Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Hobit: Neočekávaná cesta

Preview: Hobit: Neočekávaná cesta

Vydáno: 03.11.2012 10:44 v sekci Radar | Preview - Jakub Brych | foto: Warner Bros.

Jeden hobit a dvanáct trpaslíků. A čaroděj a drak a hromada dalších. Do premiéry prvního dílu Hobita už vážně není daleko a fanouškovská očekávání jsou vyšponovaná na maximum. A mají být proč.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Po masivním úspěchu Pána prstenů by asi bylo holé šílenství se do zfilmování Hobita nepustit. Obří tržby, davy oddaných fandů a v neposlední řadě i mimořádně kvalitní trojka filmů, která se nesmazatelně zapsala do filmové historie.
Peter Jackson se Pánem prstenů skutečně vyšvihl a stvořil adaptaci, která se směle a bez známky studu může postavit vedle své předlohy a kasat se, že perfektně zachytila její atmosféru. Nový Zéland je vážně kus Středozemě zasahující do našeho světa a zapálený tým kolem Jacksona v něm stvořil kouzelný svět tak uvěřitelný a návykový, že jen málokterá snílkovská duše mu dokázala odolat.
A teď jsou takřka všichni ti zodpovědní za Pána prstenů zpátky a spolu s novou krví opět pobíhají po novozélendských lukách, lesích a horách, aby stvořili filmového Hobita. Kterého fandu by při tomhle pomyšlení příjemně nepíchlo u srdce.
Zvlášť když nás Peter Jackson pravidelně zásoboval videodeníky z natáčení, které vypadaly spíš jako jedna velká přátelská sešlost lidí, co si na obličeje lepší latexové masky a falešné vousy a celý den pendlují po Novém Zélandu a řežou se papundeklovými sekerami. Natáčení Hobita skutečně vypadalo jako pořádná bžunda, a i když každému musí být jasné, že zas až taková pohodička to nebyla, můžeme si být jistí, že tahle příjemná atmosféra se stejně jako u Pána prstenů otiskne i na konečném "produktu".
Tedy "produktech". Každý ví, že Hobiti nakonec budou tři. A je to vlastně dobře, protože z Hobita se stal projekt dalece převyšující rámec původní knihy, která je v porovnání s Pánem prstenů čtením nesrovnatelně lehčím a bližším žánru pohádky spíš než odrostlé fantasy. Koneckonců - zápletka "parta dobrodruhů se vydává za pokladem, který střeží drak" je pohádka jako vyšitá. Skryté historické kontexty totiž jenom při čtení samotného Hobita vůbec nemůžete pochopit.
Tolkien měl samozřejmě celé své univerzum až nesmyslně detailně promyšlené a Bilbova cesta za pokladem trpaslíků je proti společenským a politickým pohybům ve Středozemi jen naprosto malichernou záležitostí, která až později ukáže svoji klíčovost, a poklad samotný je je vlastně jen záminkou, jak sezvat dohromady partu postav, která by se jinak ani nebyla bývala sešla.
Právě tohle všechno bere filmový Hobit v potaz a Jackson do něj zahrnul pravděpodobně všechny důležité události, o nichž se můžeme dozvědět jen z dovětků jiných Tolkienových knih (samozřejmě Pán prstenů, Sillmarilion nebo taky Nedokončené příběhy). Uvidíme tak mnohem více postav, než se v samotném Hobitovi vůbec vyskytlo. I proto se vrací hodně herců z Pána prstenů, především Cate Blanchett jako Galadriel nebo Hugo Weaving v roli Elronda. Ti spolu s Gandalfem a zde ještě Sarumanem a dalšími tvoří tzv. Bílou radu, která byla tehdy hlavním hybatelem událostí na straně dobra a dobře si uvědomovala to, že Sauron ještě neřekl v dejinách Středozemě svoje poslední slovo.
I proto tedy bude mít Hobit ve filmu mnohem temnější a osudovější vyznění než v knize a i proto se jeho děj rozrostl na plnohodnotnou trilogii. Jestli to nebude moc, uvidíme až v kině, ale asi málokterý fanda si bude stěžovat, že si na plátně užije všechny ty odbočky a skryté dějové linie, kterých by se v jednom filmu určitě nedočkal.
A dočká se jich dokonce v ultra hardcore rozlišení a s ultra hardcore rychlé frekvencí filmových okének. Peter Jackson totiž točí Hobit nejen ve 3D, ale i v obřím rozlišení a 48 fps (48 okének za vteřinu). A proč by to nedělal, když má k dispozici slušnou řádku ultradrsných kamer za desítky tisíc dolarů.
Jásat bychom ale ještě asi úplně neměli, jelikož reakce vybraných pár jedinců, jimž byla puštěna asi 10minutová ukázka z filmu, nebyly zrovna nadšené. Mluvilo se hlavně o až nereálně plynulém a čistém obrazu, který vlastně boří klasickou filmovou iluzi a až příliš jasně je na něm znát každý detail, každá maska a vůbec všechno, co klasické rozlišení a 24 fps ideálně skryjí. Ve zkratce - je prostě až moc jasné, že je to jenom film.
Jackson je ale ze své hyperkvalitní techniky nadšený a nedá na ni dopustit. Uvidíme, jak Hobit nakonec bude vypadat, ovšem stejně není vůbec jisté, zda si ho užijete právě v té kvalitě, v jaké je natočen, protože potřebnou promítací technologii velká spousta kin vůbec nemá. První díl Hobita s nejvyšší pravděpodobností uvidíte na klasických promítačkách a nic nepoznáte. Což bude možná dobře. Určitě ale nebude od věci zajt si na něj do IMAXu (samozřejmě pokud nejste odpůrci 3D). Pořádné plátno je prostě pořádné plátno, a proč z toho megarozlišení nevymáčknout co nejvíc.
Všechno se dozvíme už za dva měsíce. Za dva měsíce vypukne davové šílenství. Kina poboří hordy zfanatizovaných fanoušků a ukořistit digitální kopii Hobita se stane věcí hackerské cti. Uhájí si Avengers titul filmové události roku? Možná...
Film Hobit: Neočekávaná cesta má v českých kinech premiéru 13. prosince 2012. V galerii článku také můžete nalézt sedmnáct zbrusu nových character plakátů, kde se představují všechny postavy od Thorina přes Bilba až po Galadriel.

Český trailer filmu Hobit: Neočekávaná cesta

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Čeká nás návrat do Středozemě (24.02.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Tár diriguje koncert, Clate Blanchett film (23.02.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus 2023: Vítězné jsou snímky Fabelmanovi a Víly z Inisherinu (11.01.2023 05:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Cate Blanchett ve filmu TÁR (26.08.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Thor: Láska jako hrom utopil sám sebe v moři infantilního humoru a nepovedených vtípků (10.07.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Šalamoun a královna ze Sáby prožívají půlnoční lásku, během níž boří teheránská tabu (04.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně strhující Uličce přízraků Guillerma Del Tora chybí emoce (03.02.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aby moje krásná příšerka našla zlato, musí projít uličkou přízraků (26.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu