Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Soukromý život Sherlocka Holmese

Stroj času: Soukromý život Sherlocka Holmese

Vydáno: 07.07.2011 16:00 v sekci Recenze | Stroj času - Leoš Medřický | foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Lochnesská příšera, trapističtí mnichové, královna Viktorie a spousta bílých kanárků v jednom z nejpodivnějších případů Sherlocka Holmese a doktora Watsona. Posviťme si na to, proč se nejdražší a nejambicióznější film Billyho Wildera stal jeho největším propadákem a zda je tento osud zasloužený.

Soukromý život Sherlocka HolmeseRecenzoval/a Leoš Medřický dne 07.07.2011 16:00. Lochnesská příšera, trapističtí mnichové, královna Viktorie a spousta bílých kanárků v jednom z nejpodivnějších případů Sherlocka Holmese a doktora Watsona. Posviťme si na to, proč se nejdražší a nejambicióznější film Billyho Wildera stal jeho největším propadákem a zda je tento osud zasloužený. Hodnocení: 0

Soukromý život Sherlocka Holmese

The Private Life of Sherlock Holmes
Komedie / Tajemný / Thriller / Romantický
Velká Británie, 1970 , 125 min.

Režie: Billy Wilder
Scénář: Arthur Conan Doyle, Billy Wilder, I.A.L. Diamond
Kamera: Christopher Challis
Hudba: Miklós Rózsa
Herci: Robert Stephens, Colin Blakely, Geneviève Page, Christopher Lee, Tamara Toumanova, Clive Revill, Irene Handl, Mollie Maureen, Stanley Holloway, Catherine Lacey, Michael Balfour, James Copeland, John Garrie, Godfrey James, Robert Cawdron

Česká premiéra: 29.10.1970

Distributor: Metro Goldwyn Meyer

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Padesát let po smrti doktora Johna Watsona (Colin Blakely) je v souladu s jeho závětí otevřena zaprášená plechová krabice obsahující artefakty z vlastnictví jeho přítele Sherlocka Holmese (Robert Stephens) a dosud nezveřejněný rukopis. Doktor Watson v něm slibuje popsat podivuhodný případ tajemné Belgičanky se ztrátou paměti (Geneviève Page) a pátrání po jejím manželovi. Důvodem tak dlouhého informačního embarga je fakt, že případ bezděky odhalil některé dosud neznámé rysy velkého detektiva a viktoriánská Anglie nebyla připravena těmto šokujícím odhalením čelit.
Vžijte se na chvíli do kůže producenta Waltera Mirische. Píše se rok 1963 a vy máte za sebou řadu filmových hitů, včetně Někdo to rád horké, Bytu nebo Sladké Irmy. Všechny tyto komedie režíroval Billy Wilder. Ve své produkční stáji máte také Petera Sellerse, z něhož právě Růžový panter udělal mezinárodní hvězdu. Kdyby vám Wilder nabídl, že pro vás zrežíruje Sherlocka Holmese s Peterem O'Toolem v titulní roli a Peterem Sellersem v roli doktora Watsona, to celé jako spektakulární tříhodinový muzikál na způsob My Fair Lady, řekli byste ne?
Mirisch řekl ano. A teď si představte, že jste tímtéž Walterem Mirischem o šest let později a svého rozhodnutí trpce litujete. Váš vysněný projekt se natáčí téměř půl roku, místo slíbených hvězd v něm hrají dva neznámí herci a jeden z nich se v půlce natáčení pokusil o sebevraždu. Ututlat to před veřejností vás stálo hodně námahy a pokračovat v natáčení opravdu hodně peněz. Film, který měl být podle vaší objednávky komediálním muzikálem pro celou rodinu, se vám mění před očima v posmutnělé melodrama o gayích. Není divu, že váš distributor (studio United Artists) ztratil důvěru v jeho komerční potenciál. Na vás teď je oznámit režisérovi, že aby svůj opus magnum vůbec dostal do kin, musí ho sestříhat bezmála na polovinu. To je, jak by řekl Sherlock Holmes, problém na tři dýmky.
Billy Wilder si Sherlocka Holmese zamiloval už v dětství a myšlenkou zpracovat některý z příběhů Arthura Conana Doylea se intenzivně zabýval od roku 1957. Tehdy si celou věc představoval jako broadwayský muzikál s Rexem Harrisonem v titulní roli. V rámci rešerší znovu přečetl všechny Doyleovy detektivky i rozmanité studie o Sherlocku Holmesovi a časem došel k závěru, že víc než zločiny ho zajímá Holmesova osobnost a především její utajené stránky. Před Soukromým životem Sherlocka Holmese už bylo natočeno přibližně 120 filmů o slavném detektivovi z Baker Street, ale co jsme se z nich dozvěděli o jeho touhách, pocitech a snech? Viděli jsme ho někdy bezradného? Ztrémovaného? V rozpacích? Víme toho dost o Sherlocku Holmesovi jako detektivovi. Co ale víme o Sherlocku Holmesovi jako o člověku?
Nepřítomnost žen v životě detektiva dosavadní filmové adaptace obvykle odůvodnily tak, že Holmese a Watsona představily jako usedlé starší pány, kteří mají takříkajíc všechno za sebou a svodům ženského plemene dávno nepodléhají. Vžitá představa, že Doyleovi hrdinové jsou div ne starci nad hrobem, částečně přežívá dodnes. Wilder ale zachoval jejich literární věk přibližně pětatřiceti let, rozhodl se také divákům nezatajovat, že Holmes bere kokain, a objasnit jim důvod jeho nezastírané misogynie. Citový život Sherlocka Holmese vytyčil jako hlavní téma filmu, nadřazené rozplétání jednotlivých případů.
Ty měly být čtyři - tři kratší v Londýně a jeden delší ve Skotsku. První tři obsahovaly indicie k řešení čtvrtého a všechny dílčím způsobem odhalovaly člověka pod maskou známé peleríny a lovecké čepice. Výše vzpomínaný střihačský zásah bohužel eliminoval celé tři první případy, úvod s pohřbem doktora Watsona (který byl původně na způsob hrdiny Sunset Blvd. posmrtným vypravěčem příběhu) i flashback ze Sherlockových studijních let, údajně obsahující zásadní informace o příčině jeho odporu k ženám. Z původní, téměř třiapůlhodinové stopáže bylo vystřiženo přibližně 45 minut, pro potřeby pozdějšího televizního uvedení dalších cca 25. Příběh kupodivu dává smysl i navzdory těmto drastickým zásahům; režisérův hlavní záměr, vytyčený už názvem, ale povážlivě utrpěl.
"Podle mé teorie," vzpomínal po letech Wilder, "byl Holmes gay, ale nepřiznal to nikomu, snad ani sám sobě. Kokainem si kompenzoval svou frustraci." Jak prosté, milý Watsone! Tento výklad dával odpověď na vtíravou otázku, proč relativně mladý muž žije pět let v jednom bytě s jiným mladým mužem a proč mu dává přednost před dámskou společností. Pomyslným imperativem "nikdy nevěř ženě" se řídil už literární hrdina, Wilder jen nabídl možné vysvětlení. Latentní homosexualita byla východiskem jeho pojetí Holmese a film se jí v náznacích zabýval napříč celým dějem. Podobně jako Jack Lemmon v Někdo to rád horké čelil v převleku za ženu svodům postaršího milionáře, Holmes se zas a znovu dostával do situace, kdy nevystačil s intelektem a bránil se atakům citů, které nedokázal opětovat.
Jedinou takto pojatou sekvencí, která přežila sestřih, zůstal fragment jednoho z eliminovaných kratších případů. Holmes je anonymně pozván na představení Labutího jezera a teprve na místě se dozví, že jeho úkolem není rozkrýt pozadí zločinu, ale stát se otcem dítěte stárnoucí ruské primabaleríny, která "nevypadá na 39, protože je jí 49". Po zjištění, že nebyl její první volbou, ale "Tolstoj je příliš starý, Nietzsche příliš německý a pro Čajkovského nejsou ženy jeho šálkem čaje," Holmes neochotně připustí, že Čajkovského případ není ojedinělý a že jeho vztah s doktorem Watsonem to dokládá. Scéna v divadelním zákulisí, kde nicnetušícího Watsona svádí skupina tanečníků, i jeho následná hádka s Holmesem jsou velice vtipné momenty (Doktor Watson: "Snad nejsem příliš troufalý, když se zeptám - byly ve vašem životě nějaké ženy?" Sherlock Holmes: "Odpověď zní... ano. Jste příliš troufalý."), ale celá tato epizoda zůstává ve filmu osamocena. Lapidárně řečeno, transparentní tvrzení "Sherlock Holmes je gay", které odůvodňovalo jeho další jednání, výsledný sestřih změkčil na "Sherlock Holmes by mohl být gay, ale nejspíš se na to jen vymluvil".
Ze slibu natočit muzikál se Wilder časem vyvázal, o účasti Petera Sellerse po neblahé zkušenosti s komedií Líbej mě, hlupáčku (kde ho musel po neustálých konfliktech přeobsadit) nemohla být řeč a Peter O'Toole se odmítal zavázat k účasti na filmu, který stále nemá definitivní scénář. Zatímco Walter Mirisch si trhal vlasy, režisér si prosadil obsazení Roberta Stephense a Colina Blakelyho jako Holmese a Watsona. Etablovaní divadelní herci se do té doby objevili ve vedlejších rolích několika britských filmů, ale v zámoří je nikdo neznal. Robert Stephens byl typově dobrou volbou, ale naneštěstí procházel osobní krizí a řešil ji nebezpečnou kombinací - hrstí prášků na spaní zapíjenou alkoholem. Jeden z těchto excesů málem nepřežil a přerušené natáčení mělo významný podíl na překročení rozpočtu a neblahé pověsti filmu jako rizikového podniku. Mirisch je dodnes přesvědčen, že kdyby trval na původním obsazení, měl by na kontě další hit.
Billy Wilder po vidění okleštěné verze krypticky poznamenal, že působí zdlouhavějším dojmem než ta původní, a americké publikum mu svým nezájmem dalo za pravdu. Do roku 2000 film vydělal pouze 1,5 milionu dolarů, což byl při rozpočtu kolem 10 milionů průšvih jako hrom. Návštěvnost a spokojenost jsou ale dvě různé hodnoty a vězte, že i přes krkolomné okolnosti vzniku film stojí za vidění. Sestřih sice narušil jeho vnitřní dynamiku, ale neztupil ostrovtip dialogů a nepošpinil krásu výpravy. Hudba Miklóse Rózsy (který se ve filmu také mihne jako dirigent Labutího jezera) filmu propůjčila zvláštní romantické kouzlo a z každého detailu je znát Wilderův nezvykle pokorný vztah k doyleovskému univerzu. Jeho záměrem nebylo Sherlocka Holmese parodovat. Nabídl jen odlišný úhel pohledu na postavu, která se tou dobou potýkala s poněkud stereotypním pojetím přechytralého suchara bez špetky vtipu.
Soukromý život Sherlocka Holmese má své zapřísáhlé příznivce (mezi jinými i autory populární modernizace BBC Sherlock, kteří se jím podle vlastních slov nechali inspirovat v pojetí vztahu Holmese k Watsonovi), a ti přirozeně doufali, že vydání na DVD jim umožní konečně film spatřit v původní podobě. Naneštěstí se ukázalo, že vystřižené pasáže se nedochovaly kompletní. Jako bonusy na disku z roku 2006 byly uvedeny dva ze tří vystřižených případů - jeden pouze jako obraz beze zvuku a druhý jako zvuková stopa bez obrazu. V Česku byl film dosud uveden pouze s ohavným dabingem v televizi a zanedlouho bude k vidění v rámci Wilderovy retrospektivy na Letní filmové škole.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: V žáru noci je brilantní po všech stránkách (12.03.2023 09:30 v Recenze | Stroj času)
- Zemřel Walter Mirisch (26.02.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Slepý obhájce nevinných Zátopek je strážce majáku (30.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích (09.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Včelka chytil druhou mízu a utekl z L.A. (02.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Psí poslání je příběh bez konce (29.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel James Caan (07.07.2022 19:45 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Stanislav Fišer (11.06.2022 18:33 v Novinky | Zprávy)
- Christoph Waltz si zahraje legendárního režiséra (08.06.2022 13:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu