer filmu Resident Evil: Zánik / Resident Evil: Extinction
Mikulášovy patálie (Le petit Nicolas) (neděle 15. 9., ČT: D, 16.00 - 17.30)

Plakát filmu Mikulášovy patálie / Le petit NicolasFilmová adaptace nejen ve Francii populární dětské knihy René Goscinnyho nedopadla překvapivě vůbec špatně a pobaví i dospělé. Režírujícímu Laurentu Tirardovi se podařilo zhmotnit odlehčenou atmosféru a hlavně dobré obsazení, neboť všichni dětští herci, na nichž snímek do značné míry stojí, jsou bezchybní. Příběh je sice kompilátem z několika literárních dobrodružství, to ale vůbec nevadí, protože po celou dobu je vtipný a divácky velice příjemný. Smířite-li se s občasnou epizodičností děje a s tím, že se tvůrci striktně nedrží předlohy, skvěle se pobavíte. 

Synopse: Mikuláš (Maxime Godart) má skvělý život, milující rodiče a kolem sebe spoustu kamarádů. Jenže jednoho dne náhodou zaslechne konverzaci, která by mohla jeho pohodovou existenci navždy změnit - jeho matka je totiž těhotná. 

Zajímavost: Poslední slovo při schvalování scénáře měla dcera Goscinnyho Anne.

Oficiální trailer filmu Mikulášovy patálie / Le petit Nicolas
Kluk na kole (Le Gamin au vélo) (neděle 15. 9., ČT art, 20.50 - 22.20)

Plakát filmu Kluk na kole / Le gamin au véloVelmi těžko uchopitelné drama Jeana-Pierra a Luca Dardennových klade důraz na propracovanou psychologii postav, pečlivě zvolené obsazení u nás neznámými herci a silný příběh dětského hrdiny s nelehkým osudem. K tomu si tvůrci vypomáhají ruční kamerou, atmosférickou hudbou a snahou co nejdůvěryhodněji zachytit vnitřní svět dítěte ocitajícího se na prahu dospělosti. Tempo není nikterak zběsilé, ba naopak a dává prostor k všemožnému hledání metafor a rozličným interpretacím. Jasně náročnější záležitost.

Synopse: Dvanáctiletého Cyrila (Thomas Doret) umístil jeho otec dočasně do dětského domova, protože potřebuje vyřešit své problémy. Jenže ve skutečnosti nemá odvahu mu říci, že o něho nestojí a nechce ho. Ač se Cyril nevzdává toho, že by se k otci mohl vrátit, novou šanci na život mimo domov mu dává kadeřnice Samantha (Cécile de France), která si ho začne brát na víkendy.

Zajímavost: Na Evropských filmových cenách v roce 2011 získali oba bratři cenu za scénář.

Český trailer filmu Kluk na kole / Le gamin au vélo
Zrození legendy (Su Qi-Er) (neděle 15. 9., ČT2, 21.55 - 23.45)

Plakát filmu Zrození legendy / Su Qi-ErČínsko-hongkongsko-tchajwanské historické akční drama selhává hlavně ve snaze vyprávět nějaký příběh. Ten tu totiž není a pokusy o epiku působí někdy malinko směšně. V lehkém nadprůměru ale snímek udržuje režírující Yuen Woo-ping, jenž má stále cit pro nápadité choreografie akčních scén, které dovede také přehledně a zajímavě natočit. Je pravda, že místy je jich tu moc a jsou zbytečně přehnané, ale to už takový problém není. Solidní jsou i herecké výkony vesměs neznámých tváří, z nichž našinec rozpozná nejspíše jen Michelle Yeoh a Davida Carradina. Určeno spíše shovívavějším fandům asijské kinematografie.

Synopse: Su-Can (Wenzhu Zhou) zasvětil život bojovému umění a sní o založení vlastní školy. Nejvíce lpí na dvou věcech - vytvoření jedinečného bojového umění, které by se předávalo z generace na generaci, a své manželce. O tu ale díky vlastní tvrdohlavosti přichází a věc začne řešit alkoholem.

Zajímavost: Yuen Woo-ping se tímto snímkem vrátil k režii po dlouhých čtrnácti letech.

Mezinárodní trailer filmu Zrození legendy / Su Qi-Er
International (The International) (neděle 15. 9., Nova, 22.05 - 00.25 / pondělí 16. 9., Nova Cinema, 02.05 - 04.05)

Plakát filmu International / The InternationalKomerčnější kriminální thriller z dílny Toma Tykwera nezapře svého tvůrce a obrazová kompozice, kamera a výprava patří k jeho absolutním vrcholům. Vedle solidní akce potěší i charismatický Clive Owen, spolehlivý Armin Mueller-Stahl a krásná Naomi Watts, jejíž postava je tu ovšem malinko navíc. K nejsilnějším stránkám naopak nepatří scénář, který je nedotažený a možná i lehce absurdní, což mrzí o to víc, že zpočátku vypadá chytře. Jako zástupce oddechového žánru však snímek víceméně uspěje. 

Synopse: Agent Interpolu Louis (Clive Owen) a manhattanská zástupkyně státního návladního Eleanor (Naomi Watts) pátrají společně po původci korupce v jednom z nejmocnějších finančních domů světa. Brzy zjistí, že všechno míří výš, než by kdokoli předpokládal. A to mimo jiné znamená i to, že jejich protivníci se nebudou štítit ničeho, aby svá tajemství udrželi. 

Zajímavost: Snímek je inspirován skutečným bankovním skandálem BCCI, který se odehrál na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století.

Originální trailer filmu International / The International
Poslední večeře (The Last Supper) (středa 18. 9., Nova Cinema, 22.00 - 23.50 / čtvrtek 19. 9., 00.35 - 02.05)

Plakát filmu Poslední večeře / The Last SupperV našich končinách méně známá černá komedie přecházející v satiru spočívá v kontrastu jednotlivých postav a lehce nekorektním humoru. Režírující Stacy Title nasadila svižné tempo a poradila si i s tím, že většina děje se odehrává u stolu. Neopomněla ani několik vskutku vydařených scén a velmi slušné obsazení, v němž se objeví mimo jiné začínající Cameron Diaz. Problémem je to, že když přijdete na to, jak funguje humor a jak je příběh konstruován, nic vás už nepřekvapí a pouze hledáte další a další klišé. Bezmála geniální námět tak nebyl úplně vytěžen.

Synopse: Jude (Cameron Diaz), Paulie (Annabeth Gish) a Pete (Ron Eldard) jsou vysokoškoláci vyznávající liberalismus, kteří mají zvláštní koníček. Každý víkend pořádají večírek, na nějž pozvou politicky kontroverzní hosty a baví se na jejich účet. Jídlo je však vždy delikátní, i když konverzace je výbušná a mnohdy takřka smrtící. 

Zajímavost: Dům, v němž se většina děje odehrává, ihned po natáčení do základů vyhořel.

Originální trailer filmu Poslední večeře / The Last Supper
Mys hrůzy (Cape Fear) (středa 18. 9., Nova, 23.10 - 01.30)

Plakát filmu Mys hrůzy / Cape FearKriminální thriller legendárního Martina Scorseseho patří k nejlepším zástupcům moderní podoby žánru, neboť slavný tvůrce tu demonstroval všechny své schopnosti. Režie je bezchybná, atmosféra hutná, napětí je cítit od začátku do konce a zakolísání tu takřka nenajdete. Výtečnému obsazení, v němž nechybí Nick NolteJessica Lange a sexy Juliette Lewis, jasně dominuje na Oscara nominovaný Robert De Niro, který si slizkého a odpudivého recidivistu evidentně užil. Vytknout se dá snad jen překombinovaný a přehnaný závěr. Rozhodně ale jde dnes už o klasiku.

Synopse: Před čtrnácti lety znásilnil Max Cady (Robert De Niro) nezletilé děvče a nyní se konečně dostává na svobodu. Tam jde ale s jediným cílem - pomstít se svému tehdejšímu obhájci ex offo Samu Bowdenovi (Nick Nolte), který před soudem zatajil důležité polehčující okolnosti. Když nefunguje apel na špatné svědomí, začne Cady psychicky terorizovat Bowdenovu manželku (Jessica Lange) i dceru (Juliette Lewis). Až tehdy advokát pochopí, že bude muset překročit hranice legality.

Zajímavost: De Niro zaplatil svému zubaři pět tisíc dolarů za to, aby jeho chrup vypadal dostatečně odporně.

Originální trailer filmu Mys hrůzy / Cape Fear

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Boj o vzduch ve filmu Breathe (14.03.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu