Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Superman - třičtvrtě století v pohotovosti

Téma: Superman - třičtvrtě století v pohotovosti

Vydáno: 20.06.2013 19:30 v sekci Články | Publicistika - Pavel Pinker | foto: DC Comics

Hrdina v rudomodré pláštěnce, který se mimořádně úspěšně vrátil do kin jako Muž z oceli, s námi oficiálně tráví už osmé desetiletí. Pokud vezmeme v potaz prvotní nápad, pak dokonce deváté. Do důchodu se přitom určitě nechystá.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jerry Siegel a Joe Shuster byli v roce 1933 osmnáctiletí studenti střední školy, kteří se podepsali pod povídku s názvem The Reign of the Superman. Se svým pozdějším charakterem by si ovšem původní Superman příliš nepotykal. Šlo totiž o obyčejného tuláka, jenž získal telepatické schopnosti po experimentu šíleného vědce a rád by ovládnul celý svět. Působení experimentálního lektvaru je však pouze dočasné a titulní zloduch nemůže získat další, jelikož vědce zabil. V závěru končí opět v zapomnění.

Superman - wallpaperJak všichni víme, Superman není žádný tulák a už vůbec ne parchant. Proto je za oficiální hrdinův start považován rok 1938, kdy se poprvé objevil jako Kal-El z planety Krypton. Autoři zůstali stejní a svůj nápad prodali gigantu DC Comics, který jej poté vydal v komiksu Action Comics #1. Boom na sebe nenechal dlouho čekat - od té doby se Superman objevil v mnoha filmech, animovaných, hraných i rozhlasových seriálech, komiksech či počítačových hrách. Nás samozřejmě zajímá hlavně ten film.

Poprvé animovaně a hned skoro oscarově
Kirk Alyn ve filmu  / SupermanRoku 1941 natočil Dave Fleischer desetiminutový animák, jenž se jmenoval jednoduše po své titulní postavě. Krátký film ulovil oscarovou nominaci a Fleischer si v následujících letech slavného hrdinu půjčil ještě šestnáctkrát. O jedenáct let později vznikl v zámoří převelice populární seriál Adventures of Superman, nicméně první hraný počin vznikl už o tři roky dříve. Série z roku 1948 se opět nejmenovala jinak než Superman. Kirk Alyn (na fotografii vpravo) se v ní stal oficiálně prvním hercem, který Supermana ztvárnil. Zajímavostí je, že jsou trikové sekvence v seriálu často kreslené - speciální efekty byly v té době velice nákladné.


The New Adventures of Superman byl pro změnu seriál animovaný. Natáčel se v letech 1966 až 1969 a jednalo se celkově o šedesát osm půlhodinových epizod. Supermana namluvil Bud Collyer, což pro něj nebyla žádná nová zkušenost - hlas mu totiž propůjčil už ve Fleischerově animácích a jeho hlas znali rovněž posluchači rozhlasové série z roku 1940.

Na plátno ve velkém až převelikém

Christopher Reeve ve filmu  / SupermanPřesuňme se do roku 1978, kdy plátna kin dobývala dodnes patrně nejznámější anabáze Supermana, film Richarda Donnera s tradičním názvem Superman. Snímek s na svou dobu neskromným rozpočtem pětapadesáti milionů dolarů má kořeny v roce 1973, kdy de facto započal výběr herců. Zvučná jména se střídala rovněž na postu režiséra (mj. William Friedkin, Steven Spielberg či Francis Ford Coppola) a scénář napsal autor legendárního Kmotra Mario Puzo. Producenti si byli natolik jisti úspěchem, že byl souběžně natáčen druhý díl, uvedený roku 1980 - po neshodách právě s producenty byla však Donnerova dvojka zastavena a dotočil ji Richard Lester. Až v roce 2006 se konala satisfakce v podobě Supermana II - Verze Richarda Donnera.

Lester natočil později také Supermana III, ten byl však už pouhým stínem svých slavných předchůdců. Na film Superman IV by pak většina fandů nejraději zapomněla - navzdory nízkému rozpočtu se jednalo o propadák, jenž má na krku režisér druhořadých akčních béček Sidney J. Furie.

Ve všech čtyřech filmech ztvárnil Supermana Christopher Reeve. V časech jedničky téměř neznámý herec, o několik let později superhvězda. Osud se mu však dosti ironicky vysmál - představitel nezničitelného muže měl v oblibě jízdu na koni a po ošklivém pádu v polovině devadesátých let ochrnul od krku dolů. Herec přesto prokázal obrovskou vůli a dále bojoval alespoň na poli ochrany životního prostředí či různých sociálních problémů. Mírné zlepšení přišlo rovněž v jeho fyzickém zdraví, přesto v roce 2004 umírá. Krátce po svých dvaapadesátých narozeninách utrpěl infarkt a upadl do kómatu, z něhož se už neprobral.

Helen Slater ve filmu Superdívka / SupergirlVíte o tom, že komiksová legenda měla svůj ženský ekvivalent? Příkladem budiž nepříliš známá záležitost Superdívka, ve které blonďatou superhrdinku ztvárnila Helen Slater.  Ani superschopnosti však nepomohly, když ji kritika roztrhala jako noviny a v kinech zcela vyhořela, čemuž přihlíželi ve filmu rovněž obsazení Peter O'Toole a Faye Dunaway - oba si odnesli nominaci na Zlatou malinu. Nebyli jedinými známými jmény, která se v titulcích objevila. Hudbu Superdívce složil Jerry Goldsmith, o jehož angažmá se uvažovalo už při přípravách prvního Donnerova Supermana. Tomu se říká pech...

Dalším známým počinem je hraný seriál Lois & Clark: The New Adventures of Superman, na našich obrazovkách znovu a zase pod názvem Superman. Osmdesát sedm epizod vzniklo v letech 1993 až 1997, hlavními představiteli se stali Dean Cain a Teri Hatcher.

Brandon Routh ve filmu Superman se vrací / Superman ReturnsRok 2006 se nesl ve znamení vzkříšení filmového Supermana, jež se konalo v režii Bryana Singera. Snímek Superman se vrací se dočkal rozporuplných reakcí a horko těžko obhajoval svůj monstrózní rozpočet. Náklady filmu přesáhly dvousetmilionovou hranici a zhruba tutéž částku v USA vydělal. Pokud se na Singerův pokus podíváme objektivně, jedná se o technicky skvěle natočený film - brzdí ho pouze jistá sterilita a bezkrevnost, což nejsou zrovna slova, která by divák rád používal po zhlédnutí takto nákladného blockbusteru.

Superman superblbě

Jsou hitem na Youtube a vděčí za svou slávu tureckým filmařům. Ano, mluvím o neblaze proslulých plagiátech, které v Turecku vznikaly jako laciná (a laciná je hodně slabé slovo) náhražka slavných západních titulů a dodnes jsou bohatým zdrojem nechtěné zábavy. Neunikl ani Superman. Protože je škoda tady cokoliv sáhodlouze popisovat, pokochejte se tou parádou sami.

Süpermen dönüyor
Raději se z Turecka vraťme na západ. Ve třetím tisíciletí konečně někoho napadlo, že by se na téma dalo pohlédnout i z jiného úhlu. Vznikl tak seriál Smallville, soustředící se na předsupermanovské období Clarka Kenta. O hlavní roli se postaral Tom Welling a seriál nasbíral přes dvě stovky epizod.

Ač by se mohlo zdát, že v dnešní době už nemá naivně zidealizovaný rudomodrý hrdina co říct, tržby aktuálního Muže z oceli vypovídají jinak. Jistě, jeho jediným letošním pokořitelem je rovněž komiksový superhrdina ve filmu Iron Man 3, producentům to však zajisté nikterak vadit nebude. Ostatně druhý díl je na cestě.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vymítač ďábla: Znamení víry (15.10.2023 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Caine Mutiny Court-Martial (22.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel William Friedkin (08.08.2023 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu