Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Kdo je kdo v Hobitovi?

Téma: Kdo je kdo v Hobitovi?

Vydáno: 16.12.2012 20:24 v sekci Články | Publicistika - Jakub Brych | foto: Warner Bros.

Filmový Hobit bude mít oproti své knižní předloze přeci jen o pár postav víc, a i když většinu z nich stejně každý zná z Pána prstenů, určitě neuškodí podívat se jim trochu blíže na zoubek.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bilbo Pytlík
"Jsme tady obyčejní pokojní lidičkové a na žádná dobrodružství nemáme ani pomyšlení. Je s nimi jen podivný rozruch a nepohodlí! Zdržují jednoho od oběda!"
Autorem téhle trefné definici hobitů je sám Bilbo a osobně je jejím nejlepším příkladem. Na začátku knížky je zámožným a velmi váženým hobitem, který žije ten nejspořádanější život přesně v souladu s hobitími ideály. Je opravdu tím posledním, od koho by se čekalo, že se zaplete do něčeho zavánějícího dobrodružstvím nebo nebezpečím. A přesto je to hobit, v němž Gandalf už dlouho před poutí k Osamělé hoře spatřuje obrovský potenciál a silného ducha. Má to co dělat i s tím, že ačkoliv je Bilbo z konzervativního rodu Pytlíků, má v sobě z matčiny strany i rošťáckou bralovskou krev a tahle jeho polovina neustále čeká na to, až bude popíchnuta, aby se mohla nad milým Bilbem zmocnit kontroly. A přesně tím kýženým impulsem je Gandalf, který si pro pouť za pokladem trpaslíků vyvolil Bilba jako lupiče. Díky téhle výpravě sice Bilbo přichází o vážené postavení v Kraji (protože zčistajasna utéct za dobrodružstvím se prostě nesluší!), ale nachází něco mnohem lepšího - zážitky a přátelství na celý život. V roli Bilba Pytlíka se můžete těšit na vynikajícího britského herce Martina Freemana.

Gandalf Šedý
"Snad ne ten Gandalf, který způsobil, že tolik poklidných mládenců a děvčat se vydalo do modravých dálek za spoustou bláznivých dobrodružství? Od šplhání do korun stromů na návštěvu k elfům - až po plavby po moři, v korábech k cizím břehům!"
Gandalf je opravdu jeden z největších katalyzátorů zásadních událostí ve Středozemi. Možná dělá skvělé ohňostroje a umí parádní triky s vyfukováním dýmkového kouře, ale jeho umění spočívá hlavně v tom, že dokáže v pravou chvíli každého popostrčit tím správným směrem. Především díky své dobrotě a moudrosti obdržel při svém příchodu do Středozemě od elfského stavitele lodí Círdana, jenž Gandalfovy kvality ihned rozpoznal, elfský prsten Naryu a nakonec se po zradě Sarumana stal i nejvyšším svého řádu. Gandalf totiž jako jediný plnil správně úlohu, s níž do ní byl poslán. Narozdíl od zbylých Istari (neboli moudrých, jak byli čarodějové zváni) mu totiž vždy na srdci ležel osud svobodných národů Středozemě, které měl uloženo chránit před neustále sílícím Sauronem. Zbylí Istari se časem dílem ztratili (o tvz. "modrých čarodějích" Pallandovi a Alatarovi je v Tolkienových knihách napsáno jen velmi málo, říká se, že zmizeli kdesi na východě) a dílem sešli ze své stezky (Saruman až příliš dychtil po moci a Radagast se zase uchýlil do ústranní a staral jen o žvířata a rostliny). Gandalf je proto klíčovou postavou jak Pána prstenů tak i Hobita. V knize tahle skutečnost možná není tak jasná, ale ve filmech bude díky přidanému obsahu mnohem očividnější. V roli Gandalfa se samozřejmě vrací Ian McKellen.

Thorin Pavéza
Thorin Pavéza získal svůj přídomek, když v bitvě se skřety po ztrátě štítu pohotově použil na svou obranu useknutou dubovou větev. Jako velmi mladý trpaslík zažil nálet draka Šmaka na Erebor a spolu se svými otcem a dědem se coby jedni z mála zachránili. Jeho největší touhou je dobýt zpět trpasličí město a opět se zmocnit velkého pokladu, především unikátního drahokomu zvaného Arcikam. Je cílevědomý a vážný a trochu prchlivý. Dokáže se pro své cíle nadchnout až příliš a dočasně přehlížet všchno ostatní. Přesto je čestný a nakonec vždy překoná pýchu a uzná svou chybu. Je velmi vysoký (na trpaslíka) a mistrně hraje na harfu. V Hobitovi ho ztvární britský herec Richard Armitage.

Glum (Sméagol)
"Tady hluboko dole u temné vody žil starý Glum, drobný slizský tvor. Nevím, odkud přišel, ani co byl vlastně zač. Byl Glum - tmavý jako sama tma, až na dvě dvě kulaté bledé oči ve vyzáblém obličeji."
V Hobitovi se o Sméagolově pohnutém osudu moc nedozvíte. Až Pán prstenů odhaluje, že Glum byl vlastně kdysi "něco jako hobit", který žil nedaleko svahů Mlžných hor a nebyl nijak neobyčejným mladíkem - rybařil, toulal se po přírodě a vybíral ptačí hnízda. To všechno ale změnil Prsten. Ze Sméagola se během staletí působení jeho moci stal odporný Glum. Usadil se v chodbách Mlžných hor a lovil ryby, skřety a vůbec vše, co se dalo sníst. A jedinou společností mu byl jeho Milášek. V Hobitovi má mnohem menší roli než v Pánu prstenů, ovšem pořád je dost zásadní postavou a jeho scéna Bilbem s hádankami je naprosto legendární. Svou motoriku a hlas mu opět propůjčil Andy Serkis.

Elrond
Ano, agent Smith je zpátky a krátce se nám v Hobitovi mihne, a to nejen díky tomu, že Bilbova pouť vedla Roklinkou, ale hlavně protože je členem Bílé rady, a ta hraje v Jacksonově filmu důležitou roli. Elrond je jeden z nejstarších elfů ve Středozemi a zažil toho opravdu hodně. Vlastní Vilyu, jeden z elfích prstenů a je klíčovým hráčem boje proti Sauronovi. V Bílé radě je tím střídmě a racionálně uvažujícím článkem. Hraje ho samozřejmě opět Hugo Weaving.

Galadriel
Nemůže chybět ani Elrondova tchyně Galadriel (podle stáří to samozřejmě nepoznáte). Jestli Elrond zažil hodně, pak ona viděla a prožila skoro celou historii od stvoření Ardy (prapůvodního světa) až po války o prsteny. Její moc a vědění jsou nezměrné a vlastní třetí a poslední elfí prsten - Nenyu. V Hobitovi se taky jen mihne jako členka Bílé rady. Opět si ji střihne překrásná Cate Blanchett.

Saruman Bílý
Saruman byl až do své zrady hlavou řádu Istari. Převyšoval své druhy mocí, ovšem zaslepovala ho jeho arogance. Proto pohrdal Radagastem a proto žárlil na Gandalfa, který si díky své světské a moudrosti a dobrosrdečnosti získal důvěru Círdana, stavitele lodí, a obdržel od něj jeden z elfích prstenů. I proto se snažil Gandalfovu reputaci podkopat a často s ním na Bílé radě nesouhlasil. Když Gandalf navrhoval zaútočit na pevnost Dol Guldur, Saruman byl proti a celý plán zmařil. Již v té době totiž pátral v té oblasti po Prstenu moci, jelikož jeho cílem nikdy nebylo ho zničit a s tím porazit i samotného Saurona, nýbrž dosadit se na jeho místo, což úplně odhalil později v Pánu prstenů. V Hobitovi se navzdory pokročilému věku vrátil do své slavné role záporácký matador Christopher Lee.

Radagast Hnědý
Radagast je stejně jako Gandalf jeden z Istari. Do Středozemě ho s sebou vzal Saruman na žádost Yavanny, paní lesů a všeho živého. I proto je sporné, jestli bylo Radagastovým úkolem pomáhat v boji proti zlu nebo pečovat o přírodu. V každém případě Radagast nikdy žádné velké boje nesváděl, a když už se bil, tak nerad. Jeho specialitou jsou příroda a zvířata. Říká se, že se dokáže dle libosti měnit a umí připravovat nejrůznější lektvary. Jinak je ale celá jeho úloha v příběhu Hobita i Pána prstenů dosti zanedbatelná (v knižní předloze Hobita se neobjevil vůbec). Ve filmu si střihne epizodní roli a ztvární ho Sylvester McCoy.

Azog
Azog je jedním z nejslavnějších skřetů vůbec. Do srdcí všech trpaslíků se zapsal tím, že zabil velkého krále Throra, který v touze navrátit se do slavné Morie padl do Azogova zajetí. A Azog se s ním nepáral - mučil jej a nakonec mu uťal hlavu, na niž poté vyrzl své jméno a předhodil ji trpaslíkům spolu s měšcem mincí na znamení výsměchu. Jeho osud nakonec ukončil Dáin, později zvaný Železná noha (Pamatovat - ten má důležitou roli i na konci Hobita!), když ho rovněž dekapitoval. Azog se nám tak ve filmu stal trochu rozporuplnou postavou, jelikož přežil svoji knižní smrt (vůbec celý jeho příběh je poupraven), a začal tvrdě zatápět Thorinově družině. Je vlastně hlavní zápornou postavou první části a univerzálním hnusákem.

Černý mág/Nekromant
Drak Šmak není jedinou hrozbou, která nás v Hobitovi čeká (ačkoliv obě sdílejí hlas Benedicta Cumberbatche). Už v první části nás čeká setkání s Černým mágem nebo též s Nekromantem, jak je občas zván. Sídlí v pevnosti Dol Guldur na jihu Temného hvozdu, odkud zamořuje Středozemi rozličnými produkty svých nekalých praktik. (Gandalf už do Dol Gulduru před trpasličí výpravou jednou vydal a právě tam získal mapu a klíč k tajnému vchodu do Ereboru). Jeho existencí jsou Gandalf a později celá Bílá rad nad míru znepokojeni, dokonce víc, než drakem Šmakem. Černý mág je také po Prstenu hlavní pojítko Hobita s Pánem prstenů. Každému je teď už asi jasné, o koho se tedy jedná. Nebo ne?
Tak tolik stručně k hlavním postavám prvního dílu filmového Hobita. S další várkou představovaček se uvidíme asi zase za rok.
(Všechny výňatky jsou převzaty z knihy Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vydané v roce 1978 nakladatelstvím Odeon)

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hobit: Neočekávaná cesta 7/10
Recenze: Hobit: Neočekávaná cesta Čekání končí a Hobit jakožto poslední blockbuster letošního roku vstupuje do kin. Je návrat do Středozemě předčasným vánočním dárkem, splněnou povinností, nebo jen velikým zklamáním? To vše odhalí naše recenze. čtěte zde
Vydáno: 12.12.2012 14:09 v sekci Recenze | Premiéry
11
Kam se vydat na Hobita?
Kam se vydat na Hobita? Nejočekávanější film roku už za pár dní dorazí do kin a chystá nejednu technologickou novinku, kterou by byla škoda minout. Kam a kdy je nejlepší si zajít na Hobita, to vám prozradíme v našem krátkém shrnutí. čtěte zde
Vydáno: 10.12.2012 15:17 v sekci Novinky | Zprávy
1
Poslechněte si celý soundtrack z Hobita
Poslechněte si celý soundtrack z Hobita Plakáty, fotografie, trailery, televizní spoty - to všechno ještě před uvedením Hobita do kin známe. Teď si ale své obzory konečně můžeme rozšířit i o poslech celého soundtracku. čtěte zde
Vydáno: 14.11.2012 07:00 v sekci Novinky | Zprávy
2
Preview: Hobit: Neočekávaná cesta
Preview: Hobit: Neočekávaná cesta Jeden hobit a dvanáct trpaslíků. A čaroděj a drak a hromada dalších. Do premiéry prvního dílu Hobita už vážně není daleko a fanouškovská očekávání jsou vyšponovaná na maximum. A mají být proč. čtěte zde
Vydáno: 03.11.2012 10:44 v sekci Radar | Preview
0
Třetí díl Hobita má název a datum premiéry
Třetí díl Hobita má název a datum premiéry Je to oficiální - ze dvou Hobitů budou tři a my nemáme jinou možnost než jásat nad dalším trojitým návratem do Středozemě. Kdy konkrétně bychom se oněch výletů měli dočkat a jak se vůbec ten poslední jmenuje? čtěte zde
Vydáno: 01.09.2012 14:51 v sekci Novinky | Zprávy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Válka Roseových se dočká remaku (03.04.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Čeká nás návrat do Středozemě (24.02.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tár diriguje koncert, Clate Blanchett film (23.02.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu