Top 10: Old school na LFŠ 2011

Vydáno: 23.07.2011 17:33 - Eduard Spáčil | foto: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Výběr toho nejlepšího z letošní Letní filmové školy z pohledu milovníka starých bijáků a těch hollywoodských zvláště. Loňským trumfem programu bylo uvedení řady klasických filmů noir, letos přijde na řadu Billy Wilder. A nejen on.
Kdybych byl důsledný, tak skutečně osobní topka by zahrnovala od vrchu až dolů filmy Billyho Wildera. LFŠ toho nabízí samozřejmě mnohem více, a určitě se tak nevyhnu ani snímkům Krzysztofa Kieslowského či dám na doporučení kolegyně Jany Bébarové stran rumunské kinematografie. Ale když máte možnost poprvé v životě vidět nejoblíbenější z vašich filmů na plátně, není prostě nad čím váhat. Pořadí samozřejmě neberte vážně, o to vůbec nejde.
10. ŽÁRLIVOST (1945)
Filmovka letos představí detailněji i dílo českého režiséra světového věhlasu Gustava Machatého, který natočil nejen proslulé kusy Erotikon či Extase. Ty si samozřejmě ujít nenechám, ale jeho hollywoodský pokus o jakýsi artovější noir mě zajímá obzvláště. Nejen proto, že v něm hraje další český herec v americkém exilu Hugo Haas (který sám v Americe také točil nízkorozpočtové noirové snímky)...
Hraje se: 30. 7. 20:30 Mír

9. SOUKROMÝ ŽIVOT SHERLOCKA HOLMESE (1970)
Tento snímek Billyho Wildera mě napoprvé zklamal, ale po přečtení příběhu jeho složitého vzniku jsem dostal chuť mu dát ještě jednu šanci. Navíc s pozdními Wilderovými filmy mám tu zkušenost, že při opakovaném zhlédnutí zrají (viz Nebožtíci přejí lásce). Nebo zraju já? Navíc Sherlock Holmes v současnosti prostě frčí.
Hraje se: 29. 7. 11:30 Klub kultury


8. NIKDO NIC NEVÍ (1947)
O této prý velmi zdařilé černé komedii z válečné doby jsem vždycky jen četl, a jestli ji v televizi hrají, tak pouze sporadicky. Jaroslav Marvan a jako tramvajáci, kteří se potulují po Praze s tělem zabitého esesáka. Údajně jeden z nejznámějších českých filmů v Polsku.
Hraje se: 24. 7. 15:30 Sportovní hala / 26. 7. 9:00 Klub kultury

7. HORSKÁ KOČKA (1921)
Uvádění němých filmů s živým hudebním doprovodem patří k lahůdkovým záležitostem Letní filmové školy. Pochybuji, že něco trumfne loňského Chaplinova Kida, ale i letos nás čeká slušná nabídka složená tentokrát ze snímků Gustava Machatého a Ernsta Lubitsche. Lubitschovo romantické komediální drama s Polou Negri bude doprovázet ústecká kytarovka Houpací koně.
Hraje se: 25. 7. 14:30 Hvězda


6. STALAG 17 (1953)
Slavné komediální drama z německého zajateckého tábora za druhé světové války. Další z mých trapných filmových restů bude konečně dohnán, ještě k tomu na filmovém plátně. Stejně tak tomu bude i u Wilderova alkoholického dramatu Ztracený víkend. Stydím se a těším zároveň.
Hraje se: 22. 7. 14:30 Mír / 25. 7. 21:00 Klub kultury / 26. 7. 8:30 Slovácké divadlo

5. LIDÉ V NEDĚLI (1930)
Billy Wilder. Curt Siodmak. Robert Siodmak. Fred Zinnemann. Edgar G. Ulmer. Všichni tito tvůrci se v různé míře proslavili i v americkém exilu. Lidé v neděli jsou poetickým dokumentárním experimentem zachycujícím víkendové radosti v meziválečném Německu. Hrát k tomu budou noisoví Fetch!
Hraje se: 30. 7. 14:30 Hvězda


4. NINOČKA (1939)
Garbo se směje! Úžasnými hláškami vyšperkovaná satiricko-romantická komedie Ernsta Lubitsche, na jejímž scénáři se podílel i Wilder. Což znalce jeho režijního díla nepřekvapí. Greta Garbo sice nepatří k mým favorizovaným děvám předválečné kinematografie, její terminátorsky odhodlanou soudružku si člověk ale nemůže nezamilovat.
Hraje se: 22. 7. 20:30 Slovácké divadlo / 23. 7. 8:30 Hvězda

3. SUNSET BLVD. (1950)
Wilderovi byl často předhazován jeho údajný cynismus a misantropie. Já bych spíše řekl, že svým postavám nenadržuje a nesnaží se získat pro ně divákovy sympatie, když není důvod. Pohled na odvrácenou stranu hollywoodské slávy, do světa zašlých hvězd, žijících ve své minulosti, a iluzí zbavených servilních jedinců, které honba za úspěchem zbavila lidskosti, to je nesmlouvavý Sunset Blvd.. Po všech stránkách strhující záležitost.
Hraje se: 24. 7. 20:30 Slovácké divadlo / 25. 7. 9:00 Klub kultury


2. NĚKDO TO RÁD HORKÉ (1959)
Jedna ze dvou mých nejoblíbenějších komedií vůbec zpracovává i tak laciný námět, jakým chlapi v ženských šatech jsou, v neuvěřitelném tempu, s nesmrtelnými hláškami a geniálními hereckými výkony Jacka Lemmona, Tony Curtis a Marilyn Monroe. Nikdo není dokonalý, ale Někdo to rád horké dokonalá komedie rozhodně je. Těžko říct, kolikrát jsem tento film viděl a kolikrát ho ještě uvidím.
Hraje se: 27. 7. 15:30 Sportovní hala

1. RAZ, DVA, TŘI (1961)
Prakticky to stejné co na dvojce, jen s trochu větší dávkou satiry, štiplavosti a v ještě vyšších obrátkách. Není to možná láska na první pohled, snad proto, že se na vás zběsile řítí jeden gag za druhým v rytmu Šavlového tance, ale o nejlepší komedii všech dob není pochyb.
Hraje se: 23. 7. 15:30 Sportovní hala / 24. 7. 9:00 Klub kultury / 30. 7. 23:00 Slovácké divadlo



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY